Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

Jacuś w "Dowcipach" piszą coś ciekawego :

Słownik terminów lotniskowych: Jeśli wybierasz się gdzieś samolotem

przeczytaj uważnie. Podróżującym liniami lotniczymi wydaje się, że wiedzą co jest co. Tylko się wydaje...

PASAŻER - zwierzę stadne o zróżnicowanej inteligencji, zwykle spotykane w parach lub małych grupach. Kiedy czuje się niepewnie łatwo staje się nerwowe i napastliwe. Przestraszone lub zagubione zbijają się w stada zwane "kolejkami". "Kolejka" nie charakteryzuje się jednym ustalonym wzorcem i tworzy się w miejscach zupełnie przypadkowych.

NIEZNANY - każdy pasażer dostarczony przez biuro podróży

ZASOBNY - takich pasażerów zwykle identyfikuje się po tym, że zajmują

miejsce w pierwszej klasie oraz noszą mundury pilotów lub personelu

pokładowego. Ich podstawowym zadaniem jest ochrona pasażerów nie należących do omawianego gatunku przed poznaniem całej prawdy o tym jak wygląda podróż w sekcji oznaczonej tabliczką "Klasa I"

TURNUS - duża i głośna grupa pasażerów (zob. wyżej) podróżująca razem.

Przywódcą grupy jest osobnik w którego posiadaniu są wszystkie bilety.

Najlepiej czuje się on w barze i tam spędza czas aż do "ostatniego wezwania do odprawy" lub do momentu kiedy zabraknie czarterowanych na bieżąco miejsc w samolocie (zależy co zdarzy się później).

ZNAK - element dekoracji lotniska. Zazwyczaj dostrzegany jedynie przez małe dzieci. Podstawową funkcją znaku jest zatajenie lokalizacji różnych miejsc na terenie lotniska - takich jak: bramki o konkretnych numerach,

przechowalnie bagażu, toalety itp.

ZAMKNIĘTE - znak ustawiany przed różnymi miejscami, zwykle interpretowany przez pasażerów jako "Początek kolejki".

ODBIÓR BAGAŻU - najtrudniejsze do odnalezienia miejsce na lotnisku, zwykle kryje się w pobliżu znaków "Odbiór bagażu".

BAGAŻ PODRĘCZNY - pakunek (zwykle o dużych wymiarach) który komuś udało się wcisnąć pod fotel. Nie liczący się z niczym pasażerowie często starają się podciągnąć pod tę kategorię takie rzeczy jak: rowery, lodówki, opony do ciężarówek lub wielkoekranowe projektory TV.

ROZKŁAD LOTÓW - ciekawy przejaw fikcji literackiej.

O CZASIE - termin o dotychczas nie poznanym znaczeniu.

MGŁA - zjawisko naturalne występujące na lotniskach w czasie kiedy okoliczne tereny są wręcz zalane słońcem. Mgłą zarządzają linie lotnicze - używają jej do opóźniania lotów.

KONTROLA LOTÓW - gra strategiczna którą pasjonują się załogi samolotów i kontrolerzy naziemni. Gra nie ma zasad i nikt nie wie jak w nią grać, znany jest tylko jej cel. Chodzi o to by przypadkiem samolot nie przyleciał o czasie, a pasażerowie broń boże nie wyrobili się na następny lot w interesującym ich kierunku.

KASJER BILETOWY - istota o nadludzkich przymiotach: cierpliwości świętego, czujności psa pasterskiego, wrażliwości psychoanalityka i takcie dyplomaty. Ma tajemnicze zdolności do przepowiadania i kontrolowania

wiatru/deszczu/śniegu/mgły oraz innych zjawisk naturalnych. Potrafi

prowadzić dwie rozmowy telefoniczne i płynnie odpowiadać na trzy pytania

jednocześnie. Po pracy spędza czas na tajemniczych rozmowach z samym sobą.

• Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12907

• Jajcek

11250

• andre59

10913

• frosch

10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może Tola zajrzy przed wyjazdem...

hihi Andre do kawiarni polecial Toli szukac :wink:

hihi, może mi walizki pomoże pakować :wink:

Ciepływieczór 8)

Witaj Tolunia

No ja myslalem ze tylko po to Cie szuka :wink:

a swoja droga to gdzie sie wybierasz ?

jadę do mistrzów świata, trzymałam kciuki, to i balety na ulicach w piękne, upalne wieczory mi się należą :wink:

Może Tola zajrzy przed wyjazdem...

hihi Andre do kawiarni polecial Toli szukac :wink:

hihi, może mi walizki pomoże pakować :wink:

Ciepływieczór 8)

Witaj Tolunia

No ja myslalem ze tylko po to Cie szuka :wink:

a swoja droga to gdzie sie wybierasz ?

jadę do mistrzów świata, trzymałam kciuki, to i balety na ulicach w piękne, upalne wieczory mi się należą :wink:

nie to zebym sie czepial ale naszych upalow to ty nie masz dosc i jeszze obcych szukasz ? :wink: