Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

Co do zmian to czy nie zauważyliścieże w łazience na górze dach jest zrobiony koszowo to znaczy siedem krokwi opiera się na jednej i dopiero ta przenosi cały ciężar na mur?przez co konstrukcja dachu w tym miejscu jest mocno osłabiona. Nie jest to wadą ale ja oparłem wszystkie spokojnie na murze.Miałem dobrego majstra który mi dużo podpowiadał i miał dużo racji on już budował soprana.

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To wielka zaleta miec ekipe , która budowała juz taki dom .

Także będziemy mieć pocišgniętš œciankę w łazience ( od strony pokoju nad garażem) także problem ten rozwišzał sie sam - częœciowo niezamierzenie.

Co do wiatrołapu rzeczywiœcie go zlikwidowaliœmy i nie wiemy jeszcze jakie będa konsekwencje tego kroku - jeżeli nawet nie najlepsze to skorygujemy je w przyszłoœci ponieważ sa to tylko œcianki działowe więc ewentualne zmiany bedš możliwe.

Czekamy na kolejne spostrzeżenia i uwagi. Pozdrawiam

:oops: :oops: :oops:

Szczerze mówiąc ja też (poprzez opisane wcześniej zmiany) mam nieco inne rozwiązanie gwarantujące większą wytrzymałość. Ale sądzę, że wykonanie zgodne z projektem nie jest czymś gorszym - przecież projektant to zaakceptował (a wcześniej z pewnością przeliczył...).

Kathleenka - jak daleko jesteście z postępem prac? W przyszłym tygodniu wybieram się do Słupska. Ile jest stamtąd do Was?

Pozdrawiam wszystkich Sopranowców - jak Was wiele :D

WOSTO posuwamy sie ( ostatnio wprawdzie w szybszym tempie ) ale niestety mamy znaczne opuŸnienia :(

W każdym razie więŸbę skończyli w tamtym tygodniu, wylali schody wejœciowe i taras z tyłu ( zlikwidowalismy wnękę w salonie ale mamy dobudowany taras). Folia rozłożona na całym dachu, œcianki działowe na górze na ukończeniu i pierwsze dachówki na dachu.

Co do Słupska to do nas jedzie się godzinę piętnaœcie, godzine dwadzieœcia więc jesli masz ochotę to zapraszam chociaż instalacji na razie niestey jeszcze nie mamy :(

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Mam pytanie czy ktos obliczał moze i mógłby podzielić sie ze mna powierzchnią ścian i syfitów w sopranie obliczona na potrzeby wykonania tynków wewnetrznych ?

Ja co prawda wstepnie to sprawdzałam ale powierzchnia która otrzymałąm znacznie odbiega od prognozy tynkarzy.

Budujemy Soprana /Y? nieco powiekszonego także mysle , ze wielkośc każdej z wersji będzie w sumie zbliżona.

Pozdrawiam[/url]

:evil: czyli ja z piwnicą muszę się liczyć z kosztem sporo ponad 10 tys zł (u nas tynki cementowo-wapienne - bo takie chcę położyć na wiosnę - są po 17 zł za robociznę wraz z materiałem).

Idziecie jak burza ... Ja elektrykę już mam; położyłem sobie także instalację alarmową, telefoniczną, komputerową. Przymierzam się do instalacji antenowej (sat) i głośników do kina domowego.

A przy okazji mam również pytanko - może ktoś doradzi. Muszę pomyśleć coś o zabudowie między budynkiem a słupem:

http://images2.fotosik.pl/78/4e4859491b8eca2emed.jpg

Dom stoi na wzgórzu i czasami "mocno" wieje (z zachodu). Ponieważ drzwi wejściowe od frontu mają otwierać się na prawo na zewnątrz, przy dużym wietrze będę miał problemy (obecnie wiatr nieźle dopycha te tymczasowe). Może ktoś (no właśnie - kto? - skoro tylko my coś tu się udzielamy) ma jakąś"koncepcję"?

Pozdrawiam.

:evil: :evil: :evil:

Przed chwilą wróciłem od siebie z działki (byłem sprawdzić czy wiatr nie poczynił jakiś szkód). I co???

Okazało się, że wichura zerwała nam kilka paneli PCV dokładnie nad wejściem, co jest skutkiem braku zabudowy między słupem a domem przy wejściu - "patrz post wyżej". Teraz już muszę na wiosnę coś wymyśleć ... Pomoże mi ktoś? HELP

Pozdrawiam.

:D

Witam

W marcu w końcu i my zaczynamy budować.Mamy już ekipę ale też pierwsze pytania np. jakie macie mury? Zastanawiamy się czy budować jednowarstwową ścianę z bloczków 36 czy tradycyjną 24 + styropian-każdy mówi inaczej.A jak Wy macie? Wstępnie zdecydowaliśmy sie na beton komórkowy z Redy ponieważ hurtownie nie chcą bawić sięw sprowadzanie YTONGu.Może potrafi powiedzieć ktoś w przybliżeniu ile wyniósł stan surowy.Oczywiście wiem że ceny poszły w górę. :roll: .

Szanowanko.

Nareszcie będę miał "Sopranowców" niedaleko siebie :D . Fakt, że ja już powoli zabieram się za wykańczanie (siebie również ...), ale jeśli będziecie chcieli zapraszam na wizję lokalną (ok. 15 km od Waszej budowy).

Co do murów: decyzja należy do Was. Ja gdybym miał budować się po raz drugi wybrałbym ponownie to, co mam (czyli Porotherm + styropian), ale tylko dlatego, że nie mam doświadczeń z innymi materiałami ... Zdecydowana większość Sopranów (w stanie surowym), które widziałem ma ściany dwuwarstwowe (przeważa jednak beton komórkowy).

Co do cen - tak jak kiedyś już pisałem: kosztorys dołączony do projektu jest bardzo realny - może nie konkretne pozycje, ale sumaryczne etapy u mnie "mniej więcej" się sprawdzają. Jednak na obecną chwilę ceny mogą być już trochę wyższe :evil:

Pozdrawiam i powodzenia.

:D

Wykańczanie domu to chyba jedna z tych przyjemniejszych rzeczy chociaż na początku budowy widać najwieksze efekty :lol: A co do cen to rzeczywiście wszystkie hurtownie podosza ceny od lutego o 10% :evil: na wizję lokalna chętnie się umówimy w lutym jak będzie urlop,Chociaż jak ostatnio jechalśmy do Kartuz to naprawdę się rozglądałam ale nie zauważyłam z ulicy-będę potrzebowała chyba dodatkowych wskazówek :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich "SOPRANOWCÓW" mam pytanko co myślicie o takiej zmianie: budujemy Sopran 3 z piwnicą, męczy nas to, że wiatrołap jest taki malutki a gdyby w miejscu wiatrołapu zrobić WC, a wiatrołap zrobić w miejscu WC, przesuwając ściankę żeby wiatrołap był szerszy. Z dworu będzie się wchodzić do małego przedpokoju, jak otworzymy drzwi nie będzie "wiało" na cały dom. Ale czy elweacja na tym nie ucierpi, nie będzie dziwnie wyglądać jak drzwi będą w rogu?

To jeden z moich pierwszych postów więc nie wiem czy za bardzo tego nie "zakręciłam"...

Witam wszystkich "SOPRANOWCÓW" mam pytanko co myślicie o takiej zmianie: budujemy Sopran 3 z piwnicą, męczy nas to, że wiatrołap jest taki malutki a gdyby w miejscu wiatrołapu zrobić WC, a wiatrołap zrobić w miejscu WC, przesuwając ściankę żeby wiatrołap był szerszy. Z dworu będzie się wchodzić do małego przedpokoju, jak otworzymy drzwi nie będzie "wiało" na cały dom. Ale czy elweacja na tym nie ucierpi, nie będzie dziwnie wyglądać jak drzwi będą w rogu?

To jeden z moich pierwszych postów więc nie wiem czy za bardzo tego nie "zakręciłam"...

Witam(y) :D

Moja wyobraźnia podpowiada, że elewacja z pewnością na tym ucierpi. Poza tym zyskując pewną przestrzeń na wiatrołap stracisz praktycznie WC (pewnie poza kibelkiem i ew. małą umywalką nic więcej się nie zmieści).

Druga sprawa to funkcjonalność takiego WC. Goszcząc rodzinę czy znajomych wypadałoby zapewnić im możliwość odświeżenia pod prysznicem. Górną łazienkę możnaby wówczas przeznaczyć tylko dla domowników (wanna :roll: jak ja tęsknię za tym wynalazkiem - teraz mam tylko prysznic :( )...

Pozdrawiam.

a ja nadal mam dylemat. Wcześniej zastanawiałam sie, że jak przyjdzie jakiś "podstawiony sprzedawca" czy coś takiego żeby np. sprawdzić teren czy domek warto"skubnąć" otwieram (wg projektu) drzwi i on ma wgląd do całego domu (bo przy tym wiatrołapie trudno wstawić drzwi i wygodnie się poruszać . Ale zaczęłam myśleć przecież będzie ogrodzenie piesek biegający po podwórku to kto wejdzie na podwórko?

Ewa 1976

Radzę dać sobie spokój z projektowanym wiatrołapem - z uwagi na wymiary nigdy nie będzie używany zgodnie z przeznaczeniem (chyba że będziesz wychodzić "gęsiego" zamykając drzwi za każdym :D :D ).

Ja widziałem wnętrze Soprana bez wewnętrznych ścianek wiatrołapu i tak mi się to spodobało, że zburzyłem swoje. Minus - trochę świeżego powietrza wlatującego wraz z wchodzącymi ...

A co do obserwatorów - trzymaj ich za bramą :D