Wosto 12.08.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wejście na dach mam dokładnie obok komina spalinowego (od strony strychu). Rzeczywiście nie było go w projekcie, wstawiłem dodatkowe okno wyłazowe.Zaniepokoiłaś mnie Twoimi wyjaśnieniami i jak piszesz "opinią ekspertów". Jeśli można Cię prosić o dane (z projektu): wysokość kalenicy i wysokość komina, tak aby można porównać to ze swoimi danymi.No i z tego co widzę koniecznie szukam dobrego kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 12.08.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wosto, dzięki za namiary- na pewno pojadę. A co do wizyty to mam bardzo zazdrosnego męża:-), ale wyślę Ci na maila foto. Nie chcę tutaj siać popłochu. Mój ma 7.60 wg projektu, a kalenica 7,90m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 12.08.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wosto jeszcze jedno - pisałeś, że masz foty elewacji Sopranów możesz to jakoś mi podrzucić wirtualną pocztą? Byłabym wdzięczna.I pytanie dodatkowe jaką duża macie piwnicę i w którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 12.08.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Nie chcę tutaj siać popłochu. Wręcz przeciwnie - sprawa była już kiedyś sygnalizowana, ale ponieważ większość Sopranów, jakie widziałem ma kominy w wersji projektowej, myślałem, że mnie to nie dotyczy. Ty jesteś kolejna osobą, która ma zastrzeżenia, więc jednak coś w tym jest. Mój ma 7.60 wg projektu, a kalenica 7,90m. Ja mam jeszcze gorzej: komin 7,08; kalenica 7,90. Teraz konsultacja "kominiarska" jest już niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 12.08.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wosto jeszcze jedno - pisałeś, że masz foty elewacji Sopranów możesz to jakoś mi podrzucić wirtualną pocztą? Byłabym wdzięczna. I pytanie dodatkowe jaką duża macie piwnicę i w którym miejscu? OK, prześlij mi tylko swojego maila na priv. Natomiast piwnice mamy zgodnie z projektem - pod częścią "domową" (bez garażu) z wyjściem na zewnątrz z tyłu za garażem. Przed chwilą zajrzałem na stronę MTM Styl. Wszystkie Soprany mają takie dane jak ja - 7,90 / 7,08. Co tu jest grane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 12.08.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wysłałam,pomyłka 7,30 zajrzałam do projektu + dobudowa 60 cm = wys. kalenicy, a strażak powyżej. Zgadza się z tym co pisałam wczesniej, ale nijak do tego co podają - 7,08. Może tak jest W Sopranach 4? ja mam ten bez piwnicy, czyli 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 12.08.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam może to Wam pomoże odnośnie kominów: jeśli w pobliżu komina jest jakaś przeszkoda np. kalenica dachu prostopadłej części domu to wylot komina trzeba umieścić:1) co najmniej 30 cm powyżej górnej krawędzi przeszkody-jeśli jest ona bliżej niż 1,5 m od komina 2) co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody - jeśli jej odległość od komina wynosi od 1,5 do 3m 3) ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12 stopni od poziomu przeszkody - jeśli odległość komina od przeszkody wynosi od 3 do 10mpozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 12.08.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 W sopranie 4 kalenica i komin mają po 7,90 pozostałe 7,90 i 7,08 być może projekt sopran 4 został już poprawiony tak jak to powinnobyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 12.08.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam może to Wam pomoże odnośnie kominów: jeśli w pobliżu komina jest jakaś przeszkoda np. kalenica dachu prostopadłej części domu to wylot komina trzeba umieścić:1) co najmniej 30 cm powyżej górnej krawędzi przeszkody-jeśli jest ona bliżej niż 1,5 m od komina 2) co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody - jeśli jej odległość od komina wynosi od 1,5 do 3m 3) ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12 stopni od poziomu przeszkody - jeśli odległość komina od przeszkody wynosi od 3 do 10m pozdrawiam Aga W naszym przypadku zastosowano prawdopodobnie zasadę c), choć "na styk" mieścimy się w przypadku b). Interesuje mnie jednak praktyka, a najbardziej opinie osób, które same tego doświadczają. A ile u Was wynoszą podawane wyżej proporcje (kalenica / komin)? Ciekawi mnie też, czy otwory wentylacyjne sąsiadujące z dymnymi są zakończone "na przelot" komina - czy to raczej nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 12.08.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 U mnie about 280-295 to zależy czy do osi czy do muru. Nawet jakby było 300 to tylko teoria. O kominach mam już przerobione wszystko;-) Projektant adaptujący projekt typowy powinien dostosować go zawsze do warunków lokalnych np do strefy wiatrów, śniegów itp. Ale to dobrze że jest correct. Widać coś, gdzieś było na rzeczy skoro dokumenty się różnią.Wojtek, jak na przelot? Chodzi Ci o te otwory pod ławą kominiarską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 12.08.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 FERGO.Chodzi mi o to, czy koniec otworów wentylacyjnych (wylot z komina) jest wykonany na przelot przez komin (wyloty z boku) czy ma ujście do góry (tak jak przewody dymne). Może ma to jakieś znaczenie?A przy okazji. Jak masz rozwiązane odpowietrzenie kanalizy - ponad dach? Jeśli tak, to w którym miejscu "wychodzisz" przez połać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 12.08.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wosto, odpowietrzenie mam na ścianie forntowej w połowie odległości miedzy oknem a ścianą zewnętrzną - tak że daszek widać z przodu. Ale nic nie "pachnie" Może dlatego że mam oczyszczalnię ekologiczną i sypię bakterie i niwelatory zapachu. Dla mnie to był jedyny sensowny punkt i bliski oczyszczalni - mam ją przed domem.Rura wpuszczona jest lekko w ścianę. Jak przyjdzie (zaraz pewnie) styropian i tynk to nic nie będzie widać. BO JA NIE MAM jeszcze ELEWACJI!! A z tymi przelotkami to nie wiem. Sąsiad ma, a komin owędzony. Ja nie mam i cacy. A sąsiad ma jeszcze te kapturki stalowe założone - po to by nie lało się do środka. Na tych fotach - za które serdecznie dziękuję - widać je. Też sobie to zrobię. groszowa sprawa. i wtedy wymienie też kapturek od kanalizy na silver, bo na razie mam brązowy plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agadaniel 12.08.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 my w naszej śnieżynce 2 (zmodyfikowanej ) mamy 8,02 kalenica i 7,26 komin z tym że w naszym projekcie komin został przesunięty z salonu do kotłowni ( śnieżynka 2 z mtm styl ma komin i kalenice na wysokości 8,02) dodam że zmiany w naszym projekcie robil mtm styl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 12.08.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wg mnie Śnieżynka jest nowszym projektem powstałym na bazie Soprana, więc wniosek nasuwa się sam... Napisałem do MTM Styl zapytanie odnośnie tej kwestii, zobaczymy co odpiszą (o ile odpiszą). Ja i tak zasięgnę opinii fachowców z branży kominiarskiej, bo nie chciałbym mieć niespodzianek po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 16.08.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Hej, W związku z tym że dostałem kilka zapytań na priwa to włączę się tutaj do dyskusji pomimo że mój sopranik powstaje kawał drogi od Was Głównie chodzi o wysokość komina. Odrazu zaznaczam że jeszcze u siebie nie paliłem Fergo jakoś nie mogłem wywnioskować z twoich postów czy te zjawiska o których pisałaś to zachodzą w twoim sopranie? Czy faktycznie palisz i takie niekorzystne rzeczy sie dzieją? Szczerze powiedziawszy byłem w dwóch sopranach ogrzewanych komnkiem i nikt nie zgłaszał problemów (w jednym z nich kominek był niemal jedynym źródłem ciepła. Ja u siebie wpadłem w popłoch jak się zorientowałem że murarze zakończyli komin ciut niżej niż w projekcie (teraz to szukaj wiatru w polu) i ... zgodnie z normami jak i wszelkimi poradnikami komin w sopranie ma jeszcze spory zapas wysokości! Przy tym kącie nachylenia połaci zostaje jeszcze sporo pola do popisu i nigdzie nie jest powiedziane że musi być powyżej kalenicy oczywiście o lie rozmawiamy dalej o domku klubowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 16.08.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Przeglądając FORUM możemy natknąć się na to: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=7026&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=sopranOpal pierwszy zgłosił sprawę podwyższenia komina. Potem opinia FERGO ...Tak jak kiedyś pisałem, mam trochę zdjęć Sopranów. Większość ma komin w ""wersji projektowej", ale jest kilka które mają komin na wysokości kalenicy. No i dlaczego Sopran 4 ma wyższy komin od pozostałych? Wszystko to świadczy, że mogą pojawić się problemy. Pytanie tylko: dlaczego u jednych jest OK, u innych nie.Może przyczyną jest posadowienie budynku niezgodnie z projektem?U mnie akurat wejście jest od strony pólnocno-zachodniej, garaż po lewej stronie (nieco inaczej niż w projekcie). Teoretycznie najczęstsze wiatry z zachodu nie docierają więc do komina, bo kalenica jest wyższa. Z pewnością ma to znaczenie, ale czy wymaga podwyższenia komina???Natomiast u FERGO jest inna sytuacja, bo jak pisze ma wiatry od strony garażu, więc posadowienie chyba zgodne lub prawie zgodne z projektem. Czemu więc te problemy?A jak jest u Ciebie Dyz (ew. u znajomych których odwiedzałeś w Sopranach)? No i ile u Ciebie ma komin?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 17.08.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64152&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=nasady+kominowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 18.08.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 A jak jest u Ciebie Dyz (ew. u znajomych których odwiedzałeś w Sopranach)? No i ile u Ciebie ma komin? Pozdrawiam. hmm u mnie garaż jest po prawej stronie domu a wejście od strony południowej ... teraz to już sam zgłupiałem, muszę kierownika przepytać ... czy ktoś dotarł do definicji dachu wgłębnego? Bo czytanie artykułów nie wnosi nic co by rozjaśniło w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 18.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Otrzymałem dziś odpowiedź z MTM Styl w sprawie komina. Jeśli chodzi o przepisy, normowo brakuje 6 cm, jednak względy estetyczne spowodowały, że zastosowano taką wysokość a nie inną. Natomiast FERGO jest pierwszą osobą, która zgłosiła opisane problemy, itd. Szczerze mówiąc już sam fakt, że zainteresowali się sprawą (czytali FORUM) dobrze świadczy o firmie, jednak dalej jesteśmy w punkcie wyjścia... FERGO podnosi komin, a pozostali? Liczmy na sprzyjające warunki atmosferyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 20.08.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Ja równiez zasiegnełam opinii fachowców i wg nich wysokoć komina odpowiada wselkim normom a nawet uznali go za doć wysoki w stosunku do innych podobnych projektów. My w każdym razie pozostawiamy komin zgodnie z projektem. Nie powinno się dziac nic niepokojacego ale jak zwykle życie/czas pokarze ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts