EwkaP 29.04.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witajcie, Oczywiście dziękuję za wsparcie Tego nigdy dosyć zwłaszcza, że w porównaniu z Wami jestem jeszcze w powijakach... Więc Wasze doświadczenie jest dla mnie szczególnie cenne! Mąż poszedł do pracy. A mi pozostawił do przemyślenia ,,kwestię pozostawienia lub likwidacji wnęki". A że mam ciężki charakter w podejmowaniu decyzji to... Próbuję iść według zasady: spełniaj marzenia, wybierz to co ci się podoba, to co sprawdzi się na działce z widokiem z salonu na ogród... A tu odzywa się głos: ale uroda to jedno, a praktyka, czyli życie to drugie... Chyba znowu pomęczę Wosto i poproszę o ,,plusy pozostawienia wnęki" Wosto, ulituj się proszę! Bo że Keathlinka zadowolona z liwidacji to już wiem napewno! A jeśli są tutaj jacyś sopranowcy ,,ukryci" to też niechaj się odezwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 29.04.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Hej! Jeszcze raz wrzuciłam ,,na warsztat" fotki domu Wosty Doszłam do wniosku, że mamy jednak różną sytuację i nie mogę zbytnio wzorować się na Twoim domku. Twoje wyjście na ogród to najpierw tarasik-balkon, z którego jeszcze trzeba zejść w dół. Więc zostawienie bocznego wyjścia z salonu ma swoje uzasadnienie. A u mnie, to widzę tak, że wychodzę na taras podwójnymi lub potrójnymi drzwiami-balkonowymi, które bedą naprzeciwko jadalni - zamiast obecnego okna. I z tarasu w jednej lini będą schodki do ogrodu. Podoba mi się, że niektórzy taraz poszerzyli i mają taras pod oknem obok. I ja też chyba tak chcę! Teraz kwestia wnęki. Dla mnie to taki plus, że: - słońce nie bedzie zbytni się rządzić w salonie: (a przy tym wyjściu chyba będzie tv), (a ja źle się czuję w zbyt nagrzanym i nasłonecznionym wnętrzu), - mini zadaszenie osłania przed deszczem i śniegiem okno, - daje możliwość ,,przysiadnięcia" na chwilę na tarasiku nawet przy deszczyku, - dodaje domkowi urody, bo w bryle ,,cos sie dzieje", ...więcej nie pamiętam!!! Co do minusów: - wewnątrz w tej wiekszej wnęce planuje pod oknem komplet wypoczynkowy i nie wiem, czy dobrze będzie wygledał w tej wnęce, czy dobrze będzie się oglądać tv - na ściance przy jadalni? Ha! I teraz powiecie, że bilans wychodzi na plus??? Ale ja wciąż nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.04.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 EwkaP Widzę, ze ten salon naprawde dał wam sie we znaki ..) Co do decyzji to powtórzę jeszcze raz , ze to wasz wybór i to ty powinnas byc przekonana co do jego słuszności. Co do argumentów waszej pani architekt to wybacz ale są conajmniej nietrafione ... Jeśli chodzi zaś o jej argument - Bo tak zmiana popsuje wygląd budynku to jego najbardziej nie rozumiem gdyz przeciez sam autor projektu Sopran wykonał takze wersje z "prostym" salonem tj. Sopran 4. Jeżeli chcesz zasisza i osłonięcia od słońca to pozostaw po prostu balkon w pokojach nad tarasem. Życze udanego wekendu i konstruktywnego myslenia nad podjęciem decyzji - na którakolwiek sie zdecydujecie bedzie OK. Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 30.04.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Ewka - tak jak już to zostało powiedziane: decyzja należy do inwestora. Należy tylko pogodzić wygląd zewnętrzny z funkcjonalnością wnętrza. Przyznaję się "bez bicia" że z"moim" ukladzie z wnęką jest pewnien problem: umiejscowienie TV. Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest zamocowanie TV LCD na ścianie między wejściem do salonu z holu a jadalnią. Tak też mam już pociągnięte przewody. Przyznam też, że b. podoba mi się wygląd Soprana bez wnęki w pewnym wykonaniu (jaki i dlaczego - priv). Kathleenka - jak tam "beczka" ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 01.05.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Wosto Beczka stoi zarezerwowana dla ciebie - a szczególy to juz sobie omówisz z moim mężem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 02.05.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam Rodzinke Soprano Domyślam się, że Szanowni Państwo Budowniczowie relaksują się na działeczkach! A może troszkę pracują? No, bo jutro już święto! A może odezwą się nowi Sopraniści? Czy ktoś jeszcze ma chrapkę na Soprana? Może ktoś dopiero rusza z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 03.05.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Pozdrawiam! Świątecznie i wekendowo! Budowniczowie fizycznie odpoczywają, ale główki chyba nadal parują? A ja nadal liczę, że dopisze się jeszcze jakiś Sopranista! Przecież Polska jest w sumie sporym krajem- miejsca na Soprany dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Wosto Beczka stoi zarezerwowana dla ciebie - a szczególy to juz sobie omówisz z moim mężem Super, dzięki, na pewno się odezwę przed kolejną podróżą do Słupska. Jedna tylko prośba - podajcie wymiary (wysokość i średnicę), muszę najpierw zmierzyć czy zmieści mi się do "kangura"... U mnie tynkowanie na całego i niestety trzeba ganiać z poziomicą i pokazywać poprawki - ale taki już los "budowlańca". Tak w nawiasie - tynkarz naliczył 670 m2 (bez stropu w piwnicy, stropu w garażu i ściany między garażem a "domem" - tam będę dodatkowo ocieplał syropianem od środka). Sam policzę dokładnie w przyszły weekend - mają skończyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 08.05.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Wosto Zmierzę i dam ci znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 08.05.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam I pozdrawiam budujšcych z rodziny Soprano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.05.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wosto Zmierzę i dam ci znać Kathleenka - i jak? Istnieje możliwość, że już w poniedziałek lub we wtorek będę w Słupsku - ze wskazaniem na poniedziałek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 15.05.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Wosto Przepraszam , ze nie odpisałam ale miałam "zakaszlany" tydzień i ze wszystkim jetem do tyłu. Nie wchodziłam nawet na forum i nie przeczytałam niestety twoje wiadomości Najwazniejsze , że jakos do nas dotarłes i udało ci sie zabrac "przesyłkę' ... powodzenia w uzytkowaniu - u nas sie sprawdziła. A właśnie , co do twojej wizyty to szkoda, ze nie udało sie nam spotklac i dziekuje za ... ale naprawdę nie trzeba było - skoro jednak juz jest to chyba sie nia pociesze bo jakos ostatnio coraz wiecej do zrobiuenia a pieniazków juz niestety niewiele Pozdrawiam A co do pozostałych to jak wam idzie ? U nas deszczowa pogoda wstrzymała na kilka dni roboty na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 15.05.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Na zewnątrz tak, ale w środku działacie... Macie b. ładne kafelki w łazience i holu Przesyłkę dowiozłem i już u siebie zorientowałem się, że nie zabrałem rury Skleroza nie boli ... Jakoś skombinuję coś u siebie. Dzisiaj odbierałem tynki. Ogólnie jest OK (bez cekolowania i tak się nie obejdzie), parę poprawek, jutro mają zrobić. A z kieszeni ubyło 11 000 Tyle, że wnętrze "trochę inaczej" wygląda i echo jak w Kościele Widzę też duże postępy u Asi i Grzegorza - idziecie "piorunem"; tylko czasu brakuje żeby zajechać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 16.05.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Wosto rzeczywiscie - wczoraj byłam na budowie i zauwazyłam rure od beczki leżąca przy siatce i tak się właśnie zastanawiałam czy zapomniałeś czy sie nie zmieściła. Co do łazienki to teraz po ułożeniu i zafugowaniu kafli wcale nie wydaje sie az tak malutka... Moze nie bedzie wcale tak ciasno. Teraz w sumie najgorszy okres i 100 decyzji na minutę do podjecia ... Dzieki i pozdrtawiam Końca nie widać ... nie widać ... nie widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 17.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Widzę też duże postępy u Asi i Grzegorza - idziecie "piorunem"; tylko czasu brakuje żeby zajechać Witam Nas też cieszy tempo,chociaż ostatnio trochę zwolniliśmy przez tartak.Czekamy na więźbę od poniedziałku i codziennie inna wym.ówka,ale podobno dzisiaj to napewno będzie Jeżeli chodzi o czas to podobnieu nas-też się nie możemy do Ciebie wybrać,no ale Ty koło nas i tak przejeżdżasz więc masz bliżej Ale przynajmniej nie wiidziałeś" lasu" w salonie a teraz coraz jaśniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Już raz u Was byłem, ale pracownicy stwierdzili brak właścicieli. Może następnym razem ... U mnie nareszcie wynieśli się tynkarze. Dzisiaj zacząłem po nich sprzątać, no właśnie - zacząłem Nawet za murłatą na styropianie znalazłem pety, a w puszce elektr. - kapsel od piwa Powoli będę przymierzał się do wykonywania instalacji grzewczej. Jak u Was planujecie - będzie podłogówka czy nie? Ja chciałbym na parterze dać podłogówkę w jadalni, kuchni, łazience i korytarzu; u góry w łazience. Drażni mnie tylko grubość styropianu pod wylewką. Sopran z piwnicą nie ma takiej alternatywy. W projekcie mam 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. Chcąc zmieścić podłogówkę myślę nad 3 cm styropianu i 7 cm wylewki. Nie jest to dużo, ale chyba możliwe ... Jak jest u Was? Co się stało z resztą naszej grupy (Aga&Daniel i inni - żyjecie?) Jeśli już skończyliście - podzielcie się swoimi doświadczeniami ... Wyzywam Was na Forum ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 21.05.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Witam Sopranowców, Z racji Waszego doświadczenia mam pytanko, czy ktoś może zrobił sobie pomieszczenie pod schodami w SOPRANie? bo tak się zastanawialiśmy z mężem czy to wogóle jest możliwe....np na małą spiżarnię...?aha i jeszcze jedno, co myślicie o oknie narożnym w salonie? pozdrawiambuduję SOPRAN /Y/ w dąbrowie górniczej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 21.05.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Ewela - a masz prawa autorskie do avataru? Żartuję Pomieszczenie pod schodami - Kathleenka bardzo dobrze to rozwiązała - wyczystka dla obu pionów dymnych. Co do dodatkowego okna - ja takie planowałem, ba, nawet mam zamurowane nadproże okienne ... Ostatecznie zrezygnowałem z uwagi na to, że salon z wnęką jest wystarczająco doświetlony, a dodatkowe okno spowoduje problem z funkcjonalnością całości (praktycznie nic tam nie ustawimy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 22.05.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 WitamMy również pod schodami nie zasypywaliśmy -doradził nam to majster.Pomieszczenie rzeczywiście nie jest za duże ale zawsze jakieś zapasy się zmieszczą -chociażby troche ziemniaków.Teraz mamy sklepy przy wyściu z klatki i nie ma problemu z zakupami na bieżaco a pożniej trzeba będzie wszystko zaplanować wcześniej.A okno naróżne z której strony planujesz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 22.05.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witajcie, Z okna narożnego się wycofałam m.in. dlatego że drogie będzie i trzeba umieć je wstawić...szkoda..Jedno okno z wnęki przeniosłam na ścianę od kuchni poniewaz ja mam salon na pólnocny-zachód więc to pozwoli mi dodatkowo doświetlić salon od zachodu jeszcze......architekt się wczoraj zgodził z tym.......co do ustawienia w salonie to wiesz Wosto też mam obawy gdzie np TV stanie ale wolę słoneczniej niż TV No i będzie pomieszczenie pod schodami...cieszę się z tego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts