Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sonda: Co w pierwszym roku?

Ile wybudujecie w pierwszym roku?  

194 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile wybudujecie w pierwszym roku?

• fundamenty
      39
    • stan surowy
      70
    • stan surowy i instalacje wewnątrz
      34
    • zaczniemy prace wykończeniowe
      18
    • cały dom aż do zamieszkania
      33

Recommended Posts

Ja zaczynałem w zeszłym roku na jesieni, więc powstał sam stan surowy. SSO będzie za 2 mc, pod koniec czerwca. Czyli SSO zajęło 5mc. Więc jeśli bym wystartował w tym roku, spokojnie SSZ, może nie wszystkie instalacje w środku by były, ale zima już nie przeszkadza w kontynuowaniu prac instalacyjnych.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ruszamy w trzecim tygodniu maja czyli lada moment, nie powiem żebym nie była tym faktem przerażona no ale ze względu na kredyt jesteśmy ograniczeni czasowo i w przyszłe wakacje chcemy się przeprowadzać więc przyspieszenie będzie. Ekipa zobowiązała się postawić dom i przykryć dachem w 2 miesiące, w lipcu wchodzi elektryk i hydraulik a zaraz po nich tynki i wylewki, późną jesienią wstawiamy okna i od marca/kwietnia wejdziemy z wykończeniówką

Jaboo - przez pół roku nie znalazłam projektu gotowego, który by mi w 100% pasował. Mamy projekt szyty na miarę, wszystko jak chciałam czyli ja jestem zwolenniczką projektów indywidualnych - dopracowanych pod siebie

• 4 weeks później...
a może poradzicie mi czy lepiej jest wybrac projekt indywidualny czy gotowy? proszę...

My szukaliśmy projekt około roku, tak by odpowiadał nam w 100% nie znaleźliśmy, ale zdecydowaliśmy się na gotowy. (teraz żałuję).. Więc jeśli mogę doradzić decyduj się na indywidualny. Finansowo wychodzi podobnie bo gotowy projekt + adaptacja( bo pewnie jej nie unikniesz) z 3 - 4 tys, a za indywidualny też tyle sobie życzą.

Więc przyłączam się do opinii pumpaluna:):)

pozdrawiam

A co do tematu to w pierwszym roku SSZ..

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
@jaboo Wiem, że odpowiedź może być spóźniona,ale ja wybrałem indywidualny. 3 miesiące całymi dniami w gotowcach i niestety nie znalazłem czegoś, co by mi pasowało w 100%, głównie ze strony ograniczeń z planu zagospodarowania i kształtu działki. Dom został zaprojektowany tak, aby nie przesadzić z materiałami,uwzględniając warunki geologiczne,materiał na ściany, ciężar stropu i dachu wraz z połacią itd. W przypadku gotowców często są to projekty "na każde warunki",stąd więcej materiału, dla bezpieczeństwa. Oczywiście wszystko można pozmieniać, tylko to już chyba coś tam kosztuje, a tak mam wszystko jak chce od początku i wiem, że nie przesadzę z materiałem..ale wiadomo,zdania są podzielone.

• 2 weeks później...

Na pewno Stan surowy otwarty + dach. Jak się uda -to jeszcze instalacje (wod -kan co itp) i wylewki. Elektryka i tynki już na wiosnę, niestety.

Zaczęliśmy na początku lipca, teraz mieliśmy 3 tygodnie przestoju, ale na koniec września wiecha powinna być.

A jak już dekarze będą na dachu to my na parterze zaczniemy walkę z podłogą i instalacjami w niej układanymi.

• 2 weeks później...

Witam.

Mam sytuację podobną do Ludwika_13. Zaczęliśmy fundament pod koniec czerwca. Potem przez "przeboje" z bankiem było 4 i pól tygodnia przerwy. Teraz mamy wylany strop. Od piątku murujemy poddasze. Plan na ten rok to SSO plus dach z oknami. Na zimę wszystkie otwory okienne zabijamy dechami, start wiosną i w święta BN 2012 mamy zamiar zamieszkać :)

• 1 month później...
Zaczęłam w kwietniu 2011. Obecnie dom stoi, dach odeskowany i opapowany, elewacja kończy się robić. Czekam na: dachówkę, elektryka, tynki, stolarka, c.o., woda, wylewki. TO MUSI BYĆ PRZED ZIMĄ (tak postanowione)!!! Marzy mi się by zamknąć dom i nie przyjeżdżać na budowę tak z miesiąc. Oj zmęczyła mnie ta budowa.

• 4 months później...

a czy możecie mi odpowiedzieć na takie pytanie.. czy można zamieszkać w domu zaczynając jego budowę w kwietniu tego roku i na Święta BN próbować się wprowadzać?? tzn.może tak, wiem ,że jest to realne ale czy jest to ZDROWE dla domu?? dużo słyszy się ,że dom musi odstać swoje np.6 miesięcy bo inaczej mogą pękać ściany i takie tam....

czy tak było kiedyś??

proszę o odpowiedź bo trochę mnie to martwi :)