Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

Witam

We wrześniu 2009 rozpoczęliśmy z żoną budowę domu sopran.

Niestety sroga zima przerwała pracę.

Czekamy na położenie dachówki.

Chętnie pomogę i odpowiem na pytania dotyczące domu sopran.

W projekcie zmieniliśmy tylko blache na dachówkę cementową a co za tym idzie zwiększylismy krokwie.

Komin systemowy, ocieplane fundamenty styropianem hydromax itd.

Jeśli to możliwe to proszę o wklejanie zdjęć waszych projektów.

Może jest ktoś z wielkopolski kto buduje ten dom?

Jestem tu nowy i następnym razem zamieszczę kilka fotek

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, chciałbym się również podzielić swoimi zmianami w projekcie Sopran 5 Y-L (lustrzane odbicie).Obecnie jestem na etapie kończenia piwnicy.

A więc:

1. Piwnica, garaż

- komin przesunąłem do pomieszczenia technicznego

- pod pomieszczeniem technicznym zrobiłem piwnice o wysokości 2m (3,8 na 3,4m), która będzie przeznaczona na kotłownie a dokładnie na piec na paliwo stałe, pomieszczenie jest odseparowane od całej piwnicy, więc nie będzie sadza latała po piwnicy i :evil:

- w garażu dodałem luksfery by doświetlić garaż

2.Parter

-dodałem wykusz(1,5 na 3m) po lewej stronie budynku w stronę ogrodu, w którym będzie jadalnia,

- ścianę pomiędzy kuchnia a klatką wyprostowałem w linii prostej z kominem wentylacyjnym oraz zaślepiłem wejście, co dało mi długa ścianę na meble kuchenne

- z kominka zrezygnowałem, ponieważ salon jest zbyt mały :(

- łazienkę zlikwidowałem ,zostawiłem tylko ubikacje (1m) dzięki czemu poszerzyłem i wydłurzyłem wiatrołap do ok. 1,4m

- drzwi wejściowe będę miał z doświetleniem oraz zlikwidowałem okno w wiatrołapie dając tym większą możliwość na zabudowę jakiś szafek na kurtki oraz buty :roll:

- stropy zmieniłem na Teriva i opuściłem sufit o 10cm

-drzwi balkonowe na ogród wstawił w miejscu okna we wnęce (2m) tamte zaślepiłem

3.Poddasze

-balkon wnękowy wysunąłem na zewnątrz i poszerzyłem na dwa pokoje (1,2 na 5m) pozwoliło mi to powiększyć pokój

- w garderobie zlikwidowałem okna połaciowe by moc w pełni zabudować

i to na tyle :) .

pozdrawiam

Edytowane przez wp93

• 3 months później...
Witam wszystkich realizujących ten projekt. Jestem na etapie krycia dachu w swoim Sopranie 4. Bardzo ciekawy wątek tu sie rozwinął, szkoda, że do niego nie dotarłem podczas wprowadzania zmian w projekcie. Chętnie podziele sie swoimi doświadczeniami z osobami zaczynajacymi budowę Sopranu.

• 6 months później...
  • 6 months później...
  • 1 month później...
witam czy naprawdę nikt nie buduje tego domu w kuj-pom a może w wielkopolsce ktoś buduje i chciałby się nim pochwalić? bardzo mi zależy żeby obejżeć ten projekt na żywo pomóżcie!

czekam na wiadomości

aga

Ja juz wybudowalem!!!!

http://muratordom.pl/galerie/budowa/nasz-sopran-5,68/

• 2 months później...
  • 2 months później...
Witam, my już wybudowaliśmy SOPRAN 4 w okolicach bydgoszczy. Dom jest ok Polecamy. Wprowadziliśmy kilka poprawek m. in. nad garażem, który jest dwustanowiskowy, mamy piękną sypialnię, obok garderobę a u góry są pokoje dzieci. No i oczywiście mamy też strych- bardzo fajna i przydatna rzecz. pozdrawiam :-)))

• 10 months później...

Cześć!

Trochę odkurzam ten temat i liczę, że kilka osób przyłączy się do dyskusji. Działkę już kupiliśmy 11arów (24,5m szerokości i 45 długości) - sopran z garażem dwustanowiskowym pasuje jak ulał. Zanim kupię projekt to chcę dokładnie się upewnić, że akurat ten projekt chcę.

Będę wprowadzał kilka zmian:

1. Salon bez wnęki - prosta ściana z dużym balkonem na piętrze

2. Garaż na dwa stanowiska

3. Pod schodami na parterze (przy wejściu do kotłowni) schowek

4. Mniejsza łazienka na parterze (wc+umywalka) bez kontaktu ze ścianą zewnętrzną

5. Powiększony wiatrołap - ewentualnie dodatkowy schowek.

6. Ścianki kolanowe nad garażem jednakowej wysokości przesuwając tylną ścianę kotłowni.

7. Przesunięcie ścian klatki schodowej w stroną salonu o "kilkanaście" centymetrów - powiększy się wiatrołap i hall oraz garaż.

8. Nad garażem wewnętrzny korytarz a przestrzeń podzielona na trzy pomieszczenia - gabinet, garderobę i pralnię z suszarnią na ścianie od łazienki.

9. Materiał ścian zewnętrznych suporeks 24x24x60 + styropian 15cm (materiał już mam)

10. Materiał ścian wewnętrznych cegła silka drążona (materiał już mam)

11. Na poddaszu bez lukarny - okna połaciowe

Na początek takie zmiany.

Mam pytanie jaki jest kąt nachylenia dachu nad garażem?

Czy ktoś w Świętokrzyskim ma wybudowanego Soprana i chciałby się podzielić swoimi uwagami i rozwiązaniami?

PS.

Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku

• 1 month później...

My zbudowalismy Soprana 2 , mieszkamy już 4 lata

1. Salon bez wnęki - prosta ściana z dużym balkonem na piętrze -moim zdaniem bardzo dobry pomysł, łatwiej umeblować

2.

3. Pod schodami na parterze (przy wejściu do kotłowni) schowek- mam taki schowek bardzo przydatny

4. Mniejsza łazienka na parterze (wc+umywalka) bez kontaktu ze ścianą zewnętrzną - często myślę że moglismy zmniejszyć łazienką na rzecz większego wiatrołapu

5. Powiększony wiatrołap - ewentualnie dodatkowy schowek. koniecznie u nas buty moze sciągać na raz tylko 1 osoba:D

...

8. Nad garażem wewnętrzny korytarz a przestrzeń podzielona na trzy pomieszczenia - gabinet, garderobę i pralnię z suszarnią na ścianie od łazienki.- pomyślcie o wrzucaniu rzeczy do prania bezpośrednio z łazienki do pralni ( taki zsyp)- gdzies czytałamo tym na forum

A z moich doswiadczeń zastanówcie się czy chcecie otwartą kuchnię, ja tak mam i już nie chce ale ja dużo gotuję, a mój syn potrafi o 9 wieczorem smażyc jajka na cebuli i w całym domu pachnie, albo sobotnia drzemka na kanapie w przed telewizorem a ja miksuję ciasto :(

zyczę miłego i radosnego budowania

• 2 months później...
  • 3 months później...