Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Są termostaty z czujnikami podłogowymi, są z powietrznymi, są z jednymi i drugimi. Do podłogówki powininen być podłogowy (choćby żeby kable się nie przegrzały), z drugiej strony zależy mi też na tym, żeby była odpowiednia temperatura powietrza. Więc co? i czujnik podłogowy i powietrzny? A jeśli tak, to w jaki sposób regulując (i utrzymując) temperaturę podłogi możemy regulować i utrzymywać temperaturę powietrza? :o :o :o

Te termostaty są dość inteligentne. Nauczy tak sterować temp, aby o zaprogramowanej godzinie była odpowiedznia temp.

Chociaż myślę, że temp powietrza może się gryźć z temp podłogi. Ja mam tylko czujki podłogowe. Ustawiam tylko jak ciepła ma być posadzka. Do sterowania temp powietrza użyłbym ewentualnie grzejnika. Bo mogłoby być tak, że aby mieć temp powietrza np. 20 stopni wystarczyłoby że temp podłogi byłaby niedostatecznie wysoka.

A jak liczyłeś moc? Z zapotrzebowania na ciepło z OZC czy wg spotkanego przeze mnie przed chwilą wzoru: powierzchnia pomieszczeniax80W???

Bo patrząc na OZC kuchnia ma u mnie straty 300W, ale z tego że ma 19m2 powierchni wynikałoby 1500W. Rozbieżność jest ogromna. teoretycznie mógłbym "przewymiarować" moc w pomieszczeniu - będzie się rzadziej włączać, więc zużycie energii powinno zosrtac na tym samym poziomie...

chłopaki... piątek popołudnie.. wyluzujcie troche, a nie tylko budowa, budowa i budowa... rozumiem w sobote rano, ale w piątek po południu...

I kto to mówi :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:

andrzejka: sobota.. spoko.. czwartek spoko.. ale piątek po poludniu? trzeba miec kiedys wolne :D