Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

xrrr82

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 300,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • ila66

    12907

  • Jajcek

    11250

  • andre59

    10913

  • frosch

    10617

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc tak: Piernik Cioci Basi

 

 

Składniki:

szklanka miodu

szklanka cukru

półszklanki wody

torebka dowolnej przyprawy do piernika (np kamis)

4 jajka

200 ml smietany

1 kopiasta łyżeczka sody

3 szklanki maki

5 dag rospuszczonego/niegoracego masła (lub margaryny)

bakalie.

 

Pierwsze 4 składniki rozpuścic podgrzewając na tyle aby składniki sie połączyły, nastepnie ostudzić. (dobrze jest wystartowac w garnku docelowym żeby nie przelewac wystudzonej masy, trzeba wźiąc wiekrzy zeby wszystko sie zmiesciło :wink: )

nastepnie dodajemy do tej masy kolejno po 1 jajku, smietane, sodę i makę, masło i bakalie na kńcu.

 

UWAGA:

 

dodajemy składniki powoli i mieszmy ciągle mikserem maxymalnie 2-3 bieg. (tak sie to ma chlupac, ciocia basia nie miala miksera bo to było 110 lat temu :D )

z przepisu wychodzą w moim przypadku 2 blaszki wąskie 40 i 20 cm długosci, nalezy je wysmarowac smalcem (nie margaryna ) i wysypac bułeczką,

piernik pieczemy ok 1h40 min do 2 h. w temperaturze 150-160 st C.

Po upieczeniu wystudzić i opakować dokładnie w folie aluminiową. Może lezec w spiżarni bardzo długo do 3 miesięcy.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...