Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odralniać czy nie

Recommended Posts

mam na oku pewną działkę 9ar. Właściciel uzyskał na nią warunki zabudowy na dom jednorodzinny (jak i na wszystkie działki jakie posiada). Klasa gruntu niestety jest III. Czy muszę działkę odralniać- skoro wydane są warunki zabudowy czy wystarczy jak część działki pod budowę wyłączę z produkcji rolnej. Przeglądam internet i co temat- to inne odpowiedzi a wiem, że część "muratorowców" również nabywała działki rolne. Jak to w końcu jest z tymi działkami rolnymi?

Pisząc -odrolnij-masz na myśli wyłączenie z produkcji rolnej? bo szczerze mówiąc tak właśnie zamierzałam zrobić ale naczytałam się o przekwalifikowaniach działek i zgłupiałam. Do tej pory myślałam, ze warunki zabudowy niejako automatycznie zmieniają kwalifikacje i zezwalają na budowę domu. Tym bardziej, że przecież typowo rolnej działki z przeznaczeniem pod uprawę facet by nie podzielił na tak małe działeczki.

Stawki podatku sprawdź sobie w Urzędzie Miasta - mają aktualne - w podziale na Podatek od nieruchomości i Podatek Rolny. U mnie za grunty pod budynkiem stawka wynosi : 0,60 zł od 1m2 , nie pamiętam jaka jest stawka za rolny ale oblicza się ją tak : Dla gruntów gospodarstw rolnych podstawę opodatkowania stanowi liczba hektarów przeliczeniowych ustalona na podstawie powierzchni, rodzajów i klas użytków rolnych wynikających z ewidencji gruntów i budynków oraz zaliczenia do okręgu podatkowego. Tabel jest tu : http://www.infor.pl/wskazniki/wisdok/podatek-rolny/824,Podatek-rolny.html

I na wydruku z UM mimo że działki rolnej jest więcej niż "mieszkalnej" to kwota ta jest mniejsza.

Pisząc -odrolnij-masz na myśli wyłączenie z produkcji rolnej?

Tak mi to robił za odpowiednią kasę odpowiedni Urzędnik Miejski ( tak było najprościej) - polegało to na wrysowaniu na mapkę i uzyskaniu zgody bodaj Burmistrza ( przyszła decyzja) .

Edytowane przez pawelo_pl

W mojej gminie, gdy zgłosiłam oddanie domu do użytkowania, to działka została przekształcona na budowlaną bez mojego wniosku. Urzędniczka tłumaczyła, że działki rolne poniżej 1000metrów2 przekształcane są w całości niejako automatycznie, natomiast przy większych można wydzielić część na działkę budowlaną.

Kupiliśmy działkę 13a i nasz architekt złożył wniosek o odrolnienie tylko tej części na której będzie stał dom.

To niecałe 5a. Otrzymaliśmy już pozytywnie rozpatrzoną decyzję. Reszta pozostaje jako grunty orne . Też III klasa. Z decyzji wynika,że do odrolnienia powierzchni do 0,49 ha nie ponosimy żadnych opłat za to odrolnienie.