Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nielot2

Recommended Posts

To niech nam pomoże pomalować salon :)

Ma być zielono-szaro. :) Zielony to będzie najprawdopodobniej Lime Zest od Duluxa http://www.dulux.co.uk/colour/lime_zest_2. Szary najprawdopodobniej Mineral Haze 3 też od Duluxa http://www.dulux.co.uk/colour/mineral_haze_3

W pokoju będzie podwieszany sufit jak na załączonej wizualce. Zdjęcia pokoju załączone więc jest pogląd na całość. Podwieszany sufit będzie schodził na krótszą ścianę czyli odwrotnie niż na wizualce. Zmiana koncepcji była :)

I teraz tak : Najpierw była koncepcja wszystkich ścian na szaro a podwieszenia razem z kawałkiem schodzącym na ścianę na zielono; reszta sufitu biała. Żonka stwierdziła że za szaro. Potem była koncepcja żeby wsio na zielono a podwieszenie na szaro; reszta sufitu oczywiście też biała. Dodatkowo zrobić szary pasek pod sufitem wokół całego pokoju (tak jak na wklejonym przykładzie). Tylko że ja się z kolei obawiam że za zielono będzie. A pokój będzie salonem, jadalną i pokojem do pracy przy komputerze. Meble mają być białe (stół, biurko, komoda) i szare (sofa obicia krzeseł do stołu). Panele jasne. Dąb Bergen lub Hazienda Trend

Jest też koncepcja żeby tą najdłuższą ścianę i ścianę przeciwległą pomalować na zielono a pozostałe , łącznie z podwieszeniem na szaro.....

Pomóżcie bo nam już koncepcji brak i nie możemy się na nic zdecydować :( Poniżej fotki

http://img717.imageshack.us/img717/6426/46910418.jpg

http://img854.imageshack.us/img854/562/28343701.jpg

http://img860.imageshack.us/img860/5231/1111111b.jpg

http://img860.imageshack.us/img860/7338/duzypokoj.jpg

Edytowane przez nielot2

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Zmieniłam tytuł, bo był nieczytelny

2. Jesteś pewna, że kupisz w PL te kolory?

3. Nie boisz się, że podwieszany sufit dodatkowo zwęzi i wydłuży optycznie pokój? Jeśli musi być ten podwieszany sufit, to dałabym go jak na wizualce: pomoże poszerzyć pokój...

4. Kolorem zaakcentowałabym podział pokoju na strefy: zieloną jadalnianą i szarą wypoczynkową.

Po pierwsze nie jestem ona :)

Po drugie podwieszanie nic nie wydluzy bo bedzie w poprzek. Jak na wizualce. Tyle że bedzie schodzil nie na ta najdluzsza sciane a na przeiwlegla

Po trzecie na polskiej stronie Duluxa te kolory sa. Jeśli nie da się ich kupic to kupie sobie w UK

Po czwarte tak sobie mysle że jeśli pomalujemy ta wneke na zielono a reste na szaro to zginie podwieszenie i znow bedzie za duzo szarego. To podwieszenie wydaje mi się warte uzycia innego koloru niż ten ktory bedzie na scianie

Po piate zaaden z kolorow nie jest ciemny wiec nic się nie zawali i niczego nie przygniecie

Tak czulem że nie ma sensu zaakladac tu watku. Potwierdzilo się...

Bronie argumentow... Ciekaw jakich... Nie pytalem o zasaadnosc podwieszenia a zostalo to wspomniane. Nie pytalem też gdzie mozna kupic wspomniane farby a to również poruszono. Prosilem jedyne abyscie popuscili wodze fantazji i podpowiedzieli jak sensownie mozna calosc pomalowac. Na 3 osoby zaierakace glos tylko 1 sprobowala.

Ale oczywiscie prosciej napisac nic nie wnoszacego do tematu posta niż chwilke pokombinowac zanim się stuknie WYSLIJ

Może rozważ taką kombinację (o ile się nie spóźniłam ;)):

- sufit biały,

- sufit podwieszany szary,

- ściana, na którą nachodzi sufit podwieszany - zielona,

- reszta szara.

Tak tylko głośno myślę, bo nie wiem, jaki plan na rozmieszczenie mebli?

Ale wtedy zostawiłabym sufit podwieszany tak jak jest na wizualce, żeby wzrok wchodzącego padał od razu na najmocniejszy element, czyli zieloną ścianę :)

Jest to też dosc dobra koncepcja ale zonka się upiera że ma być wiecej zieleni żeby nie zrobic zbyt przygnebiaajacego wrazenia. Jest też opcja żeby wszystkie sciany wzdlozne :) czyli prostopadle do okna machnac na zielono ale wszystkie rownolegle do okna i podwieszenie na szaro. Poddajemy tylko nasze wizje pod Wasza rozwage i naprawdę bardzo chetnie poznamy Wasze wizje.

Meble... Na scianie między drzwiami a balkonem (tam gdzie bedzie schodzic podwieszenie) bedzie TV i pod nim komoda z szufladami, polkami itp. Na przeciwko, czyli na nadluzszej scianie bedzie sofa, najprawdopodobniej szara. We wnece pod oknem stol z krzeslami

Sufit musi zejsc na krotsza sciane z uwagi na rozmiary sofy. Jak ja postawimy na krotszej scianie to bedzie się na nia wpadac wchodzac do pokoju. Ale nad sofa beda napisy na scianie wiec punkt przyciagajacy wzrok już zostal odchaczony na liscie rzeczy do zorganizowania :)

Edytowane przez nielot2

Tv faktycznie będzie na tym podwieszeniu świetnie się prezentować. Natomiast zielona ściana równoległa - czemu nie? Musicie tylko przemyśleć, czy zielony nie będzie przypadkiem ciemniejszy od szarego - bo wówczas niepotrzebnie zwęzi się i wydłuży pokój (pogłębi prostokąt) - jeżeli nie - podoba mi się ten pomysł!

Obawiam się (patrząc na wizualizację), że podwieszany sufit w ciemniejszym czy bardziej nasyconym kolorze przytłoczy ten pokój.

Sprawia wrażenie, że zaraz spadnie.

Ja też mam takie wrażenie. Raz jeden zrobiłam projekt sypialni w decorze z ciemnym sufitem i znajomy architekt stwierdził, żebym dała sobie spokój z takim rozwiązaniem, bo może i ładnie wygląda na wizce, ale w rzeczywistym pokoju raczej się nie sprawdzi. A kombinacje kolorystyczne łatwo sprawdzić nakładając różne kolory na ściany na zdjęciach w gimpie czy photoshopie.

Możesz się zdziwić efektem końcowym. Mnie wszyskie wybrane przeze mnie kolory wydawały się dużo jaśniejsze na próbkach niż na dużych powierzchniach ścian i sufitów. Dla mnie osobiście to chybione pomysły, ale zrobicie tak, jak wam się podoba.

Czyli jak dobieram kolory do tapet,( a właśnie dobieram) należy kupić tą o ton jaśniejszą?:rolleyes:

Czyli jak dobieram kolory do tapet,( a właśnie dobieram) należy kupić tą o ton jaśniejszą?:rolleyes:

Na to wychodzi. Na ścianie zawsze wychodzą inne :) Może to dziwne ale tak jest. Nie zgodzę się natomiast, że zawsze ciemniejsze. Są takie co wychodzą jaśniejsze. Chyba zależy od koloru, marki, ilości warstw, ściany...nie wiem.

Kolory gotowe wszystkie Para, idealnie dopasowałam odcień do swoich tapet.

I tak na próbnikach odcień ciemniejszy podoba mi się bardziej i bardziej pasuje do tapety, ale jak wezmę ten o ton jaśniejszy to powinien wyjść jak ten ciemniejszy na próbniku?

Nie wiem czy ktoś mnie zrozumie:rolleyes:

W każdym bądź razie mam już spisane kolory i do każdej tapety dwa: jaśniejszy i ciemniejszy. Na początek kupię ten jaśniejszy:)