jamri 22.03.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Mam pytanko odnośnie wodnego ogrzewania podłogowego. A mianowicie posiadam już rozdzielacz i teraz muszę dokupić zawory RTL. Pytanie : czy termostaty do grzejników spełnią funkcję zaworów RTL. Mam dostęp do tanich termoregulatorów i tak się zastanawiam czy zdadzą egzamin?? Jeśli chodzi o miejsce w bez problemu się zmieszczą w skrzynce. Proszę o poradę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 22.03.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Mam pytanko odnośnie wodnego ogrzewania podłogowego. A mianowicie posiadam już rozdzielacz i teraz muszę dokupić zawory RTL. Pytanie : czy termostaty do grzejników spełnią funkcję zaworów RTL. Mam dostęp do tanich termoregulatorów i tak się zastanawiam czy zdadzą egzamin?? Jeśli chodzi o miejsce w bez problemu się zmieszczą w skrzynce. Proszę o poradę Pozdrawiam Witam. Temat ogrzewania podlogowego był juz poruszany kilkakrotnie. Napisał Pan zawory RTL a ile jest tych RTL-ów i jakie dlugie sa odcinki ogrzewania podłogowego? Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.03.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 termostat grzejnikowy reaguje na temperaturę powietrza a RTL na temperaturę wody przepływajacej. To nie to samo i się nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamri 23.03.2011 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Witam. Temat ogrzewania podlogowego był juz poruszany kilkakrotnie. Napisał Pan zawory RTL a ile jest tych RTL-ów i jakie dlugie sa odcinki ogrzewania podłogowego? Pozdrawiam Tomasz Sulej Na rordzielaczu mam 4 nitki czyli potrzebuje ich 4 sztuki (na powrocie każdej nitki). Odcinki są w różnych długościach ok 30 - 40 m . Mam nadzieje że dobrze rozumuje- Rozdzielacz na 4 nitki i przy rozdzielaczu na każdym powrocie RTL. Czy wogóle na takie długości warto zakładać RTL-e. Rozdzielacz nie jest połączony z grzejnikiem (ma osobny pion) i powrót również osobny prosto do pieca. Przy piecu jest pomka cyrkulacyjna. Edytowane 23 Marca 2011 przez jamri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.03.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ja bym dał mieszacz a nie RTL, zwłaszcza, że masz osobny pion do podłogówki. Nic nie stracisz, a zyskasz sterowanie niezależne od grzejnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts