MIRON on 18.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Co do zmian to czy nie zauważyliścieże w łazience na górze dach jest zrobiony koszowo to znaczy siedem krokwi opiera się na jednej i dopiero ta przenosi cały ciężar na mur?przez co konstrukcja dachu w tym miejscu jest mocno osłabiona. Nie jest to wadą ale ja oparłem wszystkie spokojnie na murze.Miałem dobrego majstra który mi dużo podpowiadał i miał dużo racji on już budował soprana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 18.11.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 To wielka zaleta miec ekipe , która budowała juz taki dom . Także będziemy mieć pocišgniętš ciankę w łazience ( od strony pokoju nad garażem) także problem ten rozwišzał sie sam - częciowo niezamierzenie. Co do wiatrołapu rzeczywicie go zlikwidowalimy i nie wiemy jeszcze jakie będa konsekwencje tego kroku - jeżeli nawet nie najlepsze to skorygujemy je w przyszłoci ponieważ sa to tylko cianki działowe więc ewentualne zmiany bedš możliwe. Czekamy na kolejne spostrzeżenia i uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 18.11.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Szczerze mówiąc ja też (poprzez opisane wcześniej zmiany) mam nieco inne rozwiązanie gwarantujące większą wytrzymałość. Ale sądzę, że wykonanie zgodne z projektem nie jest czymś gorszym - przecież projektant to zaakceptował (a wcześniej z pewnością przeliczył...). Kathleenka - jak daleko jesteście z postępem prac? W przyszłym tygodniu wybieram się do Słupska. Ile jest stamtąd do Was? Pozdrawiam wszystkich Sopranowców - jak Was wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 19.11.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 WOSTO posuwamy sie ( ostatnio wprawdzie w szybszym tempie ) ale niestety mamy znaczne opunienia W każdym razie więbę skończyli w tamtym tygodniu, wylali schody wejciowe i taras z tyłu ( zlikwidowalismy wnękę w salonie ale mamy dobudowany taras). Folia rozłożona na całym dachu, cianki działowe na górze na ukończeniu i pierwsze dachówki na dachu. Co do Słupska to do nas jedzie się godzinę piętnacie, godzine dwadziecia więc jesli masz ochotę to zapraszam chociaż instalacji na razie niestey jeszcze nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 23.12.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Miesiąc ciszy ... I jest okazja by ją przerwać: Świąt wypełnionych radością i miłością, niosących spokój i odpoczynek. Nowego Roku spełniającego wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary i szczęścia, a także sukcesów i jak najmniej stresu na Waszych budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 25.12.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Dziekuję i również życzę wam wszystkim żebyście jak najszybciej zadomowili sie w waszych Sopranach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 08.01.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Mam pytanie czy ktos obliczał moze i mógłby podzielić sie ze mna powierzchnią ścian i syfitów w sopranie obliczona na potrzeby wykonania tynków wewnetrznych ?Ja co prawda wstepnie to sprawdzałam ale powierzchnia która otrzymałąm znacznie odbiega od prognozy tynkarzy.Budujemy Soprana /Y? nieco powiekszonego także mysle , ze wielkośc każdej z wersji będzie w sumie zbliżona. Pozdrawiam[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Sorry, że nie pomogę, ale sam jestem b. zainteresowany tym zagadnieniem. Na wiosnę mam zamiar tynkować (mówiłem kiedyś że mnie dogonisz ...) i robić posadzki, więc taka prognoza kosztów też by mi się przydała.A instalacje wewnętrzne i wod/kan macie już?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 09.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witaj Wosto więc tak wyszło ok. 500 m ale ja nie mam piwnicy. Za materiały i robocizne musimy liczyc ok. 8-9 tysiecy. Instalacje elektryczne w trakcie, tynkarze wchodzą lada dzień a CO i CW bedziemy robić po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 10.01.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 czyli ja z piwnicą muszę się liczyć z kosztem sporo ponad 10 tys zł (u nas tynki cementowo-wapienne - bo takie chcę położyć na wiosnę - są po 17 zł za robociznę wraz z materiałem). Idziecie jak burza ... Ja elektrykę już mam; położyłem sobie także instalację alarmową, telefoniczną, komputerową. Przymierzam się do instalacji antenowej (sat) i głośników do kina domowego. A przy okazji mam również pytanko - może ktoś doradzi. Muszę pomyśleć coś o zabudowie między budynkiem a słupem: http://images2.fotosik.pl/78/4e4859491b8eca2emed.jpg Dom stoi na wzgórzu i czasami "mocno" wieje (z zachodu). Ponieważ drzwi wejściowe od frontu mają otwierać się na prawo na zewnątrz, przy dużym wietrze będę miał problemy (obecnie wiatr nieźle dopycha te tymczasowe). Może ktoś (no właśnie - kto? - skoro tylko my coś tu się udzielamy) ma jakąś"koncepcję"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 15.01.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Przed chwilą wróciłem od siebie z działki (byłem sprawdzić czy wiatr nie poczynił jakiś szkód). I co??? Okazało się, że wichura zerwała nam kilka paneli PCV dokładnie nad wejściem, co jest skutkiem braku zabudowy między słupem a domem przy wejściu - "patrz post wyżej". Teraz już muszę na wiosnę coś wymyśleć ... Pomoże mi ktoś? HELP Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 19.01.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam W marcu w końcu i my zaczynamy budować.Mamy już ekipę ale też pierwsze pytania np. jakie macie mury? Zastanawiamy się czy budować jednowarstwową ścianę z bloczków 36 czy tradycyjną 24 + styropian-każdy mówi inaczej.A jak Wy macie? Wstępnie zdecydowaliśmy sie na beton komórkowy z Redy ponieważ hurtownie nie chcą bawić sięw sprowadzanie YTONGu.Może potrafi powiedzieć ktoś w przybliżeniu ile wyniósł stan surowy.Oczywiście wiem że ceny poszły w górę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 20.01.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Szanowanko. Nareszcie będę miał "Sopranowców" niedaleko siebie . Fakt, że ja już powoli zabieram się za wykańczanie (siebie również ...), ale jeśli będziecie chcieli zapraszam na wizję lokalną (ok. 15 km od Waszej budowy). Co do murów: decyzja należy do Was. Ja gdybym miał budować się po raz drugi wybrałbym ponownie to, co mam (czyli Porotherm + styropian), ale tylko dlatego, że nie mam doświadczeń z innymi materiałami ... Zdecydowana większość Sopranów (w stanie surowym), które widziałem ma ściany dwuwarstwowe (przeważa jednak beton komórkowy). Co do cen - tak jak kiedyś już pisałem: kosztorys dołączony do projektu jest bardzo realny - może nie konkretne pozycje, ale sumaryczne etapy u mnie "mniej więcej" się sprawdzają. Jednak na obecną chwilę ceny mogą być już trochę wyższe Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 20.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Wykańczanie domu to chyba jedna z tych przyjemniejszych rzeczy chociaż na początku budowy widać najwieksze efekty A co do cen to rzeczywiście wszystkie hurtownie podosza ceny od lutego o 10% na wizję lokalna chętnie się umówimy w lutym jak będzie urlop,Chociaż jak ostatnio jechalśmy do Kartuz to naprawdę się rozglądałam ale nie zauważyłam z ulicy-będę potrzebowała chyba dodatkowych wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 1976 01.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam wszystkich "SOPRANOWCÓW" mam pytanko co myślicie o takiej zmianie: budujemy Sopran 3 z piwnicą, męczy nas to, że wiatrołap jest taki malutki a gdyby w miejscu wiatrołapu zrobić WC, a wiatrołap zrobić w miejscu WC, przesuwając ściankę żeby wiatrołap był szerszy. Z dworu będzie się wchodzić do małego przedpokoju, jak otworzymy drzwi nie będzie "wiało" na cały dom. Ale czy elweacja na tym nie ucierpi, nie będzie dziwnie wyglądać jak drzwi będą w rogu? To jeden z moich pierwszych postów więc nie wiem czy za bardzo tego nie "zakręciłam"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 01.02.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam wszystkich "SOPRANOWCÓW" mam pytanko co myślicie o takiej zmianie: budujemy Sopran 3 z piwnicą, męczy nas to, że wiatrołap jest taki malutki a gdyby w miejscu wiatrołapu zrobić WC, a wiatrołap zrobić w miejscu WC, przesuwając ściankę żeby wiatrołap był szerszy. Z dworu będzie się wchodzić do małego przedpokoju, jak otworzymy drzwi nie będzie "wiało" na cały dom. Ale czy elweacja na tym nie ucierpi, nie będzie dziwnie wyglądać jak drzwi będą w rogu? To jeden z moich pierwszych postów więc nie wiem czy za bardzo tego nie "zakręciłam"... Witam(y) Moja wyobraźnia podpowiada, że elewacja z pewnością na tym ucierpi. Poza tym zyskując pewną przestrzeń na wiatrołap stracisz praktycznie WC (pewnie poza kibelkiem i ew. małą umywalką nic więcej się nie zmieści). Druga sprawa to funkcjonalność takiego WC. Goszcząc rodzinę czy znajomych wypadałoby zapewnić im możliwość odświeżenia pod prysznicem. Górną łazienkę możnaby wówczas przeznaczyć tylko dla domowników (wanna jak ja tęsknię za tym wynalazkiem - teraz mam tylko prysznic )... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 1976 01.02.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wosto, dziękuję za pomoc! Rzeczywiście jeśli przeniosę WC to brak miejsca na prysznic... a co do wanny to bez niej ciężko żyć........Powoli "wietrzeje"mi pomysł przenoszenia wiatrołapu, jeszcze się z tym prześpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 01.02.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Teoretycznie część wanny można obudować i w ten sposób uzyskać "dwa w jednym", ale akurat mi zależy na rozdzieleniu części "gościnnej" czyli dolnej od "domowej" czyli górnej. Natomiast wiatrołap w Sopranie to niestety niewypał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 1976 01.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 a ja nadal mam dylemat. Wcześniej zastanawiałam sie, że jak przyjdzie jakiś "podstawiony sprzedawca" czy coś takiego żeby np. sprawdzić teren czy domek warto"skubnąć" otwieram (wg projektu) drzwi i on ma wgląd do całego domu (bo przy tym wiatrołapie trudno wstawić drzwi i wygodnie się poruszać . Ale zaczęłam myśleć przecież będzie ogrodzenie piesek biegający po podwórku to kto wejdzie na podwórko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 01.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Ewa 1976 Radzę dać sobie spokój z projektowanym wiatrołapem - z uwagi na wymiary nigdy nie będzie używany zgodnie z przeznaczeniem (chyba że będziesz wychodzić "gęsiego" zamykając drzwi za każdym ). Ja widziałem wnętrze Soprana bez wewnętrznych ścianek wiatrołapu i tak mi się to spodobało, że zburzyłem swoje. Minus - trochę świeżego powietrza wlatującego wraz z wchodzącymi ... A co do obserwatorów - trzymaj ich za bramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts