Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamurowanie dodatkowych drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

Dzieńdoberek :)

Mam pytanie odnośnie sposobu zamurowania dodatkowych drzwi zewnętrznych. Jesteśmy teraz na etapie SSO, ale zdecydowaliśmy się zamurować otwór na zewnętrzne drzwi do kotłowni. Ściany są jednowarstwowe budowane z gazobetonu. Czy drzwi możemy zamurować z połówek gazobetonu pozostałych po budowie ścianek działowych (oczywiście położonych tak na płasko, aby grubość zamurowanego otworu nie odbiegała od ścian bocznych)? Czy pomiędzy pustakami, w zaprawie powinniśmy dać takie druty stalowe wwiercone do ścian bocznych, czy możemy się obyć bez tego (gdzieś czytałam o tym artykuł, ale za Chiny ludowe nie mogę go znaleźć)? Ja wiem że to pytania laika, ale w końcu każdy od czegoś zaczyna :)

Andzia84,

Co to za zmiany nie konsultowane z kolegami i koleżankami południowcami? ;)

Napisz mi tylko, skąd ta zmiana? Chodzi o to, że miejsca w kotłowni mało, o bezpieczeństwo, czy inne?

Swego czasu zastanawialiśmy się, czy nie zlikwidować przejścia z hallu do garażu, ale jednak zostało.

Pozdrowienia,

Hehe masz rację biję się w pierś ;) Tia chodzi o to że w kotłowni jest mało miejsca, a że będziemy grzać dom olejem i kominkiem z DGP nie potrzebujemy dodatkowego miejsca na węgiel czy inne stałe paliwa (a wnioskuję że te drzwi to są raczej dla wygody przy pakowaniu całego opału). I tak mi się wydaje że te drzwi są zbędne i dodatkowo wychładzają pomieszczenie.

Aaa miałam dopisać- dobrze, że zostawiliście przejście z hallu do garażu. Jest wygodniej przy wnoszeniu zakupów (o ile samochód stoi w garażu-bo jak na razie to u wszystkich u których znam z takimi garażami to samochód jest na zewnątrz a w garażu jest wszystko tylko nie auto. Co więcej moi rodzice doszli do takiej perfekcji że w garażu stoją dwie zamrażarki, suszą się ich wędliny i grzyby, a jedna ściana to dodatkowa kuchnia, a po drugiej stronie jest wielki skład majsterkowicza :D Więc drzwi bezpośrednio z domu do garażu to normalnie konieczność ;)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...