ronin 01.03.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Takie stawki mogę otrzymać przy kredycie w PKO BP. Kredyt na 120 000 PLN na 20 lat. I rok rat w PLN to około 1150 PLN, w CHF około 680 PLN. Co byście poradzili i co sądzą o kredycie osoby, które wzieły kredyt w CHF ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 01.03.2004 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 ja zdecydowałam się na CHF po rozmowie w banku z uprzejma panią, która opowiedziała mi historię jak to analityk poradził wziąc kredyt w Euro i zabezpieczyć USDponadto przeliczylam, że rata comisięczna CHF jest 300 zł mniejsza co rocznie daje 3600 przy niezmienionym kursie, jeśli nawet zacznie rosnąć to i tak mam ratę mniejszą niż w PLNchociaż u nas wszystko możliwea w razie czego przewalutuję życzę trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.03.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 jutro ci poradzę bo też brałam - teraz jest za póżno do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 02.03.2004 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Takie stawki mogę otrzymać przy kredycie w PKO BP. Kredyt na 120 000 PLN na 20 lat. I rok rat w PLN to około 1150 PLN, w CHF około 680 PLN. Co byście poradzili i co sądzą o kredycie osoby, które wzieły kredyt w CHF ?? Hymmm... A możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakie warunki miałeś - mi wyliczał mój kolega w oddziale PKO BP i mimo, ze stawał na uszach, to CHF nie wyszedł mu mniej niż 2.2% i 1% prowizji (kredyt 100tys. na 15 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.03.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Podejdź do sprawy w ten sposób: Jeżeli uważasz, ze uda Ci się w najbliższej przyszłości (2-5 lat) spłacić kredyt to bierz w PLN. Raty są wysokie, ale kredyt masz w tej samej walucie co zarobki (chyba ). Później i tka CI przewalutują na EUR. Jeżeli nastawiasz się na spłacanie przez cały okres kredytowania, to lepiej wziąć mniej obciążające miesięczne raty , czyli CHF. I to wszystko w temacie. Dywagacje który lepszy w kontekście tak długiego okresu spłaty nie mają znaczenia. Nie wiemy co się będzie działo za 2 lata a co dopiero za 15-20 lat. Ja wziąłbym w CHF ze względu na mniejsze obciążenie miesięczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 02.03.2004 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Takie stawki mogę otrzymać przy kredycie w PKO BP. Kredyt na 120 000 PLN na 20 lat. I rok rat w PLN to około 1150 PLN, w CHF około 680 PLN. Co byście poradzili i co sądzą o kredycie osoby, które wzieły kredyt w CHF ?? Hymmm... A możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakie warunki miałeś - mi wyliczał mój kolega w oddziale PKO BP i mimo, ze stawał na uszach, to CHF nie wyszedł mu mniej niż 2.2% i 1% prowizji (kredyt 100tys. na 15 lat). 58% budowy z wkładu własnego - reszta warunków pod tym adresem http://www.kredytmieszkaniowy.pkobp.pl/oprocentowanie.php#1 (od 1 marca 2004 r. - trzeba się powołać na tą strone i twardo negocjować). Prowizję mam 2% , a moze w Twoim przypadku coś do znaczenia ma suma kredytu, weź np. 105 000 (powyżej 100 000 PLN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 03.03.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Już widzę co się stało. Po raz drugi w tym roku zmienili stawki prowizji. Pierwszy raz byłem w styczniu, to na CHF dostałem 3.45%; po 16.02 była pierwsza zmiana stawek i wtedy właśnie dostałem warunki jak wyżej... Teraz patrzę, że z 01.03 weszły jeszcze ciekawsze stawki... Ani chybi PKO BP walczy o to by w tym roku wygrać rankingi najpopularniejszych kredytów hipotecznych, albo ustawiają się frontem do klientów, którzy nie czekają na następne przewalanki w parlamencie - nawet obniżyli wymagania odnośnie koniecznych do przedstawienia faktur za zakup materiałow i usług )) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.03.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Widze ze nie tylko ja mam dylemat miedzy CHF a PLN. I w gre wchodza podobne wartosci oprocentowania. Powoli sie przyzwyczajam do mysli o CHF, ale poczekam jeszcze kilka dni, zobaczymy co wymysla nasi panowie politycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 05.03.2004 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 w czwartkowej rzeczpospolitej jest artykuł polecający zdecydowanie w tytule kredyty złotowe:http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_040304/pieniadze_a_1.htmlale na moje rozumowanie z treści wynika, że kredyty złotowe moga być najmniej korzystne na przestrzeni najblizszych 3-4 lat, poprzez przewidywany przez większośc firm (respondentów) spadek wartości dolara, euro i franka. http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/pieniadze_040304/pieniadze_a_1-4.F.jpgPS. aha link działa przez około 7 dni od publikacji, czyli do około 11-12.03.2004 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 17.03.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Mój doradca w PKO BP podał mi prostą zależność: aby kredyt walutowy był opłacalny roczna procentowa zmiana kursu waluty do złotówki nie może być większa niż różnica w oprocentowaniu kredytu walutowego i złotówkowego.Przykład: Przy oprocentowaniu PLN-7% i CHF - 2% różnica ta wynosi 5 %.Jeśli w ciągu roku frank wzmocni się w stosunku do złotego o więcej niż 5 % bilans zysków będzie ujemny, Przy kredycie np. 100 tys. mając franki oszczędzisz na ratach około 5 tys. ale o tyle samo a nawet więcej wzrośnie ci pozostały do spłaty kapitał ( w PLN ) P.SKurs franka szwajcarskiego w ciągu ostatnich dwóch lat w stosunku do PLN wzrósł o przeszło 20%.Decyzja należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 18.03.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Zrób sobie symulację wzrostu kursu franka do wartości 3,5zł, 3,75zł.Wraz ze wzrostem kursu wzrasta kapitał do spłacenia. Ja po takiej symulacji wybrałem złotówki w PKOBP. Pozdrowienia Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 18.03.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Moja analiza dotyczy jednedo roku, oczywiście teoretycznie mozliwa jest też sytuacja ,że frank będzie w dłuższym przedziale czasu spadał albo rósł wolniej. Ja jednak w to nie wierzę.Wybrałem kredyt w PLN w PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 18.03.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ja wybrałam kredyt w złotówkach w PKO BP, a przyświecała mi myśl: Bież kredyt w walucie w jakiej otrzymujesz co miesiąc wynagrodzenie. Wtedy minimalizujesz wszelkie ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts