Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli chodzi o chłopców, to mnie się podobają imiona z literą "r", Piotr, Rafał, Robert itd.

Zastanów się jak wybrane imię będzie się "komponować z nazwiskiem, jakie są od niego zdrobnienia i czy się z czymś głupim nie kojarzy.

Nazwisko? Mam takie, że i tak jak mojego ojca, mnie, moją siostre to i pewnie moje dzieci bedą nazywać: Zegar, Zegarek, Zegarynka... :wink: Nawet na boisku krzyczą "Uważaj na Zegarka!!"... :lol: :lol:

Jeżeli chodzi o chłopców, to mnie się podobają imiona z literą "r", Piotr, Rafał, Robert itd.

Zastanów się jak wybrane imię będzie się "komponować z nazwiskiem, jakie są od niego zdrobnienia i czy się z czymś głupim nie kojarzy.

Jak zaproponowałem Piotra, to zona, że bee bo Pietrek

Jak Wojtek, to "Wojtek bez portek" (pierwszy raz takie coś słyszałem :o)

Jak Jurek (Jerzy) to .. że mają pecha w życiu, i Jurek ogórek itp..

A ona zaproponowała Konrad - przecież Konrad to Koni!!

A jak chodzi o imię dziewczynki to w sumie dużo jest ładnych imion...

Jak zaproponowałem Małgorzata, to nie bo Gocha...

Odechciewa się wybierania... :cry:

Piotr - Piotruś - bardzo ładne imię - moje ulubione :D :D

Mi też się Piotr podoba... Tylko kiedy ma imieniny?

Bo ja wymysliłem tak:

skoro urodziny mam mieć pod koniec wrzesnia to imieniny powinien mieć na wiosnę czyli luty-maj (Żeby mógł imprę zrobić lub cukireki do szkoły zanieść) :lol:

PIOTR (greckie petros, - skala) – imię męskie oznaczające człowieka twardego i stałego jak skała.

Forma żeńska PETRA

Zdrobnienia Piotruś, Piotrunio, Piotrko

Inne języki aram. Kefas, gr. Petros, niem. Petrus, ang. Peter, wł. Pietro, fr. Pierre.

Nazwiska Pietrusiński, Pietruski, Pietruszek, Pietruszewski, Pietruszko, Pietrzak, Piotrzycki,Piotrkowiak, Piotrkowicz, Piotrowicz, Piotiwwski, Piotrkowski, Piotruś, Pietrusiak, Piotrkowicz, Piotrkow

Przysłowia Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem, bo przepieprzysz, Pietrze, wieprza pieprzem. Piotr wie, co mówi, Paweł zaś mówi, co wie. Gdy święty Piotr z Pawłem płaczą, ludzie przez tydzień słońca nie zobaczą. Chodzi z kluczami jak święty Piotr. Dawniej Piotr był Piotrem, a łotr łotrem.

Znani Piotr Kochanowski (l 566-1620), bratanek Jana, tłumacz i poeta. Piotr Michałowski (1800-1855), wybitny malarz epoki romantyzmu. Piotr Rytel (1884-1970), kompozytor i pedagog. Piotr Zbylitowski (1569-1649), poeta, satyryk.

Imieniny 3,18,28,31 I; 5,8,22,23 II; 1.2,23 III; 27,29 IV; 8,13,19 V; 2,23,29 VI; 2,7 VII; l,12,19 VIII; 9,12, 25 IX; 19 X; 16. 21 XI; 4, 25 XII

PIOTR (greckie petros, - skala) – imię męskie oznaczające człowieka twardego i stałego jak skała.

Forma żeńska PETRA

Zdrobnienia Piotruś, Piotrunio, Piotrko

Inne języki aram. Kefas, gr. Petros, niem. Petrus, ang. Peter, wł. Pietro, fr. Pierre.

Nazwiska Pietrusiński, Pietruski, Pietruszek, Pietruszewski, Pietruszko, Pietrzak, Piotrzycki,Piotrkowiak, Piotrkowicz, Piotrowicz, Piotiwwski, Piotrkowski, Piotruś, Pietrusiak, Piotrkowicz, Piotrkow

Przysłowia Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem, bo przepieprzysz, Pietrze, wieprza pieprzem. Piotr wie, co mówi, Paweł zaś mówi, co wie. Gdy święty Piotr z Pawłem płaczą, ludzie przez tydzień słońca nie zobaczą. Chodzi z kluczami jak święty Piotr. Dawniej Piotr był Piotrem, a łotr łotrem.

Znani Piotr Kochanowski (l 566-1620), bratanek Jana, tłumacz i poeta. Piotr Michałowski (1800-1855), wybitny malarz epoki romantyzmu. Piotr Rytel (1884-1970), kompozytor i pedagog. Piotr Zbylitowski (1569-1649), poeta, satyryk.

Imieniny 3,18,28,31 I; 5,8,22,23 II; 1.2,23 III; 27,29 IV; 8,13,19 V; 2,23,29 VI; 2,7 VII; l,12,19 VIII; 9,12, 25 IX; 19 X; 16. 21 XI; 4, 25 XII

A mi się wydawało, że 23 III jest Wojciecha i Jerzego.. :o

Piotr - bywa surowy, twardy, ale jednocześnie grzeczny i układny. Wielki myśliciel; bywa, że zżera go ambicja. Zainteresowania rzeczami wielkimi, nie odkrytymi tajemnicami, nauką; zadatki na uczonego. Lubiany w środowisku zawodowym i domowym. Czasem roztargniony, czym denerwuje najbliższych. Poluje... na dziewczęta!

Robert - jest człowiekiem energicznym, inteligentnym, dobrym organizatorem. Umie dobrze obserwować świat i ludzi. To dobry znawca psychiki ludzkiej. Ma uzdolnienia kierownicze, służy chętnie ludziom. Z wyglądu jest osoba, która przyciąga innych, zachęca do kontaktów i głębokiej przyjaźni. Jest oddany żonie lub partnerce i swoim dzieciom. Kocha tradycję, szanuje rodziców, lubi przebywać w domu. Nie przepada za wyjazdami. Jest wielkim patriota. Lubi jak ktoś go chwali - to go mobilizuje.