Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOPRAN pracownia MTM STYL (Domy w Stylu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jestesmy na etapie wylewania stropu nad częscia parterowa domu. Nad garażem juz mamy wylany :) teraz czekamy pare dni i zaczna sciany poddasza a wtedy będziemy mogli juz zamówic okna tak żeby zdšzyli je zrobic do czasu zrobienia więżby i ułozenia dachówki...

Pogoda troszke krzyzuje nam plany ale nie jesttak Ÿle a podobno wrzesień ma byc pogodny - mam nadzieję.

pozdrawiam :wink:

jestesmy na etapie wylewania stropu nad częscia parterowa domu. Nad garażem juz mamy wylany :) teraz czekamy pare dni i zaczna sciany poddasza a wtedy będziemy mogli juz zamówic okna tak żeby zdšzyli je zrobic do czasu zrobienia więżby i ułozenia dachówki...

Pogoda troszke krzyzuje nam plany ale nie jesttak �le a podobno wrzesień ma byc pogodny - mam nadzieję.

pozdrawiam :wink:

Dobre tempo :D .

Pod koniec roku zrównamy się więc z postępem prac. Szczerze mówiąc sam chętnie podejrzałbym teraz wykonanie instalacji wewnątrz (w stanie surowym), ale nie ma u kogo :(

Ja na wiosnę planuję hydraulikę, elektrykę no i tynki wewnątrz. Kolejne etapy (wylewki na posadzki, ocieplenie poddasza od środka) to już kwestia "kasy". A jak tam u Ciebie z ogrzewaniem (dalej holzgaz czy ekogroszek). Ja jestem za węglem, ale koszt 8.000 zł za sam piec z zasobnikiem :( trochę mnie "leczy".

Czy według was schody wewnetrzne ( betobowe, lane) o kšcie 40 stopni wyjdaš bardzo strome ?

szerokoœc stopnia 23 cm ( + dodatkowo 4 cm po obłożeniu drewnem) tj. razem 27 cm

wysokoœć 20 cm

Ekipa dała na półpiętrze ( po zmianie w projekcie z garazu poniżej poziomu na garaż na równi z poziomem 0) zamiast - 10 cm dodała 10 co razem dało 20 cm i w zwiazku z tym powstał problem ze schodami :(

Te w/w wymiary dotyczš stanu obecnego tj. już po dostosowaniu poprz. schodów do zmienionego stropu.

Wczesniej było 19 x 25

Na dzień dzisiejszy miejsce na schody ma wymiary:

2,50 ( dł.) x 2,20 (wys.) Na 2,20 podest. Do podestu schody zabiegowe.

Co o tym myslicie ? Mozna jakoœ z tego wybrnšć ?

Czy według was
:o :o :o

A gdzie ta reszta?

Wywoływać do tablicy :D :D :D

Wracając do tematu - coś mi to przypomina ... :o Ja też miałem problem ze schodami wewnątrz bedący następstwem zmian w projekcie i nieuwagi "budowlańców" - pisałem o tym wcześniej. Czy Twoje będą wygodne? Może niech inni się wypowiedzą (zauważyłem, że zamieściłaś to jako osobny temat). Ja nie bardzo się w tym orientuję, choć wiem, że jest taki wzór do obliczeń schodów... Jeśli się w tym zmieścisz będzie OK.

W ostateczności zrób tak, jak widziałaś u mnie - dodatkowy próg przy wejściu do pomieszczenia nad garażem.

dzieki - niby nie jest tragicznie ale na 100 % schody byłyby niewygodne a w dodatku wejscie do pokoju nad garażem musiałoby byc przez dodatkowy stopień :(

Chyba nie ma innego wyjscia jak rozebrac strop nad garażem :( a to niestety strata poieniędzy i czasu ...

Teraz to chyba będę chodziła z centymetrem i pokoleji sprawdzała wszystkie wymiary :cry:

Kathleenka, czy naprawdę

wejscie do pokoju nad garażem musiałoby byc przez dodatkowy stopień
to rozwiązanie jest takie złe?

Widziałaś u mnie jak to wygląda. Fakt, że ja już się przyzwyczaiłem i obecnie mi to nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie - sądzę, że przy ładnym wykończeniu schodów, dolnym oświetleniu i drzwiach otwieranych do pomieszczenia nie będzie źle.

Moim skromnym zdaniem dużo gorszym rozwiązaniem jest rozbiórka wykonanego stropu...

Jest jeszcze jedno wyjście - widziałem wnętrza z drewnianymi schodami - może wybrać taką opcję? Sądzę, że doświadczona firma stolarska sama zaproponuje odpowiedni model - tym bardziej, że Ty nie masz piwnicy, więc masz sporo miejsca...

Wczoraj mielismy walne zgromadzenie na budowie :o

Szef ekipy i kierownik budowy są zdania podobnego zdania co WOSTO - stropu nie rozbierać, a ze schodów da się "wyjść" no ale co mają powiedzieć :(

Mąż dalej uważa , że njlepiej rozebrac strop i nie brnąc w to dalej ...

Mają wszystko jeszcze raz pomierzyć, rozrysować , skonfrontować i podjąc decyzję. Ludzie czekają, roboty na budowie stoja więc taki przestój nikomu z nas nie służy. Mam nadzieję, że decyzja będzie słuszna.

Kathleenka, jak z Twoimi schodami???

Przyznam się, że dopiero po Twoich postach sam zmierzyłem u siebie swoje schody. W stanie surowym mają 20 cm wysokości i 24,5 cm szerokości.

Wg wzoru (2H + S = 64,5 cm) - stan surowy - i jak wiesz mam dodatkowy stopień nad garażem.

Nie wiem czemu liczysz obłożenie, bo przecież każdy kolejny stopień obłożysz tak samo, więc różnica się nie zmieni. Poprawki wymaga tylko pierwszy i ostatni stopień.

W przyszłości można też wydłużyć szerokość poprzez szerszą nakładkę z drewna (być może ja tak właśnie zrobię)...

A jakie decyzje zapadły u Ciebie???

Jeszcze nie zapadła :( i coraz bardziej zaczyna mi to "cišżyc "

Mieliœmy spotkanie z kierownikiem budowy i miał skonsultowac się z ekipa budowlana w celu przedstawienia nam ich propozycji... Szef ekipy miał jednka pilny wyjazd. No tak jak zresztš przed zalaniem stropu, częœć mieszkalmš miał ponieœć majster o jakieœ 7-8cm aby było miejsce na ewentualne podwieszenia, a na garażu miał obniżyc o 14-15 tj. róznice w teriwie. No i majster podniósł ale i to i to i z tšd problem. Szef oczywiœcie mówiże on powiedział majstrowi dobrze, no ale to już ich problem a nie mój. CDN Pozdrawiam

WOSTO

co do pytania o celowość dodawania do wymiarów stopni ( gł. szerokości stopni) obłożenia to doliczałam bo chodziło mi o tzw. kapinosy tj. obłozenie płyty poziomej wystające poza lico ściany pionowej stopnia. To daje taki efekt, że stopień jestr szerszy a ścianka pionowa kolenego jest jakby cofnieta, schowana pod stopniem - nie wiem czy w miarę jasno tłumaczę

:oops: [/i]

jak nie urok to ... nie będę kończyć ale ręce poprostu opadają i jak się okazuje my mamy prawo tylko płacic i nie możemy oczekiwać nic w zamian.

zamówiliśmy 2 kominy systemowe. Wpłacilismy zaliczkę 1000 zł. Ppoinformowano nas iż zamówienie zostanie zrealizowane w ciągu 3 max. 4 tygodni.

Dowiadywalimy sie co z naszymi kominami kilkakrotnie i bylismy informowani iż zamówienie jest w trakcie realizacji...

Minęło 5 tygodni !!! i po raz kolejny udaliśmy sie do hurtowni gdzie miła pani poinformowała nas , że nasze zamówienie nie przyszło, że zawieruszyło sie u producenta i miała dzwonic - pytam KIEDY CHCIAŁA NAS ZAWIADOMIĆ ???

Czekaliśmy 5 tygodni, hurtownia dysponowała naszymi pieniędzmi i jak twierdzą oni NIE PONOSZĄ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ?

Co powiinam teraz zrobić i jak tą sprawę załatwić ? poradzcie :(

Co powinnaś zrobić??? :o - przyzwyczaić się :D

Takie są nasze realia. Ja już wielokrotnie doświadczyłem niesłowności w przeróżnych sprawach. Najbardziej denerwuje sytuacja, gdy czyjaś nieudolność niweczy zaplanowane kolejne prace :evil: :evil: :evil:

Rada - albo iść gdzie indziej albo cierpliwie czekać na "łaskę" sprzedawcy. Często niestety wybiera się to drugie wyjście, bo na dalsze poszukiwania brakuje już czasu. Można ewentualnie poskarżyć się kierownictwu, ale wiem, że z reguły niewiele to pomaga :-? :-?

Wosto nie trać nadzieji na lepsze jutro ...

Wybrałam jeszcze inna opcje i pozytywnie mnie zaskoczyli:o

Zadzwoniłam bezpośrednio do producenta kominów Bolesławiec i wyobraź sobie , że w dziale marketingu i sprzedaży przeprosili mnie za zaistniałą sytuację, zapewnili, ze zagubienie zamówienia praktycznie im sie nie zdarza

( nie wiadomo dokładnie czy zawiniła hurtownia czy jakaś komórka producenta) i zapewnili , że osobiście dopilnują aby kominy dotarły do mnie w ciagu tygodnia.

Mam nadzieję ,że dotrzymają obietnicy. Całą sytuacja byłam niesamowicie zaskoczona :wink: