Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klinker / płytki klinkerowe - jaka fuga / spoina / elewacja

Recommended Posts

Witam jestem amatorem ale mam kilka pytań na temat kładzenia płytek klinkerowych , fugi itp. Niedługo zaczynam sam kłaść płytki klinkerowe na ocieplony dom steropianem na wysokosc ok 2.5m . Płytki kupiłem rustykalne wiec mam nadzieje ze nie bedzie widac tak bardzo w razie czego braku umiejetnoosci połozenia płytek klinkerowych . mam kilka pyt mianowicie jaką dużą zrobić fuge (w mm) . Doradzano mi żeby zrobic czym większą tym lepszą bo w razie zjechanmia bede mial mozliwosc wyrównania i korekty . Większa znaczy wiecej fugi co nie jest tania . Widziałem że kładzie sie fuge na bazie mieszanki z piaskiem podobno worek 25kg jest stosunkowo tani do tradycyjnych fug(czy przy fugowaniu nie porysuje płytek?? ). Czytaklem również aby kupic silikon badz cos w tym stylu masa w danym kolorze fugi i połozyc go min. co 5 mentrów . Pytanie czy w pionie i poziomie ? na kantach ? narożnikach ?? Interesują mnie równiez marki fug nie drogie ale w miare dobre . i wytłumaczenie co do tej fugi na bazie piasku . jaki zastosowqc klej pod płytkę klinkerową ? równiez nie za drogi ale w miare sotosunkowo dobry ? (markę proszę ) jaką packą nr/rozmiar w mm naciagac klej ? moze jakies metody . prosze o podstawowe rady sugestie w tej kwestki .

Fugę dobiera się najczęściej do wielkości płytek. W przypadku standardowych płytek fuga nie powinna być mniejsza jak 8 mm.( zalecana 10 mm) Co do fugowania polecam gotowe fugi do klinkieru firmy Quick-Mix można zamówić sobie w kolorze. A co do klejenia - tutaj zdania pewnie beda podzielone ale ja stosuje

SOPRO FF 450 - grzebień 8mm.

Pozdrawiam.

Płytka klinkerowa ma dokładnie takie wymiary :

długość 24,5 cm

szerokosc 6,5 cm

grubosc 5 mm

Fuga 10 mm czy to nie za duża ?? pytam ponieważ jesli miałbym fugować typową fugą powiedzmy firmy atlas czy innej to jest to ogromny koszt poniewaz nawet najtansza z najgorszyg fug to spore pieniądze przy położeniu fugi na dom gdzie bedzie kładzione 150 m 2. Co innego gdybym fugował tą zaprawą którą sie kupuje w workach po 25 kg (proszę mi bliżej wytłumaczyc jak sie fachowo nazywa i gdzie i jakie ma zastosowanie ) ??

tak z tym ze w opisie produktu napisane :

minimalna głębokość fugi 1,5 cm.

Czytałem również na forach ze conajmniej 5 metrów i na rogach trzeba stosować spoine elastyczną czyli cos w stylu silikonu aby płytki mogły pracowac . Prosze o wytłumaczenie .

Ps zakładając ze zrobił bym fuge ok 6mm to jaką byscie doradzili dobrą / srednią fuge chodzi mi o standardowe fugi ale jakosciowo w miare dobrą .

• 4 months później...

Podciągam temat metody fugowania. Wszędzie przy zaprawach do fugowania i technolodzy doradzają fugowanie metodą tradycyjną czyli upychanie zaprawy półsuchej za pomocą fugówki. Wykonawcy z znakomitej większości stasują metodą podobną jak przy zwykłym fugowaniu płytek tzw. szlamową czyli rzadsza zaprawa rozprowadzana po całości i zmywana.

Jakie są znane wam wady i zalety obu metod?

Jak z trwałością (kto ma jaką metodą fugowaną cegłę, jak to się sprawdza)?

Wszelkie porady mile widziane

• 2 weeks później...
W tym roku jestem po fugowaniu elewacji z cegły klinkierowej (ok.330m2). Elewacja murowana była zaprawą tradycyjną w 2002r. - przez 9 lat zero problemów z ,,wykwitami". Po wyfugowaniu zaprawą do klinkieru (na półsucho za pomocą fugówki) w kilku miejscach gdzie wyraźnie używana była zbyt wilgotna fuga pojawiły się wykwity ... :( , dlatego odradzam sposób fugowania ,,na mokro" . Generalnie całość jest OK!

Krystian: urok kiedy jest zbyt dużo wilgoci, nawet jak murują kamień ozdobny to zaprawa jest używana bardzo na półsucho, dopiero potem w ramach potrzeb dodają wody. Równie dobrze przyczyną mógł być deszcz / gwałtowna ulewa - ktora pojawiła się tuż po wyfugowaniu.

• 10 months później...

Podciągam temat.

Właśnie przede mną fugowanie klinkieru. Fachowiec powiedział, że oprócz zaprawy do fugowania (Sopro z trasem) muszę kupić olej do klinkieru, bo będą fugować metodą "na mokro".

W końcu jak to jest z tą metodą skoro jest nawet olej w sprzedaży? Jest ona bardziej obarczona możliwością wystąpienia wykwitów niż metoda "na półsucho"?

Edytowane przez __Marek