Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

Dziekuje wszystkim za szybkie i obszerne odpowiedzi. Jestem pod wrazeniem kosztów jakie poniesli Asia@Grzegorz. Ceny w marcu juz byly z kosmosu wiec......tym bardziej jest to moim zdaniem wynik godny podziwu. Mam jeszcze jedno ptaynie z tym zwiazane - czy koszty jakie ponieslicsie pokrywaja sie z kosztorysem dolaczanym do projektu? Czy ten kosztorys jest miarodajny? Co do zaproszenia od Wosto to na pewno sie wybiore (o ile oczywiscie terminy beda odpowiadac). Chcialbym zobaczyc tez przynajmiej zdjecia jak to wyglda z tym wiatrolapem u Kathleenki. Widzialem ze jakies zdjecia tam sa ale malo, zreszta teraz to strasznie mnie interesuja zdjecia z srodka Sopranow - bo na zewnatrz juz pare widzialem. Niedaleko mnie stoi taki jeden nie zamieszkaly jeszcze - jasno rozowa elewacja i czerwony dach - od razu mowie, ze wyglda to tragicznie. W innym miejscu widzialem z waniliowa elewacja i czerwonych dachem - to wyglada super. Martwi mnie ten poziom garazu - przez ostatnie 10 dni u nas w Bialysmtoku non stop pada (akurat nie jest to normlane) ale mysle ze w garazu to spokojnie mialbym basen. Po drugie chcialbym miec wyjscie na taras jak najnizej a to jest sprzeczne z wysokim garazem. Jestem ciekaw czy da sie to jakos pogodzic. Zastanawia mnie czy kratka sciekowa wzdluz wjazdu do grazu rozwiazala by problem definitywnie, nawet tak ze garaz moglby byc ciut poniezej poziomu zero. Dzieki serdecznie za uwagi dotyczace ekogorszku - do tej pory myslalem ze z ekogorszkiem nie ma zadnych problemow. Hm jesli zaczne budowe to dopiero sie zacznie moje zadawanie pytan na tej grupie. A moze by tak w jednym miejscu umieszczac zdjecia z realizacji budowy Sopranow?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosiacze

Witam w naszym gronie.

Jesli chodzi o pare słów ode mnie to tak :

Garaz podnieslismy do poziomu grutu , natomiast dom tj. ścianke kolankowa o 2 bloczki. W pokoju nad garażem mamy 1 typowe okno w elewacji bocznej i 1 dachowe od frontu.

Z ekogroszku zrezygnowalismy choć równbiez ten sposób ogrzewania rozważaliśmy. Naszym zdaniem kotłownia jest za małą na przechowywanie opału. My mamy tam piec gazowy i pralkę.

Co do lukarny w bocznej elewacji uwazam , że jej likwidacja nic nie zmieni ani pod względem konstrukcyjnym ani estetycznym - gorzej gdyby zlikwidowac okno dachowe od strony wejścia.

Coż jeszcze - co do kosztów to uważam , że 400 tys. wystarczy wam na zakończenie budowy, urzadzenie wnętrza, ogrodzenie działki i jakiś polbruczek przed domem - bez szaleństw ale wcale moim zdaniem nie na jakims niskim poziomie - standardowe materiały ze średniej półki.

Pozdrawiam wszystkich i życzę "wiatru w żaglach" w budowaniu waszych Sopranów marzen ...

Dziekuje raz jeszcze wszystkim za zaproszenia. Niestety jestem ograniczony czasowo (bede nad morzem tylko tydzien 16-22 lipiec) wiec nie wiem czy wizyty dojda do skutku. Ale to nic. Wczoraj przez przypadek podziwialem..........Stokrotke 2. Wracalem za zakupow patrze......Sopran. Nawrotka i z partyzanta zasuwam bliżej. Chodze do okoła ogrodzenia przygladam się itd........W ogrodzie byla jakas Pani wiec zagadnalem do niej czy mogla by mi powiedziec cos o swoim Sopranie. Ona do mnie mowi ze to nie Sopran tylko Stokrotka.. Poniewaz wiem ze tych odmian i modyfikacji Sopranow jest kilka spytalem sie czy to jest projetk z MTM. Odpowiedz byla ze tak wiec......Po krotkiej rozmowie okazalo sie ze Pani w Stokrotce dodala pokoj nad garazem czyli de facto powstal Sopran 2. Dom byl budowany w technologii "murowanej" a nie szkielet drewaniany. Po krotkej rozmowie mila Pani zaproponwala zebym obejrzal jej dom w srodku. Powiem wam ze takie wizyty daja bardzo bardzo duzo. Przynajmiej dla mnie-bo mam slaba wyobraznie. Moje spostrzezenia:

1. Myslalem ze salon bedzie wiekszy.

2.Kotlowania moim zdaniem wystarczajca na piec weglowy

3.Ciekawa zamiana ze schodami - najpierw (idac od wejscia w strone pokoju) sa schody w dól (do garazu, a dopiero z garazu do kotlowni), a dopiero potem sa schody na gore.

4. I najwazniejsze. Poniewaz nie bylo meza tej Pani ona sama nie potrafila mi powiedziec co bylo zmienione jeszcze w oryginalnym projekcie ale z tego sam zauwazylem to..........dom z przodu musial zostac wydlozony o co najmniej metr. Zdjecia z zewnatrz dolacze w najblizszym czasie to sobie podyskutujemy co naprawde zostalo zmienione, bo moim zdaniem to naprawde bardzo dobre rozwiazanie ponieważ:

- jest normalny wiatrolap

-za wiatrolapem (miedzy schdodami a wiatrolapem) znajduja sie dwa pomieszczenia - mala lazienka i garderoba (dwoje oddzielnych drzwi); garderoba jest z okienkiem; lazienka graniczy ze schodami;

- na gorze lazienka jest kwadratowa i odpowiednio wieksza (dla mie super) - ma na oko 10-12 m2.

-urosl najmniejszy pokoik (tak ze wyglada jak pozostale pokoje na pietrze)

Jeszcze jedna rzecz ktora mi sie rzucila w oczy - daszek nad wejsciem jest oddzielny - nie stanowi przedluzenia dachu z nad garazu.Jest on troche nizej zrobiony - przez to okno lazienki jest normalnej wielkosci i to pomimo tego ze scianki kolankowe chyba zostaly podniesione. Jutro dolacze fotki to zobaczycie co mialem na mysli.

No i mam jeszcze jedna zla wiadomosc. Niestety moje budowanie sie odlozy w czasie. Czekam na usuniecie lini sredniego napiecia ktora przebiega centralnie przez moja dzialke. Zaklad energetyczny opracowal i zatwierdzil juz projekt przebudowy linie SN, ale zanim oglosi przetarg, otrzyma zezwolenie na przebudowe i to zreazaliuzje minie jeszcze z pol roku. Chcialem do tego momentu zlozyc dokumenty i otrzymac zezwolenie na budowe - takie warunkowe - że dopiero z chwila fiznycznego usuniecia lini SN moge zaczac budowe. Niestety bloczki betonowe sa nie tylko na skladach budowalnych - siedza tez za biorkami. Porzadek musi byc - czyli najpierw usuniecie slupa i dopiero wtedy moge zlozyc papiery do pozwolenia na budowe i poczekac 2-3 mce na otrzymanie decyzji. Tak wiec budwanie czeka mnie prawdopodobnie dopiero w przyszlym roku.

Witam.

3.Ciekawa zamiana ze schodami - najpierw (idac od wejscia w strone pokoju) sa schody w dól (do garazu, a dopiero z garazu do kotlowni), a dopiero potem sa schody na gore.

Kathleenka - czy kolega był już u Ciebie? :wink:

daszek nad wejsciem jest oddzielny - nie stanowi przedluzenia dachu z nad garazu.Jest on troche nizej zrobiony - przez to okno lazienki jest normalnej wielkosci i to pomimo tego ze scianki kolankowe chyba zostaly podniesione.

To także już gdzieś widziałem... :wink:

A tak na serio: ten podwójny daszek z przodu powoduje, że Sopran trochę inaczej wygląda - tak jakoś "dziwnie"; należałoby zobaczyć to w realu ...

Wszystkie zmiany z pewnością poprawiają finkcjonalność wnętrza, ale nie wierzę, że nie było ingerencji w "główną" połać dachową, wysokość stopni schodów wewnątrz, itp, a takie przeróbki radzę wykonywać tylko pod okiem doświadczonego projektanta (patrz wcześniejsze posty w tym wątku).

Niestety moje budowanie sie odlozy w czasie. Czekam na usuniecie lini sredniego napiecia ktora przebiega centralnie przez moja dzialke.
Tu niestety współczuję, rzeczywiście dobrze to określiłeś:
bloczki betonowe sa nie tylko na skladach budowalnych - siedza tez za biurkami.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości.

Moze to była wizyta u mnie :wink: tylko skąd ta obca Pani :oops: ?

A tak prawde mówiąc to rzeczywiscie przy odwróceniu schodów i podniesieniu stropu garazu trzeba bardzo uważac i dokładnie przeanalizować cła zmianę ...

Co do odrębnego daszku nad wejsciem to w pierwszym momencie przy oglądniu zdjecia takiego Soprana nawet spodobało mi się to rozwiazaniue :) Choć słyszałam rzeczywiście , że w realu nie wygląda to juz tak ciekawie :(

Pozdrawiam

A ja też widziałam taki sopran z dzielonym daszkiem.......szczerze mówiąc jakoś mi to się nie podoba za zbytnio.

Ja mam plan za radą architekta podnieś oba dachy o te samą wysokość, żeby komin nie wszedł w kosz....Okno z łazienki na górze zrobi się takie jak na dole cyzli 60x60, okno z kuchni na dole zrobi się takie jak na górze od pokoju.....:)Ścianka kolankowa podnoszona będzie o pustaka chyba....

Co myślicie o tym?

Witam.

Kathleenka - czy kolega był już u Ciebie? :wink:

Tak, schody u Kathleenki są fajnie zrobione, też tak robię:) z tym że u nas będą te schody zaczynać się w salonie....chyba....:)

Co do rozmiaru okna w kuchni już mnie poinformował niejaki dyz z grupy chyba lubelskiej że nie może być większe tak jak sobie wymyśliłam bo nie będzie funkcjonalne....

Prosiacze.......Ja też będę budować w przyszłym roku:)

u nas będą te schody zaczynać się w salonie....chyba....:)

W pierwszej chwili pomyślałem, że to całkiem niezła myśl; dopiero po przypomnieniu sobie układu salonu pojawia się pytanie: co w takim razie z kominkiem no i kominem ...

Co do rozmiaru okna w kuchni już mnie poinformował niejaki dyz z grupy chyba lubelskiej że nie może być większe tak jak sobie wymyśliłam bo nie będzie funkcjonalne....

I Dyz ma rację. Po co powiększać okno skoro ono i tak jest już dość duże. Ja zrobiłem całkiem odwrotnie - zmniejszyłem wysokość - po to, żeby po oknem zmieścił się ciąg szafek (i przewrócona solniczka nie wypadła za okno :wink: ).

Pozdrawiam.

P.S. W sobotę jestem umówiony z ekipą od wylewek na wstępne rozpoznanie. Już "śpiewają" 27 zł za robociznę :evil: (miesiąc temu było 24 zł).

• 5 weeks później...
Ale tu cisza :D zupełnie jak u nas na budowie :evil: Nasi dachowcy miei skończyć krycie dachu miesiąc temu i.................nic.Jak jest dobra pogoda to maja tysiąc wymówek za to jak pada to się cieszą bo wtedy jest tylko jedna-pogoda :roll: Ale 20 montujemy okna potem elektryk i tynki czyli w końcu ruszy.

a jakie te okna Asia, bo w końcu się nie dowiedziałam jaka firma:)

My juz po urlopie i wizycie u schodziarza, drewniane ażurowe schody nasze po modyfikacji projektu czyli odwróceniu biegów jak u Kathleenki,spocznik jak u Was:) plus dodane dwa stopnie od salonu....około 8 tyś.

pozdrawiam

ewela

Hej :)

Pozdrawiam Wszystkich :)

Asia&Grzegorz,

fajny już ten Wasz domek. Widać już konkrety. Jak będzie kolorystyka dachu i elewacji bo wyleciało mi z głowy :)

Zastanawia mnie ta wilgoć u Was i u Wosto :(

Moja działka jest zdecydowanie podmokła i ma lekki spadek od ogrodu do drogi. Więc boję się co to nas czeka. Czy robiliście opaski drenażowe wokół domu? U nas się bez nich nie obędzie, ale ciekawi mnie jak jest skuteczność takiej opaski.

Mamy juz zezwolenie na budowę. Jednak mąż wstrzymał się z szukaniem murarza. Zrobimy to jeszcze w sierpniu, ale czuję, że może najwcześniej ruszymy wiosną. Także jak widzę będzie nas tutaj mała grupka młodziaków ;) ze wsparciem doswiadczonej grupki z rodziny Soprano :)

Materiały ciutkę spdały, więc moze i zakupy wkrótce się zacznie.

Pozdrawiam Wszystkich i zyczę wciąż udanego lata!

Czy robiliście opaski drenażowe wokół domu? U nas się bez nich nie obędzie, ale ciekawi mnie jak jest skuteczność takiej opaski.

Ja niestety nie dałem drenażu i być może był to błąd.

U mojego ojca na działce po wykonaniu drenażu nie ma żadnych problemów z wilgocią (ja sugerowałem się tym, że ojciec ma podłoże gliniaste, a u mnie jest tylko piasek...) Teraz dużo wietrzę, czekam i obserwuję, czy plamy wilgoci się nie powiększają. Jeśli zaczną się powiększać po deszczach - sprawa jasna. Czeka mnie wykonanie drenażu i ew. poprawa izolacji pionowej (pozioma powinna być OK).

W Twojej sytuacji nie zastanawiałbym się ani trochę - zrób opaskę drenarską, bo na etapie wykopów będzie dużo tańsza.

U mnie na razie okres urlopowy - czyli stagnacja ..., ale już w nadchodzącym tygodniu mają mi robić wylewki (dla zainteresowanych: 28 zł za metr z materiałem, wykonawca polecany na Forum, naliczyłem ~167m).

Asia&Grzegorz

Prosiacze:

Ja co prawda o piecu będę poważnie myślał w przyszłym roku, ale pojawiła się ciekawa alternatywa w poście z opiniami o piecach na eko-groszek:

http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod07/strony/KG_TERMOSTAHL.htm

Podobno do tego pieca wystarczy dokupić inny palnik przystosowany do spalania oleju lub gazu i to załatwia nam wymianę całego kociołka w przypadku zmiany paliwa ...

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Asia&Grzegorz:

Pogoda byla srednia ale my twardo na plazy no i wykapalismy sie w morzu bo jakze by inaczej:), bylo calkiem przyjemnie a dzisiaj dostalam poczta mandat z fotoradaru z czluchowa heheh jak wracalismy do domu,ledwo za slupsk wyjechalismy i nas trzasneli :) eh.........

Jak zrobicie dach i okna wstawicie to proszę o link do fotek:)

pozdrawiam

ewela

Asia&Grzegorz:

Pogoda byla srednia ale my twardo na plazy no i wykapalismy sie w morzu bo jakze by inaczej:), bylo calkiem przyjemnie a dzisiaj dostalam poczta mandat z fotoradaru z czluchowa heheh jak wracalismy do domu,ledwo za slupsk wyjechalismy i nas trzasneli :) eh.........

Jak zrobicie dach i okna wstawicie to proszę o link do fotek:)

pozdrawiam

ewela

No cóż pogody ani wydatków nie da sie przewidzieć na urlopie :roll:

Podobnie jak tempa naszej ekipy :evil: Dach maja skończyć do końca tygodnia.W poniedziałek jak tylko okniarze :D wyjdą to zrobię fotki i napewno sie pochwalę