Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość fundamentów na marglu?

skorek1

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :)

Mam pytanie na temat wytrzymałości fundamentów na podłożu złożonego tylko z MARGLU, a mianowicie mam postawione już ściany i strop na owym podłożu. Fundamenty są głębokie na 1,5m i szerokie 0,5m bez zbrojenia tylko z betonu grubego B20(zbrojenie jest tylko pod trzema filarami wg projektu http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-378-Flaming,418.html ) i chce położyć dach z dachówki cementowej!

Pytanie jest czy ściany wytrzymają ten ciężar????

Hehe w biurze nikt się mnie o typ gruntu nie pytał a ja sam nie podałem! Mój kierownik podczas kopania nic nie mówił że mamy margiel a był na miejscu i widział co wybieramy więc się nie przejmowaliśmy do dziś!!!

Primo: Sam margiel masz? A wiesz co to za margiel? Rób szybko badania gruntu!

Secundo: Boli mnie nerka, kupiłem sobie jakiś lek na to, na opakowaniu napisano, że do nerek też się nada. Będę dobrze widzieć?

Edytowane przez szybkaosa

Przekopałem już chyba wszystkie fora budowlane i doszedłem do wniosku chociaż inż nie jestem to zbrojenie fundamentów nie jest w 100% wymagane w moim wyłącznie przypadku! Margiel nie jest "najgorszym" typem gruntu pod zalewanie fundamentów bez zbrojenia! Pocieszam się że mam mocny beton jak wspomniałem 1-a warstwa 10cm betonu chudego a następnie 1,40m betonu B20 GRUBEGO - szerokiego na 0.5m!

Chociaż mogę się mylić i dlatego czekam na opinie inżynierów, inspektorów i kierowników budowy!

Edytowane przez skorek1

Mylisz się....

Podaj w takim razie solidne argumenty zibik_eng?

A z ciekawości czy dom np. twoich dziadków,rodziców lub tez sąsiadów etc. posiada(ł) solidne zbrojone fundamenty?

Ostatnio na innym forum wyczytałem że nie powinno się wkładać do fundamentów kamieni polnych a przecież robiło się to na wsiach i domy ciągle stoją!

Zresztą w moim projekcie projektant podał wartość jednostkowego obliczeniowego oporu granicznego podłoża nie mniejszego niż q = 150 kPa więc ja czuje się bezpiecznie z moim gruntem i z moimi fundamentami:)

Podaj w takim razie solidne argumenty zibik_eng?

A z ciekawości czy dom np. twoich dziadków,rodziców lub tez sąsiadów etc. posiada(ł) solidne zbrojone fundamenty?

Ostatnio na innym forum wyczytałem że nie powinno się wkładać do fundamentów kamieni polnych a przecież robiło się to na wsiach i domy ciągle stoją!

Zresztą w moim projekcie projektant podał wartość jednostkowego obliczeniowego oporu granicznego podłoża nie mniejszego niż q = 150 kPa więc ja czuje się bezpiecznie z moim gruntem i z moimi fundamentami:)

Jeśli, jak pisałeś, masz ławy szer. 50cm [dlaczego takie/] to fundament może być betonowy [z zaleceniem zrobienia zbrojenia konstrukcyjnego na wszelki wypadek]

Masz blok fundamentowy betonowy 0,5x1x4m, który daje obciążenie około 18,5 kN/m.

Nośność Twoich ław, przy założeniach gruntu podanych przez Ciebie wynosI około 75,0 kN/m. Czyli maksymalne obciążenie jakie może być przyłożone na fundament będzie gdzieś 56,5 kN/m. Zaś szybko szacując przy ceramice na dachu dla ławy środkowej wychodzi około 70 kN/m. Czyli środkowa ława jest za wąska. Chyba, że grunt ma lepsze parametry.

Edytowane przez szybkaosa

Jeśli, jak pisałeś, masz ławy szer. 50cm [dlaczego takie/] to fundament może być betonowy [z zaleceniem zrobienia zbrojenia konstrukcyjnego na wszelki wypadek]

Masz blok fundamentowy betonowy 0,5x1x4m, który daje obciążenie około 18,5 kN/m.

Nośność Twoich ław, przy założeniach gruntu podanych przez Ciebie wynosI około 75,0 kN/m. Czyli maksymalne obciążenie jakie może być przyłożone na fundament będzie gdzieś 56,5 kN/m. Zaś szybko szacując przy ceramice na dachu dla ławy środkowej wychodzi około 70 kN/m. Czyli środkowa ława jest za wąska. Chyba, że grunt ma lepsze parametry.

W końcu ktoś odpowiedział konkretnie, długo musiałem czekać :) szybkaosa miał(a) byś już u mnie piwo ... :)

Przyjęta nośność w moim projekcie jest minimalna na ten typ budynku tzn fundamenty bez zbrojeń, a nośność mojego gruntu jest większa tak że wszystko jest cool!

W końcu ktoś odpowiedział konkretnie, długo musiałem czekać :) szybkaosa miał(a) byś już u mnie piwo ... :)

Przyjęta nośność w moim projekcie jest minimalna na ten typ budynku tzn fundamenty bez zbrojeń, a nośność mojego gruntu jest większa tak że wszystko jest cool!

To co napisałem jest jedynie wypowiedzią forumowicza. Zapamiętaj.