Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie orientujesz sie czy aby dostac zwrot vatu trzeba miec zakonczną budowe czy tez mozna w trakcie??

m.

No właśnie lepiej mieć nie zakończoną.

Bo VAT odlicza się od 1.05.2004 r. do daty zakończenia inwestycji, jadnak nie dłuzej niż do 31.12.2007 r.

Jak zakończysz - to już nic z tego.

Więc, ja oddaję udynek najpóźniej jak się da :wink:

a w jaki sposob udokumentowac budowe?? pozwolenie wystarczy?

m.

Chyba pozwolenie i fakturki...

m.

Wniosek - ma byc specjalny formularz.

kopia pozwolenia i kserokopie faktura VAT.

Podliczone i opisane.

no bo np. na fakturze może byc tak, ze coś będzie na 7 % a coś na 22 i to co na 7 to już nie uwzgledniamy.

A może być też na 1 fakturze np. farba i pędzel, albo drabina - to pędzel i drabinę trzeba odliczyć bo to nie materiał.

m.

Wniosek - ma byc specjalny formularz.

kopia pozwolenia i kserokopie faktura VAT.

Podliczone i opisane.

no bo np. na fakturze może byc tak, ze coś będzie na 7 % a coś na 22 i to co na 7 to już nie uwzgledniamy.

A może być też na 1 fakturze np. farba i pędzel, albo drabina - to pędzel i drabinę trzeba odliczyć bo to nie materiał.

kurcze... kupilem tyle cementy i nie bralem faktur, choc placilem vacior... hmmm niech no policze .hhmmmmm.... moglo by wrocic ze 150zl... szkoda, ale za to na styropian mam fakturke :D

Chyba dopóki nie uda Ci się odzyskać wszystkich pieniążków z VAT... :wink:

No nie do końca :oops:

Bo jak skończysz budowę w 2005 to i tak zwrot w 2006, jak w 2006 to zwrot w 2007.

Więc i tak pieniążki z dołu przynajmniej z kilkumiesięcznym opóźnieniem.

Ja rozumiem, ale ja już odzyskasz całą kaskę to wtedy nie powinno być powodu dla którego trzeba by było przedłużać termin zakończenia budowy... :lol:

kurcze... kupilem tyle cementy i nie bralem faktur, choc placilem vacior... hmmm niech no policze .hhmmmmm.... moglo by wrocic ze 150zl... szkoda, ale za to na styropian mam fakturke :D

ja za każdym razem jak wychodzę ze sklepu/ hurtowni/ itp.

to mówie Miśkowi ile z tago nam oddadzą :wink: :D :D :D :D

Kilka tysiaczków sie nazbierało.

A ostatniego grudnia kseruje faktury.

2 stycznia składam papiery - jak nie bedzie błędów to chyba mają 25 dni na zwrot :D

ja za każdym razem jak wychodzę ze sklepu/ hurtowni/ itp.

to mówie Miśkowi ile z tago nam oddadzą :wink: :D :D :D :D

Kilka tysiaczków sie nazbierało.

A ostatniego grudnia kseruje faktury.

2 stycznia składam papiery - jak nie bedzie błędów to chyba mają 25 dni na zwrot :D

A nie powinaś poczekać do rozliczenia podatku dochodowego czyli PIT'a? Urzad Skarbowy nie będzie chiał tego jakos zintegrować...?

A nie powinaś poczekać do rozliczenia podatku dochodowego czyli PIT'a? Urzad Skarbowy nie będzie chiał tego jakos zintegrować...?

Nie bo to nie ma nic wspólnego z podatkiem dochodowym.

Może np. być tak, ze żona nie pracuje i nie ma dochodów, zarabia tylko mąż.

Ale żona obrotna, jeździła i wszytsko kupowała na budowę i wszytskie faktury brała na siebie. Czy to zaraz oznacza lewe dochody rodziny?

Inna sprawa, ze urząd na pewno sie zainteresuje jeśli małżonkowie mają kilkadziesiąt tyssięcy dochodu rocznie a wykażą, ze wydali na budowę kilkaset. Wtedy na pewno będzie postępowanie sprawdzające, a nawet (jeśli podatnik nie będzie potrafił się wytłumaczyć) postępowanie o nieujawnione źródła dochodów.

Tego nie zazdroszczę.

Nie bo to nie ma nic wspólnego z podatkiem dochodowym.

Może np. być tak, ze żona nie pracuje i nie ma dochodów, zarabia tylko mąż.

Ale żona obrotna, jeździła i wszytsko kupowała na budowę i wszytskie faktury brała na siebie. Czy to zaraz oznacza lewe dochody rodziny?

Inna sprawa, ze urząd na pewno sie zainteresuje jeśli małżonkowie mają kilkadziesiąt tyssięcy dochodu rocznie a wykażą, ze wydali na budowę kilkaset. Wtedy na pewno będzie postępowanie sprawdzające, a nawet (jeśli podatnik nie będzie potrafił się wytłumaczyć) postępowanie o nieujawnione źródła dochodów.

Tego nie zazdroszczę.

Jesli żona nie zarabia, a zarabia mąż to zapewne wspólnie opodatkowuja się. Tak więc faktury mogą być na żonę.

A kto zwraca ten VAT? Urząd Skarbowy?