cieszynianka 22.09.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Co z tymi przepisami na pigwówkę Nikt nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Co z tymi przepisami na pigwówkę Nikt nie ma Pytałem mamuśki, akurat z pigwy nie robiła, więc nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem? To nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordzina 22.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem? To nie to samo? obawiam się że wrażenia estetyczne mogły by być nie zadowalające jakby tak możena to soków owocowych by nie robili po co zawsze możena zjeść owoc i popić wodą mineralną.... pozdrowionka, ta czeremcha to właśnie po to żeby pigwówka nie była za słodka...a taki przepis: Składniki: 10 dużych owoców pigwy 1 litr spirytusu 2 laski cynamonu 15 gorzkich migdałów, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 goździków 2 szklanki wody 1 szklanka cukru- tu proponuje miód Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny, rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 I coś dla RETRO.................http://www.intymna.pl/s2/kostar/083-1-8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordzina 22.09.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 o ta mi się wydaje fajna: Pigwówka pana Sławka 1 kg dojrzałych owoców pigwy, 2 cząstki skórki z pomarańczy (bez albedo), 1,5 l wódki 40-procentowej, 50 ml rumu, 1 szklanka cukru, 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego, sok z ½ pomarańczy. Owoce pigwy umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 2-3 tygodniach alkohol zlać i przechować, pigwę zaś zasypać cukrem, zamknąć słój i pozostawić w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z nalewem alkoholowym, dodać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące. Ps. kurcze wy tu takie piękne babki pokazujecie, że KD czyli kura domowa może się lekko speszyć żeby nie powiedzieć że po prostu nabawia się kompleksów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.09.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem? To nie to samo? chyba lepiej odwrotnie .... fajna laska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 22.09.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ps. kurcze wy tu takie piękne babki pokazujecie, że KD czyli kura domowa może się lekko speszyć żeby nie powiedzieć że po prostu nabawia się kompleksów No. Mam to samo jak na tego psa dla Ilony patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ps. kurcze wy tu takie piękne babki pokazujecie, że KD czyli kura domowa może się lekko speszyć żeby nie powiedzieć że po prostu nabawia się kompleksów No. Mam to samo jak na tego psa dla Ilony patrzę. Tak przeczuwałem,że kury domwe tutaj zaglądają.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Apropo kur domowych..........takie stadko mieć w domu......http://img144.imageshack.us/img144/686/4a13da0b800d57431a29da7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Od lewej:jedna z kurek domowych na poniedziałek, na wtorek, na środę, na czwartek, na piątek, na sobotę..............a w niedzielę....... ...........na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.09.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ..........a w niedzielę.......wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.09.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ..........a w niedzielę.......wszystkie Już nie chciałem proponować....... I kolejna kurka domowahttp://www.intymna.pl/s2/boccara/ariza-1-8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 22.09.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ..........a w niedzielę.......wszystkie Nie dał bym rady. Zwłaszcza w niedziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 22.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A i Zygul też fachura Wie że to za gruba rura Tak, że Stuk-u zniechęcony Nawet już nie szukał żony łoooooo matkooooo patrzę ogromnie zmieszany na te częstochowskie zwroty że zostałem w wiersz ubrany mam w głowie wielkie zawroty czy czuć dumę, czy wstyd taki? wyszykować wielkie gratki? trzeba retro prezent taaaaaaaki bo zasłużył nam na gatki http://1.1.1.5/bmi/www.intymna.pl/s2/ob/splendour-1-8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem? To nie to samo? obawiam się że wrażenia estetyczne mogły by być nie zadowalające jakby tak możena to soków owocowych by nie robili po co zawsze możena zjeść owoc i popić wodą mineralną.... pozdrowionka, ta czeremcha to właśnie po to żeby pigwówka nie była za słodka...a taki przepis: Składniki: 10 dużych owoców pigwy 1 litr spirytusu 2 laski cynamonu 15 gorzkich migdałów, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 goździków 2 szklanki wody 1 szklanka cukru- tu proponuje miód Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny, rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 23.09.2009 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Retrofood - skarga: Ya dziękuję za te wierszezwłaszcza, żem już na początkuI choć chęci są najszczerszeto pozostał ból w żołądku Ból tak silny, niech już skona!Trochę winy ma poetaBo w swym wierszu pisze "ona"gdy Ya płeć mam faceta. Trzeba wiedzieć co się święciBo tak trudno być poetąJeszcze trudniej mieć w pamięciże Ya nie jest kobietą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordzina 23.09.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces.. miłego dnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces.. miłego dnia.... Już robiłam w zeszłym roku, ale tak jak ktoś wcześniej napisał, była trochę zbyt słodka, choć smak bardzo oryginalny. Dlatego szukałam alternatywnego przepisu. Spróbuję i jak nie zapomnę to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 23.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces.. miłego dnia.... Już robiłam w zeszłym roku, ale tak jak ktoś wcześniej napisał, była trochę zbyt słodka, choć smak bardzo oryginalny. Dlatego szukałam alternatywnego przepisu. Spróbuję i jak nie zapomnę to napiszę Ya bym na samym pisaniu/czytaniu nie poprzestawał. Nie ma jak próbować osobiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.