Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie pozwolenia na budowę

costa10

Recommended Posts

Witam

Mam w tej chwili następujący problem.

W czasie trwania małżeństwa nabyłem w formie darowizny działkę budowlaną.

Jestem jej jedynym właścicielem. Warunki zabudowy zostały wydane również tylko na mnie.

W tej chwili posiadam już prawomocne pozwolenie na budowę (tylko na mnie). Mam zamiar rozpocząć budowę domu tej wiosny.

Moje pytanie jest następujące, czy w tej sytuacji możliwe jest przeniesienie pozwolenia na budowę na mnie i na moją żonę.

:o.Mój kierownik budowy przeraził mnie że jeżeli chciałbym to zrobić to musiałbym całą procedurę uzyskania pozwolenia zaczynać od nowa tzn. akt notarialny, nowe warunki zabudowy, projekt zamienny, przeniesienie pozwolenia. Taka droga odłożyłaby w czasie budowę o jakieś pół roku a i koszty mogą być duże.

Ja przenosiłam pozwolenie na budowę z mamy na mnie. I nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie to nie kosztowało nic. Sądzę, że nie powinno nic kosztować. Nadmienię, że tak samo warunki były na mamę, warunki o media tak samo. Przenosiłam prawomocne pozwolenie na budowę. Trochę to trwało, około 1,5 miesiąca - łącznie z uprawomocnieniem (dzisiaj dostałam pieczątkę o prawomocności :-) ) Potrzebny do tego był wniosek ze starostwa i tyle.

A po co chcesz to przenosić na żonę? Potrzebujesz tego do szczęścia czy jak?

Ale wracając do tematu - nie ma żadnych projektów zamiennych czy innych spraw, o których piszesz. Ja kupowałem rozpoczętą budowę i przenosiłem pozwolenie na siebie. Jedno pisemko, w załączeniu akt notarialny i to chyba wszystko.

Zresztą możesz się przejechać do starostwa i sprawdzić u źródła.

A po co chcesz to przenosić na żonę? Potrzebujesz tego do szczęścia czy jak?

Ale wracając do tematu - nie ma żadnych projektów zamiennych czy innych spraw, o których piszesz. Ja kupowałem rozpoczętą budowę i przenosiłem pozwolenie na siebie. Jedno pisemko, w załączeniu akt notarialny i to chyba wszystko.

Zresztą możesz się przejechać do starostwa i sprawdzić u źródła.

Ano dlatego że w przypadku kredytu to lepiej jak jest on na dwóch niż na jednego.

• 3 weeks później...