Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OFICJALNY RANKING CZAJNIKÓW WSZECHMOCNYCH

1. Kze - 84

2. Whisper - 82

3. Fizyk - 56

4. Sonika, Kasztanka - 46

6. Maksiu - 42

7. Moniś, Majka - 34

9. Joanna i Janusz - 32

10. Teska, SławekD-żonka - 31

12. Badi - 30

13. Jezier - 24

14. Olkalybowa, Monka - 21

16. Aga J.G - 20

17. Andrzejka - 15

18. Agniesia - 14

19. Joola - 12

20. Jane - 10

21. Wojty, Funia, - 9

23. Markus_Gdynia, facio - 6

25. Verunia, Janussz - 5

27. Ewuś, Ania - 4

29. Damiangajda - 3

30. Daria, Baba_budowniczy, Paty - 2

33. Xrrr82, Dagi, Gość, Jolka, Modulor, Olka, Molly, A-g-n-e-s, Osowa, Jolana, Zaba_gonia, Anna Wiśniewska, jacek69 - po 1

ja tam znam osobiscie (nie wirtualnie) 7 osob z rankingu i nie powiem aby to byly kiepskie znajomości.. no chyba ze ktoś ma zamiar obrazić Prezesa, są chetni??

No, chętnych było brak :lol: :lol: :lol:

PREZESA ZF ?? :wink:

Tego samego. No, bo biada temu, co karmiącą rękę kąsa :wink:

ja tam znam osobiscie (nie wirtualnie) 7 osob z rankingu i nie powiem aby to byly kiepskie znajomości.. no chyba ze ktoś ma zamiar obrazić Prezesa, są chetni??

No, chętnych było brak :lol: :lol: :lol:

PREZESA ZF ?? :wink:

Tego samego. No, bo biada temu, co karmiącą rękę kąsa :wink:

no to mnie uspokoiłes... znaczy nie odebrałes zmrozonego piwa jako proby zamachu 'karmiącą rękę prezesa'

m.

ps. pamietam ze jakis medal mi obiecales....

Ja też mam zdjęcie (a nawet kilka tysięcy :o ) z jednym takim forumowiczem :wink: :lol: 8)

Kilka tysięcy???? :o

A gdzie Ty te tysiące zdjęć przechowujesz?

wbrew pozorom wystarczy jedna plytka cd.. kilka tysiecy wejdzie :D

No nie wiem.. 2 tyś zdjęć, a każde powiedzmy 4mln pikseli (ok.2mb) daje 8000mb, czyli 8GB. Jeśli masz na myśli płytki CD to chyba nie starczy... :roll:

a nie zapomniales o kompresji??? jpg w rozdzielczosci 1600x1200 (w wiekszej rozdzielczosci zdjec nie robie, bo nie uwazam ze nie ma sensu), zajmuje około 350kb, płytka cd ma 700mb x1024/350 =2048 sztuk, zrobiłem jakiś błąd z rozumowaniu albo liczeniu? :D :D :D

m.

Bład wg mnie nie w obliczeniach, ale założeniach.

1600 na 1200 to jest rodzielczość ok.2mln pikseli.. Do odbitek 10 na 15 wg mnie troszkę mało... 3mln to jest dobra rozdzielczość. Rozbiłeś odbitki?

Nie chce się wymoądrzać, ale wszędzie w poradnikach piszą, by robić zdjęcia w maksymalnej rozdzielczosci bez kompresji. Dopiero jak zaczyna Ci brakować zdjęć to włączasz kompresję...

Karty nie są teraz drogie (512MB kosztuje w fotojoker chyba 149pln), więc po co robić zdjęcia w słabej rodzielczości... Chyba, że masz aparat 2mln pikseli... Ale teraz standard to 4mln (ewentualnie można uznać, że 3mln, a 3mln to rodzielczość w sam raz dla 10 na 15)...

Natomiast 4mln to plik od ok.1,50MB do ok.2,5MB

To gdzie teraz ja popełniłem bład?

no to mnie uspokoiłes... znaczy nie odebrałes zmrozonego piwa jako proby zamachu 'karmiącą rękę prezesa'

m.

Za co medal? Za moją odmrożoną kończynę? To ten będzie chyba najbardziej odpowiedni:

http://www.military-medals-insignia.com/CG%20Arctic%20Service.jpg

jesli mam byc szczery to nie zrobielem zadnego zdjecia normalnym apartem od chyba 3 lat... az ta technika :D

Ja od keidy kupiłem sobie cyfrówke, to też nie zrobiłem normalnego... Ale moja połówka nie może odzwyczaić się od "małpki"... :roll: Ale powoli przyzwyczaja się do robienia zdjęć nowszą technologią.. :lol:

m.

Za co medal? Za moją odmrożoną kończynę? To ten będzie chyba najbardziej odpowiedni:

http://www.military-medals-insignia.com/CG%20Arctic%20Service.jpg

oj nie za to prezesie... no i poznałem najbardziej skrywana tajemnice prezesa :D

Bład wg mnie nie w obliczeniach, ale założeniach.

1600 na 1200 to jest rodzielczość ok.2mln pikseli.. Do odbitek 10 na 15 wg mnie troszkę mało... 3mln to jest dobra rozdzielczość. Rozbiłeś odbitki?

Nie chce się wymoądrzać, ale wszędzie w poradnikach piszą, by robić zdjęcia w maksymalnej rozdzielczosci bez kompresji. Dopiero jak zaczyna Ci brakować zdjęć to włączasz kompresję...

Karty nie są teraz drogie (512MB kosztuje w fotojoker chyba 149pln), więc po co robić zdjęcia w słabej rodzielczości... Chyba, że masz aparat 2mln pikseli... Ale teraz standard to 4mln (ewentualnie można uznać, że 3mln, a 3mln to rodzielczość w sam raz dla 10 na 15)...

Natomiast 4mln to plik od ok.1,50MB do ok.2,5MB

To gdzie teraz ja popełniłem bład?

naprostujcie mnie, bo pewnie to ja robie bląd... czy jest różnica w jakości odbitki miedzy wersja wydrukowaną na drukarce do zdjęć, a odbitką zrobiona u fotografa na tej jego maszynie??? bo jesli nie to wg mnie rozdzielczosc 1600x1200 spokojnie wystarcza na 10x15...

aparat ma 4mln ale nie uzywam tej rozdzielczosci bo wg mnie i tak do nieczego sie mi taka rozdzielczosc nie przyda... (karta w aparacie 256mb)

m.

naprostujcie mnie, bo pewnie to ja robie bląd... czy jest różnica w jakości odbitki miedzy wersja wydrukowaną na drukarce do zdjęć, a odbitką zrobiona u fotografa na tej jego maszynie??? bo jesli nie to wg mnie rozdzielczosc 1600x1200 spokojnie wystarcza na 10x15...

aparat ma 4mln ale nie uzywam tej rozdzielczosci bo wg mnie i tak do nieczego sie mi taka rozdzielczosc nie przyda... (karta w aparacie 256mb)

m.

Zdjęcia są przekładane na papier w rozdzielczości 300dpi.

Czyli : 1600/300=5,33 cala= 13,54 cm

1200/300= 4 cale = 10,16cm

Czyli 13x9 nie ma różnicy, 15x10 różnica nie do zauważenia.

Ja robię w rozdzielczości max (czyli u mnie 3M 2048x1546), po to żeby móc potem coś skadrować, albo zrobić większą odbitkę.

Hmmmm... z tego aparatu jeszcze nigdy nie robiłem odbitek, a z poprzedniego chyba raz czy dwa żeby sprawdzić jak to wychodzi :lol: