Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

Witajcie

Jestem z woj mazowieckiego. Od jakiegoś czasu dojrzewamy z mężem do myśli o budowie domku :) Mamy już nawet działeczkę :) Zainteresował mnie projekt sopran i mam w związku z tym do Was pytanie. Znalazłam projekt bardzo podobny do Soprana - Damazy

http://www.projekty24.com.pl/projekty/projekt,Damazy%20%20E-105,rid,2426.html

Ma on podobny układ zarówno w środku jak i na zewnątrz. Ma jednak większy wiatrołap co do którego Kathleenka jak i Wosto mieli zastrzeżenia. Również poddasze nieco się różni ale właściwie niewiele. Proszę zerknijcie na niego i wyraźcie swoje zdanie na jego temat. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

Sorry za nieskładne zdania ale to mój debiut na forum :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

A my juz mamy prawie PnB:) czeka na uprawomocnienie,ale spróbuje to przyspieszyc:)

Asia,masz jakies nowe foty?chetnie obejrzalabym tez Twoja kuchnie, ostatnio moj maz zrobil mi wizualizacje mojej i sie nie moge zdecydowac....bedzie ciezko chyba:)

kamaW: jaka cemntowa kladziecie na dach?ja tez chce cementowa,na razie mam oferte Braasa i Prodachu, 10m3 drewna wystarczy mowisz?

pozdrawiam wszystkich

ewela

My kupiliśmy dachówkę cementową Euronit – profil S –klasyczna czerwień

http://www.euronit.pl/oferta/dachcnwki_cementowe_euronit/kolorystyka_dachcnwek/

10 m3 to drzewo bez łat i kontrłat, w projekcje było 8 m3., Mam nadzieje ze nam wystarczy. Jak na razie czekamy na pogodę. Działka ma podłoże gliniaste i dojazd do niej jest utrudniony. Ale prognozy są optymistyczne , mam nadzieje że za z jakieś 2 tygodnie pojawi się ekipa murarzy, a potem już tylko dach

:D

pozdrawiam

Kamila

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich Sopranowców.

Jestem szczesliwym posiadaczem tak jak wielu z Was projektu SOPRAN 5(cześciowo podpiwniczony),

i tak jak wszyscy równiez i ja wprowadziłem sporo zmian czy wyjdzie to na + czy - wyjdzie w praniu.

Za ok 1,5-2 miesiace rozpoczynam budowe systemem gospodarczym, mam pytanie do osób które sa juz po etapie fundamentów.

W moim fundamencie jest ława schodkowa miedzy domem a garażem, wyczytałem w jakims poście że ma to skłonność do pękania ?, jak to wyszło u Was zmienialiście projekt fundamentu czy pozostawilście taki jaki był.

Z moich wyliczeń na zalanie fundamentu potrzebuje 21,5 m3 betonu czy tyle samo potrzebowaliście betonu ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Dokładnie to byduje Śnieżynke 3 ale to właściwe Sopran tylko z wykuszem. Wszystko na temat tego co buduje i co zmieniam jest juz w tym wątku tylko z pół roku wcześniej. Buduje niedaleko Katowic

Włąśnie kończę stawiać ścianę fundamentową i mam problem jak wysoko ją skończyć bo chciałbym by garaż był na poziomie drogi tylko nie wiem czy takie podniesienie budynku go nie zepsuje optycznie, bo to by musiało być około 40cm

Mam pytanko do Sopranowców 5

jakie stropy wybraliście żelbetowe jak w projekcie czy teriva ?

oraz na piwnice stosowaliście bloczki betonowe czy Silke ?

Witam po długiej przerwie - przez pewien okres byłem pozbawiony internetu ...

Co do stropu - ja mam Soprana 5 z piwnicą i stropy żelbetowe, ale np Kathleenka ma Terivę - tu uwaga na grubość, bo potem może być problem ze schodami wewnątrz, gdyż teriva jest nieco grubsza.

Co do ścian piwnicy - ja mam z pustaków betonowych ALFA, bo takie polecił wykonawca i Kier. Bud. zaakceptował.

Cofając się wstecz - jakiś czas temu pytałeś o ławę schodkową. Mam taką w projekcie, ale w realu wykonałem ławy na jednym poziomie.

Pozdrawiam.

Witam Sopranowców

Jaki wybraliście komin - systemowy czy normalny z projektu i czy pozostawiliście go jak w projekcie ?, ja przesunełem w strone pomieszczenia gospod. aby mies wiecej miejsca w pokoju ktory wydaje mi sie ze i tak będzie mały jak na pokoj gościnny.

Czy ma moze ktoś jakies zdjecia z budowy domu aby mogł zobaczyc dom od wewnatrz

Terive chciałem zastosowac ze wzgledu na obnizenie sufitu na parterze wyłaczając klatke schodowa tam bedzie żelbet aby nie było kłopotu ze schodami.

Dzieki i pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witajcie,

Mój sopran rośnie:)zaraz zalewamy strop ale napiszcie mi o ile podnieśliście ścianke kolankową? bo nie pamiętam....Kathleenka podniosłaś? WOsto chyba podniosłeś w całym domu ale o ile? bo mój majster mówi że jak podniosę o jednego pustaka w całej chałupie to będzie wysoko bardzo.......no i nie wiem teraz......

i jeszcze jedna sprawa......czy dawaliście styropian w garażu na podłogę czy może tak jak w oryginalnym projekcie soprana na sufit?:)bo zgłupiałam przyznam szczerze......i czy daliście też styropian na podłogę w pokoju nad garażem?jesli tak to jakiej grubości?

pozdrawiam

ewela

Witajcie,

Mój sopran rośnie:)zaraz zalewamy strop ale napiszcie mi o ile podnieśliście ścianke kolankową? bo nie pamiętam....Kathleenka podniosłaś? WOsto chyba podniosłeś w całym domu ale o ile? bo mój majster mówi że jak podniosę o jednego pustaka w całej chałupie to będzie wysoko bardzo.......no i nie wiem teraz......

i jeszcze jedna sprawa......czy dawaliście styropian w garażu na podłogę czy może tak jak w oryginalnym projekcie soprana na sufit?:)bo zgłupiałam przyznam szczerze......i czy daliście też styropian na podłogę w pokoju nad garażem?jesli tak to jakiej grubości?

pozdrawiam

ewela

Witam.

Jeśli chodzi o ściankę kolankową, podniosłem ją tylko w pokoju nad garażem z przodu o 2 pustaki. W takim jednak przypadku zmienia się kąt dachu i mogą być potem problemy (miałem takie) z oknem w górnej łazience. Jeśli się zdecydujesz rób to pod nadzorem projektanta lub cieśli, bo murarzom wszystko się zmieści ... Budując od nowa podniósłbym tylko o 1 pustak (pod warunkiem, że wcześniej nie podnosiłaś stropu lub poziomu garażu.

Innych ścianek moim zdaniem nie ma sensu podnosić.

Styropian mam zarówno na posadzce w garażu (3 cm) jak i na stropie (5 cm).

Na posadzce we wszystkich pokojach mam również 3 cm styropianu. Czy to zgodne z projektem - nie wiem. Tak zrobiłem, bo dając grubszy styropian miałbym zbyt cienką wylewkę.

Pozdrawiam.

P.S. Ja bawię się codziennie w wykończeniówkę. Jestem kafelkarzem (pierwszy raz w życiu), obrabiam drzwi, a teraz rozkopałem jedną stronę domu aż do ław, bo wilgoć daje się jednak we znaki.

To widzę budowa u Ciebie idzie pełną parą.

Ja dopiero ocieplam fundamenty i w tym tygodniu może uda się je zasypać.

Trochę ostatnio mi zeszło ale zrobiłem małą pywnicę pod łazienką taką 2x3m i wrazie problemów z zatkaną kanalizą zawsze bedę miał jakąś rewizję...

W którym miejscu Dąbrowy budujesz to bym podjechał zobaczyć może bym coś podoatrzył, mieszkam obecnie na Mydlicach więc nie miałbym chyba daleko:)

Pozdrawiam

Witajcie,

pozdrawiam

ewela

• 3 weeks później...

no witam wszystkich,

U nas już w przyszłym tygodniu będą kłaść więźbę :)

Ścianek kolankowych nie podnieśliśmy w końcu, i tak wyszło wyżej nieco niż w projekcie co wynikło z wysokości pustaka.Myślę że będzie dobrze.

Najważniejsze że schody nie wyszły tragiczne:) przez to wyciaganie garażu z ziemi były obawy.......ale ok.

mikiniki - zapraszam na budowę, to jest ulica kruczkowskiego między urzędem miejskim a mcdonaldem, jadąc od centrum trzeba zawrócić przy mcdonaldzie i skręcic w prawo w następną ulicę,jesteśmy w sumie codziennie na działce po 16ej w sb i nd różnie bywa ale gdyby ś się chciał wybrać to daj znać jakos sie umówimy.

Ja mam pytanie do tych którzy grzeją gazem jaki kocioł kupiliście? Gdzie nie pójdę to inny polecają....

pozdrówka

ewela