ikusia 22.03.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 mam na oku pewną działkę 9ar. Właściciel uzyskał na nią warunki zabudowy na dom jednorodzinny (jak i na wszystkie działki jakie posiada). Klasa gruntu niestety jest III. Czy muszę działkę odralniać- skoro wydane są warunki zabudowy czy wystarczy jak część działki pod budowę wyłączę z produkcji rolnej. Przeglądam internet i co temat- to inne odpowiedzi a wiem, że część "muratorowców" również nabywała działki rolne. Jak to w końcu jest z tymi działkami rolnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 22.03.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 wszyscy nabyli działki budowlane? nikt rolnej z warunkami zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 22.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Odrolnij tylko tą część pod dom na reszcie dla świętego spokoju posadź np borówkę amerykańską ( kilka krzaków) - zyskasz sporo na podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 22.03.2011 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Pisząc -odrolnij-masz na myśli wyłączenie z produkcji rolnej? bo szczerze mówiąc tak właśnie zamierzałam zrobić ale naczytałam się o przekwalifikowaniach działek i zgłupiałam. Do tej pory myślałam, ze warunki zabudowy niejako automatycznie zmieniają kwalifikacje i zezwalają na budowę domu. Tym bardziej, że przecież typowo rolnej działki z przeznaczeniem pod uprawę facet by nie podzielił na tak małe działeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 22.03.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 zyskasz sporo na podatku. Sporo to znaczy ile? Mam działkę - w całości grunty 3 klasa. Część budowlana ma 50a, rolna 40a. Płacę rocznie coś koło 300zł podatku za całą działkę. To ile będzie to "sporo" z 9'cio arowej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.03.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Stawki podatku sprawdź sobie w Urzędzie Miasta - mają aktualne - w podziale na Podatek od nieruchomości i Podatek Rolny. U mnie za grunty pod budynkiem stawka wynosi : 0,60 zł od 1m2 , nie pamiętam jaka jest stawka za rolny ale oblicza się ją tak : Dla gruntów gospodarstw rolnych podstawę opodatkowania stanowi liczba hektarów przeliczeniowych ustalona na podstawie powierzchni, rodzajów i klas użytków rolnych wynikających z ewidencji gruntów i budynków oraz zaliczenia do okręgu podatkowego. Tabel jest tu : http://www.infor.pl/wskazniki/wisdok/podatek-rolny/824,Podatek-rolny.html I na wydruku z UM mimo że działki rolnej jest więcej niż "mieszkalnej" to kwota ta jest mniejsza. Pisząc -odrolnij-masz na myśli wyłączenie z produkcji rolnej? Tak mi to robił za odpowiednią kasę odpowiedni Urzędnik Miejski ( tak było najprościej) - polegało to na wrysowaniu na mapkę i uzyskaniu zgody bodaj Burmistrza ( przyszła decyzja) . Edytowane 23 Marca 2011 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 23.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 W mojej gminie, gdy zgłosiłam oddanie domu do użytkowania, to działka została przekształcona na budowlaną bez mojego wniosku. Urzędniczka tłumaczyła, że działki rolne poniżej 1000metrów2 przekształcane są w całości niejako automatycznie, natomiast przy większych można wydzielić część na działkę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1719506824 24.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Kupiliśmy działkę 13a i nasz architekt złożył wniosek o odrolnienie tylko tej części na której będzie stał dom. To niecałe 5a. Otrzymaliśmy już pozytywnie rozpatrzoną decyzję. Reszta pozostaje jako grunty orne . Też III klasa. Z decyzji wynika,że do odrolnienia powierzchni do 0,49 ha nie ponosimy żadnych opłat za to odrolnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 24.03.2011 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ja na szczęście też się dowiedziałam, że muszę tylko wyłączyć z produkcji rolnej. 30go podpisuję umowę przedwstępną no a potem to już miesiące spędzone na papierologii i mogę się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts