cyb 19.03.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 mieszkam w nowym mieszaniu parę miesięcy i zauważyłem jedną nieciekawą rzecz: w wannie pojawia się czerwonawy osad. Co to może być? Po googlaniu pojawia się jeden wynik: sole żelaza trójwartościowego.wujek google przede wszystkim pokazuje mi zdanko:"wytrącony czerwonawy osad będący solami żelaza trójwartościowego" Tak wiec po kolei:1. czy tylko to żelazo trójwartościowe pozostawia czerwonawy osad?2. czy to jakoś specjalnie groźne dla zdrowia?3. gdzie mogę zlecić badania wody? ale uczciwe badania, a nie mające mnie przekonać do zakupu hiperultra systemu do uzdatniania wody na księżycu..4. ponieważ instalacja jest w miarę nowa bo budynek niedawno wybudowany a woda z miasta, więc nie wiem skąd może się brać takie stężenie tych soli żelaza? Pewnie będę musiał z sąsiadami pogadać czy u nich też tak jest - jeśłi nie to wina w mojej instalacji, a jeśli też to mają to pewnie kwestia wody miejskiej?5. czy przyczyną może być złe wykonanie instalacji wodnej przez developera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.03.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Tak wiec po kolei: 1. czy tylko to żelazo trójwartościowe pozostawia czerwonawy osad? Pewnie nie tylko, ale jesli chodzi o wode wodociagowa jest to najbardziej prawdopodobne. 2. czy to jakoś specjalnie groźne dla zdrowia? Sama zawartosc zelaza w wodzie nie jest jakos grozna dla zdorwia (raczej dla wanny i bialego prania). Nie sadze, zeby w wodzie wodociagowej normy byly jakos bardzo przekroczone. Usuwanie zelaza z wody wodociagowej ma na celu ochrone instalacji - zazelaziona twarda woda powoduje szybkie zarastanie rur, a dodatkowo w takim osadzie bardzo chetnie zyja sobie potem bakterie, trzeba ostro chlorowac, i kolko sie zamyka - woda ma srednie walory smakowe i zapachowe. 3. gdzie mogę zlecić badania wody? ale uczciwe badania, a nie mające mnie przekonać do zakupu hiperultra systemu do uzdatniania wody na księżycu..Uczuciwie i drogo to w sanepidzie. Nie wiem, czy mozna im zlecic tylko badanie zawartosci zelaza, czy zrobia Ci od razu cale badanie fizykochemiczne wody (pewnie ze 200-300PLN). Firmy sprzedajace stacje uzdatniania wody czesto zrobia to za ulamek tej kwoty i zbadaja Ci tylko zelazo wedle zyczenia. 4. ponieważ instalacja jest w miarę nowa bo budynek niedawno wybudowany a woda z miasta, więc nie wiem skąd może się brać takie stężenie tych soli żelaza? Ze studni pewnie. Zdecydowana wiekszosc wod glebinowych ma przekroczone zelazo i mangan. Jesli Twoj wodociag ujmuje wode ze studni glebinowej to zelazo pochodzi wlasnie stamtad. Woda w mojej studni glebinowej (dom), ma przekroczona norme zalaza prawie 20-krotnie. Twoj zaklad wodociagowy powininen Ci udzielic informacji jaka woda wychodzi od nich na siec (czyli jaka jest zawartosc w nim zelaza). Ale uwaga zwartosc zelaza na wyjsciu na siec nie musi sie rownac zawratosc zelaza w Twoim kranie. 5. czy przyczyną może być złe wykonanie instalacji wodnej przez developera? To developer musialby zamurowac w scianie urzadzenie dozujace zelazo do Twojej wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 20.03.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 możesz kupić testy akwarystyczne i sam "oszacować' poziom żelaza. One nie są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyb 20.03.2011 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Kupiłem w castoramie test do wody za kilkanaście pln - aquafilter do badania paru parametrów i w sumie 2 komplety. Wynik dosyć dziwny: 1. pH wyszło 8-8,5, czyli norma 2. alkaliczność 180 (wg ulotki norma to <240) 3. twardość 250 (wg ulotki norma to <125) - ale to wiem że w naszej miejscowości woda jest twarda 4. chlor w przedziale 0-0,1 (wg ulotki norma to <0,1) 5. żelazo w sumie wyszło praktycznie 0, tester się nie odbarwił nawet na 0,1 (wg ulotki norma <0,3) No i teraz się zastanawiam co o tym myśleć - wg testu żelaza praktycznie nie ma, a czerwonawy osad na wannie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Kupiłem w castoramie test do wody za kilkanaście pln - aquafilter do badania paru parametrów i w sumie 2 komplety. Wynik dosyć dziwny: 1. pH wyszło 8-8,5, czyli norma 2. alkaliczność 180 (wg ulotki norma to <240) 3. twardość 250 (wg ulotki norma to <125) - ale to wiem że w naszej miejscowości woda jest twarda 4. chlor w przedziale 0-0,1 (wg ulotki norma to <0,1) 5. żelazo w sumie wyszło praktycznie 0, tester się nie odbarwił nawet na 0,1 (wg ulotki norma <0,3) No i teraz się zastanawiam co o tym myśleć - wg testu żelaza praktycznie nie ma, a czerwonawy osad na wannie mam Ja bym nie ufał "temu testu". norma dla twardosci dla wody pitnej to 60-500mg/l. Norma zelaza to ponizej 0,2mg/l Norma dla chloru to tez chyba 0,3 (z pamieci pisze nie jestem pewien) Jak kreci z normami, to moze krecic i z dokladnoscia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 20.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jeżeli ten test paskowy jest to może być niedokładny.Kropelkowe są lepsze. Mam akwarium i testy kropelkowe do niego. Badałem swoją wodę ze studni tymi testami a następnie zleciłem badania w sanepidzie które pokryły się z moimi ustaleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 21.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 zanieś do najbliższego laboratorium (każde większe wodociągi mają) i niech zbadająA jak chcesz też bakteriologiczne to zapytaj się jak pobrac i jaką ilość (butelka musi być sterylna). Kilkadziesiąt zł i masz pewność co i jak i z czympozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.06.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Kilkadziesiąt zł i masz pewność co i jak i z czym Obawiam się, że bliżej kilkuset niż kilkudziesięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts