agadaniel 27.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wosto napisał: Co się stało z resztą naszej grupy (Aga&Daniel i inni - żyjecie?) Jeśli już skończyliście - podzielcie się swoimi doświadczeniami ... Wyzywam Was na Forum ..... Wosto jeszcze żyjemy..... ale my dopiero będziemy zaczynać budowę.... po bardzo, bardzo.... długich problemach z działką...... wreszcie chyba ruszymy w tej chwili czekamy na warunki zabudowy, chcemy jeszcze w tym roku ruszyć z budową, tak jak pisałam wcześniej będziemy budować Śnieżynkę, mam nadzieję że to od Was będę miała cenne rady, witam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 27.03.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam Szczerze mówiąc myślałem, że pobudowaliście się i "beztrosko" mieszkacie. Ja mam w planach przeprowadzkę za jakieś 3-4 miesiące i perspektywę braku internetu TP-sa nie jest zainteresowana przedłużeniem linii, więc pozostanie mi jedynie łączność bezprzewodowa. Na początku jednak będą inne priorytety ... Nie pamiętam dokładnych planów Śnieżynki, ale ze swojej strony powtórzę wszystkim tym, którzy zaczynają: warto przemyśleć zmianę Kathleenki - małe przedłużenie Soprana tak, aby zyskać miejsce na wiatrołap (w kształcie litery L) - TO PODSTAWOWA WADA PROJEKTU TYPU SOPRAN. Ja żałuję, że tego nie zrobiłem i wkrótce przekonam się, jak to jest mieszkać bez wiatrołapu... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 27.03.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Śnieżynka to kopia soprana - z wykuszem w jadalni, my mamy wersję z większą kotłownią i pralnię, co do powiększenia wiatrołapu przez wydłużenie soprana to przyznam że rozważamy tą kwestię, ale co wtedy z garażem czy również trzeba go wyciągnąć do przodu? myślałam o wydłużeniu o jakieś 40 - 50 cm i jak garaż zostanie tak jak jest to jak wtedy będzie wyglądać ten daszek nad wejściem bo na pewno będzie krótszy? wiem że Kathleenka robiła coś takiego a Ty ją odwiedziłeś jak wrażenia? Kathleenka a czy ty również wyciągałaś garaż do przodu czy tylko część mieszkalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 28.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 (edytowane) Aga&Daniel Wydłużony został sam dom. Garaz pozostał zgodnie z projektem i widoczna zmiana jest tylko w postaci węższej wnęki na ganku. Daszek wizualnie wygląda Ok - oczywiście wg mnie. Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez Kathleenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.03.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Kathleenka, dzięki za fotkę - mam teraz nad czym myśleć ....Co do daszku: u mnie po podniesieniu ścianki kolankowej nad garażem "budowlańcy" wykonali daszek na długości zgodnej z projektem. Ponieważ nie wyglądało to dobrze, za namową jednego z właścicieli Soprana przedłużyłem (dosztukowałem kawałki krokwii) ten element i wydaje mi się, że teraz jest OK.Tyle, że aby zachować proporcje, musiałem odsunąć nieco słup podpierający ów daszek.Uważam jednak, że nawet jeśli byłaby taka potrzeba (Kathleenka pisze, że u niej nie trzeba było, więc może nie zajdzie taka konieczność) - warto wydłużyć domek zyskując normalny, funkcjonalny wiatrołap.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 28.03.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Dzięki serdeczne za zdjęcie i rady, chyba również nasz domek, mam jeszcze pytanie Kathleenka o ile dokładnie wydłużyłaś swój domek i jakie grube masz ściany (chodzi mi już z ociepleniem - cegła czy pustak + ocieplenie)? i jeszcze jedno czy mogłabyś przesłać mi kilka fotek (przód domku, środek wiatrołapu i schody na górę bo chyba odwróciłaś ich bieg - my również to rozważamy, czy nie było z tym problemów technicznych tzn. np. wejście na półpiętro) mój e-mail wyślę na prywatną wiadomość. A tak w ogóle to bardzo wam zazdroszczę że już macie swoje wymarzone domki a my dopiero zaczynamy. Jak się mieszka Kathleenka? Wosto u Ciebie też już z górki ostatnie retusze i również będziesz "wypoczywającym budującym" mam jeszcze pewien pomysł ale nie wiem czy warto to zmieniać, może coś podpowiecie: chodzi mi o wyrzucenie tej ścianki między jadalnią a holem, po wydłużeniu domku garderobę mielibyśmy w wiatrołapie więc i tak nie wstawię tam już szafy, chcielibyśmy również odwrócić bieg schodów a wejscie do garażu zabudować i wstawić drzwi - przed tymi schodkami w dół, co wy na to, trudno mi zdecydować bo nie widziałam żadnego wnętrza ani śnieżynki ani soprana, jak myślicie czy warto to zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 28.03.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Aga&Daniel Kathleenka o ile dokładnie wydłużyłaś swój domek i jakie grube masz ściany (chodzi mi już z ociepleniem - cegła czy pustak + ocieplenie)? Dom wydł. o 0,50 m a ściany mamy z BK o grubości 24 cm + 15 cm ocieplenia ze styropianu + elewacja ( siatka i tynk ) - ile mają dokładnie grubości nie sprawdzałam ale myślę, że ok. ponad 40 cm . Co do likwidacji ścianki pomiędzy jadalnią a holem to wydaje misię , że to zdecydowanie pogorszy komunikację i jednocześnie nie będzie wizualnie dobrze wyglądać. Uzyskalibyście na dole praktycznie jedną zupełnie otwartą przestrzeń , nie mówiąc już o kuchni całkowicie otwartej na hol, schody i salon ... ale to wasz dom i wasze wnętrza także wy decydujcie. Co do odwróconych schodów nie ma to zupełnie wpływu na wejście do pokoju nad garażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 28.03.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ja mam prośbę do Wszystkich, którzy mają już mury. Wrzucajcie zdjęcia dla tych, co dopiero zaczynają. Chwalcie się swoim dorobkiem. Pokazujcie jakich dokonaliście zmian w projekcie. Nie ma się czego wstydzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promenn 28.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam forumowiczów,Dzięki Kaathlenka za info na temat odwróconych schodów. Ja jednak zostaje przy układzie z projektu. Bałem się tych drzwi otwieranych w 2-stronę w łazience i zmiany wejścia do pokoju nad garażem. Dużo analizowałem i zostawiam schody bez zmian, chociaż u Ciebie chyba nie jest źle jak piszesz. Mój projekt jest na etapie adaptacji u architekta. Ze zmian jakie dałem to likwidacja balkonu i tej wnęki w salonie, dałem 2 okna 90cmx60cm w poziomie w garażu i 1 o takich samych wymiarach w pionie w kotłowni. Drzwi w kotłowni przeniosłem na drugą ścianę. Zastanawiałem się też nad dodaniem 2 okna w salonie (od strony jadalni). Od tej ściany mam najwięcej słońca ale szwagier ma podobny układ z tym oknem i salon byłby za jasny. Zmniejszyłem okno w jadalni na 180x120cm zamiast 150 bo będę chciał tam zrobić barek (a jadalnie w salonie) a w proj. wys do okna jest 75cm-to mało. Minimum to dla mnie 95-100cm a wyjdzie wtedy 105cm i będzie ok. Salon nie straci na oświetleniu bo dałem z tyłu drzwi na taras 2-skrzydłowe o szer 180cm. Co mnie zastanawia to wys salonu-wg projektu=155cm. Architekt mówi żeby podnieść do 175cm- jak jest u innych Sopranowców-wiem że niektórzy tak robili. A ci co zostali przy 155 co uważają-może jakieś zdjęcie byście pokazali.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promenn 28.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 A zapomniałem. Byłem kiedyś na żywo w Spranie z wiatrołapem wg projektu. Może nie był za wielki ale stwierdziłem że go tak też zostawie. Weszła tam szafeczka na buty, wieszak na kurtki- taki standard. Właściciel też nie narzekał. Fajne co zrobił to tą drugą ścianę od wewnątrz wymurował z luksferów. Wiatrołap był doświetlony. A jeśli chodzi o wielkość każdy może mieć inne zdanie i potrzeby. Uważam jednak że obojętnie w jakiej formie to wiatrołap musi być. Jest to zawsze bariera dla zimna i jakaś oszczędność ogrzewania w zimie.Pozdrawiam Sopranowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 02.04.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich, Po wizycie u architektki (swoją droga trochę dziwnie to słowa się wypowiada ) wydłużyliśmy część mieszkalną do przodu o 0,5 m oraz część za garażem o 1 m. Kocioł na ekogroszek wrzucamy do piwnicy pod kuchnię i przerabiamy znajdujący się tam komin (podobno można to zrobić). Aby wejście do pomieszczeń na półpiętrze było niżej, wchodzimy kawałek z podestem nad garaż (zmniejszając trochę część garderoby i "stryszku") i robimy schody proste bez skośnych. Na podeście robimy 2 pary drzwi, do powiększonej o 1 m garderoby oraz osobne na stryszek. Oprócz powyższych zmian, kilka mniejszych - jednak odwrócona ścianka C, zmiana ilości i wielkości okien, zabudowana wnęka w salonie i na górze, większy taras z tyłu. Jak zmierzyłem całość podłóg w Naszym domku to wyszła przerażająca liczba 290 !!!! metrów minus grubości ścian (chyba, że się walnąłem w obliczeniach) Aha, znaleźliśmy firmę budowlaną. Patrząc na 3 rysunki szczegółowe (bez naniesionych zmian) wstępnie szef firmy oszacował budowę stanu otwartego surowego na ok. 70 tyś. Jutro da nam znać bardziej szczegółowo. Co o tej kwocie myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Marcin EZG 05.04.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Jestem z Łodzi a budujemy dom w Zgierzu (zaraz obok). Wasza rodzina jest najlepsza, dlatego napisałem tutaj Jednak jak ktoś by nas zaprosił na oglądanie swojego dzieła to,niewykluczone, że byśmy skorzystali W swojej piwnicy pod salonem zamierzamy zrobić tzw. pokój zabaw - moim marzeniem jest bilard; dlatego nie chcemy ładować tam pieca. Nie wiem jak będzie wyglądała przeróbka z kominami. Czy można kocioł podłączyć pod komin znajdujący się w kuchni? Pewnie to pytanie lamerskie ale na tym jeszcze się nic nie znam. Pozdrawiam Wszystkich Sopranowców witamy Wktórej czesci Zgierza buudujesz swojego Soprana ,my ruszamy ze swoim projektem w lipcu:)pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matekg 06.04.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witajcie, cieszę się bardzo że pojawili się forumowicze którzy planują budować w Zgierzu (Kasia i Marcin oraz Kazik123) bo ja z żoną mieszkamy w Zgierzu a od maja ruszamy z budową na działce pod Strykowem. Warto byłoby utrzymywać kontakt na forum a może nawet (biorąc przykład z innych forumowiczów tego tematu) odwiedzić się w przyszłości na budowach. U nas na dzień dzisiejszy mamy za sobą kwestie papierkowe (włącznie z pozwoleniem na wycięcie drzewa ), czekamy na uruchomienie kredytu, na działce jeszcze musimy przygotować teren (przestawić istniejący domek letniskowy) żeby mógł wejść geodeta. Znajoma ekipa budowlana już dogadana (będą robić wszystko od początku do końca). Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości (również w udzielaniu się na tym forum). Aga i Mati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Marcin EZG 06.04.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 siema zaraz sie okaze ze w woj. łódzkim co drugi dom to sopran :) Juz sie nie mozemy doczekać kiedy zobaczymy nasz gotowy projekt (ponoć na początku maja ) pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 10.04.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Z okazji zbliżających się Świąt, życzę Wszystkim sopranowcom dużo radości, odpoczynku od stresującej budowy oraz jak najszybszej realizacji założonych celów. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 09.05.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Hej Sopranowcy! Od ostatniego posta mija już miesiąc! Sprawdzam zatem, czy czasem forum się nie zawiesiło. Takie sympatyczne i pomocne- szkoda, żeby ,,klapło" Jak sobie tak pomyślę to chyba już kilka osób pomieszkuje w swoim domku. Proszę o wrażenia... U mnie póki co etap pt. ,,Więźba". Chodzę po ,,domku" i zastanawiam się nad kilkoma sprawami - czytaj: milonami spraw. 1. Czy dobrym pomysłem jest ogrzewanie podłogowe? kuchnia, jadalnia, łazieneczka i co jeszcze? 2. Czy otwarta przestrzeń - na maxa- salon- kuchnia -jadalnia- korytarz- klatka schodaowa- sprawdzają się? Co z ogrzaniem w zimie? 3. Jakie drzwi na taras? /bezpieczeństo i uroda/ 4. Jak duży=mały taras? 5. Jaki kolor dachu? To tylko mój dylemat? Marzy mi się ciemny grafit+beżowo- zółty tynk+ okna ciepły brąz. Pozdrawiam - deszczowo, ale serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamar 10.05.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 my tez postanowilismy wybudowac Sopran 3 z małymi zmianami czy sa osoby z woj. śląskiego które budują lub wybudowały dom według tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 11.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam wszystkich, Ja mam pytanko do tych którzy już zrobili elewacje i podbitkę, najlepiej w sopranie Y.....ile metrów podbitki Wam wyszło?a ściany po zewnątrz?ok 180mkw? będę wdzięczna a wogóle to jakie macie kolory elewacji,tak z ciekawości spytam?Może się ktoś podzieli zdjęciami? Ja planuje zielony groszek. pozdrawiam ewela p.s. EwkaP : grafitowy dach!......no ciemny w każdym razie i do tego ta elewacja o której piszesz będzie extra.......nie żebym była nieobiektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 11.05.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam Zajrzałam po dłuuuuuugim czasie i widzę że jest nas więcej My mieszkamy od połowy sierpnia a więc przeżyliśmy już zimę a teraz na ogródku trawka rośnie i jest super.Co prawda jeszcze jest dużo do zrobienia-elewacja, zjazd do garażu no i musimy jeszcze ułożyć taras bo będzie na ziemi(nie jest wylewany tylko schody a taras na gruncie) ale mieszka się super.Projekt naprawde jest wspaniały i póki co nie żałuję że ten wybraliśmy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 12.05.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Hej Wszystkim Witaj Olamar. Dzięki Dziewczyny za odzew! Ten grafit za mną wręcz chodzi. Tylko, że własnie nie wiem, czy uda mi sie wybrać dobrą jaościowo, ciemną, grafitową blachodachówkę. W okolicy widzę jakieś jasne szarości. A te ciemne to już dachówki... Asia- dzięki za podzielenie się wrażeniami. Skoro Wam się fajnie mieszka to jest nadzieja, że i ja się w tym domku dobrze poczuję. /Mąż już by mógł teraz zamieszkać na budowie. / Jestem ciekawa Waszego tarasu na ziemi, bo już wiele razy oglądałam fotki Waszego domku ze schodkami z tyłu - będzie to ciekawe rozwiązanie. Napisz jeszcze jak sie spisuje domek akustycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts