Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek powietrzny z ładowaniem bocznym - czy ktoś widział?

notekpl

Recommended Posts

Poszukuję kominka, który można by otwierać z boku do ładowania drewna i z boku także wygarniać popielnik.

Ponieważ nie chcę przerabiać podłogi w salonie i malować go zbyt często, szyba byłaby zamknięta na stałe (najlepiej szczelnie). Kotłownię mam przez ścianę z salonem, ale ciągi kominowe powodują, że kominek dwustronny będzie ciężej zabudować i ładować (przez niską wnękę pod kominami).

Czy ktoś widział takie cudo? Albo wie kto może zrobić/przerobić taki kominek? Najbliżej mam kratki.pl, ale z zeszłym roku tylko się na mnie dziwnie popatrzyli, gdy zapytałem o kominek ładowany z boku.

Kominek raczej będzie użytkowany tylko w większe mrozy jako dodatkowe źródło, więc moc i komfort obsługi ma drugorzędne znaczenie. A może taki wynalazek w ogóle nie ma racji bytu z jakiś tam względów, proszę o ew. uwagi.

A może prościej będzie odsunąc się o szer. kominka w bok od głównego komina i zastosować dwustronny? Czy jest dopuszczalne takie odejście od komina?

Zastosowanie wkładu z bocznym ładowaniem oraz frontową szybą otwieraną tylko i wyłącznie do ewentualnej kosmetyki wydaje się być dobrym pomysłem. Służymy pomocą w zaprojektowaniu i ewentualnym wykonaniu takiego urządzenia (ewentualnym wskazaniu rzetelnego wykonawcy w kraju lub za granicą).

Niestety jesteś ponownie w błędzie , takie kominki ma w swej ofercie także Romotop . Jedna z list rzetelnych wykonawców kominków w kraju znajdziesz na http://www.wklady-kominkowe.com.pl . Większość firm z listy wykonuje także ciepłe zabudowy kominków . Lista jest w trakcie rozszerzania o kolejne namiary firm po przebytym szkoleniu w firmach Romotop i Hein .

Niestety jesteś ponownie w błędzie , takie kominki ma w swej ofercie także Romotop . Jedna z list rzetelnych wykonawców kominków w kraju znajdziesz na http://www.wklady-kominkowe.com.pl . Większość firm z listy wykonuje także ciepłe zabudowy kominków . Lista jest w trakcie rozszerzania o kolejne namiary firm po przebytym szkoleniu w firmach Romotop i Hein .

No ,jak ładnie . Bo już myślałem ,że się na Czechów obraziłeś...:)

Na liście firm wykonawczych z podanej strony http://www.wklady-kominkowe.com.pl nie widzę Czechów .... same POLSKIE :) . W tym tygodniu uzupełnimy o adresy firm które były na szkoleniu w Romotop , w sumie około 50 osób :wave:, oraz podpisały umowy o współpracy a w większości zamówiły wkłady na EKSPOZYCJE :):). Wielka szkoda że Ciebie eniu tam nie było:( . Szkolenie dotyczyło min. zastosowania wkładu piecowego Dynamic kv025G + blok wodny + kanały akumulacyjne . Pokazywane były dwa systemy kanałów akumulacyjnych , w tym jeden całkiem nowy w trakcie ostatecznych testów , do wkładów Romotop seria KV 025 lub innych przystosowanych do zabudów typu hypokaustum .

Na liście firm wykonawczych z podanej strony http://www.wklady-kominkowe.com.pl nie widzę Czechów .... same POLSKIE :) . W tym tygodniu uzupełnimy o adresy firm które były na szkoleniu w Romotop , w sumie około 50 osób :wave:, oraz podpisały umowy o współpracy a w większości zamówiły wkłady na EKSPOZYCJE :):). Wielka szkoda że Ciebie eniu tam nie było:( . Szkolenie dotyczyło min. zastosowania wkładu piecowego Dynamic kv025G + blok wodny + kanały akumulacyjne . Pokazywane były dwa systemy kanałów akumulacyjnych , w tym jeden całkiem nowy w trakcie ostatecznych testów , do wkładów Romotop seria KV 025 lub innych przystosowanych do zabudów typu hypokaustum .

Mówisz o tym wkładzie z wadami konstrukcyjnymi , czy już poprawionym ?

Co Ty z tymi atestami i testami i innymi certyfikatami i normami.

Póki co rzemieślnik może wykonać i zamontować urządzenie grzewcze, jeżeli nie jest to specjalnymi odrębnymi przepisami zabronione.

Wszelkie atesty i zgodności potrzebne są jedynie w tym wypadku do sprzedaży detalicznej.

eniu: O jakich poprawkach piszesz :confused:? Czy o zdemontowaniu wszystkiego co było w środku w celu przemierzenia :)? Wkład który wrócił ze "szkoły" był rozkręcony na najdrobniejsze detale i bardzo NIECHLUJNIE:jawdrop: zmontowany ponownie , brak całego mechanizmu sterowania powietrzem do spalania :mad:!! Czy zawsze TAK traktujecie wkłady udostępnione NIEODPŁATNIE "szkole" w celach dydaktycznych :mad:?? Jaki wpływ na powstanie :lol2:PIECYKA miały te pomiary:lol2: ?

eniu: O jakich poprawkach piszesz :confused:? Czy o zdemontowaniu wszystkiego co było w środku w celu przemierzenia :)? Wkład który wrócił ze "szkoły" był rozkręcony na najdrobniejsze detale i bardzo NIECHLUJNIE:jawdrop: zmontowany ponownie , brak całego mechanizmu sterowania powietrzem do spalania :mad:!! Czy zawsze TAK traktujecie wkłady udostępnione NIEODPŁATNIE "szkole" w celach dydaktycznych :mad:?? Jaki wpływ na powstanie :lol2:PIECYKA miały te pomiary:lol2: ?

Niechlujnie to wygląda Twój wpis . Gorzej niż kolorowe reklamy

na Okęciu.

Na temat wkładów Romotopa - co w nich dobrego a co złego

to sobie z Baturą pogadaj . Mnie to interesuje tyle co własnie

stopniały śnieg ....