Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety nie wiem jak wysoko są wody gruntowe, ale obawiam się że wysoko i ściana może być narażona na ich działanie. Jedną ścianę piwnicy mam mieć całkowicie w ziemi. Dom na zboczu górki, z odpływem wody nie będzie problemu.

Dom 30 metrów poniżej mojej działki ma studnię z wodą na głębokości lustra 1,5 metra. Wodę mają zawsze, podlewają nią ogródek. Dawniej kiedy nie było wodociągu służyła jako użytkowa.

• 3 weeks później...
....a co z wytrzymaloscia konstrukcyjna takich scian?? Trzeba liczyc, ze na sciany piwnicy jest tez napor gruntu

Wytrzyma, nie ma problemu. Tak jak mówiłem trzeba zakleić też pionowe spoiny i bedzie działało.

Ale tutaj szczerze mówiąc pomimo tego, że jestem zwolennikiem bk mimo wszystko też użyłbym zwykłych betonowych bloczków.

Ale jak najbardziej da się.

jak juz napisalem wszystko sie da, jezeli ma byc to miejsce mieszkalne to mozna robic z bk, nalezy tylko pamietac o izolacji, jz ten temat byl wałkowany, ale zeby nazwac to beznadziejnym pomyslem to zbyt drastycznie, beznadziejnym bym nazwal robienie tego z cegly.

Oczywiście,że beznadziejny. Zawilgocone BK tracą do 30% ze swojej i tak mizernej wytrzymałości. Koszt 1m3 ściany BK będzie większy niż z bloczków, ścianę z BK należałoby dobrze zaizolować co odzwierciedli się zużyciem izolacji np. na poziomie ok. 3,2 kg/m2 razem z gruntowaniem x jakieś 5 pln kg to mamy ponad 15 pln/m2 samej izolacji przeciwilgociowej w warunkach braku wysokiego zwierciadła wody gruntowej.

co do kosztów to bloczek betonowy kosztował mnie 7 zł (wym 24x24x49) za szt i bloczek z BK tez 7 zł (24x24x59) za szt tylko betonowy ma 49 cm długości a BK ma 59 cm wiec w sumie z BK powinno być trochę taniej. Co do izolacji to i tak ja pewnie będziesz robił więc koszt taki sam. Ja budowałem z betonowych bo jakoś tak nie naturalnym wydawało mi się dawać BK pod ziemię. Piszesz że wody gruntowe mogą być wysoko więc zrób piwnice z betonowych i tyle nawet jak zamokną to nic im nie będzie a z BK to różnie może być zamoknięte tracą na wytrzymałości i bardziej się kruszą (piszę o Solbecie).

Coż, cokolwiek by nie zamokło to straci swoje wyjściowe parametry, nie tylko bk. Faktem jest to, że bk nasiąknie łatwiej niż bloczek betonowy i pod ziemią faktycznie może to wyjść różnie. (na powierzchni nie ma to znaczenia). Fakt, że jestem zwolennikiem bk, ale piwnice chyba mimo wszystko robiłbym ze zwykłych bloczków.