retrofood 15.12.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cześć!Widzę, że streszczenia, chociaz mało udolne, (dziękuję za pochwały!) Wam sie podobają, więc przedstawię (w odcinkiach) streszczenie Pana Tadeusza pióra Mistrza Andrzeja Waligórskiego. To dla tych, ktorzy ewentualnie tego nie znają: KSIĘGA I: Gospodarstwo Cichy wieczór na Litwie, owczarz owce macaA Tadeusz po studiach do domu powracaChce usprawnić rolnictwo, do pracy aż wzdychaAle Wojski natychmiast daje mu kielicha Pod wpływem alkoholu Tadzio czując WenęPodrywa własną ciocię, starą TelimenęA Asesor z Rejentem kłócą się przy wódceWreszcie wszyscy posnęli. Dalszy ciąg już wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cześć. Od rana wydziele mi się adrenalina w takim stężeniu, że mogę nawet prezz komputer pluć jadem. Czy wszyscy hydraulicy są do ..................? Nieeeee, niektórzy i za kolanko potrzymają, i rurkę przeczyszczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.12.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cześć. Od rana wydziele mi się adrenalina w takim stężeniu, że mogę nawet prezz komputer pluć jadem. Czy wszyscy hydraulicy są do ..................? Nieeeee, niektórzy i za kolanko potrzymają, i rurkę przeczyszczą... czy tylko ja mam jakieś nieuczesane myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cześć. Od rana wydziele mi się adrenalina w takim stężeniu, że mogę nawet prezz komputer pluć jadem. Czy wszyscy hydraulicy są do ..................? Nieeeee, niektórzy i za kolanko potrzymają, i rurkę przeczyszczą... czy tylko ja mam jakieś nieuczesane myśli oczywiście, ze... nie PS. KSIĘGA II: Zamek Pośród krat, baszt i różnych innych dupereli Siedzi Hrabia po mieczu, pochwie i kądzieli Zaś Gerwazy oparty na swym Scyzoryku Opowiada mu serial o starym Stolniku Co Jackowi Soplicy nie chciał dać swej córki Więc tamten go - i słusznie - uwalił z dwururki Hrabia pije z Gerwazym i zemstę przysięga Zaś Woźny pędzi bimber. Tu kończy się księga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA III: Umizgi Wszyscy idą na grzyby. Wybucha panikaBo krótkowzroczny Sędzia zeżarł sromotnikaSzczęściem kapitan Ryków co tam był akuratWrzasnął : "Wy jemu dajtie skoriej dienaturat. Na truciznu - trucizna." Sędzia chwycił flaszkę,Ucałował odbitą na niej trupią czaszkęWypił, huknął jak wszystkie pułki artyleriiI... wyzdrowiał. Niestety, koniec trzeciej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 15.12.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 RETRO- MISTRZU DAWAJ CIĄG DALSZY PILSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 15.12.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Witam wieczorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.12.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Retro graciory!!!!!! Jesteś po prostu niesamowity!!!!! http://www.dyskretna.pl/images_u/livia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA IV: Dyplomatyka i Łowy Lud prosty w wiejskiej karczmie szykuje powstanieZaś Hrabia z Tadeuszem robią polowanieLecz że obaj pijani kiepsko im się wiedzieKażdy zamiast jednego - widzi dwa niedźwiedzie Aż dopiero ksiądz Robak wybiegłszy zza krzakaWygrzmocił misia pałą jak Ryndszus PolakaPałą ? - zdziwił się Wojski - A gdzie ksiądz ją znalazł?Dał mi ją przeor Kiszczak. Dalszy ciąg już zaraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA V: Kłótnia Asesor pił jarzębiak, Rejent ćpał wiśniówkęJankiel z Woźnym Protazym chlali pejsachówkęTelimena vistulę obciągała bratuGdy Klucznik wleciał z krzykiem : Biorą do Senatu! Zaraz tam pogonili wypluwając płucaPłócienniczak, Gargamel, brat Glempa i GucaZ tym, że jakoś do Izby Wyższej nie trafiliWięc są w izbie wytrzeźwień. Dalszy ciąg po chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA VI: Zaścianek. Słynie szeroko w Litwie Dobrzyński ZaścianekSpożyciem alkoholu, ilością skrobanek...Pieśniami, które nuci lud prostolinijny...Czasem jakaś głodówka... strajk protestacyjny Lud przyciśnięty nędzą. Szlachcic mazowieckiZa kilka marek pacierz odmawia niemiecki.Zaś miejscowej starszyźnie profesor WisłockaDoradza, jak dać dupy. Teraz dobranocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA VI: Zaścianek wersja II Sędzia razem z Protazym knują za kominem, Potem z księdzem Robakiem knują, Bernardynem, Zaś w Dobrzyńskim Zaścianku dzielnej szlachty wiele Knuje z Maciejem, zwanym "Kurkiem na kościele". Tadeusz słuchał, patrzył, wreszcie spytał: - Wuju, Dlaczego wszędzie słychać "knuju knuju knuju...."? - Ty też knuj... - mruknął Sędzia, więc Tadeusz w nerwach Zaczął knuć Pannę Zosię. Koniec księgi - przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA VI: Zaścianek wersja III. W Zaścianku dziś wybory, więc głosuje wiara:Ten chce Napoleona, ów obstawia cara.Wreszcie podsumowano wszystkie elementy:Napoleon - dziewięćdziesiąt, car ma dwa procenty. A więc car, co jest jasne nawet niemowlęciu,Ma większość: sześćdziesiąt pięc do trzydziestu pięciu.Kto tego nie zrozumiał, ten jest kawał ścierwa,Oj, będzie z tego draka - przedtem krótka przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA VII: Rada. Szlachta radzi jakby tu pozbyć się MoskaliNadjeżdża pędem Hrabia, strasznie konia waliWiezie wieść, że jak słychać z plotek i przeciekówKsiądz Jankowski masowo nawraca Ubeków Jezu! - krzyknął ksiądz Robak - To dopiero kino!To przez to pół kościoła mam zapchane gliną!Wzburzona tym niechlujstwem szlachty cała zgrajaWyrusza na Soplicę. Teraz będą jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA VIII: Zajazd. Podkomorzy miał właśnie obalić PershingaGdy wleciał cwałem Hrabia, w dłoni lśni mu klingaZa nim szlachta szturmuje dwór, kuchnie, piwniceGerwazy lewą dłonią pochwycił Soplicę I z okrzykiem Soplico! Giń kanalio chytra!Odbiwszy główkę wypił Soplicy pół litraAle zaraz uczciwie wszystko zwrócił z pluskiemPadł i zasnął. W następnej księdze przyjdą Ruskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA IX: Bitwa. Szlachta związana w pęczki leży chłop przy chłopiePatrząc, jak brzydki Moskal polską wódkę żłopieMajor Płut Telimenę już dosiadał gwałtemGdy kwestarz Robak wjechał swoim starym autem I wykrzyknął basem: "Zciągnąć z niej tę carską glizdę!"Za późno! Płut wystrzelił. Salwa poszła w... izbęA cała rota jegrów poszła spać do piachuW następnej księdze nasi będą wiać na Zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA X: Emigracja. Nazajutrz wszyscy zbiegli do NapoleonaTylko ksiądz Robak nie mógł, bo akurat konaKona, kona, aż zgłodnał. Zerwał jabłko z krzakaNadgryzł je i w środku ... też ujrzał robaka "Cześć kuzynie" - rzekł robak. Ksiądz zasłonił licaI wyszeptał "spierdalaj, jam Jacek Soplica""Wiedziałem - mruknął Sędzia - już od pierwszych kartek"Koniec księgi. W następnej wkroczy Bonaparte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA XI: 1812. O roku ów! Kto cię widział na Litwie i w RusiTen wiedział, że ten burdel źle się skończyć musiTłok, że nie ma na czym usiąść, co najwyżej w kuckiPoniatowski, Dąbrowski, Wałęsa, Piłsudski Jankiel miast poloneza majofesa grzmociZosia płacze, bo Tadzia złapała na ciociA z RFN-u już wraca stara wołowinaCo ją kiedyś skradł Hitler. Łoj, zbliża się finał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA XII: Kochajmy się! Pije szlachta przy Wiejskiej ulicy skupionaZdrowie Sędziego, Zosi i NapoleonaWiwat Sejm, wiwat Naród, wiwat wszystkie Stany!I prezydent tych Stanów, pan Clinton kochany! Nikt nie chodzi do pracy, wszędzie dzwony dzwoniąTowarzysze pancerni do spowiedzi goniąBonaparte ocipiał i na Moskwę ruszaNo, tu na szczęście koniec Pana Tadeusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.12.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 KSIĘGA XIII: Geopolityka. Już się przed Litwą przyszłość rysowała lepszaGdy nagle krzyk się podniósł : "Napoleon spieprza!"Faktycznie, cesarz nawiał w kapciach i w negliżu"Aj, waj - zmartwił się Jankiel - uciekł do Paryżu" W tejże chwili od wschodu wśród gromkich okrzykówW kufajce i walonkach wszedł kapitan RykówI rzekł patrząc życzliwie na szlachtę struchlałą :"Nu, wot my znowuż razem" I tak już zostało. KONIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts