ziewam 20.03.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich potrzebuje pomocy, porady co do wysokosci otworu w kominie do podpiecia pieca na ekogroszek. Jeszcze się nie zdecydowałem jaki ma być piec (napewno moc to około 24-25 kw) a murarze za chwilę beda stawiać kominy i pytają się o podejście do pieca a ja jeszcze nie wybrałem kotła.Proszę o poradę jaka wysokość bedzie najbardziej optymalna lepiej podnieść trochę piec niż wkówać w podłoże może podajcie swoje wysokości to dobiore jakąś srednią. Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam ziewam Edytowane 20 Marca 2011 przez ziewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 lepiej podnieść trochę piec niż wkówać w podłoże Ja tam pieca nie mam, ale wydaje mi się, że zawsze można dwoma kolankami i kawałkiem rury wpiąć się do wyżej umieszczonej dziury w kominie. Dodatkowy zysk to ogrzewanie pomieszczenia tą rurą. Gorzej w drugą stronę, bo żeby się nie otruć komin nie może opadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jak nie wiesz, jaki kocioł kupisz, to zrób wejście na ok.170-180cm od posadzki. Wówczas podłączysz każdy kocioł, kolanko, czy kupisz model z wyjściem spalinowym w górę. Robiąc zbyt nisko ograniczysz sobie wybór konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewam 20.03.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 jarecki79 a czy możesz mi cos polecic bo od tych informacji na forum to jestem głubszy niz przyszedłem zalezy mi na tym aby był jak najmniej bezobsługowy i jak najbardziej nowoczesny czyli wsypuję czyszczę według zalecen ustawiam temperature a piec robi sam a nie siedze na krzesełu obok niego i kombinuje z ustawieniami ( centralne + podgrzanie wody do mycia) moc napewno 25kw lub bardo zbliżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts