stokrotka 2 14.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 wiem wiem, że niby głowa nie boli ale kurcze trochę za dużo tych pokoików wychodzi, planowałam też zrobić na górze sypialnie,pokój komputerowy a trzeci miał sobie stać i czekać na ew. zajęcie kiedyś,kiedyś przez nowego członka rodziny na pewno nie przez najblizsze jakies 5 lat a wiadomo jak się zrobi nie jeden dodatkowy a dwa pokoje, to trzeba je i wykonczyć i umeblować jakoś a to wiąze się ze sporą kasą, a chcemy zbudować w miarę jak najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 15.09.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 lo takie schody mniej więcej chodzi ? http://www.allegro.pl/item240421433_schody_strychowe_drewniane_male_za_349_00_zl.html Waśnie takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 17.09.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 asia & Grzegorz ----->>> dzięki bardzo a ja teraz mam inny dylemat:) ponieważ - jak się okazuje można zrobić generalnie 2 stryszki( na szczytach dachu domu i garażu ), to chyba nie ma sensu ich nie wykorzystać a "marnować" pomieszczenie, które może być mieszkalne... tutaj jednak wychodziłoby na to,że mielibyśmy za dużo raczej tych pokoi... wymyśliłam więc, że może by wykombinować w jeszcze inny sposób mianowicie - na górze zamiast 3 pokoi zrobić 2 większe a z pomieszczenia nad garażem kolejny i tym sposobem miałabym tak,jak chciałam 3 pokoje i 2 stryszki poza tym ten pokój nad garażem to chyba całkiem spory wychodzi???ile u Was ma on metrów??? byłam wczoraj u siostry która właśnie przerobiła w swoim domu poddasze na użytkowe i jak mi pokazała jaki na wielkość wychodzi pokój 3,5x3,5 ,gdy są skosy to aż nie mogłam uwierzyć że takie maleństwo wychodzi a zgodnie z projektem na poddaszu mają być dwa pokoje po ok.11m i jeden ok.8 m, czy to też takie maluszki wyjdą???? może lepiej rzeczywiście zrobić 2 większe niż 3 małe? doradźcie mi,kochani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 17.09.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Hej Stokrotka, nieźle Ci to rachowanie idzie ,,... mianowicie - na górze zamiast 3 pokoi zrobić 2 większe a z pomieszczenia nad garażem kolejny i tym sposobem miałabym tak,jak chciałam 3 pokoje i 2 stryszki". Jasne, że wybierz to co Wam lepiej pasuje! Nie mam projektu, żeby zerknąć na ten pokój nad garażem. Ani nawet nie mogę sobie wyobrazić, czy on i inne pokoje są duże i małe. Jestem przyzwyczajona do wnętrz typowych- bez skosów. ??? Ale cos mi sie zdaje że przy skosach powierzchni ubywa i w realu i w odczuciu zewnętrznym- że tak powiem. Też jestem ciekawa jak się odnajdę w takim wnętrzu. Ale przeprowadzę obserwację u brata i dopytam, czy podnosił górę o pustaka. Bo u niego pokoiki są fajne i nie czuję prawie że to poddasze. A murarze podczas oglądania projektu od razu wskazują na to, że góra do podniesienia. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 17.09.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 My z pokoju nad garażem wydzieliliśmy jeszcze garderobę-bez niej pokój byłby naprawdę duży a tak jest w sam raz tym bardziej dlatego że jest on dodatkowy.Dwa pokoje na górze od strony ogrodu nie sa wcale małe bo wielkość 11m to jest ta powyżej 1,90czyli po podłodze jest więcej.Fakt że podnieśliśmy ściankę o pustaka spowodował że spokojnie można podejść do samej ściany ( mam 175 cm wzrostu)-więc nie ma uczucia klaustrofobii Jak nie macie daleko to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 18.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Jasne, że wybierz to co Wam lepiej pasuje! Nie mam projektu, żeby zerknąć na ten pokój nad garażem. Ani nawet nie mogę sobie wyobrazić, czy on i inne pokoje są duże i małe. Jestem przyzwyczajona do wnętrz typowych- bez skosów. ??? Ale cos mi sie zdaje że przy skosach powierzchni ubywa i w realu i w odczuciu zewnętrznym- że tak powiem. Też jestem ciekawa jak się odnajdę w takim wnętrzu. Ale przeprowadzę obserwację u brata i dopytam, czy podnosił górę o pustaka. Bo u niego pokoiki są fajne i nie czuję prawie że to poddasze. A murarze podczas oglądania projektu od razu wskazują na to, że góra do podniesienia. ??? ja też jestem przyzwyczajona do pomieszczeń bez skosów, ciekawa jestem właśnie jakie one wyjdą na wielkość, bo pomieszczenie bez skosów łatwo sobie wyobrazić ,gorzej z tymi skosami kurczę, dobrze by było wiedzieć to juz wczesniej, bo jesli okazałoby się jednak że te pomieszczenia będą za małe, to jakoś zmieniłabym ich układ i zrobiłabym 2 a nie 3 a przeciez takie rzeczy to chyba przed rozpoczęciem budowy się ustala u projektanta??? a może można w trakcie budowy wprowadzac tego typu zmiany? a tak w ogóle to czy Twoj brat też zbudował soprana albo strokrotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 18.09.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 My z pokoju nad garażem wydzieliliśmy jeszcze garderobę-bez niej pokój byłby naprawdę duży a tak jest w sam raz tym bardziej dlatego że jest on dodatkowy.Dwa pokoje na górze od strony ogrodu nie sa wcale małe bo wielkość 11m to jest ta powyżej 1,90czyli po podłodze jest więcej.Fakt że podnieśliśmy ściankę o pustaka spowodował że spokojnie można podejść do samej ściany ( mam 175 cm wzrostu)-więc nie ma uczucia klaustrofobii Jak nie macie daleko to zapraszam rzeczywiście, nie wzięłam pod uwagę tego, że te pokoje są większe niż 11m ...w ogóle już sama nie wiem co robić fajnie by było zobaczyć to gdzieś "na żywo"...cięzko sobie tak tylko wyobrażać ale do Gdyni mam niestety za daleko jestem z Kielc a może ktoś z Was byłby tak miły i wysłał mi albo wystawił tu zdjęcia? byłabym bardzo wdzięczna [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 19.09.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Hej Stokrocia, mój brat nie ma zupełnie inny projekt, ale jeśli chodzi o skosy to jest jakaś orientacja. Siostra ma zaś - przypomniało mi się - projekt podobny do mojego, więc musze z nią pogadać, bo podczas krótkich wizyt nie zorietowałam się, jak to wygląda w realu. Ale myślę, że możesz najpierw budować a moze o ściance zdecydujesz później? Jak się muruje to ścianki działowe można podczas budowania przesuwać, a jak jest w drewnianych to niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 20.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 no ja właśnie też nie wiem jak to jest z tymi ściankami działowymi czy tam nośnymi ( czy to przypadkiem nie to samo? ), muszę się rozeznać w temacie ps -- nadal liczę,że ktoś zlituje się nad ciekawską stokrotką i wyśle zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 20.09.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam Rodzinkę Soprano&Stokrocio Stokrocia, zasięgnęłam opinii siostry- na poddaszu ma skosy, ale wcześniej mieszkała w typowych mieszkankach- więc jej odczucia może cos Ci zasugerują? Cyt.: ,,skosy mam raczej nieumeblowane i ciężko coś powiedzieć,do samego spania nie przeszkadzają, ale jak stoją meble to: albo łup w głowę, albo na kolana (wkładanie ubrań).Przy wyższych skosach łatwiej coś umeblować, więcej tlenu. A po za tym siostra napisała mi -smsem- ze źle się te pokoje mebluje, bo skosy to jedno, a okno, drzwi, kratka wentylacyjne to kolejne utrudnienia. Więc pokój nad garażem to- wybawca-mieści się w nim wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiniki 04.11.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Witam Wszystkich po prawie poltorarocznej przerwie!!! Sporo czasu uplynelo od mojego ostatniego postu ale mysle ze teraz bede tu czesciej zagladal bo wzasadzie ze sporymi opoznieniami bede zaczynal...Wlasnie dostalem pozwolenie na budowe wiec chyba moge powiedziec ze to poczatek wielkiego wyzwania jakim jest budowa domu:)))Jedak nie bedzie to Sniezynka 2 jak wczesniej planowalem tylko Sniezynka 3 z poszerzonym garazem...To chyba bedzie jedyna z wiekszych zmian, bo jednak po przemysleniach i doradach Wosto postanowilem w pewien inny sposob rozwiazac pozostale zmiany...Z tego co widze to wybudowanie tego domu to beda niezle schody... wlasnie jestem w trakcie poszukiwan ekipy budowlanej i pierwsza z nich powalila mnie na nogi 70tys za sama robocizne stanu surowego bez dachu!!! Co Wy na to??? Zobaczymy co inni powiedza ale az sie boje... Naprawde to tak wszytko podrozalo w odniesieniu do ubieglego roku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 04.11.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Schody są i to niezłe od początku budowy aż do zamieszkania Ekipy -szkoda gadać.Nam w miare sie udawało ale teraz to Facet miał nam robić ocieplenie na poczatku września a jest poczatek listopada i nic. Mam nadzieje że teraz w końcu ruszymy bo mamy nowego ocipleniowca-po sąsiedzku Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 05.11.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witajcie ! Zima idzie ... u nas juz dzisiaj był przymrozek i szron na trawce i chodnikach Jak idzie budowanie ? Napiszcie i wreszcie przerwijmy ten "martwy" sezon w naszym temacie ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 05.11.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witaj U nas martwy sezon i w temacie i w budowaniu Przymrozek u nas też był a w tym tygodniu facet ma zacząć ocieplać Jak była pogoda to fachowiec nas wyrolował a teraz jak fachowiec jest nowy i chętny to pogoda nas roluje Ale co tam -musi być dobrze.A Ty juz mieszkasz w swoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 05.11.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 No niestety Tez mamy opóxnienia - a jakże ... Gaz miał byc na pocz. wakacji a jeszcze go w sumie do konca nie ma , kanaliza dopiero podłączona takze mysle , ze może w koncu jakoś sie ruszy . Pozdrawiam i piszcie co u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAJZERKA 30.01.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witajcie SOPRANOWCY !!!Jakoś cicho na forum .Ciekawa jestem Waszych postępów budowy.My już robimy prace wykończeniowe w środku ( obecnie ocieplamy dach).Może ktoś z Was już mieszka ?Fajnie by było zobaczyć jakieś zdjęcia . Jesteśmy ciekawi jak umeblowaliście parter.Mamy problem z dobraniem kolorystyki począwszy od podłogi po ściany . Pozdrawiam i mam nadzieję że nie będziecie już tak długo milczeli.Z pewnością coś ciekawego się u Was dzieje . Pochwalcie się na jakim etapie jesteście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 30.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Hej My podobnie jak Kathleenka czekamy na gaz a póki co też ocieplamy poddaszea reszta ekipy czeka w kolejce-wylewkarze ,kafelkarz i stolarz Tego ostatniego to już nie mogę się doczekać odkąd zrobił wizualizację komputerową kuchni Wprowadzamy sie w maju i to raczej napewno bo właśnie sprzedałam mieszkanie i takie mamy wydanie,żeby tylko była taka wiosna jak dzisiaj to się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaW 05.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 My z mężem budujemy w województwie Świętokrzyskim SOPRAN 2 Jestem na etapie zalanego stropu. Jak pogoda pozwoli to ekipa pojawi się w najbliższym czasie. Czy może mi ktoś podesłać zdjęcia na prv. Mam pytanie ile drewna kupowaliście na dach. U mnie będzie dachówka cementowa. Zgodnie z projektem?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaGrzegorz 12.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 U nas (SOPRAN Y) wyszło 7 m ale tak jak w projekcie mamy blachodachówkę Oczywiście trzeba jeszcze łaty i kontrłaty i jeszcze akurat my deski bo mamy starym zwyczajem deskowany dach-podobno lepiej i pewniej. A teraz sie pochwalę Od soboty mam ciepełko w domku i z kranu leci ciepła woda Niestety musieliśmy trochę zmienić plany i więcej kasy włożyć.Okazało się że na gaz mimo iż jest w drodze i sąsiedzi sobie używają musimy poczekać....do września -może trochę krócej a w maju się wprowadzamy Więc nasza mała kotłownia zmieniła się w centrum dowodzenia i obok gazówki stanął piec na miał sa tam dwa boilery po 120 l i super,ale przynajmnie wszystko pójdzie zgodnie z planem.Kafelkarz powiedział,że podobno nie można kłaść kafli na niewygrzaną podłogówkę a tak będzie i to porządnie a urzędnicy niech się dalej bawią naszymi papierkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaW 12.02.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 My jak na razie kupiliśmy 10 m3, nie licząc łat i kontrłat. Mamy dachówkę cementową, W projekcje było 8 ale jak dekarze przyszli i zobaczyli projekt to dodatkowo kazali nam wzmocnić konstrukcję(chyba są przewrażliwieni) Na początku nam to nie przeszkadzał, problem się pojawił ja trzeba było za to drewno zapłacić Jak macie wysokość garażu, my nie przemyśleliśmy i za wysoko wylaliśmy płytę. I nie wiemy co zrobić dalej, jaki materiał zastosować na posadzkę. Napomnę że chcemy na sufit w garażu dać 10 cm styropianu, brama i może się pojawić mały zonk. Koleżanki, koledzy jakieś pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts