Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się ze stweirdzeniem, iż w Sopranie wiatrołap jest tak niewielki , że i tak musi być praktycznie cały czas otwarty żeby dać chociaz minimalną przesytrzeń. Likwodacja ścianki dzielącej z hoolem i drzwi jak dla mnie jest w porządku.

My wydłużyliśmy dom o 50 cm z przodu ( tak więc teoretycznie mamy nieco dłuższy wiatrołap i tym samym łazienkę ) , wstawiliśmy wieksze okno w wiatrołapie i w konsekwencji w/w zmian zlikwidowaliśmy go zupełnie :)

Najpierw mamy "wiatrołap" ale bez drzwi - równolegle do ściany z gankiem a później również łazienkę równolegle ( nie prostopadle do ściany wejściowej, jak w projekcie) - wejscie do łazienki zgodnie z projektem.

WITAM SOPRANOWCÓW.

Niestety nie pochodzę z Waszego regionu ale nie znalazłam innej grupy

na tym forum która wybrała ten projekt domu .

Mam nadzieję że mnie przygarniecie.

Jestem ze Śląska a tu jakoś ten projekt nie ma tylu zwolenników .

Przeglądając kilkaset projektów ten najbardziej się nam spodobał .

Po roku załatwiania pozwoleń itp..... 18 pażdziernika 2006r. zaczęliśmy budowę

Pogoda nam sprzyjał bo na początku grudnia mieliśmy już zalany strop piwnicy .

Reszta na wiosnę .

Budujemy Spran4 .Trochę pozmienialiśmy /powiększyliśmi garaż

i podpiwniczyliśmy dom/.

Czytając Wasze wypowiedzi mam nadzieję że bedziemy mogli jeszcze poczynić małe zmiamy np.ten wiatrołap dał mi wiele do myślenia.

Pozdrawiam i życzę Wszystkim szybkiego zakończenia budowy. :oops: :oops:

Serdecznie witamy. Jak masz jakieś wątpliwości - pisz, może coś doradzimy :D

Pomysł Kathleenki co do przeróbki dolnej łazienki i wiatrołapu jest "całkiem niezły", ma tylko jedną wadę - na dole nie może byc prysznica, co dla mnie jest niestety nie do zaakceptowania - chcę oddzielic częśc domową od gościnnej. Ale dla kogoś, kto ma inne plany propozycja warta rozważenia.

Pozdrawiam.

WOSTO

A czemu uważasz , ze na dole nie moze byc prysznica ? Mój wykonawca od Co i CW tak poprowadził mi wszystkie piony ( woda, kanaliza) , ze nie widzi zadnego problemu aby umieścic na dole kabine prysznicową , podwieszana muszlę i umywaleczkę - wcale nie jest az tak ciasno jak by sie mogło wydawać.

Zrobiłam nawet sobie projekcik w programi i zadne zgrzyty nie zostały wychwycone :)

WOSTO

A czemu uważasz , ze na dole nie moze byc prysznica ? Mój wykonawca od Co i CW tak poprowadził mi wszystkie piony ( woda, kanaliza) , ze nie widzi zadnego problemu aby umieścic na dole kabine prysznicową , podwieszana muszlę i umywaleczkę - wcale nie jest az tak ciasno jak by sie mogło wydawać.

Zrobiłam nawet sobie projekcik w programi i zadne zgrzyty nie zostały wychwycone :)

Jeśli tak jest, musiałem źle zrozumieć Twoje słowa z 9-go lutego :oops: .

Myślałem, że powiększyłaś wiatrołap kosztem i tak niewielkiej łazienki ...

Może nieprecyzyjnie się wyraziłam.

W każdym razie mam teraz po prostu łazienkę usytuowaną tak jakby odwrotnie tzn. jej dłuższa ściana jest na ścianie oddzielajacej od schodów a krótsza na wprost wejścia do kuchni. Wiatrołap jest równolegle do łazienki także okno mam w waitrołapie a cały "holl" jest w kształcie litery L. Może w końcu będziesz w okolicy i sam sie przekonasz :)

Szczerze mówiąc od ostatnich planów przyjazdu już dwa razy byłem w Słupsku :oops:

Troche obawiam się pogody, nie chcę też narażac Was na kłopoty "za dnia", bo jedyna możliwa dla mnie pora to okolice godzin 12-13, a wtedy większość pracuje.

Może jednak w końcu się zdecyduję :roll:

Co do rozwiązania: dość ciekawe, ale uważam że chyba będzie trochę ciasno (szczególnie w łazience, jeśli miałaby byc montowana kabina). Natomiast wiatrołap bez zbędnych szaf jest OK. Najlepiej jednak przekonać sie o tym na własne oczy ...

Pozdrawiam.

Mam pytanie czy ktos obliczał moze i mógłby podzielić sie ze mna powierzchnią ścian i syfitów w sopranie obliczona na potrzeby wykonania tynków wewnetrznych ?

Ja co prawda wstepnie to sprawdzałam ale powierzchnia która otrzymałąm znacznie odbiega od prognozy tynkarzy.

Budujemy Soprana /Y? nieco powiekszonego także mysle , ze wielkośc każdej z wersji będzie w sumie zbliżona.

Pozdrawiam[/url]

Podliczyłem u siebie metraż - Sopran 5.

I tak (mniej więcej z drobnym zapasem - żeby się nie zdziwić przy podliczaniu):

- piwnica - 220 m2 (mam dodatkowo wydzieloną kotłownię),

- parter - 300 m2,

- poddasze - 170 m2

Razem 690 m2 - załamka :cry: :cry: :cry:

Witaj

Nasz sopran(jeszcze co prawda nie stoi ale już w marcu :D )ma salon od południa a garaż od zachodu.Pani architekt która nam robiła adaptacje mówiła że salon jest najlepszy od zachodu,podobnie jak nasi sąsiedzi zresztą, ale w gazetach budowlanych (np w ost numerze Budujemy Dom )architekci się wypowiadają że jest to najlepsza opcja.

Pozdrawiam

Szcerze mówiąc ja też miałem tak mieć (garaż od zachodu), ale z kolei mój architekt namówił mnie do lustrzanego odbicia czyli garaż od wschodu - powodem była odległość od sąsiedniego budynku (i zachodnie słońce wpadające teraz przez jadalnię) oraz funkcjonalność pomieszczeń, gdyż nad garażem mamy sypialnię. Mankamentem natomiast takiego usytuowania jest nieosłonięte przed wiatrami zachodnimi wejście. To stanowi dla mnie dość poważny problem, bo do tej pory nie wiem jak zabudować (czym) zachodnią część tarasu wejściowego: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90725&highlight= :( :( Zero odpowiedzi :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam.

W naszym wypadku było akurat tak ,że kupując działkę nie mieliśmy jeszcze projektu ale bardzo spodobała mi się wizja salonu od południa, a o reszcie pomieszczeń wtedy nie myślałam.Wszystko się okaże za jakieś 3 miesiące jak już domek stanie i wtedy będę wiedziała więcej o wiatrach itp :roll:

W naszym wypadku było akurat tak ,że kupując działkę nie mieliśmy jeszcze projektu ale bardzo spodobała mi się wizja salonu od południa, a o reszcie pomieszczeń wtedy nie myślałam.Wszystko się okaże za jakieś 3 miesiące jak już domek stanie i wtedy będę wiedziała więcej o wiatrach itp :roll:

Dajcie znać jak ruszycie - chętnie Was odwiedzę, tym bardziej, że ja już "ruszyłem" w tym roku (za tydzień hydraulika, za 2 miesiące tynki wewn., potem ogrzewanie i posadzki ...) i jadąc do siebie powinienem Was mijać ...

Pozdrawiam.

Dziękuję za tych kilka słów.

Mam nadzieję że nasze usytuowanie Sopranu 4 /też lustrzane odbicie/ jest OK.

Muszę się przyznać że przy wybieraniu projektu nie zastanawialiśmy się nad tymi nieszczęsnymi stronami świata .

W SOPRANIE najbardziej odpowiadało nam rozmieszczenie wewnątrz.Chciałam mieć kuchnię z oknem z którego widać wejście na posesję a duży pokój/salon/ z widokiem na ogród.

Teraz wiem że nasz salon jest" prawie "od południowego wschodu więc do 12-13 powinno być w nim słonecznie i mam madzieję że będzie OK . Jeżeli chodzi o pokój nad garażem/mamy na dwa samoch./to mamy dwa okna w ścianie bocznej i dwa okna dachowe- może to wystarczy?

A przy okazji chciałabym zapytać jakie przewidzieliście ogrzewanie na parterze.

My będziemy mieć podłogowe ale cały czas zastanawiamy się co położyć na ziemię

co bedzie najlepsze?

Może nam doradzicie .

Kajzerka.

Widziałem kiedyś wnętrze Soprana z podwójnym garażem, miał jedno duże okno z boku i 2 dachowe - moim zdaniem doświetlenie było wystarczające (zależy jeszcze od kolorystyki wnętrza - ten miał jasne ściany); pomieszczenie to nie było dzielone na dwa mniejsze.

Co do ogrzewania: w planach na parterze mam dwa grzejniki pod oknami w salonie, drabinka w łazience. Pozostałe pomieszczenia: jadalnia, kuchnia, łazienka i hol - podłogówka. U góry podłogówka będzie tylko w łazience (oprócz drabinki), reszta - grzejniki. Piec - na paliwo stałe (ekogroszek, pelety, owies) - może Ling? Chciałem Granpala z Kolbud, ale nie wchodzi mi do wydzielonej kotłowni w piwnicy.

Tam gdzie podłogówka będą kafle, w pokojach chyba panele.

Pozdrawiam.

Widze, ze u was prawdziwy ruch i wkrótce sezon budowlany ruszy pełna parą :)

Ja mam kuchnie od północy a salon od południa. Z tego co widze to słońce do godz. 13, 14 jest w kuchni, jadalni a po południu przenosi sie do salonu i jest juz do wieczora ( taj jak zreszta w pokoju nad garażem). jak dla mnie najlepsze rozwiazanie gdyz po powrocie z pracy mam słoneczny , ciepły salon, taras i 2 pokoje u góry .

WOSTO

jesli chodzi o powierzchnie do tynków to wyszło nam i ekipie 516 m ( z kotłownia i garażem) , piwnicy nie mamy :) Liczyłam, że wyjdzie mniej ale co zrobić :-?

pozdrawiam Sopranowcy

• 2 weeks później...

Szanowanko - Ave Soprano.

Kilka dni temu "szarpnąłem się" na odwiedziny u Kathleenki.

Uważam że takie "wizytacje" to idealne "lekarstwo" na odmianę i wprowadzenie do siebie czegoś, co nagle nam się spodoba.

Muszę przyznac, że Kathleenka rzeczywiście wygospodarowała całkiem przyzwoity wiatrołap. Ktoś, kto nie chce z niego zrezygnować powinien zasięgnąć udanej moim zdaniem "recepty". Możliwość zastosowania kabiny w dolnej łazience w takim przypadku wiąże się jednak z wydłużeniem domu ...

A ja wciąż czekam na hydraulikę ... :-? Mają rozpocząć za tydzień.

I nadal mam zagrychę z zabudową przestrzeni przed wejściem (ochrona przed wiatrem). Żeby ktoś to kiedyś przerabiał :evil: