Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie a niejasny zapis ustawy

pioter_rog

Recommended Posts

Witam. Sprawa ma się następująco:

Pewien człowieczek podzielił 5ha ziemi rolnej III klasy na mniejsze działki po około 10a. Geodeta wykonał podział, oczywiście przy pełnej akceptacji Urzędu Gminy.

Przyznaje, że mam ochotę na jedną z tych działek tylko jest jeden problem odnośnie odrolnienia. W ustawie o ochronie gruntów rolnych jest wyrażnie napisane, że w przypadku gruntów III klasy Wójt występuje o zgodę do Ministra Rolnictwa:

Oto tekst z Ustawy:

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I–III, jeżeli ich zwarty obszar

projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha – wymaga

uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,

W tym miejscu mam pytanie: co oznacza określenie obszar zwarty, czy jest to te całe 5ha? Przecież działka którą chcę nabyć ma 10a natomiast reszta pozostaje rolnicza - ten zapis Ustawy nie powinien mnie dotyczyć.

Czy dobrze rozumiem ustawę?

Pozdrawiam

Ziemi rolnej nie można dzielić na działki mniejsze niż 30ar (poza nielicznymi wyjątkami) – tu podzielono na działki o powierzchni 10 arów – czyli przed podziałem zostały „odrolnione”.

Witam.

Jestem pewien, że jest to ziemia rolnicza. W gminie powiedziano mi, że gdy uzyskam decyzję o warunkach zabudowy bedę musiał udać się do Starostwa w celu wyłączenia z produkcji rolnej.

W Starostwie natomiast kręcą głowami bo jest to ziemia III klasy a więc oprze się sprawa o Ministerstwo bo twierdzą że sami nie są władni w tej sprawie.

Pozdrawiam.

tak jak pisze siwy grunty rolne można podzielić na działki po 3000m kw., w opisywanej sytuacji żeby ten podział mógł mieć miejsce to musiała być wydana decyzja o warunkach zabudowy. Poproś właściciela aby pokazał Ci ta decyzję, jeżeli będzie robił uniki to radzę odpuścić sobie zakup działki, bo możesz zostać z działka o pow. 1000 na której posadzisz najwyżej marchewkę.

A ja z innej strony. Zakładam, że jakimś cudem zrobili ten podział ( nie wnikam jak). Jeśli nie ma decyzji wzizt to możesz jej nie otrzymać gdyż zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych pkt 1.

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

2. (11) Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej(12),

I tutaj wyroki Sądowe są jasne.

Wyrok z dnia 6 lutego 2009 r. Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie II OSK 113/08

Właściciel gruntu rolnego w razie braku planu może zatem dążyć do zmiany społeczno-gospodarczego przeznaczenia swego prawa własności, jednak tylko w takich granicach, w jakich prawa własności do tego gruntu nie ograniczają ustawy. Jeśli zatem właściciel dokonuje podziału gruntu rolnego na działki, których wielkość nie uzasadnia racjonalnego wykorzystania rolniczego tych działek, ustając przez to podstawy do innego niż rolniczy sposób użytkowania takich gruntów, to skutki podziału całego dzielonego gruntu, w zależności od sposobu jego wykorzystania, winny podlegać ocenie w kategoriach wyznaczanych definicją zmiany przeznaczenia ujętą w art. 4 pkt 6 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, a także powinny być oceniane z uwzględnieniem wielkości obszaru projektowanego do zmiany przeznaczenia, o której mowa w art. 7 ust. 2 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Dokonanie podziału gruntu rolnego na małe działki nie zmienia jeszcze przeznaczenia tego gruntu, który, mimo podziału, może nadal być użytkowany rolniczo, a więc zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli jednak właściciel podzielonej działki rolnej występuje z wnioskiem o wydanie decyzji dotyczącej zabudowy części takiej działki (najczęściej posiadającej już odrębną numerację w ewidencji gruntów), wówczas zachodzą podstawy do oceny, czy zwarty obszar gruntów rolnych określonej klasy przeznaczony do zmiany przeznaczenia odpowiadający obszarowi całej podzielonej na mniejsze części działki, spełnia warunki określane przez dyspozycję art. 7 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych.W postępowaniu, którego przedmiotem jest uzgodnienie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu zagospodarowania gruntów rolnych lub leśnych starosta, mając na uwadze treść wniosku i wymienioną tam działkę, którą w ewidencji gruntów i budynków sklasyfikowano jako użytki rolne, dokonuje nie tylko oceny, czy działka taka ma powierzchnię mniejszą niż podana w ust. 2, lecz również, czy z posiadanych przez ten organ danych zawartych w ewidencji gruntu i w innych dokumentach urzędowych wynika, że zwarty obszar projektowany do zmiany przeznaczenia przekracza podaną w tym przepisie wielkość.

Zasadnie zatem i bez obrazy przepisów prawa materialnego organ odmówił dokonania uzgodnienia, oceniając, że zwarty obszar gruntów IV klasy projektowany do zmiany przeznaczenia przekracza wielkość 1 ha, a przeznaczenie tego obszaru zmienić można jedynie w planie zagospodarowania przestrzennego, nie można natomiast ustalić dla żadnej z działek położonych w tym obszarze warunków zabudowy w trybie decyzji administracyjnej.

Jak wynika z treści art. 53 ust. 4 pkt 6 ustawy, decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w odniesieniu do gruntów wykorzystywanych na cele rolne w rozumieniu przepisów o gospodarce nieruchomościami, podlega uzgodnieniu przez starostę i juz na tym etapie ci nie uzgodnią.

Edytowane przez aglig

Dzięki wielkie Aglig. Właśnie czekam na decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i rozumiem, że to właśnie ten dokument będzie decydujący w sprawie kupna działki. Zakładam, że po otrzymaniu decyzji odrolnienie to będzie formalność (trwająca co najwyżej kilka tygodni).

Czy mam rację?

Pozdrawiam.

• 4 months później...
właśnie otrzymałam działkę o pow 0,25ha która powstała w skutek podziału działki o pow 0,45ha (0,25i0,20ha) przed podziałem otrzymałam warunki zabudowy gdyż na działce stał budynek mieszkalny, natomiast po podziale moja działka 0,25 ha klasa III R otrzymała odpowiedź negatywną w ustaleniu projektu do warunków zabudowy. Starosta powołał się na ochronę gruntów rolnych i leśnych i stwierdził że moja działka wraz s sąsiadującymi działkami tworzy zwarty obszar gruntów rolnych przekraczający 0,5ha. Czy Starosta wydając taką decyzję ma prawo brać pod uwagę działkę sąsiada? czy pojęcie "obszar zwarty" dotyczy obszaru działki przed podziałem? Proszę o pomoc gdyż nie mogę tego zrozumieć! (tym bardziej że na przeciwko mojej działki znajduje się budynek mieszkalny, na przylegającej z jednej strony działce są tzw nieużytki natomiast po drugiej stronie to nieszczęsne pole sąsiada z czego większość przeznaczył na ogródek przydomowy)