Karolka 02.05.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 mianowicie jest rodzina i dwoje dzieci , jedno z nich otrzymało od rodziców całą ziemię tj. 25 ha , a reszta nadal należy do rodziców(działka 90 arów z domem i budynkami gospodarczymi ) a jedno dziecko (ze swoją rodziną) tam mieszka i nie chce się wyprowadzić iż uważa że należy się i nic nie dostał , natomiast drugie dziecko dostało tylko na połowę mieszkania w bloku, rodzice boją się zapisać drugiemu dziecku o swoją przyszłość ze strony tego pierwszego , powiedz mi co ma zrobić to drugie dziecko i jakie ma prawa, czy drogą sądową może wystąpić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 wow wygląda słoneczko u mnie i przejaśnia się no nareście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.05.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 mianowicie jest rodzina i dwoje dzieci , jedno z nich otrzymało od rodziców całą ziemię tj. 25 ha , a reszta nadal należy do rodziców(działka 90 arów z domem i budynkami gospodarczymi ) a jedno dziecko (ze swoją rodziną) tam mieszka i nie chce się wyprowadzić iż uważa że należy się i nic nie dostał , natomiast drugie dziecko dostało tylko na połowę mieszkania w bloku, rodzice boją się zapisać drugiemu dziecku o swoją przyszłość ze strony tego pierwszego , powiedz mi co ma zrobić to drugie dziecko i jakie ma prawa, czy drogą sądową może wystąpić ? Póki rodzice żyją to w grę nie wchodzi prawo spadkowe, tylko mamy do czynienia ze zwykłą darowizną Jeśli umrą po 10 latach od jej dokonania, to darozwina nie ma zanczenia, a jeśli przed to moze być doliczana do spadku dla celów zachowku (art. 994 par.1 kc) Jeśli byłoby tak, ze np. brat mieszka w gospodarstwie i nie chce sie wynieść, pomimo, iż jest ono np. własnością siostry, to przysługuje jej roszczenie o orpóżnienie nieruchomości (lokalu) - o eksmisję Napisz wiecej szczegółów, jeśli chcesz wiedziec cos wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 oki załóżmy że rodzice zapiszą drugiemu dzieckua pierwsze się nie chce wyprowadzić bo mieszka i jest zameldowane z żoną i trójką dzieci i co wtedy zrobić?i gdy byłby to testament sporządzony przez rodziców na rzecz drugiego dzieckaa jak sprawa wyglądałaby po śmierci jednego z rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.05.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 oki załóżmy że rodzice zapiszą drugiemu dziecku a pierwsze się nie chce wyprowadzić bo mieszka i jest zameldowane z żoną i trójką dzieci i co wtedy zrobić? i gdy byłby to testament sporządzony przez rodziców na rzecz drugiego dziecka a jak sprawa wyglądałaby po śmierci jednego z rodziców Jeśli nie chce sie wyprowadzić to jw.- eksmisja testament niczego tu nie zmienia, bo podane rozwiązanie go uwzglednia - zachowek właśnie będzie miał znaczenie przy testamencie. Po śmierci jednego z rodziców (przy założeniu, że pomiędzy rodzicami była wspólnosć majatkowa). Połowa majątku wchodzi do spadku, a reszta w rekach drugiego z rodziców. W tym przypadku najlepje sie dogadać - albo przyjmuje to mieszkanie i daje gwarancje wyprowadzenia się (czy w ogóle od razu się wyprowadza - choćby do tego mieszkania), albo nie będzie ujęty w testamencie, wtedy tylko ew. prawo do zachowku, o który w stosunku do osoby dorosłej i zdolenj do pracy w cale nie tak łatwo. Zwłaszcza, ze mieskzanie i tak bedlie wliczone do spadku jako darowizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 no właśnie dogadać się ale to bardzo trudno a powiedz mi czy siostra musi bratu zapewnić nowe lokum ? i jeśli eksmisja to przez sąd i kto ponosi koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.05.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 no właśnie dogadać się ale to bardzo trudno a powiedz mi czy siostra musi bratu zapewnić nowe lokum ? i jeśli eksmisja to przez sąd i kto ponosi koszty ja zakłądam, że brat dostanie od rodziców mieszkanie, więc ma sie gdzie wyniesc, jeśli nie to zapewnić trzeba tylko wtedy, gdy w wyroku eksmisyjnym sąd orzeka o uprawnieniu do lokalu socjalnego (przy tego typu eksmisjach zwykle tego nie robi). A nawet jesli orzeknie, to wtedy wzywa sie gmine do zapewnienia pomieszczenia tymczasowego (ale to juz na etapie egzekucji - do której mam nadzieję - nie dojdzie) Co do kosztó, to ponosi je ten kto przegrywa - w tym przypadku eksmitowany brat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Funia dzięki jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 jak coś jeszcze to dam znać a teraz przyjemniejsze tematy rzucie temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 oki spadam do kuchni zrobić obiadek zajrzę pózniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 02.05.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 i znów poczytać kilka stronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Teraz to piekne słoneczko w Gorzówku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Witam popołudniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Teraz to piekne słoneczko w Gorzówku U mnie też świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.05.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 I co? Wszyscy sobie poszli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.05.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.05.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 I co? Wszyscy sobie poszli? eee nie ja jestem ale aż mnie swierzbi, zeby już zmykać do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.05.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Rozumiem telefony, obiady ale zajrzelibyście od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts