Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalna konfiguracja ogrzewania

michal8282

Recommended Posts

Witam, serdecznie

jestem na etapie doboru optymalnej konfiguracji ogrzewania

w nowym domu jednorodzinnym. Dom 115m2, zwarta bryła,

kwadrat, poddasze użytkowe, bardzo ciepłe okna, 18cm

stryopian i 30cm wełna, gaz ziemny...

Na pewno będzie kominek z płaszczem + podłogówka w salonie

i kuchni. Czy w tej konfiguracji jest sens inwestować w piec

kondesacyjny czy wystarczy zwykły ? Zależy mi głównie

na optymalizacji pod kątem najniższych rachunków ?

Pozdrawiam.

Zależy mi głównie na optymalizacji pod kątem najniższych rachunków ?

Żeby rachunki były jak najmniejsze, proponuję podłogówkę w całym domu, kocioł kondensacyjny małej mocy z dużą modulacją mocy (np. 3-12kW) podłączony bez mieszacza i bufora bezpośrenio do podłogówki. Zwykły kocioł z otwartą komorą to przeżytek, więc szkoda o nim nawet myśleć: ma mniejszą sprawność, wychładza pomieszczenie powietrzem z zewnątrz, jest mniej bezpieczny - zatrucia czadem. Po co kominek z płaszczem do takiego domu, gdy jest gaz ? Nie szkoda kasy na płaszcz i komplikację układu ?

Co do pieca gazowego to zgadzam się z poprzednikiem w sprawie podłogówki w całym domu również.Mam jedynie nieco inny pogląd na temat kominka wodnego i sposobu jego podłączenia zalecał bym zastosowanie bufora ciepła do kominka układ świetnie się sprawdza Edytowane przez mariobros35
błąd

jedynie nieco inny pogląd na temat kominka wodnego i sposobu jego podłączenia zalecał bym zastosowanie bufora ciepła do kominka układ świetnie się sprawdza

Prawda, jak kominek z płaszczem, to niestety i bufor + mieszacz i w związku z tym komplikacja układu, a więc i wyższa cena. Kocioł gazowy dobrze, żeby omijał ten bufor i grzał bezpośrednio podłogę do jak najniższych temperatur. Przy takim domu tak ocieplonym powątpiewam w celowość inwestycji w płaszcz wodny. Ale zrobisz jak będziesz chciał.