mobyk888 21.03.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam, noszę się z zamiarem zamontowania w mieszkaniu w kamienicy pieca kominkowego. Wszelkie zgody już są. Pozostaje tylko kwestia finansowa. Póki co mieszkanie 68m ogrzewane jest gazowo (piec dwu funkcyjny). Moje pytanie brzmi czy jestem w stanie zaoszczędzić na gazie i w jakim przewidywalnym czasie może się zwrócić taka inwestycja całość będzie kosztować ok 4 tyś zł. Obecnie za gaz płacę ok 220 zł/mc (sezon grzewczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Podejrzewam że małe szanse że ci się to kiedykolwiek zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.03.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Podaj zużycie gazu rocznie w m3, czy piec kominkowy będzie z płaszczem wodnym, oraz czym zamierzasz w nim palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 21.03.2011 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 mieszkam a w zasadzie remontuje tam dopiero od 2 miesiecy więc nie wiem ile będzie miesiecznie ale mysle 18-20metrów miesięcznie. piec bez płaszcza wodnego, taki tylko ma sobie stać i grzać a przy okazji stanowić część dekoracji pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Kominek wpływa na ogólny bilans cieplny a więc zaoszczędzi się zwłaszcza w tak nie za dużym mieszkaniu.Gdy w domu zapalam czasami wieczorem w kominku to wiadomo temperatura w pokojach zwłaszcza tam gdzie kominek jest znacznie wyższa i w moim wypadku kocioł przechodzi w tryb podtrzymania a więc oszczędzam na ekogroszku - no ale musiałbym doliczyć spalone w kominku drewno. Wniosek na gazie zaoszczędzisz - ale musisz doliczyć koszt drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 21.03.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 wydaje mi się że za mała pow/za małe zużycia aby myślec o jakichkoliwiek zwrotach...a drewno będziesz też rąbał w mieszkaniu (sprawdź regulamin czy wspólnota nie zabrania) - ja kiedyś widziałem w budynku regulamin dla lokatorów: "zakaz rąbania drewna i rozłupywania węgla w mieszkaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Spokojnie - jak jest zezwolenia na kominek to przecież kupujesz gotowe łupki bukowe, sosnowe czy inne do palenia w kominku tak, że rąbać w zasadzie nic nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 mieszkam a w zasadzie remontuje tam dopiero od 2 miesiecy więc nie wiem ile będzie miesiecznie ale mysle 18-20metrów miesięcznie. piec bez płaszcza wodnego, taki tylko ma sobie stać i grzać a przy okazji stanowić część dekoracji pokoju dalej nie ma z czego policzyć, to co podajesz nie trzyma się kupy, bo za 18-20m3 nie możesz płacić 220zł/mc, nawet nie podajesz w której taryfie jesteś, bo jeśli w W-3 to warto zmniejszyć zużycie i przejść do W-2, zostaje w kieszeni ponad 480zł rocznie na opłatach stałych. Skoro nie możesz podać obecnego zapotrzebowania mieszkania na energię to policzmy inaczej, mianowicie paląc w kominku przy sprawności 0,7 oraz cenie opału (nie piszesz drewno, czy brykiet) 180zł/mp można dostarczyć ciepło za połowę ceny gazu, teraz po podliczeniu kosztu ogrzewania samym gazem oraz kosztu po modernizacji z piecem kominkowym i uwzględnieniu różnicy kosztu opłat stałych W-3 i W-2 można wyliczyć efektywność tej inwestycji. Koszt podzielony przez nią będzie - przewidywanym czasem zwrotu. Dla przykładu policzę zapotrzebowanie 12000kWh. Za gaz przy W-3 obecnie trzeba zapłacić 3030zł/rok. Po modernizacji zużywany 5000 kWh gazu, przy W-2 płacimy 1230zł, oraz 7000kWh z kominka za 860zł, razem 2090zł. Jeśli koszt kominka 4000 podzielimy przez różnicę 940zł, możemy oczekiwać zwrotu po 4 latach, oczywiście dla innego zapotrzebowania wynik będzie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 22.03.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Witam ponownie, zasięgnołem informacji u źródła czyli spojrzałem w fakture za gaz Grupa Taryfowa W2 Zużycie w lutym 67 metrów - koszt 149,78 ( w tym należnosć za abomenent 8,67zł , opłata sieciowa stała 13,71zł, oraz opłata sieciowa zmienna 43,98zł - przy czym nie wiem co to jest za oplata ;/) tak jak mówilem w lutym było mniej grzane, gdyż prowadzony jest remont i nie zawsze tam byłem, dlatego też podczas normalnego użyutkowania myślę, że rachunek będzie opiewał na kwotę ok 220zł. W piecu kominkowym będzie palone drewnem - a o rabanie drewna niech się nikt nie martwi - mam działkę, na której będzie ta czynność prowadzona Edytowane 22 Marca 2011 przez mobyk888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.03.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam.Jeżeli podchodzisz do kominka tylko w celach "ekonomiczności" jego użytkowania, to powiem Ci od razu, że przy tak małym mieszkaniu nigdy nie będziesz miał taniej, wygodniej, czyściej i bezproblemowo jak ogrzewając go gazem.Gaz jest w pełni sterowalny i bezobsługowy, można przezeń wytworzyć temperaturę optymalną i utrzymywać ją na stałym poziomie.Kominek wytwarza (w porównaniu z gazem) ogromną temperaturę, ma dużą bezwładność, powoduje dyskomfort cieplny. Żeby dobrze przygotować opał, trzeba o tym myśleć co najmniej półtorej roku wcześniej. Za kwotę jaką wymieniłeś kupisz piecyk zaledwie, bo o kominku (normalnym) to mowy nie ma.Słowem jednym same wady. Dziwnie to brzmi w moich ustach ... nie? Ale to szczera prawda dla ludzi, którzy chcą mieć kominek tylko w celu obniżenia (już i tak niedużych w Twoim przypadku) kosztów ogrzewania.Tak nawiasem mówiąc - jeżeli płacisz za wygodne i bezobsługowe ogrzewanie tyle ile wymieniłeś, to dziwię się że chce Ci się jeszcze marnować czas i utrudniać sobie życie szukając "tańszego" źródła ciepła ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 22.03.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 No tak... oszczędność swoją drogą, ale chodzi mi też w dużej mierze o "klimat" i urok kominka (pieca kominkowego) w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.03.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam. No to chłopie, trzeba było od razu tak gadać ... Wrzuć rozkład pomieszczeń z wrysowanym kominem i napisz jaki on jest (komin ten). Drzwi zaznacz i okna. Jaką masz wysokość pomieszczeń? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.03.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam. No to chłopie, trzeba było od razu tak gadać ... Wrzuć rozkład pomieszczeń z wrysowanym kominem i napisz jaki on jest (komin ten). Drzwi zaznacz i okna. Jaką masz wysokość pomieszczeń? Pozdrawiam. A tak się starałeś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.03.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A tak się starałeś .... startował z inwestycją 4k - do ilu teraz ją powiększycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts