Wosto 05.05.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Kathleenka - interesują Cię wnętrza? Więc przyjedź i zobacz na "własne oczy" (aż tak daleko nie masz ...). Zdjęcia pustych ścian nie oddadzą właściwych proporcji i tego co możesz sama zobaczyć.Co do problemu z drzewami (i ochroną środowiska) - współczuję, ale nic nie pomogę - brak doświadczenia w tej kwestii.A tak ogólnie - trochę sie rozwijamy, mamy już drugą stronę wątku - nadal nie wierzę, że jest nas tylko tylu. Ponawiam więc apel - SOPRANOWCY przyłączcie się do tego wątku; chcemy korzystać z Waszych doświadczeń ...Sam będę działał już wewnątrz, więc trochę informacji, np jak doprowadzić powietrze do kominka, gdzie umieścić pion kanalizy, itp są dla mnie bardzo istotne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lingubot 09.05.2006 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Tu Lingibot! Witam ponownie! Jestem z Torunia! Zamierzam budowac soprana w Toruniu!Jestem zainteresowany projektem SOPRAN ale ponieważ mam czas (do rozpoczęcia budowy jeszcze rok) postanowiłem się spokojnie zorientować co do wad i zalet upatrzonego projektu.Jak to w życiu bywa są problemy ale oby tylko takie ludzie miewali.A oto one:-działka, którą dysponuję ma dokładnie 18,25 a sopran z oknem w jadalni potrzebuje o 4cm więcej! Czy można zrobić zmiane w projekcie i zwężyć np. garaż?-czy można wiatrołap powiększyć o część WC tak żeby wiatrołap miał okno a w WC zrobić dodatkową wentylację, dodatkowy kominek w obrebie ściany? W śnieżyce taki przewód wentylacyjny jest! Jak by to wyglądało i czy to jest technicznie możliwe?-przed działką stoi sobie słup NN w kształcie litery A i skutecznie zasłania planowany wjazd do garażu- czy wybrać wesje lustrzaną?-w związku z ostatnim nasuwa się zasadnicze pytanie: czy na mojej działce (prostokąt 18,25x60) wjazd na krótszym boku od ulicy od południa takie ustawienie soprana (wejscie od południa) bedzię OK? Tzn. nie mam specjalnego wyboru ale czy to nie jest wbrew wszystkim zasadom? Kuchnia nie powinna być od południa? A salon nie powiniem być od północy!?Ciekaw jestem jak inni sporaniści albo sopranistki zorientowali wobec stron swiata swoje domy!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 09.05.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 WOSTO !!! Nie kuśśśśśśśśś chociaz gdybym miała prawo jazdy to juz dawno bym się wybrała z małym a tak jestem uzalezniona od męża Męcze tak temat tych "wnętrz" gdyż stoje przed wyborem czy podnosic tą ściankę kolankową o ten 1 pustak czy nie ? Byłam w domku , w którym ścianka kolankowa miała 85 cm. i też nie wyglądało to źle ... ale tam pomieszczenia miały po kilkanaście metrów. Wprawdzie podana w Sopranach powierzchnia to chyba powierzchnia ogólna a nie "przy podłodze" tak więc nie sa ona aż tak malutkie ale - sama juz nie wiem. Poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 09.05.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Lingubot. Sorry, ale moim zdaniem wejście od południa nie pasuje do projektu typu SOPRAN czy ŚNIEŻYNKA. Na stronie MTM Styl są proponowane usytuowania budynku wg stron świata. Akurat ja mam nieco inaczej, gdyż wejście jest od północnego zachodu, a okno w jadalni od południowego zachodu (inaczej się nie dało, ale i tak wyszło OK).Jeśli nadal obstajesz przy tym projekcie: - skrócenie garażu o ok. 4 cm to żaden problem,- powiększenie wiatrołapu kosztem łazienki również nie wydaje się trudne, choć nie wiem czy warto (zyskasz trochę dłuższą i dość wąską wnękę). Nie wiem tylko po co dodatkowy kominek wentylacyjny, bo "projektowy" jest - przynajmniej u mnie - naprzeciwko drzwi wejściowych do łazienki,- jeśli słup przysłania Ci wjazd do garażu, daj lustrzane odbicie.Kathleenka. Podwyższyć ściankę o jeden pustak nie zaszkodzi, ale zmieni to nieco kąt dachu nad garażem. Może okazać się też konieczne późniejsze wydłużenie daszku nad wejściem. Najlepiej skonsultuj to z projektantem, który adoptował Ci Soprana do warunków Twojej działki.Poza tym nadal kusssssszę... chodź i sama zobacz, może pomoże Ci to podjąć decyzję? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Veisman Karla 09.05.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witamy wszystkich. Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się zamówić projekt sopran 4. Jesteśmy na etapie adaptacji. Ciekawi jesteśmy waszych opinii na temat tych poprawek: 1) Poszerzenie domu z 11,29 na 12m co dało by powiększenie części mieszkalnej lub garażu (raczej części mieszkalnej) 2) doprojektowanie piwnicy i przeniesienie tam kotłowni. Tylko w którym miejscu ją umieścić i gdzie zaprojektować zsyp na groszek? 3) przedłużenie garażu o około 1/1,5merta. 4) likwidacja ścianki działowej dzielącą garaż z kotłownią. 5) likwidacja drzwi wejściowych kotłowni. 6) zaprojektowanie wejścia do piwnicy gdzieś z zewnątrz. Z góry dziękujemy pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 09.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jestem w szoku - serdecznie witamy kolejnych Sopranowców.Widzę, że Sopran 4 znajduje najwięcej nabywców - gratulacje doskonałego wyboru.1- poszerzenie całości (jeśli chcecie koniecznie ...) - radzę pod okiem doświadczonego projektanta, bo ingerencja w oryginał dość poważna i z pewnością zakłóci harmonię całości2 - ja mam piwnicę - Sopran 5, więc z niego można skorzystać (strona MTM Styl). Kotłownia - wydzielona w sąsiedztwie komina;3 - wydłużenie garażu - patrz pkt 1 (zmiana kąta połaci dachu, uwaga na komin w koszu ...) ;4 - też jej nie mam;5 - wiadomo, powiązane z pkt 4;6 - proponuję wejść do mojego skromnego albumu (strona 1 niniejszego tematu, 18 zdjęcie).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 10.05.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam nowych "sopranowców" - przybywa nas jak grzybów po deszczu ale nie dziwię sie bo wg mnie projekcik jest zgrabny i "udany". WOSTO oswajam się z myślą o ewentualnych odwiedzinach bo żal by było nie skorzystac z takiej okazji... Z moich dylematów - ogrzewanie Skłaniamy się raczej w kierunku holzgazu ( nie wiem czy tak sie dokładnie pisze) - częściowo ze względu na ograniczone środki . Zastanawialiśmy się tez nad ekogroszkiem ale w przypadku naszego SOPRANA /Y/ mamy małą kotłownie i problem ze składowaniem. W przypadku pieca na holzgaz drewno trzymalibysmy w wiacie przy domu. Wiem że gaz to korzystniejsze w obsłudze i uzytkowaniu rozwiazanie ale niestety na 2 alternatywne ( piec na drewno i gazowy) nie mam funduszy i zdaje sie, ze wygoda pójdzie na dalszy plan. Zastanawiam sie tylko co z ciepłą woda latem w przypadku pieca na holzgaz czy ekogroszek ? bojler ? inne urządzenia elektryczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 16.05.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Tydzień minął i zadnych wieści z pola walki ? Piszcie kochani i wymieniajmy się spostrzeżeniami i obserwacjami - to niejednokrotnie pomaga zapobiec prozaicznym problemom. A co u mnie ? mam pozwolenie na wycinkę drzew Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wycinamy drzewa, zciągamy humus i do boju ... pozwolenie na budowe ma byc na dniach. Tylko, co z tym ogrzewaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.05.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Szanowanko, po tygodniowym "niebycie" - nasza armia przypomniała sobie o mnie i na tydzień miałem "zaszczyt" zasilić szeregi jej rezerwy.kATHLEENKA, jeśli chodzi o Twoje pytania dotyczące paliwa do kotłów, nie orientuję się w opalaniu tzw holzgazem, ale skoro piszesz, że magazynować go będziesz w wiacie przy domu, to tak samo przecież można magazynować ekogroszek (gdzieś czytałem, że można go samemu pakować w hurtowni w worki ...); Chyba że holzgaz jest tańszą alternatywą.Jeśli chodzi o ogrzewanie wody - jak pisałem wcześniej - ja na dzień dzisiejszy myślę o zasobniku ciepłej wody, ale ostateczną decyzję podejmę po okresie zimowym. Na FORUM jest dość dużo artykułów z tym związanych w temacie WYMIANA DOŚWIADCZEŃ.Super, że niebawem ruszasz, a jakie masz plany na ten rok? Pytam, bo może mnie wyprzedzisz z budową. Ja skończyłem już główne roboty w tym roku na etapie widocznym na ostatnich zdjęciach. A co inni Sopranowcy planują wykonać w tym roku???Kathleenka - przybywasz???Aga&Daniel - żyjecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 21.05.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Witaj WOSTO i wszyscy pozostali również !Co do zmaierzen to stan surowy zamkniety z dachem - o ile podołamy finansowo i psychicznie oczywiecie. Mam jeszcze pytanie co do okien. Jaka majš u was szerokoć ( te w przedniej elewacji : kuchnia, jadalnie , oraz w salonie)U nas to jest w projekcie 1,80 m i wydaje mi sie to strasznie dużo ? Nie wydaja sie wam za szerokie ? I co z cenš przy takich gabarytach i poczuciem bezpieczeństwa ? Ja obecnie mam 130 x 190 i już wydaja mi się spore. Szczerez powiedziawszy nie wyobrazam sobie szerszych o pół metra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 22.05.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witaj WOSTO i wszyscy pozostali również ! Co do zmaierzen to stan surowy zamkniety z dachem - o ile podołamy finansowo i psychicznie oczywie�cie. Mam jeszcze pytanie co do okien. Jaka majš u was szeroko�ć ( te w przedniej elewacji : kuchnia, jadalnie , oraz w salonie) U nas to jest w projekcie 1,80 m i wydaje mi sie to strasznie dużo ? Nie wydaja sie wam za szerokie ? I co z cenš przy takich gabarytach i poczuciem bezpieczeństwa ? Ja obecnie mam 130 x 190 i już wydaja mi się spore. Szczerez powiedziawszy nie wyobrazam sobie szerszych o pół metra ... Przyjedź, zobacz i nie rób tego błędu - okna w projektowych wymiarach są "w sam raz". Co do Twoich postępów w budowie, zrównasz się ze mną; w przyszłym roku możemy więc mieć te same problemy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 23.05.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności!Wosto żyjemy i mamy się dobrze, ale ten twój domek jest już ładny i działeczka super - tylko pozazdrościć!Widzę że grono nam się powiększa - witam wszystkich!Pochwalę się Wam że jesteśmy już w trakcie załatwiania projektu i mam nadzieję że działki wreszcie też. Ale tu małe zaskoczenie będzie to jednak nie sopran 4 lecz śnieżynka 2 z małą modyfikacją! Ale zostaję w gronie sopranowców bo śnieżynka to sopran z wykuszem w jadalni.Zmiany to: elewacja z tyłu domu zmieniona na sopran 4 czyli balkon i bez wnęki w salonie co znacząco wpłyneło na poprawienie wyglądu elewacji po stronie garażu i kotłowni (wydłużony dach nad balkonem) mam już rysunek bym się pochwaliła ale jeszcze nie potrafię wklejać zdjęć- dodatkowe okno w salonie za wykuszem jadalni- powiększony wiatrołap kosztem łazienkiMuszę kończyć bo córcia się obudziła jak będę mogła to napiszę jeszcze parę słów pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim budującym i tym którzy dopiero zaczynają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 26.05.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 A ja złożyłam tydzień temu wniosek o pozwolenie na budowę SOPRAN-4 i czekam teraz z niecierpliwociš. Zmiany wprowadziłam następujšce: 1. Zlikwidowałam lukarnę 2. Poszerzyłam garaż o 70cm 3. W salonie oba okna zrobiłam balkonowe. 4. Zwęziłam balkon do 60cm (żeby nie zasłaniał wiatła w salonie na dole - mam wira na tym punkcie. 5. Dach nad balkonem też nie będzie wystawał nad cały balkon (z powodu tego samego wira co wyżej ) 6. Przesunęłam okno w jadalni na rodek ciany jadalnii 7. Wywaliłam drzwi z pom. gosp. na dwór. Będš tam 2 kwadratowe okna. 8. Zmieniłam technologię stropu na terivę 9. Zmieniłam technologię cian na pustak ceramiczny 10 Schody będš drewniane a nie żelbetowe, co pozwoli na wywalenie kawałka ciany w holu i optyczne jego powiększenie Trzymajcie kciuki i mylcie o mnie ciepło żeby mi szybko dali to pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 No, no duże postępy u was widać ... Wosto a mnie mąz juz nagabuje na odwiedziny u was i nawet chcielismy w tamtym tygodniiu sie odezwac czy ten wekend wam pasuje ale mały nam sie rozchorował i znowu zmiana planów Ale ... co sie odwlecze to nie uciecze Mysle ,że przed rozpoczęciem jakoś sie uda. A jeżeli masz chwilke czasu to zerknij w moje rzuty ( 1 str. wątku) i powiedz co myslisz o oknach w salonie po rezygnacji z wneki ? Myslałam o oknie balkonowym i zwykłym ale czy powinny byc one tej samej szerokości i równoległe do okien na górze ( tam taz nie będzie balkonu a ściana na prosto )? i co wówczas z jakimś zabudowaniem tarasu ( chociaz cześciowym ) ? jakiś daszek ? ala wiata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 29.05.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Duża buźka wszystkim Sopranowcom... i Śnieżynkom. Jolka009 - likwidacja sporej części balkonu to dość zaskakujące i odważne posunięcie. Czy dla "ciut" bardziej słonecznego wnętrza (Sopran sam w sobie jest bardzo "jasny") warto pozbawiać się pełnowartościowego balkonu? Kathleenka - ciekawe, że i u nas w sobotę jedno z naszych pociech się rozchorowało. Mimo to non stop zapraszam, bo wiem, ile znaczy przekonać się "na własne oczy" co można zmienić, a czego lepiej nie ruszać. Jeśli chodzi o likwidację wnęki, moim zdaniem najlepiej skorzystać z "gotowca" - Soprana 4. Ja sam u siebie początkowo rozsunąłem okna na dole w salonie od strony tarasu, ale przed ociepleniem ze względu na funkcjonalność wnętrza wróciłem do projektu po raz kolejny upewniając się, że projektant praktycznie wszystko przewidział. Cały czas nęci mnie jeszcze pewna zmiana (patrz: Aga i Daniel) - powiększenie wiatrołapu kosztem łazienki. Do tej pory byłem temu niechętny, bo wiatrołap i tak będzie wąski. Podczas wizyty w swoim Sopranie i "uruchomieniu wyobraźni" nabieram przekonania, że warto to rozważyć. Może jednak nie jest to zły pomysł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 31.05.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Wosto - przesłałam ci wiadomosc na priva A pozostałym, Sopranowcom i śniezynkowcom zyczę szybkich postepów a jak oceniacie koszty postawienia waszych domków ?stan surowy zamknięty z dachem ?do zamieszkania ? Podzielcie się opiniami i wyliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 31.05.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Jolka009 - likwidacja sporej części balkonu to dość zaskakujące i odważne posunięcie. Czy dla "ciut" bardziej słonecznego wnętrza (Sopran sam w sobie jest bardzo "jasny") warto pozbawiać się pełnowartościowego balkonu? Mylę, że warto. Z dowiadczenia (dom rodziców) wiem, że jak jest taras i ogród to z balkonu w ogóle się nie korzysta. Zlikwidowałabym go wogóle, ale brzydko by to wyglšdało, więc zostawię taki wšski do ozdoby i żeby było gdzie kwiatki powiesić. Z tego samego dowiadczenia wiem też że nawet jak okna wychodzš na południe to taki nawis bardzo zaciemnia wnętrze (tak jest u rodziców i w moim pobecnym mieszkaniu kilka okien też tak ma). A ja lubię jasne, słoneczne wnętrza Może przesadzam, ale każdy ma jakiego hopla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 03.06.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Wosto wysłałam ci e-maila Sopranowcy i nieżynkowcy a co myslicie o głebokoci fundamentów pod garażem. Nasza ekipa twierdzi, ze sa sporo ponad normę. Czy trzeba je zaczynać aż tak głęboko czy można podnieć np. do poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.06.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Wosto wysłałam ci e-maila Sopranowcy i �nieżynkowcy a co myslicie o głeboko�ci fundamentów pod garażem. Nasza ekipa twierdzi, ze sa sporo ponad normę. Czy trzeba je zaczynać aż tak głęboko czy można podnie�ć np. do poziomu gruntu. Nie wiem jak u Ciebie - ja mam Soprana z piwnicą, ale u mnie jest OK. Wysokość fundamentów musi przecież uwzględniać głębokość przemarzania gruntu, a część garażowa ma niższy poziom. Zobacz tez to:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72558&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 05.06.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Chodzi nam o to żeby wjazd do garazu był na poziomie gruntu a nie - zjazd w dół jak do piwnicy. Wjazd byłby "równo" z ziemia a wejscie do domu tak jak jest 3 schodki w górę ? Co myslicie ? Czy nie wiązałoby się to z koniecznością podnoszenia ścianki kolankowej w pomieszceniu nad garażem ( konsekwencje takich posunięć juz omawialiśmy)? Bo inaczej raczej tego nie da się rozwiązac gdyz po podniesieniu "podłogi" garazu tym samym stanie sie on o te np. 1/2 metra niższy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts