Kathleenka 14.03.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Dziękuję, postaram się nawiązac z nim jakis kontakt a jakie sa twoje "odczucia" w stosunku do Soprana ? Może ktoś jeszcze coś doda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 21.03.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 I co tam, nic nowego w temacie ? A może ktoś z forumowiczów ma jakies uwagi na temat Soprana Serdecznie witam forumowiczów. Co prawda są to nasze (moje i żony) początki "działalności" na tym polu, ale myślę, że akurat w tym temacie moglibyśmy coś pomóc. Kathleenka - akurat my budujemy Soprana, tyle że w wersji z piwnicą (dokładnie nr 5). Gdzie - niestety "parę" kilometrów od Was - na Pomorzu w okolicach Kartuz. Obecnie mamy stan surowy otwarty, choć w tym roku planujemy go zamknąć. Jeśli chodzi o ten projekt możemy coś niecoś powiedzieć, a także dysponujemy zdjęciami klikunastu Sopranów z okolic Pomorza, gdyż od początku interesował nas wygląd elewacji i wykończenie. Jeśli zdecydujecie się na ten projekt możemy je Wam podesłać. Pozdrowienia znad morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 22.03.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 sopran - proszę zdjęcia z realizacji tego projektu. Przymierzam się do budowy Sopran 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.03.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 My w[prawdzie zamierzamy budować taka połączona wersję Sopran-ów ale też jestesmy zainteresowani wszelkimi informacjami na temat tego projektu. Chcielibysmy budowac wydłuzoną wersję Soprana z oknem w jadalni tak jak w Sopranie 3, 4 i 5 , z ściana od tarasu na prosto i bez balkonów.Zdjęcia mam obiecane i jeżeli autor sie zgodzi to przeslę wkrótce po otrzymaniu.A może ktoś z pomorza wybudował/buduje Soprana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Dziękuje za odzew - oczywiście jesteśmy zainteresowani. Właśnie składam zamówienie na projekt Sopran ( także planujemy pewne zmiany i na 100 % bez piwnicy ale mysle , że to nie ma znaczenia). Byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie zdjęc oraz namiarów na wybudowane/w budowie Soprany najchętniej w naszej okolicy. Przesyłam nasze namiary - prywatna wiadomościa i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 23.03.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witaj Wosto ja również jak Kathleenka jestem zainteresowana sopranem i wszystkim na jego temat. Również chętnie zobaczę zdjęcia jak możesz to umieść je tu lub wyślij na prywatną wiadomość. My jeszcze nie kupiliśmy tego projektu ale mamy zamiar - chcemy najpierw zobaczyć go w realu aby mieć pewność że to ten. Chodzi nam dokładnie o to żeby zobaczyć wielkość pomieszczeń w środku. Chciałabym również namiary na soprany w Twojej okolicy - Pomorze nie jest tak daleko, a może Ty chciałbyś się pochwalić swoim sopranem - chętnie z mężem zobaczylibyśmy Twój domek. Czekam na wiadomość tu lub na prywatnym.A jeszcze jedno czy wprowadzałeś jakieś zmiany do projeku?Pozrdawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 23.03.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Kathleenka a co u Was? My nadal walczymy z działką z jednej musieliśmy zrezygnować bo przechodziła przez nią jakaś rura oczywiście właściciel na początku nic nie powiedział dowiedzieliśmy się o tym dopiero w gminie ale co tam może ta którą teraz mamy na oku będzie lepsza! Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 23.03.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Kathleenka a co u Was? My nadal walczymy z działką z jednej musieliśmy zrezygnować bo przechodziła przez nią jakaś rura oczywiście właściciel na początku nic nie powiedział dowiedzieliśmy się o tym dopiero w gminie ale co tam może ta którą teraz mamy na oku będzie lepsza! Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 23.03.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jeśli chodzi o zmiany, mieliśmy mnóstwo pomysłów, ale w trakcie budowy większość z nich odrzuciliśmy. Tak naprawdę obecne zmiany są "kosmetyczne". Zresztą większość właścicieli Sopranów, które oglądałem starało się trzymać projektu. Przyznam, że ja sam też przedobrzyłem z pewną zmianą (podniosłem wysokość ścianki kolankowej) i jej skutki odczuwam przez cały czas. Także ostrożnie z jakimikolwiek zmianami.Jeśli chodzi o wielkość pomieszczeń, to moim zdaniem są wystarczające. Jedyny mankament to zbyt mały wiatrołap, ale tego już nie zmienię (choć niektórzy powiększają go kosztem łazienki). Czytałem też jakiś post o konieczności podwyższenia komina, ale moje spostrzeżenia u innych Sopranów tego nie potwierdzają. Zdjęcia prześlę na priv.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.03.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 No włnie - wiele osób poleca podwyższenie cianki kolankowej , ostrzegajšc jednoczenie prze mozliwocia utraty proporcji domu ?My tez planowalimy podniesienie o 2 pustaki ale zaczynam ( sczeg. po twojej wypowiedzi) mieć watpliwoci . Dlaczego jestecie niezadowoleni z tego rozwišzania i o ile u siebie podnieslicie ? I jeszcze 1 pytanie. Co myslicie o funkcjonalnoci salonu ? czy ta wneka jej nie zakłóc a? Może warto zastosowac takie rozwišzanie jak w Sopranie 4 ( ciana salonu od strony tarasu prosta - bez wneki) ? Pozdrawiam wszystkich Sopranowiczów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 23.03.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jeśli chodzi o podwyższenie ścianki kolankowej w tego typu projekcie jest to dość ryzykowne. Tak jak piszesz, zakłócone zostaną bowiem proporcje zewnętrzne. Nie ma potrzeby, aby podnosić ścianki kolankowe w części "domowej", tam ich wysokość wyniesie ok. 125 cm. Natomiast w części "garażowej" z jednej strony jest to 120 cm, z drugiej tylko 75 cm. My podnieśliśmy i zrównaliśmy te dwie wartości do 120 cm wprowadzając pełną symetrię połaci nad garażem. Może by się udało, ale dodatkowo na początku budowy "budowlańcy" za nisko wykonali poziom "0" dla garażu. Po mojej interwencji podnieśli go o jeden pustak. Te dwa fakty w konsekwencji spowodowały, iż daszek nad wejściem "wjechał" nam w okno łazienkowe. Widziałem już Soprana z podniesionym przez to oknem łazienkowym u góry, ale nie wygląda to moim zdaniem zachęcająco. Fakt, że w projekcie jest jeszcze trochę miejsca między daszkiem a oknem, ale w praktyce wychodzi mniej. Nie odradzam tego całkowicie, bo pewna możliwość istnieje, ale trzeba to robić pod okiem doświadczonego cieśli. Jest jeszcze jedno ale: zmieniając z jednej strony wysokość ścianki będziemy zmuszeni do przesunięcia kalenicy, bo inaczej dach nad garażem będzie wyglądał nieciekawie. Spowodujemy tym samym przesunięcie krokwii koszowej wprost na ościeżnicę wejścia do pomieszczenia nad garażem .... Można i to rozwiązać, ale to kolejny problem, na który się natknąłem.Jeśli chodzi o wnękę w salonie - to już kwestia gustu. My również myśleliśmy o jej powiększeniu, ale w końcu zostało tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 23.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jolka - wraz z Kathleenką i Agą&Danielem prowadzimy już w temacie SOPRAN W KUJAWSKO-POMORSKIM LUB OKOLICE wymianę doświadczeń. Może nie warto zaczynać nowego, takiego samego tematu?Choć z drugiej strony ktoś, kto nie jest z Kujawsko-Pomorskiego (tak jak Kathleenka i ja) może tam nie zaglądać. A może wszyscy przenieśmy się tutaj - to "ogólnopolski" temat. Byłoby super, jak odezwaliby się "weterani" SOPRANÓW, np Darth_Maul (z W-wy), Mariusz P (z Kobierzyc), Christo (spod Wrocławia) czy Dyz (ze Świdnika) wymieniający wcześniej uwagi o tym projekcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 28.03.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Dzieki nieocenionej pomocy frumowiczów zebrałam spory materiał na temat podwyższania ścianki kolankowej.Można więc moim skromnym zdaniem zdecydowac się na podniesienie ścianki ale przez dobrego fachowca i z przewidzeniem ewentualnych konsekwencji tego kroku. Mozna także (w przypadku gdyby daszek z przodu wyszedł zbyt wysoko) podzielic go na 2 daszki rozwiazując w ten sposób problem z umieszczeniem małego okna. Dręczy mnie jeszcze uklład salonu - jestem za opcja bez wnęki i co z tym waitrołapem ? czy nie jest za mały ? W projekcie szafa wnekowa jest na ścianie kuchni - czy to nie za daleko od wejścia na chowanie ubrań ? I jeszcze 1 - no . Zależy mi bardzo na pokoiku na dole ( docelowo mały gabinecik a tymczasowo byc może sypialenka w przypadku realizacji na początku tylko parteru). Chcielismy wydłużyć nieco Soprana i w miejscu kuchni zrobic mały gabinet, natomiast kuchnię przesuną do przodu ( okno wystepujace w Sopranach w jadalni stało by się w ten sposób kuchennym) ale jak to wyjdzie w praktyce ? czy warto waszym zdaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.03.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Kathleenka, widzę, że jesteś już zdecydowana na pewne zmiany. Co do ścianki kolankowej nadal podtrzymuję zachowanie dużej ostrożności. Jak już wspominałem ja ją podniosłem i z tego tytułu wynikły pewne problemy. Gdybym wiedział to, co teraz wiem nie wprowadzałbym tej zmiany, gdyż w "realu" wcale nie jest tak nisko. Co do likwidacji wnęki - popieram, jeśli chciałabyś większy salon (mnie wystarcza taki jaki jest z wnęką) ale z zachowaniem balkonów na wyższej kondygnacji. A może Sopran 4 bez wykusza byłby lepszym rozwiązaniem?Zdecydowanie odradzam pomysł "wydłużania" budynku, aby stworzyć miejsce na gabinet. Niestety, w tym projekcie nie ma na to miejsca (chyba że na półpiętrze, ja mam tam sypialnię).Uważam, że wszelkie zmiany (poza likwidacją wnęki) w tego typu projekcie nie służą zachowaniu harmonii i funkcjonalności wnętrza. Najlepiej się o tym przekonać "na własne oczy". Jeśli nie macie możliwości zapraszam do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 02.04.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Dzięki za rady i przemylenia, ale ...Soprana 4 nie możemy wybrać ze względu na wymiary ( wšska działka )Wyglšda na to , że raczej zrezygnujemy z pomysłu wydłużenia i gabinetu na dole ale na pewno tak jak planowalismy nie będzie wnęki w salonie.Co do zaproszenia - dziekuję W Pt mielismy wyznaczenie granic działki więc powoli zaczyna się kręcić ...Pozdrawiam. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 02.04.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 U mnie w nadchodzącym tygodniu wstawiają okna i bramę garażową. Teraz robią szalunki schodów wejściowych oraz przywracają projektowe położenie otworów okiennych od strony tarasu. Piszę przywracają, bo była to kolejna, niepotrzebna zmiana. To dowód na to, że ten projekt jest w pełni funkcjonalny i nie wymaga zmian (akurat likwidacja wnęki nie psuje wyglądu całości, bo zakłada to inna wersja tego projektu).Skoro wyznaczyli Wam granice działki znaczy, że teraz zostały "papierki". Niestety, to potrwa kilka tygodni, ale potem - sama radość (i problemy, których życzę jak najmniej). Ja mam dobrą ekipę (znaną w okolicach), więc miło patrzeć jak coś się zmienia. Jeśli myślicie o rozpoczęciu budowy niebawem juz teraz rozejrzyjcie się za wykonawcą (radzę pojeździć po budowach i popytać się o opinie).Pozdrawiam i życzę szybkiego przebrnięcia przez "papierkowe" procedury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 04.04.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Aga & Daniel.Kupiliście już działkę?Czy wybraliście projekt (jeśli to Sopran, witamy w "Towarzystwie przyjaciół Soprana").Może jeszcze ktoś dołączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 05.04.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Witajcie mam problem i może pomożecie mi go rozwiązać: działka rozszerza się ku końcowi i z przodu ma tylko 18 m. Wybrałam Soprana /Y/, który wprawdzie się mieści ale nie wiem co z oknem w jadalni , które chciałam mieć a Sopran go nie ma ? Czy wystarczy mi miejsca ? Teoretycznie tak gdyż szerokość domu jest 10,99 + 4m z jednej strony ( dodane okno w jadalni) + 3m od strony garażu = 17,99. Powinno byc OK, ale zastanawia mnie dlaczego w Projekcie od strony garażu jest 3 ( bo bez okna) a z 2 strony pomimo, że okna też nie ma 3,5 ? Okien dachowych w pokoju nad garażem też niestety nie zastąpimy normalnym na ścianie bocznej gdyż brakuje nam tego dodatkowego metra szerokości działki a innych pomysłów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 05.04.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Szanowanko. To w zasadzie nie jest problem, gdyż mieścisz się w założonych przez siebie planach (3 m od strony garażu + 11 m dom + 4 m od strony jadalni = 18 m). Wszedłem na stronę MTM Styl i rzeczywiście jest tak jak piszesz. Dlaczego - nie mam pojęcia. W przypadku wartości 3,5 m może to być błąd, ale tylko może... Pamiętam tylko, że kiedyś ja również miałem jakieś pytanie do projektanta; Pozwoliłem sobie zadzwonić pod numer podany na ich stronie i otrzymałem wyczerpującą i jasną odpowiedź. Proponuję to samo. Co do okna w pomieszczeniu nad garażem: ja również naniosłem go w zmianach projektowych i ... na tym skończyłem. Moim zdaniem dwa okna dachowe lepiej doświetlą to pomieszczenie, a przy tym mają duży wpływ na wygląd bryły domku. Pozwolą też postawić coś przy ścianie, na której planowałaś okno. U mnie dzisiaj zamontowali okna i bramę garażową, jutro zaczynają ocieplać, wkrótce dach (z oknami dachowymi) i jeszcze przed wakacjami SOPRAN nabierze właściwego wyglądu. Pozdrawiam. Czy nikt więcej nie realizuje tego wspaniałego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 06.04.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Budują, budują - tylko są chyba aż tak pochłonięci pracą, ze nie mają czasu na forum siedzieć A co do tych moich nieszczęsnych 3,5 m to dowiedziałam się od bardzo pomocnego doradcy , że to za sprawa nawisu przy dachu domu ( jesli jest powyżej 80 cm to wszystko ponad dodaje sie do wymaganej odległości od granicy działki. W kolejnych wersjach Soprana juz go nie ma więc zastanawiam się czemu on właściwie służy ? i czy mozna go zlikwidowac i zrobic po prostu ściaę na prosto do dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts