Wosto 10.03.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Gratulacje. Byłem dzisiaj u siebie, a więc przejeżdżałem niedaleko Waszej budowy. Następnym razem będę wypatrywał Waszej lokalizacji Ponieważ dopiero zaczynacie mam propozycję: przeanalizujcie sobie kwestię normalny wiatrołap i dolna łazienka bez kabiny lub brak wiatrołapu i kabina na dole. Budując Soprana o projektowych gabarytach niestety musimy dokonać tego wyboru . Ja wybrałem tą drugą wersję, ale jeśli bylibyście zainteresowani tym pierwszym rozwiązaniem zapraszam do siebie - pokażę Wam jak to wygląda u Kathleenki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 1976 17.03.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 na ile m2 tynków mam się przygotować w Sopranie 3, tzn. jak liczą tynkarze odejmują okna, drzwi. Ile u Was policzyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 17.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 na ile m2 tynków mam się przygotować w Sopranie 3, tzn. jak liczą tynkarze odejmują okna, drzwi. Ile u Was policzyli? Ewa - jeśli chodzi o tynki wewnętrzne odpowiedź znajdziesz kilka postów wyżej: mój z 20 lutego, Kathleenki z 25 lutego. Ja okien ani drzwi nie liczyłem, bo tynkarze twierdzą, że ich obróbka wychodzi tak samo jakby ich nie było. Zresztą lepiej policzyć więcej, niż później się rozczarować ... Tynków na zewnątrz jeszcze nie przerabiałem... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 1976 19.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Wosto pozdrowionka i dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 01.04.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam 10 marca na działkę porośniętą trawą weszli geodeci i wytyczyli budynek a 30 marca już wygląda tak : http://www.gdynia.mm.pl/~gigat/Bud%20165.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 02.04.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Gratulacje - budowa idzie pełną parą Oby tak dalej !!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 02.04.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Dzięki Mam nadzieję,że fachowcy utrzymają tempo i za dwa miesiące będziemy mieli dach nad głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 02.04.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich Sopranowców Zacznę od tego, że po długich poszukiwaniach odpowiedniego projektu do niedawna był na pierwszym miejscu właśnie Sopran!!! 1. Nie za duży i nie za mały, chociaż tak naprawdę brak schowków na dole i trzeba rozważyć pralkę na górze. 2. Fajnie pasuje na moją działkę (troszkę wąskawą). 3. Z tyłu gdzie będzie ogród, sadek, stawik i lasek (łono natury) na balkonik! 4. Z tyłu ma kotłownię, która ma wyjście na dwór. 5. Garaż ma wejście do domu. Mąż już jest skłonny go kupić lecz: 1. Chcemy wyrównać salon, ale zostawić nad nim logię (ja chcę balkon, jak w 4- bo boję się zacieków, ale mąż obiecuje zadbać i zabezpieczyć ). 2. Przydałoby się sprawdzić te kominy ( w salonie?). 3. Może poszerzyć garaż i zrobić w nim okienka. 4. Zastanawiam się nad oknem drugim w jadalni -przy stole- albo zamiast okna widziałabym luferuksy . Co do pracowni to słyszałam opinie, że coś tam nie zabardzo i w projektach są błędy. ale nie znam szczegółów, ale obawa i tak jest. Dlatego ostatnio już w ostatniej chwili przyglądam się APS 55 i APS 75 z pracowni Archi-projekt. Ten pierwszy przypomina ciut sopran- a oba mają na dole drugi mały pokój!!! Czyli u mnie wciąż klamka nie zapadła i się męczę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 02.04.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam 10 marca na działkę porośniętą trawą weszli geodeci i wytyczyli budynek a 30 marca już wygląda tak : http://www.gdynia.mm.pl/~gigat/Bud%20165.jpg Pozdrawiam Dzięki tej fotce będę wiedział gdzie Was szukać Gratulacje postępów i sprawnej ekipy (o taką teraz trudno ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 02.04.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam 10 marca na działkę porośniętą trawą weszli geodeci i wytyczyli budynek a 30 marca już wygląda tak : http://www.gdynia.mm.pl/~gigat/Bud%20165.jpg Pozdrawiam Dzięki tej fotce będę wiedział gdzie Was szukać Gratulacje postępów i sprawnej ekipy (o taką teraz trudno ) Pozdrawiam. Nasz domek naprawdę będzie widoczny z ulicy jeszcze tylko trochę"urośnie"Z kolei twojego wypatrywałam jadąc do Kartuz już kilka razy i nie widziałam-może słabo się rozglądam. Pizdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 02.04.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 EwkaP Nie namawiam do wyboru Soprana ale jak najbardziej zachęcam. Co do wszystkich wymienionych zalet to podzielam twoje zdanie jeżeli chodzi o obawy to w każdym projekcie sie jakies znajdą. My równiez zrobilismy salon bez wnęki i dzięki temu zyskaliśmy kawałek przestrzeni i nieco polepszylismy komunikację. Nie mamy wprawdzie balkonu na górze ale nie widze przeszkód aby taki mógł powstać Co do komina to my konsultowalismy z kilkoma fachowcami i wszytko jest OK a co do salonu to akurat jak najbardziej bo po 1 kominek jak dla mnie tylko w salonie a po 2 znajduje się w rogu salonu i w żaden sposób tam nie przeszkadza. Garaż mamy z 3 okienkami jak wielu Sopranowców. jesli chodzi o szerokośc jak dla mnie Ok jesli juz to bym tylko wydłuzyła bo przeciez jest tam jeszcze kotłownia ( mamy piec gazowy więc tam tez postawie pralkę). W "jadalni" mamy okienko ale ono jest przeciez w którejś wersji Soprana ( czy nie w 3 ?). Co do pracowni nie mam zasrzeżeń jesli chodzi o formalności a co do projektów to spotkałam sią z jakąs negatywną opinią ale dotyczącą innego domu ;( Poza tym i tak musisz dac projekt do adaptacji projektantowi więc w razie czego na pewno zwróciłby twoja uwagę na ukryte "defekty" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 02.04.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 EwkaP Nie namawiam do wyboru Soprana ale jak najbardziej zachęcam. Co do wszystkich wymienionych zalet to podzielam twoje zdanie jeżeli chodzi o obawy to w każdym projekcie sie jakies znajdą. My równiez zrobilismy salon bez wnęki i dzięki temu zyskaliśmy kawałek przestrzeni i nieco polepszylismy komunikację. Nie mamy wprawdzie balkonu na górze ale nie widze przeszkód aby taki mógł powstać Co do komina to my konsultowalismy z kilkoma fachowcami i wszytko jest OK a co do salonu to akurat jak najbardziej bo po 1 kominek jak dla mnie tylko w salonie a po 2 znajduje się w rogu salonu i w żaden sposób tam nie przeszkadza. Garaż mamy z 3 okienkami jak wielu Sopranowców. jesli chodzi o szerokośc jak dla mnie Ok jesli juz to bym tylko wydłuzyła bo przeciez jest tam jeszcze kotłownia ( mamy piec gazowy więc tam tez postawie pralkę). W "jadalni" mamy okienko ale ono jest przeciez w którejś wersji Soprana ( czy nie w 3 ?). Co do pracowni nie mam zasrzeżeń jesli chodzi o formalności a co do projektów to spotkałam sią z jakąs negatywną opinią ale dotyczącą innego domu ;( Poza tym i tak musisz dac projekt do adaptacji projektantowi więc w razie czego na pewno zwróciłby twoja uwagę na ukryte "defekty" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 05.04.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich Sopranowców Zacznę od tego, że po długich poszukiwaniach odpowiedniego projektu do niedawna był na pierwszym miejscu właśnie Sopran!!! 1. Nie za duży i nie za mały, chociaż tak naprawdę brak schowków na dole i trzeba rozważyć pralkę na górze. 2. Fajnie pasuje na moją działkę (troszkę wąskawą). 3. Z tyłu gdzie będzie ogród, sadek, stawik i lasek (łono natury) na balkonik! 4. Z tyłu ma kotłownię, która ma wyjście na dwór. 5. Garaż ma wejście do domu. Mąż już jest skłonny go kupić lecz: 1. Chcemy wyrównać salon, ale zostawić nad nim logię (ja chcę balkon, jak w 4- bo boję się zacieków, ale mąż obiecuje zadbać i zabezpieczyć ). 2. Przydałoby się sprawdzić te kominy ( w salonie?). 3. Może poszerzyć garaż i zrobić w nim okienka. 4. Zastanawiam się nad oknem drugim w jadalni -przy stole- albo zamiast okna widziałabym luferuksy . Co do pracowni to słyszałam opinie, że coś tam nie zabardzo i w projektach są błędy. ale nie znam szczegółów, ale obawa i tak jest. Dlatego ostatnio już w ostatniej chwili przyglądam się APS 55 i APS 75 z pracowni Archi-projekt. Ten pierwszy przypomina ciut sopran- a oba mają na dole drugi mały pokój!!! Czyli u mnie wciąż klamka nie zapadła i się męczę dalej Co do pracowni MTM Styl ja z kolei spotkałem się z opinią, że ich projekty mają nieco przesadzone ławy (czyli posadowienie budynku). Szczerze mówiąc dla mnie nie stanowi to wady ...., raczej przeciwnie Sam projekt rzeczywiście jest b. podobny do Soprana. Przyznam, że i mi marzył się dodatkowy pokój na dole (tzw "gabinet"), ale tylko ze względu na liczebność rodziny, gdyż u mnie wszystkie pokoje będą miały "lokatorów". W końcowym efekcie wygospodarowaliśmy u siebie zalążek gabinetu poprzez podział pomieszczenia nad garażem na dwa: sypialnia + a`la garderoba (zresztą tak jest w projekcie). Ponieważ jak wspomniałem projekty są b. podobne - wybierz ten który bardziej przypadł Ci do gustu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 05.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich Sopranowców Zacznę od tego, że po długich poszukiwaniach odpowiedniego projektu do niedawna był na pierwszym miejscu właśnie Sopran!!! 1. Nie za duży i nie za mały, chociaż tak naprawdę brak schowków na dole i trzeba rozważyć pralkę na górze. 2. Fajnie pasuje na moją działkę (troszkę wąskawą). 3. Z tyłu gdzie będzie ogród, sadek, stawik i lasek (łono natury) na balkonik! 4. Z tyłu ma kotłownię, która ma wyjście na dwór. 5. Garaż ma wejście do domu. Mąż już jest skłonny go kupić lecz: 1. Chcemy wyrównać salon, ale zostawić nad nim logię (ja chcę balkon, jak w 4- bo boję się zacieków, ale mąż obiecuje zadbać i zabezpieczyć ). 2. Przydałoby się sprawdzić te kominy ( w salonie?). 3. Może poszerzyć garaż i zrobić w nim okienka. 4. Zastanawiam się nad oknem drugim w jadalni -przy stole- albo zamiast okna widziałabym luferuksy . Co do pracowni to słyszałam opinie, że coś tam nie zabardzo i w projektach są błędy. ale nie znam szczegółów, ale obawa i tak jest. Dlatego ostatnio już w ostatniej chwili przyglądam się APS 55 i APS 75 z pracowni Archi-projekt. Ten pierwszy przypomina ciut sopran- a oba mają na dole drugi mały pokój!!! Czyli u mnie wciąż klamka nie zapadła i się męczę dalej Co do pracowni MTM Styl ja z kolei spotkałem się z opinią, że ich projekty mają nieco przesadzone ławy (czyli posadowienie budynku). Szczerze mówiąc dla mnie nie stanowi to wady ...., raczej przeciwnie Sam projekt rzeczywiście jest b. podobny do Soprana. Przyznam, że i mi marzył się dodatkowy pokój na dole (tzw "gabinet"), ale tylko ze względu na liczebność rodziny, gdyż u mnie wszystkie pokoje będą miały "lokatorów". W końcowym efekcie wygospodarowaliśmy u siebie zalążek gabinetu poprzez podział pomieszczenia nad garażem na dwa: sypialnia + a`la garderoba (zresztą tak jest w projekcie). Ponieważ jak wspomniałem projekty są b. podobne - wybierz ten który bardziej przypadł Ci do gustu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 10.04.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam i pozdrawiam rodzinę Sporano. Święta się skończyły, czyli czas wziąć się do pracy!!! Ja zgłębiam temat wyboru projektu. Główka paruje!!! Dlatego zwróciłam się z prośbą o poradę do Kathleenki na priv. A do wszystkich kieruję zapytanie odnośnie podwyżki cen materiałów. Czy rzeczywiście jaest tak drastyczna i odczuwałna? I czy prawdą jest, że na materiały trzeba się zapisywać, bo w hurtowniach pustki? Podnieście mnie na duchu, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 10.04.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam! Wracam raz jeszcze... Chciałabym podnieść topik, bo wszystko wskazuje na to, iż nasz wybór padnie na Soprana. Chciałabym jeszcze znaleźć wsparcie w dokonaniu decyzji. A pełnią szczęścia - byłby ktoś z mazowickiego- moze okolic Radomia lub Grójca. Nie mogę znależć innego topiku, więc jeśli można wywołam Was tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 10.04.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witaj Ty jesteś na etapie wyboru a my będziemy już zalewać strop Jeżeli chodzi o podwyżki to niestety są one bardzo odczuwalne.Jak zdecydowaliśmy się na beton komórkowy i w lutym byliśmy u producenta to pustak 24 kosztował ok7 zł a teraz kosztuje już 17 i do tego jeszcze nie ma bo awaria a teraz produkują tylko 20% normyi tak jest ze wszystkim dlatego zdecydowaliśmy się na keramzytobeton po lekturze wielu gazet,i okazuje się że jest to bardzo dobry materiał lepszy od gazobetonu a ponieważ mało popularny to tańszyi nasz majster i kierownik mówią że był to dobry wybór.Ale wszystko przed Tobą a jak domek rośnie to cieszy bez względu na koszt Powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 10.04.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 (...) domek rośnie (..) Potwierdzam - widziałem Przy najbliższej okazji, jak ktoś będzie się "kręcił" koło Waszej budowy - zajadę. Co do cen materiałów - niestety. Ja co prawda nie interesowałem się ostatnio materiałami, ale z tego co czytam na Forum zgroza Pod koniec miesiąca mają u mnie ruszyć z tynkami. Łudzę się, że nie będą chcieli renegocjować cen Ze swojego doświadczenia mogę tylko dodać - o ile projekt elektr. jest Ok, o tyle hydraulika wymaga (delikatnie mówiąc) indywidualnego podejścia. EwkaP - sama musisz zdecydować jaki projekt wybierzesz. Rozsądek, liczebność rodziny oraz wiek dzieci (no i warunki finansowe ) to podstawowe kryteria. Dyz ze Świdnika (też ma Soprana, Jego post jest na 3-ciej stronie naszego wątku) jest najbliższą osobą Twoich okolic... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 11.04.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Przy najbliższej okazji, jak ktoś będzie się "kręcił" koło Waszej budowy - zajadę. Witaj My jesteśmy w tygodniu dopiero koło 18 ale w weekendy różnie -zapraszam.Zresztą na koniec tego lub na początku przyszłego tyg zalewamy strop więc wogóle będzie już fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 12.04.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 EwkaP Nie moge wysłac do ciebie wiadomosci na priva Jest w fazie wysyłki ale nie jako wysłana Powiem ci tylko tyle , że ja mam zastosowane rozwiaznaie z wersji Sopran 4 tj. salon bez wneki i jak dla mnie to dodatkowe metry + poprawa komunikacji. Mam na tej scianie ( wyjscie na taras) tylko duże drzwi tarasowe. Z balkonów całkiem zrezygnowalismy ale możesz zostawić taj jak w Sopranie 4 co da ci dodatkowy daszek nad tarasem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts