cinko 21.03.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam. Myślałem o wykonaniu samodzielnie choćby części instalacji w moim domu, w związku z czym narysowałem dwa schematy . Jeden wykonany jako z miedzi instalacja, drugi jako rozdzielaczowy na alupex. Proszę o opinie czy schematy są poprawne i czy według nich można wykonać sprawnie działającą instalacje c.o, jeżeli są gdzieś błędy to proszę wskazać gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 21.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Witam. Myślałem o wykonaniu samodzielnie choćby części instalacji w moim domu, w związku z czym narysowałem dwa schematy . Jeden wykonany jako z miedzi instalacja, drugi jako rozdzielaczowy na alupex. Proszę o opinie czy schematy są poprawne i czy według nich można wykonać sprawnie działającą instalacje c.o, jeżeli są gdzieś błędy to proszę wskazać gdzie. Witam. Schematy są mało poprawne. Bedzie mial Pan nową instalacje proponuje zrobić to na wymienniku ciepła. Kociol pracuje w układzie otwartym zas instalacja w układzie zamknietym do tego zywotnośc instalacji bedzie zdecydowanie dluższa. Jezeli zas chodzi o sam schemat to zasilenie i powrót z kotla powinny być min fi28. Jezeli kociol bedzie posiadal automatyke to zapewne bedzie mial podłaczenie pompy ładujacej sam zasobnik wody. Na powrocie podłogówki przed zaworem kulowym powiniem wstawiony być zawór zwrotny w takim celu, aby podmieszanie z powrotu było tylko podłogowki a nie calego ukladu. Jezeli bedzie miec taki układ jak na rysunku powinien na zasilaniu zasobnika zamontowany być odpowietrznik (inaczej bedziemy mieli poduszke powietrza). Dół naczynia powinien być podpiety do powrotu do kotla zas z zasilenia (od kotla) powinna byc poprowadzona rura bezpieczeństwa do naczynia. Naczynie powinno posiadac przelew. Na trwałość kotła wpływ ma również temperatura jego pracy. Zalecane jest, aby kocioł pracował zawsze powyżej 60°C, szczególnie dotyczy to kotłów opalanych drewnem. Jeżeli nie jest konieczne utrzymywanie na instalacji tak wysokiej temperatury, zaleca się zamontowanie na kotle zaworu czterodrogowego (lub trójdrogowego). W przypadku gdy jest on zainstalowany, kocioł może pracować na wyższej temperaturze, np. 60°C, a na instalację można puścić niższą temperaturę np. 40°C. Montaż zaworu czterodrogowego przyczynia się do mniejszego osadzania się sadzy w kotle, równocześnie nie obniżając jego sprawności. Proponuje zlecić to instalatorowi......podlaczenie kotłów na paliwo stałe wymaga sporej wiedzy....w przypadku zle wykonanego podłaczenia możemy mieć bombę. Pozdrawiam Tomasz Sulej Edytowane 21 Marca 2011 przez cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 22.03.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam. Dziękuje za odpowiedź. Poprawiłem schemat zgodnie z zaleceniami, niżej schemat z poprawkami. Zastanawiam się nad tym zaworem czterodrogowym lub trzydrogowym na grzejniki ? Czy należało by zastosować zawór zwrotny przed zaworem kulowym od strony zasilania bojlera, aby nie oziębiała się woda i aby była ciepła do rana mimo wygaśnięcia w piecu ? Proszę o sugestie ewentualnie poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 24.03.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam. Nikt nie odpowiada więc dodam, że myślałem o takim rozwiązaniu jak poniżej chociaż z rozdzielaczem bez przepływomierzy. Myślę o rozwiązaniu instalacji z rozdzielaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts