AdamiGosia 21.03.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam Mam dwa pytania: 1. Przymierzam sie do zakupu projektu Murator C79 Promienny i w proponowanych materiałach jest ściana jednowarstwowa 36,5cm (tylko prosze mi tu bez dyskusji o scianach 1W, za duzo tego na forum juz . Czy to znaczy, że bez dodatkowej adaptacji u architekta poza adaptacja do działki (czas mnie goni, wolalbym nie przerabiac nic za bardzo w samym projekcie) nie mogę zastosować solbetu 36cm tylko jestem skazany na 36,5cm Ytong Energo czy H+H, ktore sa drozsze. Troche mi to wyglada na lobbing na rzecz drozszych materiałów przez projektanta? A jeśli będę musiał adaptować to wystarczy, ze adaptujacy napisze, ze bedzie 36cm czy bedzie musial jakies obliczenia konstrukcyjne prowadzic (to w koncu 0,5cm tylko roznicy), jak to wyglada od strony formalnej? 2. I drugie pytanie, czy wybor materiału na ścianki działowe musi być dokonany przed złożeniem o pozwolenie czy moge potem w czasie budowy zastapic te działówki, które w projekcie są z płyt g-k na np. gazobeton? Dom jest parterowy, więc nośność stropu z racji cięższych ścian działowych nie ma tu zastosowania. Czy po prostu kierownik budowy może nanieść, że robimy z gazobetonu czy silikatu i od razu murować? Co sądzicie o działówkach z g-k? Dla mnie jedzie papierowym domkiem? Czy g-k jest tańszy jako materiał na ściany działowe, bo z tego co czytam chyba nie (szczególnie robocizna). Wolalbym coś solidniejszego, żeby dziury czołem nie wybić jak się człowiek potknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.03.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ad 1. Nie przejmuj się. Naprawdę. Zrób z solbetu. A tak w ogóle to jakaś prowokacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamiGosia 21.03.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Tak zamierzam, ale pytam sie tylko jak to wyglada formalnie od strony projektowej.A z tym 36,5 to po prostu mnie zdziwilo, bo ten wymiar jest charakterystyczny dla tych drozszych produktow. Ma ktos jakas opinie o pkt. 2.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_marcin 27.03.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam Mam dwa pytania: 1. Przymierzam sie do zakupu projektu Murator C79 Promienny i w proponowanych materiałach jest ściana jednowarstwowa 36,5cm (tylko prosze mi tu bez dyskusji o scianach 1W, za duzo tego na forum juz . Czy to znaczy, że bez dodatkowej adaptacji u architekta poza adaptacja do działki (czas mnie goni, wolalbym nie przerabiac nic za bardzo w samym projekcie) nie mogę zastosować solbetu 36cm tylko jestem skazany na 36,5cm Ytong Energo czy H+H, ktore sa drozsze. Troche mi to wyglada na lobbing na rzecz drozszych materiałów przez projektanta? A jeśli będę musiał adaptować to wystarczy, ze adaptujacy napisze, ze bedzie 36cm czy bedzie musial jakies obliczenia konstrukcyjne prowadzic (to w koncu 0,5cm tylko roznicy), jak to wyglada od strony formalnej? 2. I drugie pytanie, czy wybor materiału na ścianki działowe musi być dokonany przed złożeniem o pozwolenie czy moge potem w czasie budowy zastapic te działówki, które w projekcie są z płyt g-k na np. gazobeton? Dom jest parterowy, więc nośność stropu z racji cięższych ścian działowych nie ma tu zastosowania. Czy po prostu kierownik budowy może nanieść, że robimy z gazobetonu czy silikatu i od razu murować? Co sądzicie o działówkach z g-k? Dla mnie jedzie papierowym domkiem? Czy g-k jest tańszy jako materiał na ściany działowe, bo z tego co czytam chyba nie (szczególnie robocizna). Wolalbym coś solidniejszego, żeby dziury czołem nie wybić jak się człowiek potknie Ja juz buduję promiennego http://www.promienny.mojabudowa.pl/ Dzisiaj poinformowałem mojego kierbuda, że będę robił ściany działowe z H+H a nie tak jak jest w projekcie z g-k (g-k to wg. mnie beznadziejne rozwiązanie). O ile mi wiadomo takie zmiany nanosi się później w dokumentacji powykonawczej. pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts