Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mieszkam w nowym mieszaniu parę miesięcy i zauważyłem jedną nieciekawą rzecz: w wannie pojawia się czerwonawy osad.

Co to może być? Po googlaniu pojawia się jeden wynik: sole żelaza trójwartościowego.

wujek google przede wszystkim pokazuje mi zdanko:

"wytrącony czerwonawy osad będący solami żelaza trójwartościowego"

Tak wiec po kolei:

1. czy tylko to żelazo trójwartościowe pozostawia czerwonawy osad?

2. czy to jakoś specjalnie groźne dla zdrowia?

3. gdzie mogę zlecić badania wody? ale uczciwe badania, a nie mające mnie przekonać do zakupu hiperultra systemu do uzdatniania wody na księżycu..

4. ponieważ instalacja jest w miarę nowa bo budynek niedawno wybudowany a woda z miasta, więc nie wiem skąd może się brać takie stężenie tych soli żelaza? Pewnie będę musiał z sąsiadami pogadać czy u nich też tak jest - jeśłi nie to wina w mojej instalacji, a jeśli też to mają to pewnie kwestia wody miejskiej?

5. czy przyczyną może być złe wykonanie instalacji wodnej przez developera?

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/

Tak wiec po kolei:

1. czy tylko to żelazo trójwartościowe pozostawia czerwonawy osad?

Pewnie nie tylko, ale jesli chodzi o wode wodociagowa jest to najbardziej prawdopodobne.

2. czy to jakoś specjalnie groźne dla zdrowia?

Sama zawartosc zelaza w wodzie nie jest jakos grozna dla zdorwia (raczej dla wanny i bialego prania).

Nie sadze, zeby w wodzie wodociagowej normy byly jakos bardzo przekroczone. Usuwanie zelaza z wody wodociagowej ma na celu ochrone instalacji - zazelaziona twarda woda powoduje szybkie zarastanie rur, a dodatkowo w takim osadzie bardzo chetnie zyja sobie potem bakterie, trzeba ostro chlorowac, i kolko sie zamyka - woda ma srednie walory smakowe i zapachowe.

3. gdzie mogę zlecić badania wody? ale uczciwe badania, a nie mające mnie przekonać do zakupu hiperultra systemu do uzdatniania wody na księżycu..
Uczuciwie i drogo to w sanepidzie. Nie wiem, czy mozna im zlecic tylko badanie zawartosci zelaza, czy zrobia Ci od razu cale badanie fizykochemiczne wody (pewnie ze 200-300PLN). Firmy sprzedajace stacje uzdatniania wody czesto zrobia to za ulamek tej kwoty i zbadaja Ci tylko zelazo wedle zyczenia.

4. ponieważ instalacja jest w miarę nowa bo budynek niedawno wybudowany a woda z miasta, więc nie wiem skąd może się brać takie stężenie tych soli żelaza?
Ze studni pewnie. Zdecydowana wiekszosc wod glebinowych ma przekroczone zelazo i mangan. Jesli Twoj wodociag ujmuje wode ze studni glebinowej to zelazo pochodzi wlasnie stamtad. Woda w mojej studni glebinowej (dom), ma przekroczona norme zalaza prawie 20-krotnie.

Twoj zaklad wodociagowy powininen Ci udzielic informacji jaka woda wychodzi od nich na siec (czyli jaka jest zawartosc w nim zelaza). Ale uwaga zwartosc zelaza na wyjsciu na siec nie musi sie rownac zawratosc zelaza w Twoim kranie.

5. czy przyczyną może być złe wykonanie instalacji wodnej przez developera?

To developer musialby zamurowac w scianie urzadzenie dozujace zelazo do Twojej wody.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/#findComment-4618271

Kupiłem w castoramie test do wody za kilkanaście pln - aquafilter do badania paru parametrów i w sumie 2 komplety.

Wynik dosyć dziwny:

1. pH wyszło 8-8,5, czyli norma

2. alkaliczność 180 (wg ulotki norma to <240)

3. twardość 250 (wg ulotki norma to <125) - ale to wiem że w naszej miejscowości woda jest twarda

4. chlor w przedziale 0-0,1 (wg ulotki norma to <0,1)

5. żelazo w sumie wyszło praktycznie 0, tester się nie odbarwił nawet na 0,1 (wg ulotki norma <0,3)

No i teraz się zastanawiam co o tym myśleć - wg testu żelaza praktycznie nie ma, a czerwonawy osad na wannie mam :(

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/#findComment-4618928

Kupiłem w castoramie test do wody za kilkanaście pln - aquafilter do badania paru parametrów i w sumie 2 komplety.

Wynik dosyć dziwny:

1. pH wyszło 8-8,5, czyli norma

2. alkaliczność 180 (wg ulotki norma to <240)

3. twardość 250 (wg ulotki norma to <125) - ale to wiem że w naszej miejscowości woda jest twarda

4. chlor w przedziale 0-0,1 (wg ulotki norma to <0,1)

5. żelazo w sumie wyszło praktycznie 0, tester się nie odbarwił nawet na 0,1 (wg ulotki norma <0,3)

No i teraz się zastanawiam co o tym myśleć - wg testu żelaza praktycznie nie ma, a czerwonawy osad na wannie mam :(

Ja bym nie ufał "temu testu".

norma dla twardosci dla wody pitnej to 60-500mg/l.

Norma zelaza to ponizej 0,2mg/l

Norma dla chloru to tez chyba 0,3 (z pamieci pisze nie jestem pewien)

Jak kreci z normami, to moze krecic i z dokladnoscia.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/#findComment-4619258

Jeżeli ten test paskowy jest to może być niedokładny.

Kropelkowe są lepsze.

Mam akwarium i testy kropelkowe do niego.

Badałem swoją wodę ze studni tymi testami a następnie zleciłem badania w sanepidzie które pokryły się z moimi ustaleniami.

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/#findComment-4619350

zanieś do najbliższego laboratorium (każde większe wodociągi mają) i niech zbadają

A jak chcesz też bakteriologiczne to zapytaj się jak pobrac i jaką ilość (butelka musi być sterylna).

Kilkadziesiąt zł i masz pewność co i jak i z czym

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/155223-czerwonawy-osad/#findComment-4621882

• 3 months później...