Sonika 27.05.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Dzisiaj rozpracujemy Piotra: PiotrPochodzenie: greckie Znaczenie: "skała, opoka" Liczba: 4 Znak zodiaku: Byk Planeta: Jowisz i Księżyc Imieniny: 18 Stycznia, 8 Lutego, 21 Lutego, 28 Kwietnia, 29 Kwietnia, 19 Maja, 29 Czerwca, 1 Sierpnia, 9 Września, 11 Września, 19 Października, 2 Grudnia, 21 Grudnia Imię Piotr powstało jako przydomek, który Jezus nadał swojemu ulubionemu uczniowi. Św. Piotr właściwie nazywał się Szymon. Piotr, po grecku Petros, a w języku aramejskim Kefas, znaczy "skała, opoka". Tak więc w imieniu Piotr zawarta była przepowiednia, że ów uczeń stanie się następcą Jezusa i budowniczym Jego kościoła. Ten sam grecki rdzeń, który występuje w imieniu Piotr, słyszymy w naukowych słowach dotyczących skał i ropy naftowej, jak "petrografia" czy "petrochemia". Liczba imienia w łacińskiej wersji Petrus równa się jeden (liczba pionierów i założycieli), co zgadza się z tym, że św. Piotr (Petrus) został pierwszym papieżem i założycielem kościoła rzymskiego. Po polsku jest inaczej: Piotr to czwórka, a liczba ta oznacza ludzi prostolinijnych i dobrze osadzonych w materialnej rzeczywistości. Dlatego nasi Piotrowie, kiedy wspominają czyny wielkiego Apostoła, czują, że najbliższe są im te momenty, kiedy ze świętego wychodzi jego ludzka poczciwość, a nawet naiwność - kiedy na przykład próbuje wzorem Jezusa chodzić po wodzie (i do wody wpada...), kiedy nie rozumie Jego wzniosłych nauk, obcina ucho napastnikowi lub gdy oblatuje go strach po aresztowaniu Mistrza. Piotrowie są praktyczni i mają dużo gospodarskiego, zdrowego rozsądku. Zwykle dobrze znają środowisko, w którym się obracają i potrafią zgodnie współżyć z ludźmi, z korzyścią dla wszystkich stron. Upraszczają sprawy zbyt zawiłe; nie mają serca do abstrakcyjnych rozważań. Nie lubią czegoś udawać ani ukrywać swoich pobudek, źle się czują tam, gdzie trzeba być dyplomatą. Silne u Piotra są instynkty opiekuńcze. Dzieci i kobiety czują się przy nim bezpieczne. Potrafią sobie i swoim bliskim zapewnić komfort; znają się też na różnych drobiazgach, które czynią życie wygodniejszym. Wokół Piotra świat staje się normalny! Zdarzają się ludzie, którzy nadużywają jego dobrej woli, a wtedy on nie bardzo wie, jak się przed nimi bronić. Zwykle Piotr unika skrajności. Jest typowym zwolennikiem "środkowej drogi". Raczej nie spotykamy Piotrów fanatyków! Typowe cechy, jakie wnosi imię Piotr, najbardziej przypominają znak Byka. Szczerość i prostolinijność Piotra sprawia, że dobrze z tym imieniem będzie czuł się Strzelec. Silne uczucia rodzinne wiążą to imię z Rakiem. Piotr Panna lub Koziorożec będzie bardziej pełen życia, niż zwykle to bywa u tych saturnowych znaków, zaś jako Lew, Skorpion lub Baran będzie lepiej rozumiał innych ludzi. Imię Piotr nadane Wagom, Bliźniętom i Wodnikom zwiększa ich umiejętności praktyczne. Piotr ze znaku Ryb będzie poczciwcem podatnym na wpływy innych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.05.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Mi w marcu stukneła równa 30tka (MY'75) A ja 22 maja skończyłem 33 lata.... Masz 56 dni mniej niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 oststnio sa dawane takie imiona stare A jakie to są imiona? Termin jest na koniec wrzesnia... Niby duzo czasu, ale z drugiej strony mało... Lubię być przygotowany wczesniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Ufff przeczytałem te 11 stron.... Ale z Was rozpustnicy.. Takie duże łóżo (od Krakowa do Lublina) i prawie wszyscy tam się wepchali... Gratulacje dla wszystkich co zdobyli punkty! Niestety nie spamiętałem wszystkich, więc skłądam gratulacje zbiorowo... Sonika jak tam dół? Ale do wyboru imienia dla mojego dziecka to zabrałaś sie na prawde z dużym impetem.. Jestem pod wrażeniem. Jesteś bardzo pomocna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Ufff przeczytałem te 11 stron.... Ale z Was rozpustnicy.. Takie duże łóżo (od Krakowa do Lublina) i prawie wszyscy tam się wepchali... Gratulacje dla wszystkich co zdobyli punkty! Niestety nie spamiętałem wszystkich, więc skłądam gratulacje zbiorowo... Sonika jak tam dół? Ale do wyboru imienia dla mojego dziecka to zabrałaś sie na prawde z dużym impetem.. Jestem pod wrażeniem. Jesteś bardzo pomocna... Bo to jest poważna sprawa. Imię nadaje w jakiś sposób charakter. Np. Ewy są despotyczne (upsss przepraszam wszystkie Ewy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 27.05.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A Waldemar nie wiedzieć czemu kojarzy mi się z czekoladą. a mi się kojarzy z piosenką Kazika "tak panie Waldku pan sie nie boi... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A Waldemar nie wiedzieć czemu kojarzy mi się z czekoladą. a mi się kojarzy z piosenką Kazika "tak panie Waldku pan sie nie boi... " Cała Polska za Panem stoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Ufff przeczytałem te 11 stron.... Ale z Was rozpustnicy.. Takie duże łóżo (od Krakowa do Lublina) i prawie wszyscy tam się wepchali... Gratulacje dla wszystkich co zdobyli punkty! Niestety nie spamiętałem wszystkich, więc skłądam gratulacje zbiorowo... Sonika jak tam dół? Ale do wyboru imienia dla mojego dziecka to zabrałaś sie na prawde z dużym impetem.. Jestem pod wrażeniem. Jesteś bardzo pomocna... Bo to jest poważna sprawa. Imię nadaje w jakiś sposób charakter. Np. Ewy są despotyczne (upsss przepraszam wszystkie Ewy) Moze i charakter... Ale generlnie to imię powinno być twarde (dla chłopca) lub miękkie (dla dziewczynki). I dawać się zdrobniać. Imię Piotr spełnia to kryterium... Piotr-Piotrek-Piotruś, Jerzy-Jurek-Juruś, Wojciech-Wojtek-Wojtuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No to dla chłopca już mamy - ciekawe co na Twoja żona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniq1 27.05.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Hihi - Whisper - spytaj żony - pewnie ci wytłumaczy . Piszę ten drugi: Młode małżeństwo - zaraz po ślubie. Początek nocy poślubnej. On nieśmiały - ona trchę mniej. Więc ona mówi: - Kochanie - połóż rękę na mym łonie A mąż na to: - A co to jest mymłon ? Nie wiem jak wam - ale mi się podoba od kilku lat niezmiennie Czy Wy nocujecie przy kompach:))) Tempo wpisów jest...kosmiczne:))) A co do kawałów, to są świetne. Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No to dla chłopca już mamy - ciekawe co na Twoja żona? Jak kilkanaście (a może już dziesiąt) minut temu gadałem (telefonicznie) z żoną powiedziała, że Piotr ... też jej się podoba!! To po co mówiła przed tem, że eee Piotr to Pietrek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No to dla chłopca już mamy - ciekawe co na Twoja żona? Jak kilkanaście (a może już dziesiąt) minut temu gadałem (telefonicznie) z żoną powiedziała, że Piotr ... też jej się podoba!! To po co mówiła przed tem, że eee Piotr to Pietrek... , to teraz dziewczynka Julia - Julcia - Julka??? Aleksandra - Ola -Oleńka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A apropo po kawałów. To jak brałem ślub kościelny (a było to w Wieliczce podczas Mistrzostw Świata w Japoni i Koreii) to ksiądz powiedział (mniej więcej tak) na kazaniu: "W życiu różnie się może wydażyć. Proszę sie nastawić na różne niespodzianki i je przyjąć z radością i pokorą. Bo kto by przypuszczał, że Senegal ogra Francję 1:0 ?" Nie wiem, czy wiedział, że interesuję sie piłką, ale porównanie podobało mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No to dla chłopca już mamy - ciekawe co na Twoja żona? Jak kilkanaście (a może już dziesiąt) minut temu gadałem (telefonicznie) z żoną powiedziała, że Piotr ... też jej się podoba!! To po co mówiła przed tem, że eee Piotr to Pietrek... , to teraz dziewczynka Julia - Julcia - Julka??? Aleksandra - Ola -Oleńka?? Tylko, że w temacie dziewczynki nie zastanawiałem się.... Myślałem, że żona coś wybierze, a w zamian nie bedzie się wtrącał do wyboru imienia dla chłopca.. Ale czy aby nie wycofa się ze zgody na Piotra?Nie mam tego nagranego... Ola lub Ala - podoba mi się. Żona coś przebakiwała o Wiktorii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No to dla chłopca już mamy - ciekawe co na Twoja żona? To może zgodzi się dać na pierwsze Piotr, a na drugie Jerzy? Drugiego imienia tak często nie uzywa się, a Jerzy jakoś kojaży mi się z walecznoscią i w ogóle to duże "J" na poczatku imienia ładnie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Jerzy trochę mniej mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.05.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Jerzy trochę mniej mi się podoba. Ale Jerzy to.. Jurek czyli imię naszego najlepszego bramkarza! Teraz on ponoć najlepszy na świecie.. A poważnie to może wróćmy do dziewczynek...Ja nie mam żadnego pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Z dziewczynką, to musimy poczekać do wieczora, bo idę do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.05.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 pa,pa, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts