Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CHF 1,85% czy PLN 6,72%

ronin

Recommended Posts

ja zdecydowałam się na CHF po rozmowie w banku z uprzejma panią, która opowiedziała mi historię jak to analityk poradził wziąc kredyt w Euro i zabezpieczyć USD

ponadto przeliczylam, że rata comisięczna CHF jest 300 zł mniejsza co rocznie daje 3600 przy niezmienionym kursie, jeśli nawet zacznie rosnąć to i tak mam ratę mniejszą niż w PLN

chociaż u nas wszystko możliwe

a w razie czego przewalutuję

życzę trafnego wyboru

Takie stawki mogę otrzymać przy kredycie w PKO BP. Kredyt na 120 000 PLN na 20 lat. I rok rat w PLN to około 1150 PLN, w CHF około 680 PLN. Co byście poradzili i co sądzą o kredycie osoby, które wzieły kredyt w CHF ??

Hymmm... A możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakie warunki miałeś - mi wyliczał mój kolega w oddziale PKO BP i mimo, ze stawał na uszach, to CHF nie wyszedł mu mniej niż 2.2% i 1% prowizji (kredyt 100tys. na 15 lat).

Podejdź do sprawy w ten sposób: Jeżeli uważasz, ze uda Ci się w najbliższej przyszłości (2-5 lat) spłacić kredyt to bierz w PLN. Raty są wysokie, ale kredyt masz w tej samej walucie co zarobki (chyba :-? ). Później i tka CI przewalutują na EUR.

Jeżeli nastawiasz się na spłacanie przez cały okres kredytowania, to lepiej wziąć mniej obciążające miesięczne raty , czyli CHF. I to wszystko w temacie. Dywagacje który lepszy w kontekście tak długiego okresu spłaty nie mają znaczenia. Nie wiemy co się będzie działo za 2 lata a co dopiero za 15-20 lat.

Ja wziąłbym w CHF ze względu na mniejsze obciążenie miesięczne

Takie stawki mogę otrzymać przy kredycie w PKO BP. Kredyt na 120 000 PLN na 20 lat. I rok rat w PLN to około 1150 PLN, w CHF około 680 PLN. Co byście poradzili i co sądzą o kredycie osoby, które wzieły kredyt w CHF ??

Hymmm... A możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakie warunki miałeś - mi wyliczał mój kolega w oddziale PKO BP i mimo, ze stawał na uszach, to CHF nie wyszedł mu mniej niż 2.2% i 1% prowizji (kredyt 100tys. na 15 lat).

58% budowy z wkładu własnego - reszta warunków pod tym adresem

http://www.kredytmieszkaniowy.pkobp.pl/oprocentowanie.php#1

(od 1 marca 2004 r. - trzeba się powołać na tą strone i twardo negocjować).

Prowizję mam 2% :(, a moze w Twoim przypadku coś do znaczenia ma suma kredytu, weź np. 105 000 (powyżej 100 000 PLN).

Już widzę co się stało. Po raz drugi w tym roku zmienili stawki prowizji.

Pierwszy raz byłem w styczniu, to na CHF dostałem 3.45%; po 16.02 była pierwsza zmiana stawek i wtedy właśnie dostałem warunki jak wyżej...

Teraz patrzę, że z 01.03 weszły jeszcze ciekawsze stawki... Ani chybi PKO BP walczy o to by w tym roku wygrać rankingi najpopularniejszych kredytów hipotecznych, albo ustawiają się frontem do klientów, którzy nie czekają na następne przewalanki w parlamencie - nawet obniżyli wymagania odnośnie koniecznych do przedstawienia faktur za zakup materiałow i usług :-))) .

w czwartkowej rzeczpospolitej jest artykuł polecający zdecydowanie w tytule kredyty złotowe:

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_040304/pieniadze_a_1.html

ale na moje rozumowanie z treści wynika, że kredyty złotowe moga być najmniej korzystne na przestrzeni najblizszych 3-4 lat, poprzez przewidywany przez większośc firm (respondentów) spadek wartości dolara, euro i franka.

http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/pieniadze_040304/pieniadze_a_1-4.F.jpg

PS. aha link działa przez około 7 dni od publikacji, czyli do około 11-12.03.2004 r.

• 2 weeks później...

Mój doradca w PKO BP podał mi prostą zależność: aby kredyt walutowy był opłacalny roczna procentowa zmiana kursu waluty do złotówki nie może być większa niż różnica w oprocentowaniu kredytu walutowego i złotówkowego.

Przykład:

Przy oprocentowaniu PLN-7% i CHF - 2% różnica ta wynosi 5 %.

Jeśli w ciągu roku frank wzmocni się w stosunku do złotego o więcej niż 5 % bilans zysków będzie ujemny, Przy kredycie np. 100 tys. mając franki oszczędzisz na ratach około 5 tys. ale o tyle samo a nawet więcej wzrośnie ci pozostały do spłaty kapitał ( w PLN )

P.S

Kurs franka szwajcarskiego w ciągu ostatnich dwóch lat w stosunku do PLN wzrósł o przeszło 20%.

Decyzja należy do ciebie.