costa10 22.03.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam Mam w tej chwili następujący problem. W czasie trwania małżeństwa nabyłem w formie darowizny działkę budowlaną. Jestem jej jedynym właścicielem. Warunki zabudowy zostały wydane również tylko na mnie. W tej chwili posiadam już prawomocne pozwolenie na budowę (tylko na mnie). Mam zamiar rozpocząć budowę domu tej wiosny. Moje pytanie jest następujące, czy w tej sytuacji możliwe jest przeniesienie pozwolenia na budowę na mnie i na moją żonę. .Mój kierownik budowy przeraził mnie że jeżeli chciałbym to zrobić to musiałbym całą procedurę uzyskania pozwolenia zaczynać od nowa tzn. akt notarialny, nowe warunki zabudowy, projekt zamienny, przeniesienie pozwolenia. Taka droga odłożyłaby w czasie budowę o jakieś pół roku a i koszty mogą być duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yamatokai 22.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ja przenosiłam pozwolenie na budowę z mamy na mnie. I nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie to nie kosztowało nic. Sądzę, że nie powinno nic kosztować. Nadmienię, że tak samo warunki były na mamę, warunki o media tak samo. Przenosiłam prawomocne pozwolenie na budowę. Trochę to trwało, około 1,5 miesiąca - łącznie z uprawomocnieniem (dzisiaj dostałam pieczątkę o prawomocności ) Potrzebny do tego był wniosek ze starostwa i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.03.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A po co chcesz to przenosić na żonę? Potrzebujesz tego do szczęścia czy jak? Ale wracając do tematu - nie ma żadnych projektów zamiennych czy innych spraw, o których piszesz. Ja kupowałem rozpoczętą budowę i przenosiłem pozwolenie na siebie. Jedno pisemko, w załączeniu akt notarialny i to chyba wszystko.Zresztą możesz się przejechać do starostwa i sprawdzić u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 22.03.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
costa10 23.03.2011 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 A po co chcesz to przenosić na żonę? Potrzebujesz tego do szczęścia czy jak? Ale wracając do tematu - nie ma żadnych projektów zamiennych czy innych spraw, o których piszesz. Ja kupowałem rozpoczętą budowę i przenosiłem pozwolenie na siebie. Jedno pisemko, w załączeniu akt notarialny i to chyba wszystko. Zresztą możesz się przejechać do starostwa i sprawdzić u źródła. Ano dlatego że w przypadku kredytu to lepiej jak jest on na dwóch niż na jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 23.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Do kredytu działka i pb nie musi być na obojga kredytobiorcówhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?174950-Czy-do-kredytu-hipotecznego-działka-musi-być-... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 07.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 a czy ktoś ma wiedzę i doświadczenie co w przypadku gdy umiera właściciel pozwolenia i spadkobiercy chcą takie pozwolenie przenieść na siebie?przepraszam, że się tak w temat wcięłam, ale nie znalazłam innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts