klaudiusz_x 22.03.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Według Solbetu można murować piwnicę z ich bloczkow.By ta operacja miała sens należy ściany dobrze zaizolować od wilgoci.Co o tym myślicie? Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Edytowane 22 Marca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.03.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Myślę, że jak najbardziej można to robić, trzeba tylko pamiętać żeby zamurować też pionowe spoiny. Ale to chyba Solbet też podaje w swoich katalogach. No i jesli zrobi się te ściany z Solbetu, czyli bk ogólnie mówiąc, bedzie np. dużo przyjemniej niż gdyby zrobić je z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.03.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Beznadziejny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 24.03.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ....a co z wytrzymaloscia konstrukcyjna takich scian?? Trzeba liczyc, ze na sciany piwnicy jest tez napor gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.03.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Niestety nie wiem jak wysoko są wody gruntowe, ale obawiam się że wysoko i ściana może być narażona na ich działanie. Jedną ścianę piwnicy mam mieć całkowicie w ziemi. Dom na zboczu górki, z odpływem wody nie będzie problemu.Dom 30 metrów poniżej mojej działki ma studnię z wodą na głębokości lustra 1,5 metra. Wodę mają zawsze, podlewają nią ogródek. Dawniej kiedy nie było wodociągu służyła jako użytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.03.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 zrobic sie da, tylko czemu nie uzyc bloczkow betonowych, chcesz tam mieszkac, czy piwnica ma byc nie zbyt czesto uzytkowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.03.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 zrobic sie da, tylko czemu nie uzyc bloczkow betonowych, chcesz tam mieszkac, czy piwnica ma byc nie zbyt czesto uzytkowana? Chciałem poznać opinie. Ze względu na wątpliwości chyba pozostanę przy zwykłych bloczkach betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.03.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 jak juz napisalem wszystko sie da, jezeli ma byc to miejsce mieszkalne to mozna robic z bk, nalezy tylko pamietac o izolacji, jz ten temat byl wałkowany, ale zeby nazwac to beznadziejnym pomyslem to zbyt drastycznie, beznadziejnym bym nazwal robienie tego z cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ....a co z wytrzymaloscia konstrukcyjna takich scian?? Trzeba liczyc, ze na sciany piwnicy jest tez napor gruntu Wytrzyma, nie ma problemu. Tak jak mówiłem trzeba zakleić też pionowe spoiny i bedzie działało. Ale tutaj szczerze mówiąc pomimo tego, że jestem zwolennikiem bk mimo wszystko też użyłbym zwykłych betonowych bloczków. Ale jak najbardziej da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.04.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 jak juz napisalem wszystko sie da, jezeli ma byc to miejsce mieszkalne to mozna robic z bk, nalezy tylko pamietac o izolacji, jz ten temat byl wałkowany, ale zeby nazwac to beznadziejnym pomyslem to zbyt drastycznie, beznadziejnym bym nazwal robienie tego z cegly. Oczywiście,że beznadziejny. Zawilgocone BK tracą do 30% ze swojej i tak mizernej wytrzymałości. Koszt 1m3 ściany BK będzie większy niż z bloczków, ścianę z BK należałoby dobrze zaizolować co odzwierciedli się zużyciem izolacji np. na poziomie ok. 3,2 kg/m2 razem z gruntowaniem x jakieś 5 pln kg to mamy ponad 15 pln/m2 samej izolacji przeciwilgociowej w warunkach braku wysokiego zwierciadła wody gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 12.04.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 wiec lepiej uzyc do tego bloczkow z przeznaczeniem na piwnice a nie pchac kase w material, bo zrobic sie wszystko da, tylko jakimi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.04.2011 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Przeglądając forum trafiłem na wypowiedzi sugerujące by ostatnie warstwy piwnicy z bloczków betonowych znajdujących się minimum 30 cm nad gruntem wykonać z BK 400 w celu lepszej izolacji cieplnej parteru (jak i calej ściany).Proszę o porady w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 18.04.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 co do kosztów to bloczek betonowy kosztował mnie 7 zł (wym 24x24x49) za szt i bloczek z BK tez 7 zł (24x24x59) za szt tylko betonowy ma 49 cm długości a BK ma 59 cm wiec w sumie z BK powinno być trochę taniej. Co do izolacji to i tak ja pewnie będziesz robił więc koszt taki sam. Ja budowałem z betonowych bo jakoś tak nie naturalnym wydawało mi się dawać BK pod ziemię. Piszesz że wody gruntowe mogą być wysoko więc zrób piwnice z betonowych i tyle nawet jak zamokną to nic im nie będzie a z BK to różnie może być zamoknięte tracą na wytrzymałości i bardziej się kruszą (piszę o Solbecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.04.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Coż, cokolwiek by nie zamokło to straci swoje wyjściowe parametry, nie tylko bk. Faktem jest to, że bk nasiąknie łatwiej niż bloczek betonowy i pod ziemią faktycznie może to wyjść różnie. (na powierzchni nie ma to znaczenia). Fakt, że jestem zwolennikiem bk, ale piwnice chyba mimo wszystko robiłbym ze zwykłych bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts