borekbp 22.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 witam,fachowcem nie jestem, ale słyszałem, że przy projektowaniu instalacji grzewczej można zdecydować się na piec+pompka lub uniezależnić się od elektryczności i wykonać instalację grawitacyjną/spadkową - jak zwał tak zwał.Generalnie przy tej drugiej można też używać pompki przy piecu ale jedynie do przyspieszenia nagrzania się grzejników/wody...U każdego z budujących się znajomych wybierana była opcja pierwsza: piec+pompka (wręcz jedyne brane pod uwagę) a ogrzewanie grawitacyjne traktowane jako jakaś zaszłość historyczna.Czy ktoś może wypowiedzieć się na ten temat? jakieś wyrobione opinie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 wykonanie ogrzewania grawitacyjnego ma wiele ograniczeń co w nowoczesnych domach może być trudne do przeskoczenia, ale ogrzewania mieszane często wykonywałem, działało to tak że górna kondygnacja działała grawitacyjnie i niektóre grzejniki na dole, a te do których nie dało poprowadzić się rur zgodnie z systemem grawitacyjnym podłączało się po nowoczesnemu i działały tylko z włączoną pompą, przy odbiorze klienci byli bardzo zadowoleni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jak Cie tylko stać na grawitację to ja zrób, nie jest to trudne do wykonania jeżeli kocioł jest w piwnicy jeżeli jest na tym samym poziomie również jest to wykonalne, ale dolne grzejniki będą słabiej grzały. Pompka jak by nie było podnosi sprawność całej instalacji. Warto jednak tak zrobić instalacje że w razie braku prądu jednak coś pójdzie na grawitacji. Mi poddasze śmiga na grawitacji mimo że mam instalacje na rozdzielaczu. Najważniejsze są odpowiednio dobrane przekroje rur i dobrze wyregulowane grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam Nie zastanawiałem się w ogóle nad grawitacją gdy ekipa robiła mi instalacje CO - przy budowie domu ciągle byłem zagoniony aby wszystko zrobić szybko i aby się przeprowadzić. W każdym razie wyszło tak, że całe poddasze i większość grzejników na parterze przebija mi grawitacyjnie - i na jesieni albo przy takich temperaturach jak teraz kocioł grzeje tylko CWU i jest w podtrzymaniu a grzejniki przebijają i grzeją trochę grawitacyjnie to temperatura w domu tak szybko nie spada. Dodatkowo 3 z 4 podłogówek też grzeją mi grawitacyjnie, z tym, że trochę na opak bo raz zasilają się zasilaniem a raz grzeją w ten sposób, że zasila je powrót - ciężko jest tak wysterować dokładnie ich temperaturę ale jakoś działają. Akurat tej 4 podłogówki nie używam, a te 3 przez cały bieżący sezon chodziły właśnie grawitacyjnie. Jak wynika z powyższego to ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ciekawe zjawisko - podłogówka na grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ciekawe zjawisko - podłogówka na grawitacji. No ciekawe i przez nikogo nie zamierzone. Temperaturę na tak działających podłogówkach reguluję ręcznym zaworem mieszającym, a te które lepiej grzeją ( albo mają szybszy przepływ) skręcam trochę na zaworach odcinających. Jednak dokładnie i stabilnie temperatury tak się ustawić nie da stąd zawsze są wahania temperatury podłogówek w zależności od temperatury kotła. Kocioł mam w przyziemiu czyli znacznie niżej niż podłogówki stąd grawitacja działa, chociaż i tak jest to dziwne bo przecież podłogówki leżą w posadzkach w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.03.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tym bardziej dziwne, że działa przy układzie z zaworem mieszajacym. Toż to perpetuum mobile:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.03.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Czp01, czy ty zawór mieszający masz w układzie z pompą, rozumiem, bo tylko tak może on prawidłowo funkcjonować, bo dziwnie coś z tym działaniem na grawitacji. Jest jeszcze jedna mozliwość - Ty nie masz zaworu mieszającego a RTL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 to faktycznie jakieś perpetuum mobile, zbyt skomplikowane byś my mogli to zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.03.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Tak zwór mieszający w układzie z pompą na 4 nitki podłogówek Taki zawór jak na tej fotce. Zrobię może później fotkę w kotłowni. Ps. nie skomplikowane tylko jakoś sknocone i tak działa. Edytowane 24 Marca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 zrób tom fotkę bo ciekaw jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.03.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tak to mam zainstalowane - pierwsze 3 z lewej grzeją grawitacyjnie - są to dwie łazienki i kuchnia, które znajdują się w pomieszczeniach na parterze i piętrze wprost nad kotłownią. Czwarta podłogówka nie grzeje grawitacyjnie i znajduje się z drugiego końca domu - ale akurat jest to garderoba i nie mamy potrzeby jej włączania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 to faktycznie jakieś perpetuum mobile, zbyt skomplikowane byś my mogli to zrozumieć jest to proste jak konstrukcja cepa, mianowicie ciężar właściwy wody maleje wraz ze wzrostem jej temperatury, jeśli na powrocie mamy np 20stC a na zasilaniu ponad 40 to różnica wynosi 6kg/m3, wtedy cieplejsza unosi się do góry (dość wolno), przyspiesza w miarę podgrzewania, przy 60stC różnica od powrotu 20stC jest 15kg/m3, ale przy 80stC różnica wynosi 26,6kg/m3 wówczas wymiana jest szybka, zawór mieszający nie przepuszcza przy grawitacji powrotu do zasilania, działa przy wymuszeniu pompą obiegową. Dodam, że przy spadku temperatury poniżej 0stC ciężar właściwy wody również się obniża - woda jest najcięższa przy 0stC - ot i cała tajemnica grawitacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.03.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 jest to proste jak konstrukcja cepa, mianowicie ciężar właściwy wody maleje wraz ze wzrostem jej temperatury, jeśli na powrocie mamy np 20stC a na zasilaniu ponad 40 to różnica wynosi 6kg/m3, wtedy cieplejsza unosi się do góry (dość wolno), przyspiesza w miarę podgrzewania, przy 60stC różnica od powrotu 20stC jest 15kg/m3, ale przy 80stC różnica wynosi 26,6kg/m3 wówczas wymiana jest szybka, zawór mieszający nie przepuszcza przy grawitacji powrotu do zasilania, działa przy wymuszeniu pompą obiegową. Dodam, że przy spadku temperatury poniżej 0stC ciężar właściwy wody również się obniża - woda jest najcięższa przy 0stC - ot i cała tajemnica grawitacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda Kbab, My wiemy jak działa grawitacja, tyle, że przy takim układzie z podłogówką nie powinna poprawnie działać, czy wogóle działać. A jeszcze termostatyczny zawór mieszający dławi i ogranicza przepływ z kotła. Normalnie jaja jakieś czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Kbab, My wiemy jak działa grawitacja, tyle, że przy takim układzie z podłogówką nie powinna poprawnie działać, czy wogóle działać. A jeszcze termostatyczny zawór mieszający dławi i ogranicza przepływ z kotła. Normalnie jaja jakieś czy co? a kto mówi, że działa poprawnie, ogrzewa tylko najbliższe obwody i nie na całej długości, ale przy małym zapotrzebowaniu domu (w okresie przejściowym) zupełnie wystarczy. Woda chłodniejsza na powrocie nie miesza się w zaworze ale jako najcięższa w układzie płynie do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.03.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No nie mówię, że działa prawidłowo - ale w taki sposób cały ten sezon tak mi to chodziło ( poprzedni chodziło z pompką) . Może faktycznie obwody nie grzeją na całej długości - ale w łazienkach wydawało mi się, że całe podłogi są jednakowo ciepłe - jedynie w kuchni (największa podłogówka ) wydawało mi się, że podłoga już tak równomiernie nagrzana nie jest. Głównym źródłem grzania są u mnie grzejniki - tak, że taka zmniejszona efektywność grzania grawitacyjnego podłogówkami jak najbardziej mi wystarczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.03.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Jakiej długości masz pętle podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.03.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No i kropka. W metrach nie podam w każdym razie w łazienkach pętle są krótsze a w kuchni pętle są gęściej ułożone i są co najmniej dwukrotnie dłuższe niż w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.03.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Podziel powierzchnię przez rozstaw i będzie długość w przybliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 patrze i czytam i dalej nie wieżę, a może ta pompka działa ????? a tak bardziej poważnie to zastanawiam się jaką masz moc pieca i jak to się ma do zapotrzebowania domu? jak byś mógł wkleić fotkę kotłowni a najbardziej mnie interesuje rozdzielacz lub trójnik który zasila ten rozdzielacz od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts