sSiwy12 29.03.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Tylko z chęci polemiki – przewrotnie. Tak interpretując, można zaryzykować stwierdzenie, że dojazdy (na terenie działki) są też drogami wewnętrznymi, no bo jezdnia, promienie skrętów, łuków , itp. zgodnych z przepisami odrębnymi – czyli też o budowie dróg. Biorąc pod uwagę ostatnią nowelę Kodeksu Drogowego, policja i straż miejska może ukarać właściciela posesji za źle zaparkowany (jego) samochód – bo takie uprawnienia (upraszczając) uzyskała na drogach wewnętrznych. Natomiast co do Twojej interpretacji zapisu § 14. 1. – a co jeśli ten dojazd do budynku, w obrębie działki, nie jest skomunikowany z droga publiczną tylko z np. służebnością, albo drogą wewnętrzną, a dopiero potem z drogą publiczną? No i ta jezdnia (przepisy z tym związane) na terenie własnej działki. A tak wracając do meritum – moim zdaniem jedynym zapisem dotyczącym dojazdu (dojścia) do budynku na terenie działki jest: § 14. 3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m. Przy czym, ważne jest zastrzeżenie pogrubione. Ale to dotyczy wszystkich budynków , w tym np. kotłowni (osiedlowych), sklepów, itp. do których funkcjonowania taki dojazd jest niezbędny. Jakoś trudno mi pogodzić się z myślą i tezą, że do budynku jednorodzinnego i dla jego funkcji, potrzebny jest określony przepisami dojazd na terenie tej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 29.03.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Siwy bardzo chętnie z tobą popolemizuje 1. § 14. 3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m. Przy czym, ważne jest zastrzeżenie pogrubione. Ale to dotyczy wszystkich budynków , w tym np. kotłowni (osiedlowych), sklepów, itp. do których funkcjonowania taki dojazd jest niezbędny. Jakoś trudno mi pogodzić się z myślą i tezą, że do budynku jednorodzinnego i dla jego funkcji, potrzebny jest określony przepisami dojazd na terenie tej działki Czy urządzeniem związanym z budynkiem nie jest miejsce parkingowe ? Które jest wymagane dla budynków jednorodzinnych m.in. zapisami mpzp 2. Natomiast co do Twojej interpretacji zapisu § 14. 1. – a co jeśli ten dojazd do budynku, w obrębie działki, nie jest skomunikowany z droga publiczną tylko z np. służebnością, albo drogą wewnętrzną, a dopiero potem z drogą publiczną? wtedy patrz § 14. 1 Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej 3. Tak interpretując, można zaryzykować stwierdzenie, że dojazdy (na terenie działki) są też drogami wewnętrznymi, no bo jezdnia, promienie skrętów, łuków , itp. zgodnych z przepisami odrębnymi – czyli też o budowie dróg. A tu ciekawy wyrok w innej sprawie Wyrok z dnia 29 października 2008 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie II SA/Kr 646/08 Użyte w ust. 1 § 14 rozporządzenia z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690) pojęcie "jezdni" odnosi się do każdego pasa, po którym ma odbywać się dojazd, a w konsekwencji - że minimalnym wymaganiem dla takiego pasa jest szerokość 3 m. Nie do przyjęcia jest pogląd, wg. którego owo pojęcie "jezdni" w każdym przypadku miałoby oznaczać część drogi, o jakiej mowa w przepisach o ruchu drogowym. Nic bowiem nie uprawnia do utożsamiania "dojścia i dojazdu" z drogą, której w dodatku tylko część miałaby stanowić jezdnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.03.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 No ale co z „umożliwiający dostęp do drogi publicznej” bo to warunkuje poprzednie zapisy – zwłaszcza przy służebności lub drodze wewnętrznej. Moim zdaniem „umożliwiający….” jest nadrzędnym i warunkującym, brzmienie całości tego zapisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Moim zdaniem „umożliwiający….” jest nadrzędnym i warunkującym, brzmienie całości tego zapisu. I tu juz wymiękam Profesor Miodek by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.03.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Co prawda to prawda, ale nie pisałem w znaczeniu budowy zdania, tylko o roli („prawnej”) w zapisie – może trochę na wyrost. Ale można powiedzieć, że to swoista parafraza Twojego stwierdzenia, że gdyby ustawodawca chciał…., aby to dotyczyło dostępu do każdej drogi, nie napisałby, że dotyczy tylko dostępu do drogi publicznej. Po prostu w takim przypadku nie byłoby tego zapisu (warunku) W związku z tym co, jeśli dostęp do drogi publicznej z budynku, działki jest poprzez służebność lub (i) przez drogę wewnętrzną? I dlaczego w § 14. 3. Pojawia się uwarunkowanie, „wymagających dojazdów” ? Jakby nie było to istotne, nie byłoby takiego zapisu (warunku). Czyli dojazd, na działce, do garażu, nie może być węższy niż 4,5m ? A co z § 15. 1. Szerokość, promienie łuków dojazdów, nachylenie podłużne i poprzeczne oraz nośność nawierzchni należy dostosować do wymiarów gabarytowych, ciężaru całkowitego i warunków ruchu pojazdów, których dojazd do działki budowlanej i budynku jest konieczny ze względu na ich przeznaczenie, zgodnie z warunkami określonymi w przepisach odrębnych. Czy to oznacza, że na terenie działki jest ruch pojazdów – pojęcie z Kodeksu drogowego – czyli znów wychodzi, ze droga wewnętrzna,. Ale mając na uwadze cytowany przez Ciebie wyrok, na terenie działki nie można mówić o drodze, czyli wymagania § 15. 1. „czysto drogowe” nie można przenosić na dojazd (dojście) wewnątrz działki. Ps. Mam wrażenie, że cytowany wyrok nie dotyczy „komunikacji” na działce budowlanej(jednorodzinnej). Nie dotyczy to wygórowanych wymagań co do służebności dojazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.03.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) NIe bez kozery napisałam o profesorze Miodku, bo myślę że tylko rozkładając te zdanie na czynniki pierwsze można by dojść do jakiegoś ładu. W przypadku wyroków sądowych , kiedy nie ma prostej interpretacji zazwyczaj właśnie odwołując się do językoznawców rozstrzygane są takie spory. Według mnie gdyby chodziło o samą służebność ten paragraf powinien brzmieć: § 14. 1 Do działek budowlanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej a nie § 14. 1 Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej tutaj ważny jest łącznik oraz Siwy myślę że tego sporu nie rozstrzygniemy. Chyba że ktoś ma jakąś interpretacje ministerstwa lub choćby komentarz do rozporządzenia. Edytowane 30 Marca 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 30.03.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Przyglądam się temu co piszecie z zainteresowaniem.Wjazd na działkę mam z drogi wewnętrznej, w której mam udziały, a ta droga dochodzi do drogi gminnej (czyli publicznej -jak rozumiem). Garażu na działce nie będę miała. Mogę zrobić miejsce postojowe zaraz za bramą ale oczywiście na swojej działce. Bo jak przedłużę podjazd do budynku to mi zabierze dodatkowa powierzchnię biologiczną. Oczywiście wykonanie takiego miejsca/podjazdu w postaci dwóch pasów jest dla mnie dobrym rozwiązaniem bo zawsze zyskuje kilka metrów pow biologicznej, tylko czy do tego się nikt nie przyczepi, że np taki dojazd/miejsce postojowe musi mieć np 3m szerokości ale nie może być przerw w tej powierzchni czyli tego trawiastego pasa miedzy kolami. A co z tym dojściem? Mój dom będzie stał ponad 20m od ogrodzenia i muszę mieć wrysowane jakieś dojście. I co z jego szerokością. Czy macie jakąś konkluzje na ten temat? Trochę te zapisy w prawie są enigmatyczne, bo jak będę miała bramę i miejsce postojowe tuż za brama, czyli 20m od domu, ale na mojej działce to czy ewentualny warunek posiadania dojazdu do domu spełniam? Czy muszę mieć dojazd pod same drzwi lub okna? Taki dojazd pod same okna wyglądałby absurdalnie bo jeśli ktoś ma garaż to oczywiście dojazd ma aż do garażu ale co jak garażu nie ma... Poza tym wychodzę z założenia że budynki jednorodzinne podlegają łagodniejszym przepisom niż budynki wielorodzinne a w przypadku wielorodzinnych dojście musi mieć szerokość min 1,5m to domek jednorodzinny wg mnie może mieć węższe dojście. Może ustawodawca zostawił "wolną rękę" w przypadku domków jednorodzinnych i nie określał minimalnych szerokości bo np. można sobie zrobić dojście z porozrzucanych płyt chodnikowych, bo może np. ktoś lubi takie klimaty i tak mu pasuje a zwykły "pełny" chodnik nawet szerokości 50cm psuł by jego poczucie smaku. W końcu domki jednorodzinne buduje się dla siebie i wg swojego smaku i gustu a budynków wielorodzinnych (bloki) raczej dla siebie się nie buduje tylko na sprzedaż dla innych osób dlatego podlegają dużo ostrzejszym restrykcjom. Czy dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts