Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

jasne pewnie masz racje

a jakie chcesz dodatki wziasc?

ile masz okien w domu i jak duze?

Okien mam 16 sztuk. Rozmiary różne - 2 drzwi podwójne balkonowe, 1 podwójne tarasowe, dwie witryny, jedno małe okno do garażu + reszta okna standrdowej wielkości. Na parterze szyby P4, okucia antywyważ. Klamki z kluczem na parterze. Jedno okno trójkąt. Jednostronna lub dwustronna okleina. Chcę PVC 5 -kom. Tak w telegraficznym skrócie.

Gościo nie zadzwonił!

Witam serdecznie Klikaczy :D

Majka - ja mam reku. Co chcesz wiedzieć?

wpadło nam do głowy, że przydałoby nam się coś w tym stylu. problem polega na tym, że nasz dom jest zamieszkany 8)

pytania:

- gdzie macie czerpnie?

- jakie rury? przekrój, kształt

- gdzie wlot do pokoi

- czy robiliście tez wylot

- co ogrzewa i ile kosztuje

Maluszku, ratuj :D

- czerpnie są dwie - jedna normalna w ścianie domu od strony zachodniej bo tak wyszło a druga to GWC (w zależności od pory roku albo korzystamy z GWC albo z normalnej czerpni)

- rury 200setki, okrągłe, aluminiowe takie harmonijkowe ocieplane wełną mineralną i na to znowu to harmonijkowe aluminium,

- anemostaty umieszone są nad oknami. Nawiewy mamy we wszystkich pokojach i garderobach. Wywiewy z kuchni, łazienek, pralni i spiżarni. Okap w kuchni nie jest podłączony do wentylacji mechanicznej.

- wylot też jest

- latem jest tylko nawiew czystego powietrza, natomiast zimą jako, ze reku mamy połączony z kominkiem to ogrzewa wszystkie pomieszczenia.

- całość naszej instalacji to 15 tys. zł

na poddaszu nie mamy jeszcze docelowej wylewki, moznaby ukryć rury, ale max 100, - to będa za małe?

- czy powietrze jest ogrzewane też elektryką, czy tylko kominkiem

- ile metrów rur i jak silny wentylator?

- czy w lecie nie wpływa wam gorąące powietrze /sciana zachodnia/

rany, potrzebuję jakieś rysunki :roll:

Normalnie nasz reku podgrzewa zimne powietrze ciepłym powietrzem wyciągnietym z domu - nie ma grzałki. Oprócz tego zimą to ogrzane powietrze z reku łączy się w takiej specjalnej komorze mieszającej z gorącym powietrzem z kominka i takie wędruje do pomieszczeń.

Nie pamiętam ile metrów rur mam ale jest ich dużo. Na parterze rury umieszczone są pod stropem i ładnie ukryte g-k. Na poddaszu rury są na strychu. Reku jest na parterze w pom. gosp. Reku ma wydajność jakieś 250 m3/h a wentylator od kominka ponad 500 m3/h.

W lecie powietrze jest pobierane z naszego pseudo GWC (mamy tylko 12 m rur) i jest ono o kilka stopni chłodniejsze niż temp. na zewnątrz. Z tej czerpni na ścianie korzystamy tylko wiosną i jesienią. Zimą i latem z GWC.

Jak chcesz to mogę podesłać Ci fotki naszego całego ustrojstwa

...

jasne pewnie masz racje

Okien mam 16 sztuk. Rozmiary różne - 2 drzwi podwójne balkonowe, 1 podwójne tarasowe, dwie witryny, jedno małe okno do garażu + reszta okna standrdowej wielkości. Na parterze szyby P4, okucia antywyważ. Klamki z kluczem na parterze. Jedno okno trójkąt. Jednostronna lub dwustronna okleina. Chcę PVC 5 -kom. Tak w telegraficznym skrócie.

Gościo nie zadzwonił!

a co to sa tarasowe drzwi? czym sie roznia od balkonowych?

i za te wszystkie bajery tylko 9tys brutto??

...

jasne pewnie masz racje

Gościo nie zadzwonił!

a co to sa tarasowe drzwi? czym sie roznia od balkonowych?

i za te wszystkie bajery tylko 9tys brutto??

drzwi tarasowe najczęściej są albo przesuwne albo otwierane albo harmonijka i są dużo większe niż normalne balkonowe

Kasztanciu - niestety tak jak napisałem - gość mi podał cenę standardu!!! Za P4, okucia, okleiny, klamki z kluczem - miałem sobie podoliczać sam. Zresztą profil Aluplastu to nie jest jakiś tam super hiper produkt. Drzwi tarasowe od balkonowych różnią się rzecz jasna szerokością i tym ze w tarasowych chcę P4. Mi gównie chodziło o profil Rehau. Ale nie doczekałem się :( .