Whisper 16.07.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Witaj Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Hej Whisper Co tam u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dziś siedzę w pracy Co masz za problem z ustawieniami w aparaciku? Może pomogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Wiesz co ja poprostu nie rozumię tych wszystkich znaczków haseł itp. Musze trochę poczytać te migawki przesłony i jakieś tam hasła to jak dla mnie czarna magia. ISO i takie tam nawet nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dzięki za chęci ale musiałbyś chyba opisać wszystko od początku do końca bo ja totalny laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 16.07.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Wiesz co ja poprostu nie rozumię tych wszystkich znaczków haseł itp. Musze trochę poczytać te migawki przesłony i jakieś tam hasła to jak dla mnie czarna magia. ISO i takie tam nawet nie wiem o co chodzi Nie dołączyli instrukcji obsługi? Ja teraz sobie drukuję bo mam instrukcję na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 To proste jest...ISO to odpowiednik czułości filmu. Ja zawsze robię na 100, bo wtedy jest najmniej szumów, czyli najmniejsza "ziarnistość" obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dołaczyli dołączyli ale pewnych haseł poprostu nie kapuje na rozdzielczościach też nei za bardzo się znam i tak trochę kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 16.07.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Zachowałam się jak burak .....witam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 16.07.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dołaczyli dołączyli ale pewnych haseł poprostu nie kapuje na rozdzielczościach też nei za bardzo się znam i tak trochę kombinuje Trzeba pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać potem zacznie wszystko wychodzić. Praktyka czyni mistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Witaj Olka Whisper to teraz mi powiedz czy dla każdej opcji ustawia się osobno te różne parametry ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dołaczyli dołączyli ale pewnych haseł poprostu nie kapuje na rozdzielczościach też nei za bardzo się znam i tak trochę kombinuje A z rozdzelczościami sprawa jest też dość prosta - rób na największej, za to format zapisu (TIFF lub JPG) wybierz słabszy - JPG. Zdjęcie jest wtedy szybciej zapisywane na karcie, zajmuje mniej miejsca, a utrata jakości jest praktycznie niezauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dołaczyli dołączyli ale pewnych haseł poprostu nie kapuje na rozdzielczościach też nei za bardzo się znam i tak trochę kombinuje Trzeba pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać potem zacznie wszystko wychodzić. Praktyka czyni mistrza. Olka pstrykam pstrykam tylko np. te TIFFY HQ i inne nic mi nie mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dołaczyli dołączyli ale pewnych haseł poprostu nie kapuje na rozdzielczościach też nei za bardzo się znam i tak trochę kombinuje A z rozdzelczościami sprawa jest też dość prosta - rób na największej, za to format zapisu (TIFF lub JPG) wybierz słabszy - JPG. Zdjęcie jest wtedy szybciej zapisywane na karcie, zajmuje mniej miejsca, a utrata jakości jest praktycznie niezauważalna. Tylko ja tego JPG nie znalazłam a może to jest ten HQ ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Tak, to będzie HQ (high quality) lub SHQ(super high quality). Ja robię na SHQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Witaj Olka Whisper to teraz mi powiedz czy dla każdej opcji ustawia się osobno te różne parametry ???? Mówisz o formacie zapisu? Nie, jeśli ustawisz sobie np. 2048x1568 SHQ, to od tej pory wszystkie zdjęcia będą robione w tej rozdzielczości (2048 na 1568 pikseli) i zapisywane w tym formacie (JPG o bardzo wysokiej jakości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.07.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Chodzi mi o to gdzie mam wprowadzić te wszytskie ustawienia tzn. w jakim polożeniu ma byc to pokrętło nagórze gdzie można zmieniać portret noc itp. czy w tych poszczególnych opcjach mam to ustawiać oddzielnie czy jak ustawię na jednym to już tak będzie wszędzie na wszystkich tych opcjach. A te czasy migawki bo to już totalny odjzad jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Chodzi mi o to gdzie mam wprowadzić te wszytskie ustawienia tzn. w jakim polożeniu ma byc to pokrętło nagórze gdzie można zmieniać portret noc itp. czy w tych poszczególnych opcjach mam to ustawiać oddzielnie czy jak ustawię na jednym to już tak będzie wszędzie na wszystkich tych opcjach. A te czasy migawki bo to już totalny odjzad jak dla mnie W dowolnym oprócz zielonej strzałki (bo wtedy nie masz dostęopu do tego menu chyba). I te ustawienia ważne są dla wszystkich położeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Czas migawki to najprostsza rzecz pod słońcem. Im jaśniej jest, tym krótszy czas migawki. Im ciemniej - tym musi być dłuższy. Jeśli czas będzie zbyt długi - zdjęcie będzie prześwietlone. Zbyt krótki - niedoświetlone (ciemne).A teraz uważaj: im dłuższy czas otwarcia migawki tym trudniej zrobić nieporuszone zdjęcie. 1/400 sekundy utrzymasz bez problemu. 1/5 - bez szans, zawsze poruszysz. Z tego wynika, że jeśli chcesz robić zdjęcie czemuś co się szybko rusza, powinnaś zrobić je na jak najkrótszym czasie naświetlania. Oczywiście nikt nie wymaga od Ciebie, żebyś wiedziała jaki czas będzie odpowiedni - wybierasz ikonkę ze sprinterem, a aparat sam wie, że ma wybrać tak krótki czas jak się tylko da (ale na tyle długi, żeby zdjęcie było dobrze naświetlone).Proste, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 16.07.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 witam po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts