Wosto 06.04.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Budują, budują - tylko są chyba aż tak pochłonięci pracą, ze nie mają czasu na forum siedzieć A co do tych moich nieszczęsnych 3,5 m to dowiedziałam się od bardzo pomocnego doradcy , że to za sprawa nawisu przy dachu domu ( jesli jest powyżej 80 cm to wszystko ponad dodaje sie do wymaganej odległości od granicy działki. W kolejnych wersjach Soprana juz go nie ma więc zastanawiam się czemu on właściwie służy ? i czy mozna go zlikwidowac i zrobic po prostu ściaę na prosto do dachu. Kathleenka - ja mam Soprana 5 i u mnie wspomniany nawis wynosi 100 cm (wg projektu). Odległość od granicy - min. 4 m (bo mam okno w jadalni). Jeśli u Ciebie jest więcej, z uwagi na podobieństwo projektów można pokusić się o drobną zmianę, ale całkowitą likwidację zdecydowanie odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 07.04.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Popieram i jeszcze raz serdecznie zapraszam do wątku ogólnego o Soprancha. Mozemy nawzajem wymienic sie ciekawymi spostrzeżeniami i w pore skorygowac ewentualne błędy czy wątpliwości http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64383 Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 07.04.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witajcie! Wosto jeszcze nie mamy działki ale cały czas nad tym pracujemy mamy konkretną miejscowość gdzie chcemy się budować ale ciężko jest nam kupić działkę która nam bedzie odpowiadac w każdym calu. Chcemy działkę ok 1500 do 2000 m a wszędzie są małe ok650 do 800 metrów. Dom chcemy stawiać żeby poczuć "wolność" na swoim a nie czuć się jak w bloku w którym teraz mieszkamy. Dlatego szukamy cały czas namiętnie tej wymarzonej. Ale na projekt już jesteśmy zdecydowanii na pewno to sopran 4 z prostym dachem bez lukarny. Pochwalę sie że w końcu znależliśmy 3 soprany w kuj - pomorskim dwie 5 z piwnicą jedna ma lekką modyfikację dachu i jedną 4. NARAZIE więc kibicujemy WAM w budowaniu i zbieramy doświadczenia z budowy ale mam nadzieję że niedługo dołączymy do "budujących". A te soprany widziałam tylko z zewnątrz są już wykończone i zamieszkałe nie wiem czy uda nam się zobaczyć środek bo wiadomo nie każdy się zgodzi gdy już ma zrobioną wykończeniówkę wewnątrz. Pozdrawiam i piszcie co robicie na swoich budowach co jest godne uwagii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 07.04.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Zamierzam budować Sopran 4 - lustro. Włanie kolekcjonuję niezbędne papiery (ech) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 07.04.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ooo :D :D :D Nasze grono się powiększa. "Sopranowcy" łączcie s... woje doświadczenia. Aga & Daniel - ciekawi mnie ta przeróbka dachu, o której piszecie. Można coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 09.04.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witaj jolka009 fajnie że też "lubisz" soprany!Wosto pewnie że można coś więcej o tym dachu - chodzi dokładnie o to że domek ten ma zamiast prostego dachu z oknem połaciowym nad garażem lukarnę i to ta zmiana. Gratuluję wstawienia okien i bramy garażowj miło się czyta jak prace idą do przodu. Wosto a może jakieś "malutkie" zdjęcie TWOJEDO DOMKU? oczywiście jak można albo chociaż napisz jaki kolor tych okien i bramy bo mnie interesuje wszystko na temat sopranów. Pozdrawiam i czekam na wieści z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 09.04.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 "Małe" fotki wyślę Ci na priv (bo nie wiem, jak to się robi na FORUM...). Jeśli chodzi o kolor - długo zastanawiałem się nad białym, ale żona zdecydowała o "złotym dębie" (na zewnątrz, bo od środka są białe). Natomiast lukarna w połaci nad garażem - to bardzo ciekawe; tym bardziej, że kąt nachylenia tego dachu jest b. mały. Podejrzewam, że bez zmiany kąta się nie obeszło albo lukarna jest dość niska. Ja w tej chwili bardzo potrzebuję informacji o pionach wentylacji kanalizacji, gdyż jestem przed wykonaniem pokrycia dachowego i kominków wentylacyjnych. W projekcie mam 2 kominki wentylacyjne nad połacią garażu oraz "gdzieś" aż 3 kominki odpowietrzające do pionów kanalizy. W oglądanych przeze mnie Sopranach nigdzie nie widziałem takowych. Mimo to chcę dać jedno tuż za kominem wentylacyjnym w kalenicy. Mam nadzieję, że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 10.04.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Wosto wysłałam Ci wiadomość na priv ale tu na stronie muratora bo z moją pocztą jest coś nie tak i nie mogłam wysłać ale od Ciebie dostałam DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 11.04.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Witajcie - bardzo ciekawa jestem jak wygląda ta lukarna zamiast okna połaciowego. Szczerze powiedziawszy to my narzucilismy sobie żelazna dyscypline w kwestii rezygnacji ze wszystkich dodatkowych "udziwnień" ale spotkalismy się z pytaniem czy nie warto by jakies małej lukarny dla "wzbogacenia-urozmaicenia" dachu zastosowac. Jednoczesnie powiedziano nam - wbrew opiniom z forum muratora , że lukarna wcale nie podnosi aż tak znacąco kosztu dachu i nie jest wcale duzo droższa od okna połaciowego. Czy mozna się z tym zgodzić ? My obecnie jesteśmy na etapie zbierania papierków i wyboru ekipy budowlanej. mamy 3 oferty na budowe stanu surowego z dachem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.04.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Znowu muszę dodać swoje "trzy grosze"...Jest taki projekt - z MTM Styl, który nazywa się DUET. To bliźniak oparty na projekcie typu SOPRAN. Widziałem go w rzeczywistości i spodobała mi się dodatkowa lukarna na połaci zachodniej (nad jadalnią). Zleciłem więc zmianę projektu uwzględniającą ten wykusz. Dopiero jak zobaczyłem widok z każdej strony (szczególnie od strony wejścia, z boku) dałem sobie z tym spokój.Moim zdaniem, aby w Sopranie lukarna wyglądała poprawnie, jej kalenica powinna tworzyć jedną linię - jeden poziom - z kalenicą części garażowej. W tym projekcie nie jest to możliwe, lukarna wychodzi dużo wyżej, natomiast w DUECIE okazało się, iż ten ma kalenicę części garażowej nieco wyżej niż Sopran. Tam nie ma to znaczenia, bo niższy dach schodzi aż do lica ściany południowej...Lukarny w części garażowej jeszcze nie przerabiałem, więc trudno mi ocenić, ale podtrzymuję to co pisałem wcześniej - jak najmniej przeróbek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 15.04.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Cisza w eterze .... nadchodzą Święta :D . Przerwa na budowach ... Wszystkim forumowiczom, a szczególnie "Sopranowcom" życzę miłych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka oraz mokrego dyngusa, a także nowych zapasów sił i jak najmniej nerwów do kontynuacji budowy swoich wymarzonych "4-ch ścian". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 19.04.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam wszystkich powiatecznie i dziekuje za życzenia A ja dalej myle i szukam sama nie wiem czego. Papiery na pozwolenie na budowe w drodze "oczekiwania" , ekipa prawie wybrana ( do końca tygodnia mamy dać odpowiedz jednej z 2 bo tš 1 chyba juz odrzucilismy w przedbiegach mimo , że była naszš pierwsza i faworytka jednoczenie). A myslę mianowicie o 3 rzeczach a właciwie 4: 1) czy 2 okna połaciowe w pokoju nad garażem dadza wystarczajšco wiatła ? ( może warto pokusić sie o okno w cianie bocznej lub zrobic połaciowe także od strony tarasu ? Słońce będzie po tej stronie przez całe popołudnie więc chyba dało by więcej wiatła niz od strony północnej ?) 2) Zakładajšc , że my prawdopodobnie będziemy miec piec na ekogroszek i takie inne cuda to czy przejcie z domu bezporednio do kotłowni to nie będzie wielka "porażka" ? (myslałam o przesunięciu cianki działowej dzielšcej garaz i kotłownie tak aby wejcie było z domu do garażu ale czy da sie to osiagnšc bez minimalnego chociaz wydłużenia garazu ?) 3) co ze spiżarniš ? chociaz niewielka nawet w formie takiej ala szafy wnękowej z przesuwanymi drzwiami ? może kosztem tej szafy wnękowej na scianie kuchennej ? ale co wtedy z ubraniami ? 4) co myslicie o zmniejszeniu łazienki ( wystarczy nam umywalka i WC na dole) i powiększeniu wiatrołapu tak by umiecic tam jaki mały wieszak i szafkę na buty bo o jakiej zabudowie nawet niewielkiej nie ma chyba co marzyc ? Tylko co wtedy z reszta ubran skoro mysle o spiżarni w miejscu szafy wnękowej w przedpokoju ? Może cos pod schodami ? no tak pod schodami to jest przejcie do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.04.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam wszystkich po Świętach. Nasz Sopran zaczyna być piękny... cały w styropianie, dachówka KORAMIC w kolorze pastelowym (czerwonym), wygląda super i z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej :D :D. Kathleenka: 1 - jeśli chodzi o okna połaciowe. Moim zdaniem są one w zupełności wystarczające. Byłem kiedyś w wykończonym Sopranie i nie zauważyłem żeby było tam "ciemnawo". Poza tym okna dachowe dodają uroku całej stronie północnej. "może warto pokusić sie o okno w ścianie bocznej lub zrobic połaciowe także od strony tarasu ? Słońce będzie po tej stronie przez całe popołudnie więc chyba dało by więcej światła niz od strony północnej ?" Czy to oznacza, że nie masz okna połaciowego po stronie południowej w pomieszczeniu nad garażem? Ja mam dwa po stronie północnej i jedno po stronie południowej. Mamy tam sypialnię (z dwoma oknami) i wydzieloną ścianką działową garderobę (z jednym oknem) - wg projektu. 2 - Sorry, ja nie mam tego problemu, bo zbudowałem Soprana z piwnicą (i wydzieloną kotłownią). Problem rzeczywiście istnieje, bo miejsca z tyłu garażu nie ma zbyt wiele (szczególnie na kotłownię węglową, że nie wspomnę o miejscu na składowanie węgla). Mój sąsiad mając podobną sytuację zbudował dodatkową "altanę" obok domu na magazyn węgla; inny jako magazyn wykorzystuje kanał w garażu... Faktem jest, że ze względu na koszty coraz więcej osób (ja również) myśli o ogrzewaniu węglem. Samego garażu nie radzę wydłużać, bo oprócz utraty spójności projektu komin może znaleźć się w tzw. koszu (blokując spływ wody z obu połaci dachowych). 3 - Szafa na ubrania w holu we wnęce jest niezbędna ze względu na brak miejsca w wiatrołapie. Jak już pisałem niektórzy powiększają wiatrołap kosztem łazienki (tak jak proponujesz). Jednak nawet jeśli tak zrobisz nie uzyskasz zbyt wiele; obawiam się więc, że nie warto. Ja planuję u siebie kabinę prysznicową w łazience na dole tak, aby górna (z wanną) służyła tylko i wyłącznie stałym domownikom. A może inni właściciele lub budujący Soprany zabiorą głos? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 20.04.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Wosto - dzięki za rady co do okna w pomieszczeniu nad garażem od strony południowej to niestety go nie mam w projekcie i raczej napewno musze je umieścić A co do opinii pozostałych sopranowiczów to popieram PISZCIE i RADŹCIE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 20.04.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witajcie długo nie pisałam bo namiętnie jeżdze po okolicy i szukam działki.Co do zmian Kathleenka jest taki projekt nieżynka 2 kopia sopranu tylko z wykuszem w jadalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 20.04.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Coś za szybko wysłałam jeszcze raz śnieżynka 2 i tam zobacz sobie jest duża kotłownia możesz zobaczyć jak wygląda wydłużenie garażu. Ja też planuję powiększyć wiatrołap kosztem łazienki ale to już zależy od potrzb mi wystarczy samo wc.Wosto gratulacje słyszę że prace idą do przodu troszkę zazdroszcze ale tak pozytywnie !!! Trzymam kciuki za dalsze prace.PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 20.04.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Wszedłem za Waszą radą na stronę MTM Styl i :o ... jestem zaskoczony. Wcześniej nie widziałem tego projektu. Przyznam, że na miejscu Kathleenki rzeczywiście rozważyłbym ten projekt. Pierwsze wrażenie jest pozytywne, choć nie bardzo podoba mi się elewacja od strony wschodniej - zbyt duża bryła garażu przysłania cały dom, za to strona zachodnia wygląda niczego sobie. No i rozwiązuje problem zbyt małej kotłowni. Komin o którym wcześniej pisałem został przeniesiony na część garażową, więc nie ma problemu z blokadą spływu wody z połaci. Całość rzeczywiście warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 21.04.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Innego projektu nie mogę rozwazyc z tego względu iż po pierwsze do Soprana zapałałam szczególną sympatią, po 2 gotowy projekcik już został zakupiony, a po trzecie szerokośc działki ( 18 m z przodu do 19 m ku końcowi) narzuca na nas ograniczenia w szerokości domu. Kosmetyczne zmiany nanoszą się u architekta - tak więc ... nie bardzo chcę a nawet gdyby to juz za późno na wybór innego projektu. Musze wymyślic coś z ta kotłownią - być może właśnie tak jak mówił Wosto cos poza bryła domu ale bezpośrednio przy wyjściu z garazu ( tam jest taka wneka i wyjście na stronę południową) ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 21.04.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Projekcik fajny ale ... http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sniezynka_2/default.asp?id=503 no właśnie ale.. za duży ( 169 m) i za szeroki ( ponad 20 m) . Myśle jednak , że można częściowo bazowac na rozwiązaniu problemu kotłowni i przejścia nie bezpośrednio z domu ale przez przejściowy pomieszczenie. Nie rozmawiałam jeszcze na ten temat z architektem ale musze mu pokazać ten projekt i spytac czy mozna cos na jego bazie wprowadzic w Sopranie tylko martwi mnie ten komin o którym wcześniej pisał Wosto. W śnieżynce2 został przeniesiony na część garażową, więc nie ma problemu z blokadą spływu wody z połaci ale czy możliwe by to było w Sopranie ? Czy nie pociągnęło byto za sobą zbyt dużych zmian i nie wpłyneło by niekorzystnie na całośc bryły domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 21.04.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Kathleenka ja miałam na myśli właśnie wydłużenie kotłowni jak w śnieżynce 2 a nie zmianę projektu bo wiem że już kupiłaś projekt sopran. Ale nie wiem co z tym kominem bo Twój sopran jest trochę węższy ale to musisz porozmawiać już z architektem. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts