Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekcik fajny ale ...

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sniezynka_2/default.asp?id=503

no właśnie ale.. za duży ( 169 m) i za szeroki ( ponad 20 m) .

Myśle jednak , że można częściowo bazowac na rozwiązaniu problemu kotłowni i przejścia nie bezpośrednio z domu ale przez przejściowy pomieszczenie.

Nie rozmawiałam jeszcze na ten temat z architektem ale musze mu pokazać ten projekt i spytac czy mozna cos na jego bazie wprowadzic w Sopranie tylko martwi mnie ten komin o którym wcześniej pisał Wosto. W śnieżynce2 został przeniesiony na część garażową, więc nie ma problemu z blokadą spływu wody z połaci ale czy możliwe by to było w Sopranie ? Czy nie pociągnęło byto za sobą zbyt dużych zmian i nie wpłyneło by niekorzystnie na całośc bryły domu ?

Wydaje mi się, że Śnieżynka to nic innego, jak tylko "zmodyfikowany" Sopran. Sądzę więc, że nie powinno być problemów z przystosowaniem Twojego projektu. Tylko ten wschodni widok: cały garaż przysłania piękny profil. Tu niestety musisz dokonać wyboru: funkcjonalność wnętrza czy bryła zewnętrzna.

Witajcie. Mam do Was takie pytanie troszkę z innego tematu ale może orientujecie się jak jest z przekształceniem ziemi ornej na działkę budowlaną? Właśnie wpadła nam w oko ładna "działka" tzn teraz to jeszcze jest pole ale właśnie ile bym musiała kupić tej ziemi żeby móc wydzielić tam działkę budowlaną? Ktoś mi mówił że conajmniej 30 arów tzn.3000 metrów czy Wy coś wiecie na ten temat? Media do podłączenia się są naprawdę blisko tzn. woda, prąd, kanaliza. Jak długo trwa przekształcenie takiej działki? Jeżeli możecie mi pomóc będę wdzięczna. A sama zaczęłam się zastanawiać nad tą kotłownią bo również chcemy ogrzewać dom piecem na eko groszek - rozwiązanie śnieżynki 2 rozwiązuje problem małej kotłowni tylko ta ściana boczna.... ale myślę i zastanawiam się że może to nie jest aż taki wielki problem bo ścianę zawsze można przysłonić drzewkiem czy jakimś większym krzaczkiem, zależy też jak stawia się dom na działce i jakie jest sąsiedztwo może dom sąsiada troszkę przysłoni tą ścianę!!!

Pozdrawiam Aga

BŁAGAAAAAAAAAAM ! Pomocy !!!

Mój architekt załatwia nam wszystkie warunki przyłšczenia. Dostaliœmy własnie z Energy i troche przeraziła mnie cena. Zagłębiłam sie nieco w podstawy obliczenia ceny ( iloczyn stawki opłaty za przyłšczenie z tabeli oraz wielkoœci mocy przyłaczeniowej). W naszym przypadku stawka opłaty przy V grupie i złżczu kablowym wynosi 126 zł./KW i tu problem.

Mój pan wybrał moc przyłaczeniowš 16 KW ale czy słusznie ? czy potrzebujemy az takiej ?

Z lekt. forum wynika, że wystarczjšca byłaby 13 , czy sie mylę ?

W cenie wychodzi róznica ok. 500 zł. , co dla mnie jest istotne bo mam już za to mapy czy geodete ??? pomóżcie ? PILNE

AAAAAAAAA i jeszcze 1 pytanko. Co z tym kominem w Sopranie ? Budowlańcy zwrócili mi uwage , że jest wyjatkowo drogi w stosunku do kominów w podobnych domkach i długi ( ok. 9 tys.) ?

Co sądzicie ? i jaką technologie stosujecie :

murowany z cegły czy wkład ( jaki) ?

Może spróbowac przenieść kominek na ściane m-dzy jadalnię a salon i w ten sposób komin wystawał by w miejscu kalenicy dachu i znaczniej mniej zuzyto by klinkieru na obudowanie go ?

Drugi komin pozostałby w pierwotnym miejscu.

jak uważacie ?

Jeśli chodzi o moc przyłączeniową ja mam 11 kW. Wiąże się z tym wartość bezpiecznika w skrzynce przyłącza - u mnie 16 A. Moim zdaniem jest to najniższa wartość jaką można przyjąć. Bezpieczniejsza jest oczywiście wyższa moc (np wspomniane przez Ciebie 13 kW), ale ja postawiłem na tym stan surowy zamknięty i myślę tak dociągnąć do końca.

Jeśli chodzi o komin - nie ma sensu go przesuwać, bo przecież część jego kanałów to wylot spalin z pieca (za ścianą w garażu masz przecież kotłownię). Pomimo tego, że ja mam piwnicę i teoretycznie mógłbym go przesunąć, nie zrobiłem tego, bo pion między jadalnią a salonem uniemożliwiłby montaż kominka. Miejsce projektowe jest jedynym sensownym rozwiązaniem i nie warto patrzeć na to przez pryzmat "kilku złotych". Ja u siebie mam komin z cegły pełnej z wkładami ceramicznymi, a to co wystaje poza połać dachu jest z klinkieru.

Pozdrawiam.

Wosto - jak zawsze mozna na ciebie liczyc. kiedy ja sie zrewanżuję ? :oops:

Co do mocy przyłaczeniowej to zebrałam wiadomości od znajomych"bobów budowniczych" i ustaliłam, że wszyscy maja od 10 KW do 13 KW, tak więc nasze 13 KW a co za tym idzie dodtakowe 500 zł. w opłacie to chyba lekka przesada. Zobaczymy co poiwe nasz architekt i czy mozna na etapie wydanych warunków przyłacza energii i propozycji umowy ( nie podpisanej) zmienic to bez zbędnych komplikacji i przedłużania czasu przyłączenia prądu.

Co do komina to inicjatywa mojej połowy więc niech on się z tym zmaga. Ja jestem podobnego zdania co Wosto a poza tym wizja kominka na ścianie jadalni ( o ile wogóle mozliwa) nie uśmiecha mi się.

POzdrawiam serdecznie i pisać pisać ...

Witam Sopranowców (a także tych co do nas - mam nadzieję - dołączą).

Udało mi się założyć album z kilkunastoma zdjęciami z budowy swojego domu - udostępniam Wam "linka". Ostatnie zdjęcia to stan aktualny i jednocześnie koniec prac na ten rok (w kieszeni pozostały pustki ...). Na przyszły rok planuję roboty wewnątrz (elektryka, hydraulika, itp)

Pozdrawiam.

http://Wosto.fotosik.pl/albumy/14633.html

No faktycznie! WOSTO to nasz guru! Piękny dom na wspaniałej działce! Tylko pogratulować. GRATULUJĘ!

Serdeczne dzięki. Czyżby kolejna osoba do nas dołączyła? Skoro piszesz "nasz" rozumiem, że dołączasz do grona Sopranowców - gorąco Cię witamy. Do "guru :o ... :D :D :D " to mi daleko , ale ponieważ mam już stan surowy zamknięty i popełniłem kilka błędów mogę Was przed nimi ustrzec.

Lingubot - budujesz czy masz zamiar budować ? Skąd przybywasz?

Witam!

Z zapartym tchem przeczytalem caly ten watek gdyz znudzilo mi sie mieszkanie w bloku a po przejrzeniu "kilku" projektow jednym z bardziej funkcjonalnych wydaje mi sie sniezynka2 (czyli taki jak mi sie wydaje lekko zmodyfikowany sopran) chociaz na pierwszy rzut oka wydaje sie duzy to jednak po wiekszym zastanowieniu w niektorych projektach czesc nad garazem nie jest poprostu tak umiejetnie wykorzystana a w gruncie rzeczy kubatura budynku jest podobna...

Jestem calkowicie zielony w dziedzinie budownictwa i z gory przepraszam za glupie pytania:)

W tej chwili jestem na etapie kupna dzialki a w zasadzie dzialka juz jest zadatkowana niestety z przyczyn nazwijmy to "fiskusowych" musze czekac do konca roku (ale jest prawie taka jaka mi sie marzyla prawie 1000m2 wszystkie media i polnoc od strony drogi a poludnie tam gdzie powinno byc poludnie:)))... wiec mam jeszcze troche czasu do wyboru projektu jednak jak narazie ten wybor to chyba najleprze rozwiazanie???

W tej chwili nurtuje mnie kilka pytan i moze ktos z Was kto ma juz gotowy zakupiony projekt pomoze mi rozwiazac pare rzeczy ktore mnie zastanawiaja a byc moze nawet okaze sie ze niektore w projekcie zostaly wyjasnione:

1. W jakiej technologi budowac i co za tym idzie jak najlepiej ogrzewac?

2. Jak wygladalby ten dom wedlug Was gdyby nie bylo wejsc na taras i balkon z krotszych bocznych scian tylko od frontu (na dole duze dwustronne szklane drzwi a u gory normalne okno balkonowe) bo wnetrze wtedy napewno byloby bardziej funkcjonalne przynajmniej na dole...?

3.Widze ze zdjec Wosto ze okno w kuchni u Ciebie tez nie jest symetrycznie tylko zostalo przesuniete i efekt z zewnatrz calkiem ladny (bo tez o tym myslalem ale balem sie ze to by zle z zewnatrz wygladalo) a tak przynajmniej mozna z boku na scianie w kuchni jakas szafke powiesic?

4. Mysle tez o poszerzeniu garazu przynajmniej o 1m bo na wiecej to mi chyba szerokosc dzialki nie pozwoli ale nie wiem czy to bedzie mozliwe?

5. No i od niedawna zauwazylem pewien mankamen wszystkich tych projektow opartych na sopranie ktory mnie troche martwi otoz od kotlowni jest troche daleko do lazienek nie mowiac juz o kuchni i w zime zanim doleci ciepla woda to sporo czasu uplynie nie mowiac juz o stratach energii(gdyby to mialby byc gaz o pradzie nie wspominajac) i wody dlatego mam pytanie jak planujecie to rozwiazac? Bo ja tu nie widze innego rozwiazania jak zastosowanie pieca do ogrzewania wody w lazience na gorze (ze wzgledu na komin) a to juz moze zaklocic troche estetyke lazienki? Jak to zamierzacie rozwiazac?

To moze tyle na poczatek nie bede Was zanudzal wszystkimi moimi dylematami naraz :) a pozatym juz pozna pora:)

Pozdrawiam!!!

Uszanowanko. Nasze grono sie powiększa, co mnie bardzo cieszy. Może więc inni też zaczną zabierać głos ...

1. Zdecydowana większość znanych mi Sopranów ma ściany 2-warstwowe z betonu komórkowego lub z ceramiki poryzowanej (np Porotherm) + styropian. Ogrzewanie - różnie, ale coraz więcej osób skłania się ku takim rozwiązaniom jak ekogroszek, drewno (koszty oleju czy gazu rosną w zbyt zastraszającym tempie).

2. Też to rozważałem. Nie jest to zły pomysł, ale u mnie przeważyła wada takiego rozwiązania - szeroko otwarte okno balkonowe zajęłoby "pół pokoju". Chyba żeby dać drzwi przesuwane ...

3. Trafiłeś w 10-kę. Tak samo myślała moja żona i dlatego tak zrobiliśmy.

4. Można i tak, choć nie wiem czemu to ma służyć. Jest Sopran z podwójnym garażem - może to jest lepsze wyjście?

5. Na dzień dzisiejszy piec z zasobnikiem ciepłej wody + cyrkulacja. Szczegółami technicznymi będę się martwił za rok (mam całą zimę na rozważania).

Pozdrawiam.

Dziekuje Wosto za odpowiedz na pytania!!!

1. Tez wlasnie myslalem o porothermie lub ewentualnie z tego co na razie udalo mi sie wycztac o roznych technologiach to interesowalby mnie keramzyt ale nie wiem jak to wyglada cenowo... Mam pytanie czy podczas zamawiania projektu okresla sie technologie? bo z tego co widzialem to MMstyl ma wszystko w ytongu czy pozniej to trzeba poddac adaptacji?

2. Co do ogrzewania to myslalem nad mixem gaz i kominek z plaszczem wodnym lub cos na wegiel dlatego tez wlasnie wybralem sniezynke 2 bo odpada problem skladowania tego kruszca :)

Rozumiem ze bedziesz mial piec w kotlowni a zasobnik cieplej wody tez w kotlowni czy w lazience?

3. Odnosnie przedluzenia garazu to chcialbym by w garazu byla swoboda i bez skrepowania moglbym cos zrobic przy aucie a 3,3m w oryginale mi tego nie zapewni z kolei podwojny garaz nie wchodzi w gre bo nie zmiesci sie na dzialce (chciaz tak naprawde nie znam jeszcze jej dokladnej szerokosci wiem tylko ze bedzie to miedzy 21 a 22m) wiem ze moglbym postawic sopran3 z garazem podwojnym ale juz wtedy nie bedzie miejsca na wykusz ktory jest tutaj spora ozdoba domu dlatego z dwojga zlego wole miec mniejszy garaz i domek z wykuszem...

4. A tak na marginesie to wykusz planuje przesunac o 1,5 w strone pokoju dziennego (ciekawe czy bedzie to mozliwe?) tak by byla mozliwosc oddzielenia jadalni od kuchni jakas scianka np. z luksfer (wtedy by tez mozna jakis maly stoliczek postawic w kuchni)

5. A z takich drobiazgow to mysle ze obowiazkowo drzwi z kotlowni do garazu powinny byc z drugiej strony bo przy troszke wiekszym samochodzie nie bedzie mozliwe przejscie z garazu do domu (no chyba ze auto bedzie stalo tylem do przodu ale to chyba bez sensu gazowac sobie do domu :) )

6. I jeszcze jedna rzecz na ktora moze mi odpowiesz... otoz zastanawialem sie nad tym czy komin zamiast byc czescia sciany i jadalni nie moze byc czescia sciany i kotlowni po co ma zajmowac te "pare" centymetrow w jadalni jak moze w kotlowni? Tylko nie wiem jak by to wygladalo jakby w tym rogu miaby byc kominek? I tu wlasnie mam pytanie od strony techniczno kominkowej jak to jest z tym kominkiem lepiej jest dla calosci jak komin jest po ktorej stronie sciany?

To narazie moze tyle bo znowu sie chyba za bardzo rozpisalem...

Niestety nie widzialem jeszcze na zywo zadnego soprana ani sniezynki nie wiem czy ktos w mojej okolicy (czyli na slasku) cos takiego buduje moze taka konstrukcja nie wytrzyma tych szkod gorniczych :)))))

Pozdrawiam !!!

Witam.

1. Wydaje mi się, że podczas adaptacji projektu do warunków działki powinno się uwzględnić z czego ma być budowany dom. Ja tego nie zrobiłem (a chyba powinienem ..., bo w projekcie mam Ytong, a w rzeczywistości Porotherm).

2. Piec rzeczywiście będę miał w kotłowni (i zasobnik), tyle że w piwnicy.

3,4,6 Przed przeróbkami konstrukcyjnymi (nie jestem ich zwolennikiem, bo niechcący możemy zniszczyć cały efekt tego pięknego projektu) proponuję zasięgnąć opinii architekta, bo np w pkt 6 może okazać się, że przesunęliśmy komin do tzw kosza i tym samym utrudniamy spływ wody z połaci dachowych :o .

Powtórzę się więc, ale uważam, że architekt wykonujący projekt wziął pod uwagę (przynajmniej w 99%) wszystkie możliwości i wybrał najlepszą. My za to nie będąc fachowcami w tej dziedzinie jednym posunięciem możemy zepsuć całokształt naszych marzeń :cry: .

Hej!!! Pozostali Sopranowcy :roll: - żyjecie czy jeszcze odpoczywacie licząc dni do końca dłuuuuugiego weekendu???

Co tu taka cisza ??????????

WOSTO gratuluje albumu ale ciekawia mnie wnętrza ( nawet nie wystrój) ale po prostu kształt i wygląd pokoików - szczególnie na górze :)

A u mnie .... brrrrrrrrrr

Mamy na działce topole i dęby o średnicy od 14 do 39 cm. Wydaje mi sie , że powinnismy złozyc wniosek o zgodę na usunięcie drzew i tu problem.

Pani jest delikatnie mówiąc bardzo dociekliwa.

Domaga sie mapek sytuacyjnych , wujaśnień itp. , zmiany planu usytuowania budynku umozliwiających pozostawienie drzew ( rosna na środku a działka ma 18 m szerokości) ... ręce opadają ... I wogóle ile czeka się na rozpatrzenie wniosku ?

Pozdrawiam wszystkich