Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

Witajcie,

Oczywiście dziękuję za wsparcie :)

Tego nigdy dosyć zwłaszcza, że w porównaniu z Wami jestem jeszcze w powijakach... Więc Wasze doświadczenie jest dla mnie szczególnie cenne!

Mąż poszedł do pracy. A mi pozostawił do przemyślenia ,,kwestię pozostawienia lub likwidacji wnęki". A że mam ciężki charakter w podejmowaniu decyzji to...

Próbuję iść według zasady:

spełniaj marzenia, wybierz to co ci się podoba, to co sprawdzi się na działce z widokiem z salonu na ogród...

A tu odzywa się głos:

ale uroda to jedno, a praktyka, czyli życie to drugie...

Chyba znowu pomęczę Wosto i poproszę o ,,plusy pozostawienia wnęki" :)

Wosto, ulituj się ;) :) proszę!

Bo że Keathlinka zadowolona z liwidacji to już wiem napewno! :)

A jeśli są tutaj jacyś sopranowcy ,,ukryci" to też niechaj się odezwą :)

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej! :)

Jeszcze raz wrzuciłam ,,na warsztat" fotki domu Wosty :)

Doszłam do wniosku, że mamy jednak różną sytuację i nie mogę zbytnio wzorować się na Twoim domku.

Twoje wyjście na ogród to najpierw tarasik-balkon, z którego jeszcze trzeba zejść w dół. Więc zostawienie bocznego wyjścia z salonu ma swoje uzasadnienie.

A u mnie, to widzę tak, że wychodzę na taras podwójnymi lub potrójnymi drzwiami-balkonowymi, które bedą naprzeciwko jadalni - zamiast obecnego okna. I z tarasu w jednej lini będą schodki do ogrodu. Podoba mi się, że niektórzy taraz poszerzyli i mają taras pod oknem obok. I ja też chyba tak chcę!

Teraz kwestia wnęki.

Dla mnie to taki plus, że:

- słońce nie bedzie zbytni się rządzić w salonie:

(a przy tym wyjściu chyba będzie tv),

(a ja źle się czuję w zbyt nagrzanym i nasłonecznionym wnętrzu),

- mini zadaszenie osłania przed deszczem i śniegiem okno,

- daje możliwość ,,przysiadnięcia" na chwilę na tarasiku nawet przy deszczyku,

- dodaje domkowi urody, bo w bryle ,,cos sie dzieje",

...więcej nie pamiętam!!!

Co do minusów:

- wewnątrz w tej wiekszej wnęce planuje pod oknem komplet wypoczynkowy i nie wiem, czy dobrze będzie wygledał w tej wnęce, czy dobrze będzie się oglądać tv - na ściance przy jadalni?

Ha! I teraz powiecie, że bilans wychodzi na plus??? :)

Ale ja wciąż nie wiem?

EwkaP

Widzę, ze ten salon naprawde dał wam sie we znaki ..)

Co do decyzji to powtórzę jeszcze raz , ze to wasz wybór i to ty powinnas byc przekonana co do jego słuszności.

Co do argumentów waszej pani architekt to wybacz ale są conajmniej nietrafione ...

Jeśli chodzi zaś o jej argument -

Bo tak zmiana popsuje wygląd budynku
to jego najbardziej nie rozumiem gdyz przeciez sam autor projektu Sopran wykonał takze wersje z "prostym" salonem tj. Sopran 4.

Jeżeli chcesz zasisza i osłonięcia od słońca to pozostaw po prostu balkon w pokojach nad tarasem.

Życze udanego wekendu i konstruktywnego myslenia nad podjęciem decyzji - na którakolwiek sie zdecydujecie bedzie OK.

Pozdrawiam wszystkich !

Ewka - tak jak już to zostało powiedziane: decyzja należy do inwestora. Należy tylko pogodzić wygląd zewnętrzny z funkcjonalnością wnętrza.

Przyznaję się "bez bicia" że z"moim" ukladzie z wnęką jest pewnien problem: umiejscowienie TV. Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest zamocowanie TV LCD na ścianie między wejściem do salonu z holu a jadalnią. Tak też mam już pociągnięte przewody.

Przyznam też, że b. podoba mi się wygląd Soprana bez wnęki w pewnym wykonaniu (jaki i dlaczego - priv).

Kathleenka - jak tam "beczka" :D ?

Pozdrawiam.

Witam Rodzinke Soprano :)

Domyślam się, że Szanowni Państwo Budowniczowie :)

relaksują się na działeczkach!

A może troszkę pracują? No, bo jutro już święto!

A może odezwą się nowi Sopraniści?

Czy ktoś jeszcze ma chrapkę na Soprana?

Może ktoś dopiero rusza z budową?

Wosto

Beczka stoi zarezerwowana dla ciebie - a szczególy to juz sobie omówisz z moim mężem :)

Super, dzięki, na pewno się odezwę przed kolejną podróżą do Słupska. Jedna tylko prośba - podajcie wymiary (wysokość i średnicę), muszę najpierw zmierzyć czy zmieści mi się do "kangura"...

U mnie tynkowanie na całego i niestety :-? trzeba ganiać z poziomicą i pokazywać poprawki - ale taki już los "budowlańca".

Tak w nawiasie - tynkarz naliczył 670 m2 (bez stropu w piwnicy, stropu w garażu i ściany między garażem a "domem" - tam będę dodatkowo ocieplał syropianem od środka). Sam policzę dokładnie w przyszły weekend - mają skończyć.

Pozdrawiam.

Wosto

Przepraszam , ze nie odpisałam ale miałam "zakaszlany" tydzień i ze wszystkim jetem do tyłu. Nie wchodziłam nawet na forum i nie przeczytałam niestety twoje wiadomości :(

Najwazniejsze , że jakos do nas dotarłes i udało ci sie zabrac "przesyłkę' ... powodzenia w uzytkowaniu :) - u nas sie sprawdziła.

A właśnie , co do twojej wizyty to szkoda, ze nie udało sie nam spotklac i dziekuje za ... ale naprawdę nie trzeba było - skoro jednak juz jest to chyba sie nia pociesze bo jakos ostatnio coraz wiecej do zrobiuenia a pieniazków juz niestety niewiele :(

Pozdrawiam

A co do pozostałych to jak wam idzie ? U nas deszczowa pogoda wstrzymała na kilka dni roboty na zewnatrz :(

Na zewnątrz tak, ale w środku działacie... Macie b. ładne kafelki w łazience i holu :D

Przesyłkę dowiozłem i już u siebie zorientowałem się, że nie zabrałem rury :-? Skleroza nie boli ... Jakoś skombinuję coś u siebie.

Dzisiaj odbierałem tynki. Ogólnie jest OK (bez cekolowania i tak się nie obejdzie), parę poprawek, jutro mają zrobić. A z kieszeni ubyło 11 000 :cry: Tyle, że wnętrze "trochę inaczej" wygląda i echo jak w Kościele :D

Widzę też duże postępy u Asi i Grzegorza - idziecie "piorunem"; tylko czasu brakuje żeby zajechać :-?

Pozdrawiam.

Wosto

rzeczywiscie - wczoraj byłam na budowie i zauwazyłam rure od beczki leżąca przy siatce i tak się właśnie zastanawiałam czy zapomniałeś czy sie nie zmieściła.

Co do łazienki to teraz po ułożeniu i zafugowaniu kafli wcale nie wydaje sie az tak malutka... Moze nie bedzie wcale tak ciasno. Teraz w sumie najgorszy okres i 100 decyzji na minutę do podjecia ...

Dzieki i pozdrtawiam :)

Końca nie widać ... nie widać ... nie widać ...

Widzę też duże postępy u Asi i Grzegorza - idziecie "piorunem"; tylko czasu brakuje żeby zajechać :-?

Witam

Nas też cieszy tempo,chociaż ostatnio trochę zwolniliśmy przez tartak.Czekamy na więźbę od poniedziałku i codziennie inna wym.ówka,ale podobno dzisiaj to napewno będzie :roll:

Jeżeli chodzi o czas to podobnieu nas-też się nie możemy do Ciebie wybrać,no ale Ty koło nas i tak przejeżdżasz więc masz bliżej :D Ale przynajmniej nie wiidziałeś" lasu" w salonie a teraz coraz jaśniej.

Pozdrawiam

Już raz u Was byłem, ale pracownicy stwierdzili brak właścicieli. Może następnym razem ...

U mnie nareszcie wynieśli się tynkarze. Dzisiaj zacząłem po nich sprzątać, no właśnie - zacząłem :-? Nawet za murłatą na styropianie znalazłem pety, a w puszce elektr. - kapsel od piwa :evil:

Powoli będę przymierzał się do wykonywania instalacji grzewczej. Jak u Was planujecie - będzie podłogówka czy nie?

Ja chciałbym na parterze dać podłogówkę w jadalni, kuchni, łazience i korytarzu; u góry w łazience. Drażni mnie tylko grubość styropianu pod wylewką. Sopran z piwnicą nie ma takiej alternatywy. W projekcie mam 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. Chcąc zmieścić podłogówkę myślę nad 3 cm styropianu i 7 cm wylewki. Nie jest to dużo, ale chyba możliwe ... Jak jest u Was?

Co się stało z resztą naszej grupy (Aga&Daniel i inni - żyjecie?) Jeśli już skończyliście - podzielcie się swoimi doświadczeniami ...

Wyzywam Was na Forum ..... :wink:

Witam Sopranowców,

Z racji Waszego doświadczenia mam pytanko, czy ktoś może zrobił sobie pomieszczenie pod schodami w SOPRANie? bo tak się zastanawialiśmy z mężem czy to wogóle jest możliwe....np na małą spiżarnię...?

aha i jeszcze jedno, co myślicie o oknie narożnym w salonie?

pozdrawiam

buduję SOPRAN /Y/ w dąbrowie górniczej:)

Ewela - a masz prawa autorskie do avataru? :roll: Żartuję :D

Pomieszczenie pod schodami - Kathleenka bardzo dobrze to rozwiązała - wyczystka dla obu pionów dymnych.

Co do dodatkowego okna - ja takie planowałem, ba, nawet mam zamurowane nadproże okienne ... Ostatecznie zrezygnowałem z uwagi na to, że salon z wnęką jest wystarczająco doświetlony, a dodatkowe okno spowoduje problem z funkcjonalnością całości (praktycznie nic tam nie ustawimy).

Pozdrawiam.

Witam

My również pod schodami nie zasypywaliśmy -doradził nam to majster.

Pomieszczenie rzeczywiście nie jest za duże ale zawsze jakieś zapasy się zmieszczą -chociażby troche ziemniaków.Teraz mamy sklepy przy wyściu z klatki i nie ma problemu z zakupami na bieżaco a pożniej trzeba będzie wszystko zaplanować wcześniej.A okno naróżne z której strony planujesz?

Pozdrawiam

Witajcie,

Z okna narożnego się wycofałam m.in. dlatego że drogie będzie i trzeba umieć je wstawić:)...szkoda..Jedno okno z wnęki przeniosłam na ścianę od kuchni poniewaz ja mam salon na pólnocny-zachód więc to pozwoli mi dodatkowo doświetlić salon od zachodu jeszcze......architekt się wczoraj zgodził z tym.......co do ustawienia w salonie to wiesz Wosto też mam obawy gdzie np TV stanie ale wolę słoneczniej niż TV ;)

No i będzie pomieszczenie pod schodami...cieszę się z tego.

pozdrawiam