Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Planuję zainstalować ogrzewanie podłogowe w nowo wybudowanym domu.

Domyślam się iż lepiej by bylo gdybym zdecydował sie na ceramike do tego typu ogrzewania, jednak juz zdecydowałem sie na podloge drewniana.

Nie wiem natomiast ktore drewno bedzie najlepszym wyborem do tego typu ogrzewania.

Czy ktoś z panstwa ma jakies doswiadczenia zwiazane z tym watkiem?

Witam

Planuję zainstalować ogrzewanie podłogowe w nowo wybudowanym domu.

Domyślam się iż lepiej by bylo gdybym zdecydował sie na ceramike do tego typu ogrzewania, jednak juz zdecydowałem sie na podloge drewniana.

Nie wiem natomiast ktore drewno bedzie najlepszym wyborem do tego typu ogrzewania.

Czy ktoś z panstwa ma jakies doswiadczenia zwiazane z tym watkiem?

Napisano na forum właściwie wszystko na ten temat. Musisz trochę poszukać.

• 3 months później...
musisz kupić podłogę warstwową, najlepiej udaj się do jakiegoś kompetentnego salonu sprzedaży. ja u siebie połozyłam solidfloora

pierwsza zima juz za mna i niezamarzłam :)

Jaka reklama taki sprzedawca i jego towar. Warto zastanowić się z czego wynika konieczność takiego reklamowania. Prymitywna reklama na wielu forach. Proponuję znależć lepszy produkt lub nauczyć sie rzetelnie handlować. Pozdrawiam.

Po to jest forum żeby się dzielić na nim swoimi opiniami i spostrzeżeniami, parkietkompex widzę ze masz jakiś poważny kompleks :)

Wyłącz neostrade ;] dziękuje dowidzenia

Mam takie, nie inne spostrzeżenia a do nich odpowiednie opinie. Nie wynikają one z "kompleksu" a ze zwykłej spostrzegawczości. POPATRZ NA DATY poszczególnych postów, WEJDŻ NA INNE FORA a przekonasz się, że jest tak jak pisałem wcześniej.

Ja na tym forum staram się na miarę swoich możliwości doradzać i robię to dla przyjemności oraz dla promocji własnej firmy.

Reklama, co prawda niewiele ale kosztuje. Ale takie są tu zasady, każdy może z nich korzystać bez żadnych podchodów.

Pozdrawiam bez żadnych kompleksów.

• 2 weeks później...

Herman_ - powiem tak pierwsza zima za mną - w domu 21-22 w największe mrozy, całe poddasze w panelach i drewnie parter Salon Gabinet drewno i wszytko jest super!!

Jakie drewno - ja dałem deskę warstwową balticwood - dąb, kupiony w "liroju", za ca 60zł/m2, gr 10mm, Cieszę sie po tej zimie ze nie wszedłem w deski po 150zł/m2 bo serce by mnie bolało a kieszeń jeszcze bardziej , a tak jeśli mi sie znudzi zniszczy itp po kilku(nastu) latach wymienie :)

Żadnego rozssychania itp - warunek podstawowy i konieczny nie przegrzewać podłogi czyli temp max 27st C, mam zabetonowane w wylewkach termoelementy którymi kontroluje temperature (ale z czystej ciekawości) - generalnie dobrze zaprojektowana instalacja nie powinna powodowac krzywdy drewnianej podłodze i temperaturze wewnątrz.

PS - Jest kominek z DGP ale odpalony był 3-4 razy rekreacyjnie :)

• 2 weeks później...
Deska barlinecka jest świetna w takim przypadku. Ma miedzy spodem, a górą około 2,5 st. C. straty, wiec jest to niewiele. Mocne zamki bezolejowe zapobiegają rozsychaniu. Zachęcam do takich gatunków jak merbau, jatoba, dąb, akacja. Należy unikać gatunku Tali. Dobrze jak deska będzie przyklejona. Lepiej przewodzi ciepło. Należy kupić deskę klasową - cennikową, uniknie się wtedy rozczarowań. Deski krótkie są przeważnie w marketach. Lepiej na ogrzewaniu będą leżeć deski długie

• 4 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...