promenn 22.02.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam wszystkich, nikt się ostatnio nie odzywa-czyżby przerwa zimowa? Widziałem ostatnio na żywo Soprana 2. Z daleka wydawał się mały ale z bliska widać że jest fajny. Co prawda nie widziałem wnętrz domu bo właściciel nie zaprosił nas do środka. Z tego co by on teraz zmienił to zabudowałby wnękę w salonie bo jest mało przez to ustawny. Ja dalej kombinuje i zastanawiam się na odwrócenie schodów tak aby wchodzić do kotłowni przez garaż. Będę chciał opalać dom drewnem i dym z kotłowni mógłby wchodzić bezpośrednio do domu gdyby trzymać się projektu . Taką zmianę zrobiła z tego co czytałem Ewela i chyba Kathlenka. Zastanawiam się tylko jak zmieni się wejście-półpiętro do pokoju nad garażem. Do tego wtedy drzwi z łazienki powinny się otwierać do jej środka a nie na zewnątrz jak w projekcie bo wtedy można np. niechcący trącić wchodzącego teścia schodami Co na to "starzy" budowniczowie Ewela, Kathlenka? Może by coś opisali. Bedę wdzieczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiniki 27.02.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Zawsze możesz powiekszyć kotłownie jak w śnieżynce 2 lub 3. Powiem szczerze że ja mam wersje powiększoną i wydaje mi się żę mogę mieć problem z miejscem w kotłowni przy założeniu że ogrzewanie będzie na paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violar 01.03.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam! Chciałabym się Was spytać co sądzicie o powiększeniu wiatrołapu kosztem łazienki, mam tu na myśli jakąś małą wnękę na wieszak lub szafkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 05.03.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Promen Witaj. Rzeczywiści w naszym projekcie zostały odwrócone schody , wiąże się to oczywiście z koniecznością otwierania drzwi w górnej łazience do środka ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza Co do wejścia na półpiętro to u nas jest ono z podestu schodów. http://http://images38.fotosik.pl/72/47cea331114c92b1m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 07.03.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Hej Wiatrołap rzeczywiście jest mały dlatego my nie wstawialiśmy drugich drzwi tylko na wiosnę zabudujemy schody wejściowe szybami(chyba to są szyby albo cos szybopodobnego )Jeżeli chodzi o doświetlenie to my mamy dodatkowe okno w salonie przy kominie ,nie mamy wnęki więc podwójne okno tarasowe ale napewno super pomysłem było doświetlenie klatki schodowej świetlikiem -jestem bardzo zadowolona.Nie wiem jak jest z balkonem u góry bo my go nie mamy ale dzięki temu najmniejszy pokój jest trochę większy a i tak jest bardzo mały.W kotłowni też mamy piec na miał stoi przy drzwiach do góry piec gazowy wisi naprzeciwko drzwi na dwór przy nim stoi jeden zasbik na wodę a drugi wisi na scianie,więc drewno jest w środku na bieżace palenie na pozostałych wolnych kawałkach ścian a mały środek pozostaje wolny Z opisu domek rzeczywiście wydaje się mały ale wg mnie jest ok-nie zamieniłabym go przynajmniej na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 07.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam.U mnie - tak jak pisałem wcześniej - nie ma wiatrołapu, ale gdybym miał budować jeszcze raz - polecam rozwiązanie Kathleenki: przedłużenie Soprana o ok. 0,5 m i kosztem dolnej łazienki powiększyć wiatrołap. Co do odwrócenia biegu schodów - wg uznania - ja pozostaję przy rozwiązaniu wg projektu.P.S. Kathleenka - mieszkacie już? Macie kominek? Właśnie "morduję się" nad rozwiązaniem tego problemu (duży komin zlicowany z kominkiem...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matekg 11.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam wszystkich sopranowców i wszystkie śnieżynki. Jakaż była moja radość jak trafiłem na ten temat forum , radość tym większa- jak się okazało- że forum ciągle żyje. Wiosną ruszam z budową domu wg projektu Śnieżynka 2. Dokumenty związane z budową mam już za sobą, jestem na etapie organizowania finansów (czyt. kredytu). Zamierzam w trakcie trwania budowy a może nawet i po jej zakończeniu być z wami na forum, korzystać z waszych cennych rad i dzielić się swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam serdecznie i proszę o przyjęcie do zacnego (już 7 stron postów) grona sympatyków projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 11.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witajcie Prawdziwie marcowo: co się ucieszę, że trochę już słońca to nadchodzi jakaś śnieżyca, albo leje i leje. Witaj Matekg! Ja więcej Was podczytywałam, niż pisałam, bo u nas jakoś wszystko przystopowało i nic się w sumie nie działo. Jesienią ino podmurówka. Teraz wreszcie coś drgnęło i się murujemy. A że ja lepiej czuję się w meblowaniu to juz oczami wyobrażni zaliczam wszystkie czekające nas etapy budowy i robię przeskok nawet do projektowania wnętrz. Mąż mnie oczywiście spowalnia... Dla tych, którzy do nas dołączają mój mix: Sopran ,,0"" 1. Dom podnieliśmy w całości- garaż trochę wyżej. 2. Loge zlikwidowane- salon większy, na górze mały balkonik wspólny dla dwóch pokoi. 3. W garażu 3 symetryczne okienka- symetrię podpowiedział murarz 4. Póki co więcej zmian nie ma, chyba że schodki do garażu mąż zrobi ,,po swojemu" cokolwiek to znaczy. Zastanawiam się nad: --- układem mebli w kuchni: czy np. otwarte okno=przeciąg nie będzie zdmuchiwać mi płomienia na kuchence przy drzwiach??? --- kominkiem- ale chyba dam go obok drzwi od korytarza. Moje wrażenia: ---- dom nie jest przeładowany jako bryła - u Joli wygląda lekko i ok. --- w środku układ zaczyna mi sie coraz bardziej podobać- ale to wiecie tak na wyrost i bez doświadczenia w mieszkaniu Jak tylko pojawił się przy murowaniu zarys ścian zerknęłam na salon, że może nie będzie taki wielki jak się bałam= ogrzewanie, foni= echo. Więc kącik tv i siedzisko na dłuzszych końcach chyba się sprawdzą. ??? Więcej nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 12.03.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witajcie A ja znowu wpadam z pytankami. Będzie mi miło jak ktoś się wypowie. 1. Czy według starosłowiańskiego obrządku urządziliście murarzom ,,wieńcowe"? 2. Jeśli tak, to jaką to ma na dziś formę? 3. Czy planuje ktoś soprana z grafitowym- ciemnym dachem i brązowymi oknami? Czy moze gdzieś taki widzieliście lub inny domek i możecie mi powiedzieć jak wam się taka kolorystyka podoba? 4. Czy ciemny dach optycznie powiększa bryłę? 5. Czy żeby kominek był obok drzwi to trzeba przestawiać dziury w kominie? 6. Czy wszyscy mieliście więźbę opartą na wewnętrznych ścianach? Pozdrawiam i życzę ciepła wiosennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matekg 12.03.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witajcie, w tematach dotyczących samej budowy jeszcze nie mogę się wypowiadać natomiast napiszę parę słów na temat planowanych przez nas zmian w projekcie. 1. na pewno rezygnujemy z drzwi na taras z salonu (tych na krótkiej ściance) - chcemy mieć drzwi przesuwne na taras na tej cofniętej tylnej ścianie 2. chcemy (sprawdzamy możliwość) przesunąć komin z salonu do pomieszczenia gospodarczego (czyli na drugą stronę ściany przy której komin jest wplanowany w projekcie) i zrobienie w salonie kominka narożnego 3. rezygnujemy z wykuszu w jadalni - ściana bedzie prosta i w tym miejscu wstawimy okno 4. zamiast schodów wylewanych planujemy schody drewniane 5. co do wiatrołapu oraz poziomu ściany kolankowej (czyli tematów popularnych na forum) to decyzja jeszcze nie zapadła nie jest to na pewno koniec zmian, więc cdn... Tymczasem koncentrujemy się na finalizowaniu formalności związanych z kredytem. Pozdrawiamy Aga i Mati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiniki 16.03.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witajcie A ja znowu wpadam z pytankami. Będzie mi miło jak ktoś się wypowie. 1. Czy według starosłowiańskiego obrządku urządziliście murarzom ,,wieńcowe"? 2. Jeśli tak, to jaką to ma na dziś formę? 3. Czy planuje ktoś soprana z grafitowym- ciemnym dachem i brązowymi oknami? Czy moze gdzieś taki widzieliście lub inny domek i możecie mi powiedzieć jak wam się taka kolorystyka podoba? 4. Czy ciemny dach optycznie powiększa bryłę? 5. Czy żeby kominek był obok drzwi to trzeba przestawiać dziury w kominie? 6. Czy wszyscy mieliście więźbę opartą na wewnętrznych ścianach? Pozdrawiam i życzę ciepła wiosennego ad.1.2. My zrobiliśmy pare razy grila zakrapianego i wszyscy byli bardzo zadowoleni:) ad.3. Mamy dochówke Robena w kolorze czarny brąz ale tylko w słońcu można dopatrzeć się odcienia brązu a tak wygląda jak czarny. Uważam że wygląda super, okna w kolorze złoty dąb będą nam zakładać za miesiąc. Widziałem już takie zestawienie na innych domach i bardzo mi się podoba ale wszystko zależy od gustu... ad.6. Zawsze jest lepiej gdy jest dach podparty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 16.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Hej A ja znowu z pytaniem. Głowa mała Wosto kiedyś pisał, że podniósł okno ??? w kuchni, żeby solniczka nie wypadała za parapet. Czy ktoś z Was jeszcze coś zmieniał z tym oknem, aby nie było nizej niż meble? Wszystkim i sobie życzę szybkiej, prawdziwej wiosenki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 20.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam Wszystkich Sopranowiczów!! Dwa dni czytałem Wasze posty o projektach z rodziny Sopran, raz nawet łykałem tabletkę od bólu głowy W najbliższym czasie zamawiam projekt Sopran 5, podpiwniczony. Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o zmianach, które chcemy wprowadzić: - standardowo już usuwamy loggie i powiększamy 3 kondygnacje (jak w wersji 4)- ściankę pomiędzy schodami a jadalnią odwracamy (powstanie wtedy spiżarnia w kuchni lub iny schowek)- okno w jadalni przesuwamy w stronę kuchni i dodajemy drugie na tej samej ścianie w salonie (taras na północny-zachód)- dorabiamy ściankę oddzielającą jadalnię od salonu (powstaje duża kuchnia ze stolikiem a stół na niedzielne obiady w salonie)- poszerzenie klatki schodowej (wydaje nam się, że jest trochę wąsko. Przypominam, że mamy piwnicę i dochodzi ścianki pomiędzy schodami w dół i górę)- wejść na półpiętro przenieść na drugą stronę (żeby było mniej wchodzenia z dołu. Poziom pomieszczeń zostaje ten sam. Wydaje mi się, że dodanie 1 czy 2 stopni w schodach załatwi sprawę)- jakoś powiększyć 10 metrowy pokoik na górze (może wydzielając miejsce w lewym górnym rogu na szafę)- zwiększenie wysokości pomieszczeń o jakieś 10-15 cm (mam 190 cm wzrostu i wrażenie, że zaprojektowane wysokości będą dla mnie niekomfortowe)- pytanie do Wosto (widziałem, że też masz piwnicę) - jak poradziłeś sobie z kotłownią? masz ją w największym pomieszczeniu w piwnicy czy przenosiłeś? To na razie tyle zmian Bardzo proszę o odpowiedź zaawansowanych (i nie tylko) sopranowców. Aha, jeszcze martwi mnie przestrzeń pomiędzy schodami a ścianką w kształcie litery C (czy swobodnie można przechodzić) i wielkość wszystkich pomieszczeń. W bloku mam pokoik 9 m i jest on baaardzo mały, te w projekcie dużo się nie różnią. Czy ich wielkość jest zadowalająca? Może ktoś pokarze mi zdjęcia swojego domku od środka??? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 22.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witajcie , co do pytań powyżej to chciałabym dodać od siebie , że co do zmian odnośnie np. likwidacji loggi, odwrócenie schodów czy powiększenia pokoi u góry ( np. poprzez likwidacje balkonu u góry a tym samym wydłużenie - nie zapominajcie , że pokoje mają podana wielkość licząc ze skosami a w rzeczywistości są większe tzw. przy podłodze) jestem jak najbardziej na TAK. Co do ścianki w kuchni i odwrócenia wnęki zastanowiłabym się jeszcze na waszym miejscu i rozważyła wszystkie za i przeciw. Kuchnia w sumie (nawet ącznie z ala jadalnią nie są duże - jeżeki dodatkowo zamkniecie je ścianką może zrobić się trochę ciasno a jeżeli dodatkowo chcecie postawić duży stół w salonie to na meble nawet nieliczne jak szafka TV , stolik, wypoczynek czy jakąs komodę zostanie naprawdę niewiele miejsca , salon może się wtedy zrobić mało przestrzenny... To jednak wasza decyzja i może macie inne niż ja priorytety. Wydaje mi sie jednak że tam na 2 stoły na takiej w sumie niedużej powierzchni nie ma miejsca. To samo jeżeli chodzi o odwrócenie wnęki na stronę kuchni to ona w realu jest już praktycznie na wprost schodów w holu a od strony kuchni już w tej"ala" jadalni . Wg mnie w holu daje poczucie luzu - szersze i bardziej przestrzenne wejście na góre natomiast w jadalni jako spiżarnia czy schowek byłaby zdecydowanie za daleko od blatów roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 22.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Szanowanko. - pytanie do Wosto (widziałem, że też masz piwnicę) - jak poradziłeś sobie z kotłownią? masz ją w największym pomieszczeniu w piwnicy czy przenosiłeś? Przestrzeń na kotłownię mam wydzieloną przy kominie. Pozostała część tego pomieszczenia jest przeznaczona na opał (będę miał kocioł na paliwo stałe - pelety). Aha, jeszcze martwi mnie przestrzeń pomiędzy schodami a ścianką w kształcie litery C (czy swobodnie można przechodzić) Oczywiście, moim zdaniem jest OK. Pozdrawiam. P.S. Skąd jesteś? Pytam, bo najlepiej zobaczyć wnętrze w realu - zdjęcia nie oddadzą proporcji pomieszczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 24.03.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jestem z Łodzi a budujemy dom w Zgierzu (zaraz obok). Wasza rodzina jest najlepsza, dlatego napisałem tutaj Jednak jak ktoś by nas zaprosił na oglądanie swojego dzieła to,niewykluczone, że byśmy skorzystali W swojej piwnicy pod salonem zamierzamy zrobić tzw. pokój zabaw - moim marzeniem jest bilard; dlatego nie chcemy ładować tam pieca. Nie wiem jak będzie wyglądała przeróbka z kominami. Czy można kocioł podłączyć pod komin znajdujący się w kuchni? Pewnie to pytanie lamerskie ale na tym jeszcze się nic nie znam. Pozdrawiam Wszystkich Sopranowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 24.03.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jestem z Łodzi a budujemy dom w Zgierzu Trochę daleko, ale jak będziesz w pobliżu Pomorza - zapraszam (kilku forumowiczów już gościłem. Sam byłem też u Kathleenki i u Asi i Grzegorza) Czy można kocioł podłączyć pod komin znajdujący się w kuchni? Zależy czym chcesz ogrzewać. Jeśli paliwem stałym - komin musi sprostać większym wymogom: musi mieć odpowiedni przekrój i właściwy wkład - tu byłby problem z przystosowaniem "kuchennego". Inne paliwa też mają obostrzenia, ale nie orientuję się jakie, bo sam kupuję piec na pelety. Z tego jednak co słyszałem przekrój "gazowy" jest chyba mniejszy, więc może ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 24.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Czy ktoś z mieszkających już Sopranowców ma może kominek? Z uwagi na "potężny" komin chcę ograniczyć jego wielkość, aby jakoś się prezentował (cena oczywiście też ważna) i dlatego planuję kupno wkładu typu MAJA PANORAMA (z http://www.kratki.pl). Obudowa jednak to nadal wielka niewiadoma Może ktoś już ma to wykonane? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona O. 24.03.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Witam wszystkich Sopranowiczów.Właśnie z mężem zakupiliśmy projekt Sopran 3.Od dawna, czytamy i oglądamy zdjęcia na forum Sopranowiczów i muszę przyznać,że dużo cennych spostrzeżeń i rad uzyskaliśmy dzięki Wam.Nie mogę doczekać się pierwszego wbicia łopaty,a już mamy pod górkę jeżeli chodzi o pełną dokumentację z podłączeniami...Jestem ciekawa czy ktoś z was już buduje się według tego projektu, a może jest ktoś kto wybudował się w okolicach Wrocławia ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 27.03.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 (edytowane) kominek mamy w rogu salonu Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez Kathleenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts